Mierea (informatii utile)

Ce este mierea?

Mierea este o substanta organica naturala, dulce si aromata produsa de albine (Apis melifera) din nectarul plantelor cu flori sau din seva copacilor (mierea de mana). Mierea este unul dintre cei mai populari indulcitori naturali.
Exista aproximativ 320 de soiuri diferite de miere, care variaza ca si culoare, miros si aroma.

Ce compusi bioactivi contine mierea?

Compozitia sa este variabila in functie de originea botanica si geografica. De asemenea, compozitia si calitatea mierii depinde de mai multi factori de mediu, cum ar fi vremea si umiditatea din interiorul stupului, tipul nectarului si tratamentele aplicate mierii in timpul extractiei si depozitarii. 
Studiile confirma ca mierea contine mai mult de 180 de substante si este considerata o parte importanta a medicinei traditionale. Mierea are numeroase utilizari si aplicatii in medicina functionala din intreaga lume.

Principalii constituenti ai mierii sunt:

Carbohidrati: Contine 3 tipuri de zaharuri- fructoza (41%), glucoza (34%) si sucroza (1-2%).

Aminoacizi si proteine: Continutul de aminoacizi si proteine este relativ mic, cel mult 0,7 %. Mierea contine aproape toti aminoacizii importanti din punct de vedere fiziologic. Principalul aminoacid este prolina.

Compusi aromatici si fenolici: Pana in prezent aproximativ 600 de compusi din aceasta categorie au fost identificati in diferite tipuri de miere. Acizii fenolici si polifenolii au fost sugerati ca posibili markeri pentru determinarea originii botanice a miere. Mierea de culoare inchisa contine mai multi derivati fenolici, insa mai putini derivati flavonoidici decat mierea deschisa la culoare.

HMF: HMF este o substanta solida, galbena, care are un punct de topire scazut si este foarte solubil in apa. HMF este un produs de degradare al fructozei (unul dintre zaharuri principale din miere) care se formeaza lent si in mod natural in timpul depozitarii mierii si mult mai repede cand mierea este incalzita. Cu cat este mai mare valoarea HMF, cu atat calitatea mierii este considerata a fi mai scazuta.

Minerale si oligoelemente: Mineralele reprezinta aproximativ 3,68% sin compozitia totala a mierii. Desi acestea nu reprezinta un procent mare, mineralele din miere ridica valoarea calitativa a mierii si importanta acesteia pentru consum. 
Mierea contine: potasiu, clor, sulf, calciu,sodiu, fosfor, magneziu, siliciu, fier, mangan si cupru. Potasiul este elementul predominant. Tipurile de miere mai inchise la culoare contin o cantitate mai mare de minerale.

Apa: Continutul de apa al mierii reprezinta un aspect calitativ care determina capacitatea mierii de a ramane nealterata de catre drojdiile de fermentatie.
Calitatea mierii si activitatea biologica a compusilor din miere scad in timp si depind de conditiile de depozitare si de temperatura.

Care sunt beneficiile mierii?

Pentru cresterea imunitatii si pentru valoare nutritiva

Mierea este compusa in principal din zahar, dar contine si cantitati mici de vitamine si minerale si este bogata in compusi vegetali antioxidanti cu rol in sustinerea sistemului imunitar.

Pentru mentinerea unei concentratii constante a glucozei in sange

Mierea poate oferi unele efecte protectoare legate de stabilizarea glucozei serice, dar ar trebui totusi consumata cu moderatie, in special de catre persoanele cu diabet zaharat de tip 2.
Cercetatorii au descoperit ca mierea poate creste nivelul de adiponectina, un hormon care reduce inflamatia si imbunatateste reglarea nivelului glucozei din sange. Chiar daca aceasta contine o cantitate mare de zaharuri, este de preferat in locul indulcitorilor clasici, deoarece se pare ca nu predispune la diabet si sindrom metabolic.

Pentru sanatatea cardio-vasculara

Potrivit studiilor, mierea poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale, la imbunatatirea nivelului de colesterol si al trigliceridelor din sange, la reglarea batailor inimii.

Pentru cicatrizarea leziunilor pielii

Cand este aplicata pe piele, mierea poate face parte dintr-un plan de tratament eficient pentru arsuri, rani si multe alte afectiuni ale pielii. 

Pentru calmarea tusei

Pentru copiii cu varsta peste 1 an, mierea poate actiona ca un calmant natural si sigur al tusei. Cu toate acestea, nu se administreaza niciodata miere copiilor sub 1 an din cauza riscului de botulism.

Atentie! Pentru ca mierea contine o cantitate mare de zaharuri trebuie limitat consumul acesteia.

Pentru activitate antibacteriana

Mierea a dovedit activitate antimicrobiana asupra matricei speciilor bacteriene aerobe si anaerobe, gram pozitive si gram negative. Mierea are efecte antimicrobiene puternice impotriva agentilor patogeni si microorganismelor nepatogene (drojdii si ciuperci), chiar si impotriva celor care au dezvoltat rezistenta la antibiotice.

Care sunt potentialele riscuri ale consumului de miere?

Nu se ofera miere, nici macar in cantitati foarte mici, copiilor cu varsta sub 1 an. Mierea poate provoca o afectiune gastro-intestinala rara, dar grava (botulismul sugarului) cauzata de expunerea la sporii de Clostridium botulinum. Bacteriile din spori pot creste si se pot multiplica in intestinele unui copil, producand o toxina periculoasa.

Unele persoane sunt sensibile sau alergice la anumite componente din miere, in special la polen. Desi rara, acest tip de alergie poate provoca reactii adverse grave si uneori fatale.

Semnele si simptomele unei reactii alergice severe includ:

● Wheezing si alte simptome astmatice;
● Ameteala;
● Greata;
● Varsaturi;
● Slabiciune;
● Transpiratie excesiva;
● Lesin;
● Ritmuri neregulate ale inimii (aritmii);
● Usturime dupa aplicarea locala;
● Mierea poate afecta nivelul zaharului din sange.

 ● Dessie Ashagrie Tafere, Chemical composition and uses of Honey: A Review, J Food Sci Nutr Res 2021; 4 (3): 194-201 DOI:  10.26502/jfsnr.2642-11000072 

 ● Stefan Bogdanov, Honey composition, Reasearch Gate official website

 ● Nur Zuliani Ramli, Kok-Yong Chin, Khairul Anwar Zarkasi, Fairus Ahmad, A Review on the Protective Effects of Honey against   Metabolic Syndrome, Nutrients. 2018 Aug; 10(8): 1009.
 
 ● Ruszymah Bt Hj Idrus Nur Qisya Afifah Veronica Sainik Abid Nordin Aminuddin Bin Saim Nadiah   Sulaiman, Cardioprotective Effects of Honey and Its Constituent: An Evidence- Based Review of Laboratory Studies and Clinical   Trials, Int J Environ Res Public Health2020 May 21;17(10):3613. doi: 10.3390/ijerph17103613.
 
 ● 7 Unique Health Benefits of Honey, Healthline official website
 
 ● Honey, Mayo Clinic oficial website
 
 ● Autor: Farmacist Marza Andreea Simona
  Informațiile scrise și imaginile prezentate sunt cu titlu informativ, acestea nu substituie o recomandare specializată.

Pagina actualizata la data de: 05-06-2023

Produse din categoria Mierea

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale