Ozonoterapie (Terapia cu ozon) (informatii utile)

Ce este ozonoterapia sau terapia cu ozon?

Ozonoterapia reprezinta utilizarea ozonului, o forma foarte reactiva de oxigen pur, in domeniul medical, in scopul obtinerii unui efect terapeutic.

 

Care sunt efectele ozonoterapiei?

Potentialele beneficii terapeutice ale ozonoterapiei sunt:
- poate contribui la activarea sistemului imunitar in bolile infectioase
- poate contribui la imbunatatirea utilizarii celulare a oxigenului, ceea ce poate reduce efectele ischemiei in bolile cardiovasculare si in alte boli corelate cu imbatranirea
- poate contribui la eliberarea factorilor de crestere care stimuleaza regenerarea articulatiilor afectate de fenomenele degenerative
- poate reduce sau chiar elimina durerea cronica prin actiunea sa asupra receptorilor de durere

 

Cum poate fi utilizata ozonoterapia? 

Terapia cu ozon foloseste ozon de calitate medicala produs intr-un dispozitiv generator de ozon. Scopul terapiei cu ozon este de a creste cantitatea de oxigen din organism. 
Exista mai multe modalitati de a administra ozon, dar acesta nu ar trebui sa fie inhalat. Acest lucru poate provoca iritatii severe si acumulare de lichid in plamani. Metodele mai sigure pentru administrarea terapiei cu ozon includ:
- Topic, la nivelul pielii, prin expunerea unei parti a corpului la ozon sub un invelis de protectie (sauna cu ozon) sau prin aplicarea unei solutii de ozon pe piele (adesea in scopul tratarii ranilor).
- Introducerea ozonului in corp, de obicei pe cale vaginala, rectala sau otica.
- Autohemoterapie. Ozonul este amestecat cu o proba din sangele pacientului si apoi este reintrodus inapoi in corp prin admin istrare intravenoasa.
- Ingerarea acestuia prin consumul a cantitati mici de ozon gazos dizolvat in ulei sau in apa
- Injectarea unui amestec de oxigen si ozon in muschi.

 

Care sunt utilizarile ozonoterapiei?

Unii cercetatori cred ca ozonul poate avea efecte terapeutice in anumite contexte medicale. De exemplu, o recenzie din 2011 raporteaza ca terapia cu ozon a fost utilizata in urmatoarele contexte medicale:

- gestionarea artritei
- gestionarea anumitor boli virale precum ar fi HIV si SARS
- dezinfectarea ranilor
- activarea sistemului imunitar
- gestionarea bolilor cardiace ischemice
- gestionarea degenerescentei maculare
- gestionarea anumitor forme de cancer
Cercetatorii studiaza in prezent efectele terapiei cu ozon asupra corpului uman pentru a identifica eventualele beneficii terapeutice.
Pana in prezent exista putine cercetari cu privire la adevarata eficacitate si siguranta a terapiei cu ozon. Din acest motiv, organizatiile oficiale precum FDA nu aproba in prezent utilizarea acesteia.

 

Cum functioneaza ozonoterapia?

Inactivarea bacteriilor, virusurilor, ciupercilor, drojdiilor si protozoarelor

Terapia cu ozon perturba integritatea invelisului celular bacterian prin oxidarea fosfolipidelor si lipoproteinelor. La ciuperci, ozonul inhiba cresterea celulelor in anumite etape. In cazul virusurilor, ozonul degradeaza capsida virala si perturba ciclul reproductiv.

Stimularea metabolismului oxigenului

Terapia cu ozon determina o crestere a ratei glicolizei globulelor rosii. Acest lucru duce la stimularea 2,3-difosfogliceratului care duce la o crestere a cantitatii de oxigen eliberata in tesuturi. Ozonul activeaza ciclul Krebs prin imbunatatirea carboxilarii oxidative a piruvatului, stimuland productia de ATP. De asemenea, provoaca o reducere semnificativa a NADH si ajuta la oxidarea citocromului C. Exista o stimulare a productiei de enzime care actioneaza ca si captatori de radicali liberi si protectori ai peretilor celulari: glutation peroxidaza, catalaza si superoxid dismutaza. Productia de prostaciline, un vasodilatator, este, de asemenea, indusa de ozon.

Activarea sistemului imunitar

Ozonul administrat la o concentratie intre 30 si 55 mg/cc determina cea mai mare crestere a productiei de interferon si cea mai mare productie de factor de necroza tumorala si interleukina-2. 

 

Ce presupune pregatirea pentru ozonoterapie?

Inainte de efectuarea ozonoterapiei este indicata o discutie cu medicul pentru a stabili daca sunt necesare pregatiri speciale inainte de efectuarea acesteia. Daca ozonul se va administra intravenos, din cauza faptului ca se va preleva o proba de sange anterior este necesara o hidratare si o nutritie adecvata.

 

Ce se intampla in timpul ozonoterapiei?

Exista multe moduri diferite de a efectua terapia cu ozon. Medicul este cel care stabileste cea mai potrivita metoda de tratament.
Trei forme principale de tratament includ administrarea de ozon:

- Daca ozonoterapia este utilizata in tratamentul unei rani, cel mai probabil ozonul va fi aplicat direct pe tesutul partii afectate a corpului. Gazul se administreaza intr-un invelis de protectie.
- Daca se trateaza o conditie medicala interna, cum ar fi HIV, ozonul este de obicei amestecat cu o proba de sange de la pacient si apoi reintrodusa in corp pe cale intravenoasa.
- Terapia cu ozon este disponibila si sub forma de injectie intramusculara. Pentru aceasta injectie, gazul de ozon este adesea amestecat cu oxigen inainte de administrare.

