Obiceiuri si alimente care pot reduce formarea cheagurilor de sange (informatii utile)

Ce este procesul de coagulare?

Coagularea sangelui este un proces important care previne sangerarea excesiva atunci cand un vas de sange este lezat. Trombocitele si proteinele din plasma sunt implicate in procesul de formare al unui cheag de sange la locul leziunii. De obicei, organismul va dizolva in mod natural cheagul de sange dupa ce leziunea s-a vindecat. Uneori, insa, cheagurile de sange se pot forma spontan in interiorul vaselor, in absenta unor leziuni vasculare evidente si pot persita. Aceste situatii pot fi periculoase si necesita un diagnostic precis si un tratament adecvat.

 

Cum se formeaza un cheag de sange?

Un cheag de sange este o masa semisolida compusa din celule sangvine si din alte substante care se formeaza in vasele de sange. Cheagurile de sange protejeaza organismul de sangerare excesiva in cazul unei raniri sau a unei interventii chirurgicale. Cu toate acestea, se pot dezvolta cheaguri de sange si din alte cauze, cum ar fi anumite afectiuni medicale. Cand se intampla acest lucru, cheagurile de sange pot provoca simptome si pot pune viata in pericol
Un cheag de sange se formeaza in mai multe etape:
- Ingustarea vasului de sange. Atunci cand un vas de sange sufera o leziune, acesta se ingusteaza pentru a preveni o pierdere masiva de sange. 
- Migrarea trombocitelor la locul leziunii. Splina elibereaza trombocite in sange. Portiunea lezata aperet elui vascular capteaza trombocitele pe masura ce acestea circula.
- Adeziunea trombocitelor si formarea unui conglomerat. Trombocitele isi schimba forma si devin adezive. Acest lucru le permite sa se ataseze de peretele vasului, la locul leziunii, si sa formeze un conglomerat.
- Formarea cheagului de sange. Cand exista o leziune, trombocitele elibereaza in sange molecule care ajuta la activarea factorilor de coagulare. Un factor important al coagularii este fibrina, o proteina lunga, subtire si adeziva. Cand este activata, fibrina formeaza o structura asemanatoare unei plase care mentine conglomeratul de trombocite fix, astfel incat acesta nu poate migra. Acesta se numeste cheag de fibrina. 
Odata ce cheagul de sange este format, debuteaza procesul de vindecare al leziunii vasculare.

 

Care sunt obiceiurile alimentare si alimentele ce pot ajuta la reducerea coagularii sau a formarii cheagurilor de sange?

O dieta hranitoare si bine echilibrata, care contine o varietate de nutrienti este primul pas catre imbunatatirea circulatiei si a fluxului sangvin arterial si venos. Hidratarea este, de asemenea, o componenta esentiala a unei bune circulatii. Deshidratarea poate determina ingrosarea sangelui, crescand riscul uneicirculatii deficitare si de dezvoltarea a unui cheag de sange.

Consumul crescut de lichide

Deshidratarea poate solicita inima punanad mai multa presiune asupra sa pentru a pompa sange. In general, se recomanda consumul a cel putin 1,5 pana la doi litri pe zi de lichide, evitand bauturile carbogazoase bogate in carbohidrati. Deshidratarea poate fi evaluata si in functie de culoarea urinei. Daca urina este de culoare galben pal sau limpede, corpul este bine hidratat. In schimb, daca urina are culoarea chihlimbarului sau mai inchisa, este foarte probabil ca organismul sa fie deshidratat si sa fie necesar un aport suplimentar de lichide. 

Consumul redus de sare

Cand se consuma mai multa sare decat este necesar, tensiunea arteriala poate creste si corpul poate retine apa. Acest lucru poate pune presiune asupra miocardului si poate cauza probleme de circulatie si de coagulare a sangelui.
Alimentele preambalate si procesate contin multa sare. In functie de varsta si de starea de sanatate, majoritatea adultilor ar trebui sa consume sub 2.3 grame de sodiu pe zi, dica aproximativ 1 lingurita. 

Consumul moderat de vin rosu sau de suc de struguri

Consumul unor cantitati moderate de vin rosu sau de suc de struguri rosii ajuta la prevenirea adeziunii trombocitelor si implicit la reducerea formarii cheagurilor de sange, conform unor studii publicate in Journal of Nutrition.

Consumul de usturoi ca atare sau gatit

Se crede ca usturoiul are multe beneficii pentru sanatate, inclusiv asupra fenomenului de dizolvare a cheagurilor din fluxul sanguin, potrivit cercetarilor publicate in Journal of Agricultural and Food Chemistry. Concentratiile de alicina si piruvat ale usturoiului ii confera acestuia posibile efecte antiagregant plachetare. Cel mai bun mod de a beneficia de proprietatile benefice ale usturoiului este consumarea acestuia crud sau zdrobit, preparat la cuptor sau fiet timp de trei minute sau mai putin. Este important ca pacientul sa solicite parerea medicului in legatura cu un consum crescut de usturoi daca acesta administreaza anticoagulante, deoarece usturoiul poate interfera cu eficacitatea medicamentelor.

Evitarea grasimilor nesanatoase, a zaharului si a sarii in exces 

Alimentele care contin grasimi saturate, zahar si sare in exces provoaca acumularea placii de aterom in interiorul vaselor de sange, crescand riscul de boli de inima, dar si riscul de tromboza venoasa profunda.

Consumul de ulei de masline virgin

Consumul de ulei de masline cel putin o data pe saptamana a redus activitatea trombocitelor la adultii obezi nefumatori, acest lucru insemnand ca uleiul de masline are capacitatea de a reduce riscul aparitiei cheagurilor de sange, potrivit National Institutes of Health. Uleiul de masline contine, de asemenea, substante cu structura fenolica ce pot contribui la reducerea formarii cheagurilor de sange.

Consumul de turmeric

Curcumina este un ingredient activ din turmeric ce pare sa detina proprietati antiinflamatoare si proprietati antiagregant plachetare (previne agregarea trombocitelor). Exista studii care indica faptul ca un consum regulat de turmeric poate influenta coagularea sangelui. 

Consumul de ghimbir

Ghimbirul este un alt condiment antiinflamator care poate ajuta la reducerea coagularii sangelui.
O analiza din literatura de specialitate sustine ca ghimbirul poate avea astfel de proprietati prin reducerea sintezei de tromboxan, o substanta care determina agregarea trombocitelor. Ghimbirul contine, de asemenea, salicilati, aceleasi substante care confera aspirinei proprietatile antiagregant plachetare.

Consumul de scortisoara

Scortisoara contine cumarina, o substanta cu proprietati anticoagulante. Warfarina, un medicament utilizat ca si anticoagulant, este derivat din cumarina. Consumul de cantitati mici de scortisoara in dieta poate ajuta la sustinerea capacitatii anticoagulante naturale a organismului. 

 

Concluzii

Unele substante din unele alimente pot contribui la prevenirea formarii cheagurilor de sange. Cu toate acestea, remediile naturale nu sunt un substitut pentru medicamentele prescrise si nu pot fi sigure pentru toate persoanele.
Remediile naturiste nu pot dizolva sau preveni singure formarea cheagurilor de sange la persoanele cu risc crescut de coagulare al sangelui. Orice persoana care prezinta un cheag de sange sau un risc crescut de aparitie al unui cheag de sange necesita asistenta medicala de specialitate imediata.

 


Bibliografie:

7 Diet Tips to Help Prevent Deep Vein Thrombosis, Everyday Health official website
Blood-thinning foods, drinks, and supplements, Medical News Today official website
What are the best foods to improve blood circulation?, Medicine Net official website
Foods to Help Prevent DVT, WebMD official website
The Best 15 Foods for Vitamin K, Healthline official website
Blood Clots, Hematology official website
How Does Blood Clot?, National Heart, Blood and Lung Association official website, NIH official website
Blood Clots, Cleveland Clinic official website
Blood Clots in Veins, Heart and Lungs, Yale Medicine official website
Chia seed benefits: What you need to know, Harvard Heealth Publishing official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 


Pagina actualizata la data de: 04-02-2025

Produse din categoria Obiceiuri si alimente care pot reduce formarea cheagurilor de sange

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale