Operatia de cezariana: Ingrijire, Precautii, Recuperare (informatii utile)


Operatia de cezariana
reprezinta o interventie chirurgicala prin care are loc nastere fetala si consta intr-o incizie abdominala deschisa (laparotomie) si o incizie la nivelul uterului (histerotomie).

Prima cezariana documentata a avut loc in anul 1020 d.Hr. si de atunci pana in prezent procedura a evoluat foarte mult. Desi prezinta riscuri atat de complicatii imediate, cat si pe termen lung, pentru unele femei, nasterea prin cezariana poate fi cea mai sigura sau chiar singura modalitate de a naste. Recuperarea dupa operatia de cezariana cuprinde mai multe etape si are in vedere numeroase aspecte.



Etapele recuperarii dupa operatia de cezariana

Recuperarea dupa operatia de cezariana in timpul spitalizarii

Majoritatea femeilor care au nascut prin cezariana pot fi externate la 1 sau 2 zile dupa efectuarea interventiei chirurgicale.

In timpul spitalizarii, pacientei i se vor administra analgezice pentru diminuarea durerii, va fi incurajata sa se ridice din pat si sa se miste cat mai curand posibil si va putea sa inceapa procesul de alaptare. Este indicat ca pacienta sa primeasca ajutor pentru ridicarea nou-nascutului. Pacienta va putea consuma alimente si lichide imediat ce apare senzatia de foame sau de sete.

In primele 12 ore, este posibil ca pacientei sa i se instaleze un cateter (un tub subtire si flexibil) la nivelul vezicii urinare pentru a ajuta la eliminarea urinei. Operatia va trebui mentinuta acoperita de un pansament cel putin 24 de ore.

De asemenea, medicul va oferi sfaturi pacientei despre modul in care trebuie ingrijita operatia la domiciliu.

Recuperarea dupa operatia de cezariana  la domiciliu

De obicei, sfaturile medicului se refera la:

curatarea si uscarea blanda a operatiei in fiecare zi (pentru dezinfectare se poate utiliza o compresa sterila si betadina solutie)

purtarea unor haine comode si a lenjeriei de corp din bumbac

administrarea anumitor analgezice, in dozele recomandate de medic, daca durerea persista

urmarirea semnelor de infectie precum: incizie inflamata, rosie sau fierbinte la atingere, prezenta supuratiilor la nivelul plagii, febra, durere locala ce se agraveaza, sangerare.

Firele nedizolvabile vor fi de obicei scoase in cadrul unui control medical dupa 5 pana la 7 zile.

La locul operatiei de cezariana se va forma o cicatrice orizontala de aproximativ 10 pana la 20 cm lungime. Cicatricea va avea un aspect rosiatic la inceput, dar se va estompa in timp.

Recuperare dupa operatia de cezariana pe termen lung

Recuperarea dupa operatia de cezarana necesita timp si poate dura mai mult de cateva saptamani. Unele femei experimenteaza dureri musculare sau dureri la nivelul inciziei timp de cateva luni.

In unele cazuri poate sa apara  incontinenta urinara din cauza slabirii muschilor podelei pelvine.

De asemenea, la unele femei poate sa apara si diastaza abdominala. Diastaza abdominala este o afectiune frecventa ce apare postpartum. Aceasta afectiune consta in separarea pe parcursul sarcinii a celor doua perechi de muschi abdominali verticali. Aceasta afectiune poate persista luni sau ani dupa nastere si poate fi corectata cu ajutorul unor exercitii speciale care ajuta la inchiderea spatiului dintre muschi.

Orice simptom neplacut care persista justifica o programare la un medic specialist.




Scurgerile vaginale

Dupa nastere, membrana mucoasa superficiala care a captusit uterul in timpul sarcinii este eliminata pe cale vaginala. Pacienta poate avea scurgeri vaginale formate din aceasta membrana si sange timp de cateva saptamani.

Aceasta scurgere vaginala are aspect rosu si vascos in primele zile, dar ulterior, in timp, va deveni apoasa si isi va modifica culoarea in maro, roz, alb-galbui.

Contractiile

S-ar putea ca pacienta sa simta contractii imediat dupa operatia de cezariana, asemenatoare crampelor din perioada menstruala. Aceste contractii ajuta la prevenirea sangerarii excesive prin comprimarea vaselor de sange de la nivelul uterului. Acest tip de contractii sunt frecvente in timpul alaptarii, datorita eliberarii unui hormon numit oxitocina.

Constipatia

Schimbarile hormonale, tonusul muschilor abdominali mai redus si repausul prelungit poate duce la constipatie. Constipatia severa provoca dureri si incordarea puternica a muschilor abdominali ce poate afecta operatia de cezariana.

Este indicat consumul adecvat de lichide si fibre si consultarea medicului in legatura cu administrarea unui medicament sau supliment cu efect laxativ. Consumul de alimente bogate in fibre, cum ar fi fructele si legumele, poate ajuta la prevenirea constipatiei.

Modificarea aspectului sanilor

La cateva zile dupa nastere, sanii pot capata un aspect plin si ferm. Poate sa apara si sensibilitate la nvelul sanilor, odata ce apare lactatia. Este recomandata alaptarea frecventa la ambii sani pentru a evita sau pentru a minimiza sensibilitatea si senzatia de tensiune de la nivelul sanilor.

Caderea parului si modificari la nivelul pielii

In timpul sarcinii, nivelurile crescute de hormoni pot favoriza aparitia unui par bogat si un al unui aspect sanatos al acestuia. Insa, dupa nastere, nivelurile hormonale scad si pacienta poate experimenta caderea parului chiar si pana la cinci luni dupa nastere.

La nivelul pielii pot sa apara vergeturi. Vergeturile nu dispar dupa nastere, dar in timp se estompeaza si capata un aspect alb-argintiu. Daca pe timpul sarcinii au aparut pete pigmentare, acestea se vor estompa odata cu trecerea timpului.

Schimbari de dispozitie

Unele proaspete mamici se confrunta cu o perioada in care simt dezamagire, anxietate, sentimente de inadecvare, numita uneori baby blues. Simptomele includ schimbari de dispozitie, crize de plans, anxietate si perturbari ale somnului.

De obicei, aceasta perioada dispare in doua saptamani. In aceasta perioada este indicata odihna si suportul moral din partea familiei si din partea persoanelor apropiate.

Depresie postpartum

Daca pacienta sufera de schimbari severe de dispozitie, pierderea poftei de mancare, oboseala coplesitoare si lipsa bucuriei la scurt timp dupa nastere, este posibil sa fie vorba despre o depresie postpartum.

Este necesar ca pacienta sa contacteze medicul in cazul in care depresia se accentueaza, daca semnele si simptomele depresiei nu dispar de la sine sau daca apar probleme ce afecteaza ingrijirea copilului sau indeplinirea sarcinilor zilnice sau daca pacienta are ganduri de autovatamare sau de vatamare a copilului.

Pierderea in greutate

Majoritatea femeilor pierd aproximativ 6 kilograme dupa nastere. Acestea reprezinta greutatea bebelusului, placenta si lichidul amniotic. In timpul recuperarii dupa operatia de cezariana, greutatea corporala poate sa scada si mai mult, pe masura ce organismul elimina excesul de lichide. Ulterior, o dieta sanatoasa si exercitiile fizice regulate pot ajuta la revenirea la greutatea de dinainte de sarcina.

 Atunci cand se opteaza pentru un program de exercitii fizice, este foarte important ca pacienta sa consulte medicul si sa se asigure ca nu sufera de diastaza abdominala sau de alte complicatii ce se pot agrava in cazul practicarii anumitor sporturi sau exercitii fizice.


● Recovery-Caesarean section, NHS official website

● Labor and delivery, postpartum care, Mayo Clinic official website

● How to speed up recovery from a cesarean delivery, Medical News Today official website

● C-Section Recovery, WebMD official website

● Diastasis Recti, Cleveland Clinic official website

● Sung S, Mahdy H. Cesarean Section. [Updated 2023 Jul 9]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

  Informațiile scrise și imaginile prezentate sunt cu titlu informativ, acestea nu substituie o recomandare specializată.

Pagina actualizata la data de: 14-01-2024

Produse din categoria Operatia de cezariana: Ingrijire, Precautii, Recuperare

Vezi Politica de confidentialitate date personale