 

Este eficienta ozonoterapia?

Cercetarile care au studiat ozonoterapia sunt limitate si rezultatele sunt mixte, desi multe dintre acestea sunt promitatoare. Cercetarile din 2018 au indicat ca terapia cu ozon poate ajuta la gestionarea osteoartritei genunchiului prin imbunatatirea amplitudinii de miscare si intarzierea degradarii articulare.
Potrivit cercetarii, persoanele cu artrita reumatoida sau dureri de spate cauzate de hernia de disc pot beneficia si de terapia cu ozon. Cu toate acestea, inca nu exista suficiente studii privind aceste utilizari.
In plus, ozonul a fost folosit si studiat in mai multe domenii ale stomatologiei.
Cercetarile din 2019 au indicat ca apa ozonata poate fi eficienta ca dezinfectant in timpul tratamentelor de canal. De asemenea, poate ajuta la desensibilizarea dentinei expuse.
In prezent, nu exista suficiente dovezi pentru ca FDA sa sustina utilizarea terapiei cu ozon. Sunt necesare mai multe studii pentru a demonstra eficacitatea si siguranta acestui tip de terapie.

 

Care pot fi efectele secundare si riscurile ozonoterapiei?

Efectele secundare asociate cu terapia cu ozon pot varia in functie de tipul de tratament urmat.
Terapia cu ozon nu este utilizata la scara larga in prezent si exista riscuri ale utilizarii acesteia. In primul rand, ozonul are un numar impar de atomi, ceea ce il face instabil. Aceasta instabilitate conduce la un comportament imprevizibil al gazului. Acest tip de terapie ar trebui efectuata numai de catre un profesionist in domeniul sanatatii si necesita precautie. Ozonul trebuie utilizat in cantitatea potrivita si in locul potrivit si nu trebuie inhalat. Daca ozonul patrunde in gura, in nas sau in ochi, poate provoca senzatie de arsura si poate provoca tuse, greata, varsaturi sau dureri de cap. Expunerea mai severa poate duce la complicatii respiratorii.
Persoanele care sunt supuse unei terapii cu ozon experimenteaza uneori reactia Herxheimer. Aceasta reactie consta in simptome asemanatoare gripei si intr-o stare generala de rau.
Unele proceduri de terapie cu ozon implica administrarea gazului pe cale rectala. In cazul acestui tip de administrare, persoana poate experimenta disconfort, crampe si senzatia de flatulenta. Aceste efecte secundare sunt temporare.
Exista pericole semnificative atunci cand se utilizeaza ozonul intravenos, in doze mari sau pentru o perioada lunga de timp.

O discutie cu medicul curant este indicata inainte de efectuarea tratamentului pentru a evalua riscurile si beneficiile terapiei cu ozon.
In 2019, FDA a lansat un avertisment cu privire la inhalarea ozonului, deoarece poate irita plamanii si poate provoca acumularea de lichid la nivelul acestora. 
In ceea ce priveste utilizarea sa ca dezinfectant, FDA afirma ca pentru ca ozonul sa fie eficient ca germicid, trebuie sa fie prezent intr-o concentratie mult mai mare decat cea care poate fi tolerata in siguranta de om si animale.
CAM Cancer afirma ca au fost raportate cazuri in care perfuzia directa de ozon pe cale intravenoasa a dus la embolie pulmonara si chiar moarte. Conform raportului din 2005, exista cateva cazuri de utilizare a ozonului care a avut ca rezultat embolism aerian, infectii transmise prin sange si pierderea bilaterala a campului vizual dupa o terapie cu ozon.
Gazul ozon in sine este daunator pentru oameni. Expunerea la ozon este asociata cu o crestere semnificativa a riscului de deces din cauza bolilor respiratorii si are efecte toxice cunoscute asupra plamanilor atunci cand este prezent impreuna cu dioxidul de azot in smog. Chiar si cantitatile mici de ozon pot irita plamanii si gatul, ducand la tuse, dificultati de respiratie si leziuni ale tesutului pulmonar.

 

Bibliografie:

What is ozone therapy? Benefits and risks, Medical News Today official website
Elvis AM, Ekta JS. Ozone therapy: A clinical review. J Nat Sci Biol Med. 2011 Jan;2(1):66-70. doi: 10.4103/0976-9668.82319. PMID: 22470237; PMCID: PMC3312702.
Ozone Therapy: What It Is and Why It's Risky, Cleveland Clinic official website
Smith NL, Wilson AL, Gandhi J, Vatsia S, Khan SA. Ozone therapy: an overview of pharmacodynamics, current research, and clinical utility. Med Gas Res. 2017 Oct 17;7(3):212-219. doi: 10.4103/2045-9912.215752. PMID: 29152215; PMCID: PMC5674660.
What Is Ozone Therapy?, American Academy of Ozono Therapy official website
Madej P, Antoszewski Z, Madej JA. Ozonotherapy. Mater Med Pol. 1995 Apr-Jun;27(2):53-6. PMID: 8935190.
What Is Ozone Therapy?, Healthline ofiicial website
Seyam O, Smith NL, Reid I, Gandhi J, Jiang W, Khan SA. Clinical utility of ozone therapy for musculoskeletal disorders. Med Gas Res. 2018 Sep 25;8(3):103-110. doi: 10.4103/2045-9912.241075. PMID: 30319765; PMCID: PMC6178642.

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 22-04-2024

Produse din categoria Ozonoterapie (Terapia cu ozon)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale