Modul de pastrare si de transport al insulinelor (informatii utile)

Ce este terapia cu insulina si cand este utilizata?

Insulina este un hormon produs de pancreas care ajuta organismul sa utilizeze si sa stocheze glucoza. Glucoza este o sursa de energie pentru organism. La persoanele cu diabet, organismul nu poate regla cantitatea de glucoza din sange, numita glicemie. Terapia cu insulina poate ajuta unele persoane cu diabet sa isi mentina nivelul glicemiei in limite normale.
Terapia cu insulina inlocuieste insulina pe care organismul ar produce-o in mod normal. Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 trebuie sa administreze insulina ca tratament. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 trebuie sa administreze insulina atunci cand alte tratamente si medicamente nu reusesc sa controleze nivelul glicemiei.
Aproximativ 66 de milioane de persoane sufera de diabet in prezent, in Europa. O treime dintre acestia utilizeaza insulina pentru tratament pe tot parcursul vietii. Insulina se afla, de asemenea, pe lista medicamentelor esentiale ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

 

Care sunt conditiile si regimul de tempreratura recomandate pentru insuline pe parcursul transportului si depozitarii?

Insulina este clasificata drept ,,cold chain product", ceea ce s-ar traduce ca ,,produs de lant frigorific" deoarece trebuie mentinuta continuu la rece si isi pierde eficacitatea atunci cand este expusa la caldura si cand este congelata. Singura modalitate de a garanta eficacitatea deplina a insulinelor este depozitarea si transportul produselor de insulina nedesfacute la o temperatura cuprinsa intre 2-8 grade Celsius.
Conform ghidului privind bunele practici de distributie European Commission Guidelines on Good Distribution Practice of Medicinal Products for Human Use, conditiile de depozitare, inclusiv temperatura in timpul depozitarii si transportului, trebuie monitorizate continuu pana la sfarsitul lantului frigorific pentru a asigura calitatea medicamentului.
Prin urmare, Comisia Europeana si Organizatia Mondiala a Sanatatii impun reglementari si ghiduri stricte pentru depozitarea si transportul insulinei. Acestea se aplica producatorilor, distribuitorilor, medicilor si farmacistilor. Toate partile sunt obligate sa asigure transportul si depozitarea produseleor de insulina la 2-8 grade Celsius, cu monitorizarea temperaturii si prin utilizarea de frigidere si sisteme de transport calificate.
Insa, la domiciliul pacientilor, pot exista abateri minore de la intervalul de temperatura. Acestea, de regula, sunt luate in considerare in profilul de stabilitate termica al produselor de insulina si sunt, probabil, inofensive. Cu toate acestea, atunci cand se intampla, abaterile trebuie raportate producatorilor, astfel incat acestia sa poata evalua daca produsele sunt inca sigure. 
Daca apar fluctuatii majore de temperatura, acest lucru are potentialul de a afecta considerabil eficacitatea medicamentelor si poate avea implicatii clinice grave.
Food and Drug Administration (FDA) recomanda, de asemenea, ca, dupa fabricare, insulina sa fie depozitata in mod ideal in frigider, intr-un interval de 2-8 grade Celsius, pentru depozitare pe termen lung pana la data expirarii. Odata scoasa din frigider, daca lantul frigorific este intrerupt, atunci cand este desfacut produsul sau atunci cand este transportat, aceasta poate fi depozitata intre 2-25 sau 30 de grade Celsius, dar apoi trebuie utilizata in termen de 3, 4, 6 sau 8 saptamani, in functie de produs si de recomandarile fiecarui producator in parte.

 

Cum se pastreaza insulina la domiciliu, care sunt riscurile pastrarii inadecvate si ce masuri pot fi luate?

Produsele de insulina se pastreaza in intervalul de temperatura 2-8 grade Celsius pana la deschiderea produsului. Atunci cand insulina este pastrata in frigiderul de acasa, exista riscul expunerii acesteia la temperaturi de inghet, ceea ce o poate face mai putin eficienta. Atunci cand pacientii raporteaza ca insulina nu functioneaza bine sau ca nu are efect, o cauza potentiala ar putea fi expunerea la temperaturi prea ridicate sau prea scazute. 
Este important de stiut ca:
- Temperatura fluctueaza in timp intr-un frigider. Termostatul poate necesita reglare periodica.
- Temperaturile difera mult intre compartimentele aceluiasi frigider.
- Mini-frigiderele tind sa inghete insulina mai des decat frigiderele mai mari de uz casnic.

Cateva masuri simple pot reduce eficient riscul de inghet al produselor cu insulina sunt:
- Utilizarea unui recipient etans pentru a depozita medicamentele in frigiderele de uz casnic, pentru a reduce fluctuatiile de temperatura.
- Pastrarea unui termometru pentru a masura temperatura direct langa medicamente.
- Cand se utilizeaza pungi frigorifice cu gheata sau pachete cu gheata pentru transportul insulinei, este important si pacientul trebuie sa se asigure ca stilourile injectoare si flacoanele cu insuline nu sunt in contact direct cu pachetele cu gheata.

 

Bibliografie:

Diabetes - insulin therapy, Medline Plus official website
Insulin, Medicines, & Other Diabetes Treatments, National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK), National Institutes of Health official website
STORAGE OF INSULIN IDF EUROPE AWARENESS PAPER, International Diabetes Federation European Region | IDF Europe, idf-europe.org
Information Regarding Insulin Storage and Switching Between Products in an Emergency, US Food and Druf Administration official website
Safe and effective use of insulin requires proper storage, Harvard Health Publishing official website
Storing and travelling with rapid-acting insulin, NHS official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 12-05-2025

Produse din categoria Modul de pastrare si de transport al insulinelor

Non-farma (1)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Termos portabil pentru insulina, Odyssey Compact Smart, Chloe, 1 bucata, Kekhealth

Termos portabil pentru insulina, Odyssey Compact Smart, Chloe,...

315,50 LEI

Vezi Politica de confidentialitate date personale