Ce este oreionul?
Oreionul este o boala cauzata de un virus. De obicei sunt afectate un anumite glande de pe fiecare parte a fetei. Aceste glande, numite glande parotide, produc saliva. Glandele inflamate pot deveni sensibile si dureroase in cadrul dezvoltarii afectiunii.
Ce cauzeaza oreionul?
Oreionul este cauzat de virusul oreionului, care apartine unei familii de virusi cunoscute sub numele de paramixovirusuri. Aceste virusuri sunt o sursa comuna de infectie, in special la copii.
Cand dezvoltati oreion, virusul trece din tractul respirator (nas, gura si gat) in glandele parotide (glande producatoare de saliva care se gasesc pe fiecare parte a fetei), unde incepe sa se reproduca. Acest lucru face ca glandele sa se inflameze.
Virusul poate patrunde, de asemenea, in lichidul cefalorahidian (LCR), care este lichidul care inconjoara si protejeaza creierul si coloana vertebrala. Odata ce virusul a patruns in lichidul cefalorahidian, se poate raspandi in alte parti ale corpului, cum ar fi creierul, pancreasul, testiculele (la baieti si barbati) si ovare (la fete si femei).
Cum se transmite oreionul?
Oreionul este un virus transmis prin aer si se poate raspandi prin:
-tuse si stranut
- obiecte contaminate : o persoana infectata poate transfera virusul pe un obiect, cum ar fi manerul unei usi sau o suprafata de lucru; daca altcineva atinge obiectul la scurt timp dupa aceea, poate transfera virusul in propriul tract respirator.
Persoanele cu oreion sunt de obicei cele mai contagioase cu cateva zile inainte ca glandele parotide sa se umfle pana la cateva zile dupa aceea. Din acest motiv, este recomandabil sa evitati munca sau scoala timp de 5 zile dupa ce simptomele apar.
Oreionul se poate transmite si de catre persoanele care sunt infectate cu virusul, dar care nu au simptome evidente.
Care sunt simptomele oreionului?
De obicei oreionul afecteaza glandele de pe fiecare parte a fetei. Aceste glande, numite glande parotide, produc saliva. Glandele umflate pot fi sensibile sau dureroase.
Glanda parotida inflamata in oreion, Sursa poza: NHS.uk
Oreionul este cel mai bine cunoscut pentru simptome precum obrajii umflati si maxilarul sensibil si umflat pe care le provoaca. Acesta este un rezultat al glandelor salivare umflate sub urechi pe una sau pe ambele parti ale fetei, afectiune denumita parotita.
Alte simptome care pot incepe cu cateva zile inainte de parotita includ:
- Febra
- Durere de cap
- Dureri musculare
- Oboseala
- Pierderea poftei de mancare
Simptomele apar de obicei la 16-18 zile dupa infectare, dar aceasta perioada poate varia intre 12 si 25 de zile dupa infectare.
Unii oameni care fac oreion au simptome foarte usoare (asemanatoare unei rceli) sau nu prezinta simptome si este posibil sa nu stie ca au boala.
In cazuri rare, oreionul poate provoca complicatii mai severe.
Majoritatea persoanelor cu oreion se recupereaza complet in doua saptamani.
Care sunt complicatiile oreionului?
Oreionul poate provoca ocazional complicatii, in special la adulti.
Complicatiile pot fi:
- inflamatia testiculelor (orhita); aceasta poate duce la o scadere a dimensiunii testiculelor (atrofie testiculara)
- inflamatia ovarelor (ooforita) si/sau a tesutului mamar (mastita)
- inflamatie la nivelul pancreasului (pancreatita)
- inflamatie a creierului (encefalita)
- inflamatie a tesutului care acopera creierul si maduva spinarii (meningita)
- surditate
Inflamatia testiculelor ar putea duce la sterilitate temporara sau la scaderea fertilitatii la barbati, dar niciun studiu nu a evaluat daca poate avea ca rezultat infertilitate permanenta.
Cum poate fi diagnosticat oreionul?
Medicul poate diagnostica oreionul pe baza simptomelor tipice si a expunerii cunoscute la oreion. Se pot utiliza si teste pentru a identifica virusul:
- Recoltarea unei probe pentru analiza de la nivelul cavitatii bucale sau faringelui. In laborator se poate efectua un test PCR pentru identificarea virusului.
- Recoltarea unei probe de sange. Analizele sangvine pot sugera prezenta sau absenta unei infectii virale.
Care este tratamentul oreionului?
Nu exista un tratament specific pentru oreion. Majoritatea persoanelor se recupereaza in decurs de 3 pana la 10 zile.
Masurile pe care le puteti lua pentru a ajuta la recuperare si pentru a reduce simptomele includ:
- Odihna
- Analgezice OTC (fara prescriptie medicala)
- Comprese calde sau reci pentru a reduce inflamatia glandelor salivare
- Consumul ridicat de lichide
Este important sa va izolati in timpul bolii pentru a preveni raspandirea infectiei. Evitati contactul cu celelalte peroane pana la cel putin cinci zile de la debutul glandelor salivare.
Cum poate fi prevenit oreionul?
Oreionul este o boala ce poate fi prevenita cu succes datorita eficacitatii vaccinului impotriva oreionului. Furnizorii de asistenta medicala administreaza de obicei vaccinul pentru oreion ca parte a unui vaccin combinat care protejeaza impotriva rujeolei, oreionului si a rubeolei.
Copiii primesc, de obicei, doua doze de vaccin rujeolic-oreion-rubeola (MMR) ca parte a programului de imunizare in copilarie. Acestia primesc prima doza intre 12 si 15 luni si o a doua doza intre 4 si 6 ani.
Bibliografie:
Mumps, Cleveland Clinic official website
Mumps, CDC official website
Mumps, Mayo Clinic official website
Mumps, NHS official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona