Papiloame (informatii utile)

Ce sunt papiloamele?

Papiloamele reprezinta tumori sau proliferari epiteliale benigne, necanceroase, cauzate de papilomavirusul uman (HPV). Cele mai multe papiloame sunt cauzate de forme de HPV cu risc scazut.

 

Care sunt cauzele aparitiei papiloamelor?

De ce apar papiloamele

Majoritatea papiloamelor sunt cauzate de papilomavirusul uman (HPV).

Exista peste 170 de subtipuri de virus. De obicei, tipurile 6, 7 si 11 sunt asociate in mare parte cu aparitia papiloamelor. Aceste tipuri sunt considerate a fi cu risc scazut, deoarece de obicei nu provoaca leziuni precanceroase si rareori progreseaza spre cancer. S-a descoperit ca HPV provoaca aparitia papiloamelor cu epiteliu scuamos stratificat aproape oriunde in corp, cum ar fi pielea, conjunctiva, orofaringele, laringele si traheea superioara, precum si tracturile anogenitale.

Studiile efectuate au concluzionat catipurile 6 si 11 de HPV provoaca 96% pana la 100% din toate leziunile verucilor genitale.

Unele papiloame sunt de origine nonvirala, cum este cazul papilomului tractului urinar, care a fost asociat cu fumatul.

Papiloamele nazale pot fi cauzate de iritatii locale si traumatisme ale mucoasei, iar unele papiloame cutanate au fost asociate cu iritatii ale pielii.

In plus, exista tipuri de papiloame in care mecanismul responsabil pentru aparitia lor nu este pe deplin inteles, cum ar fi papiloamele intraductale (ale canalului mamar) si papiloamele plexului coroid.

 

 

Sunt contagioase papiloamele?

Papiloamele genitale sunt foarte contagioase si se transmit atat prin contact direct cat si prin contact sexual. HPV genital se raspandeste si prin contact piele pe piele. Mai multe studii efectuate au aratat ca cele mai multe papiloame cutanate ale capului si gatului nu sunt contagioase, spre deosebire de negi, in ciuda faptului ca acestea contin ADN HPV al unor tipuri cu risc scazut, in special de tip 6 si 11.

 

Care sunt simptomele papiloamelor?

Majoritatea papioamelor cutanate sunt asimptomatice. In functia de localizarea acestora, unele papiloame se pot traumatiza si pot provoca iritatii. Desi simptomele fizice nu sunt semnificative, papiloamele cutanate pot afecta stima de sine la unele persoane, datorita aspectului lor.

Papiloame care provoaca simptome

Papiloamele ductului mamar se pot manifesta prin secretii apoase sau sangeroase la nivelul mameloaelor.

Papiloamele care se formeaza in interiorul nasului sau a sinusurilor pot cauza mai multe probleme din cauza localizarii.

Atunci cand un papilom sau un grup de papiloame se dezvolta in laringe, acesta poate obstructiona sau poate incomoda procesul respirator. Aceasta cauzeaza o afectiune rara cunoscuta sub numele de papilomatoza respiratorie recurenta, care apare mai ales la copii si se manifesta prin raguseala, plans silentios si obstructia cailor respiratorii, in cazuri severe.

 

Cum pot fi diagnosticate papiloamele?

De obicei, cele mai multe papiloame cu celule scuamoase sunt diagnosticate printr-o simpla examinare si nu necesita investigatii suplimentare, in special la persoanele imunocompetente, unde sunt autolimitate si nu se transforma in leziuni maligne.

La pacienti cu risc mai mare de a dezvolta forme maligne, de exemplu cei care prezinta papiloame anogenitale si orofaringiene, se poate efectua excizia, biopsia si examen histopatologic pentru a stabili cu exactitate diagnosticul.

In cazul papiloamelor cutanate (negi, negi plantari sau genitali), daca diagnosticul este incert, testele pot include prelevarea unei probe prin razuire si biopsie.

Papiloamele localizate in canalul mamar (papiloamele intraductale) sunt diagnosticate cu ajutorul ductogramei (radiografie a canalelor mamare), ecografie, mamografie, biopsie,

Papilomul laringian poate fi diagnosticat cu ajutorul laringoscopiei si biopsiei.

Papiloamele de la nivelul sinusurilor pot fi diagnosticate prin intermediul endoscopiei nazale, biopsiei, computerului tomograf si prin scanare prin rezonanta magnetica nucleara.

 

Care este tratamentul papiloamelor?

Uneori, papiloamele cutanate nedureroase pot fi lasate netratate si pot regresa in timp. Ele par sa nu creasca in dimensiune in timp, iar potentialul de se transforma intr-o formatiune maligna este scazut la indivizii imunocompetenti. Daca este indicat tratamentul, acesta variaza in functie de tipul, dimensiunea si localizarea papilomului.

Tratamentul papiloamelor pielii (negi, veruci plantari sau veruci genitale) include:

- Geluri, unguente sau plasturi cu acid salicilic

- Crioterapia

- Electrochirurgie si chiuretaj

- Excizie

- Tratament cu laser

- Peelinguri chimice

- Bleomicina

- Imunoterapie

Tratamentul pentru papiloame localizate in canalul mamar (papilom intraductal) implica de obicei indepartarea chirurgicala a papilomului.

Tratamentul papilomului laringian implica o laringoscopie cu indepartare chirurgicala folosind laserul cu dioxid de carbon (CO2). In cazurile severe, poate fi necesara o traheotomie.

Tratamentul papilomului localizat in sinusuri include indepartarea chirurgicala a papilomului.

Papiloamele tind sa reapara in jurul locului primar de infectie si poate fi necesara retratarea acestora.

Tratamentul pentru papilomul conjunctival depinde de factori precum dimensiunea, localizarea si modul in care afecteaza pacientul. Papiloamele de dimensiuni mici care nu provoaca disconfort pot fi doar monitorizate. Papiloamele mari, deranjante pot fi indepartate chirurgical, adesea cu crioterapie, pentru a reduce riscul de recidiva. Medicamentele locale si orale pot ajuta. In plus, vaccinul HPV, este uneori folosit pentru a trata papilomul conjunctival. Papilomul conjunctival este o afectiune tratabila si inofensiva, dar tinde sa revina dupa tratament, in special la copii si adolescenti.

 

Cum poate fi prevenita aparitia papiloamelor?

Pentru a preveni infectarea cu  papilomavirusul uman (HPV), care cauzează majoritatea papiloamelor pot fi adoptate urmatoarele masuri:

- Vaccinarea impotriva HPV

- Folosirea corecta a prezervativului de fiecare data cand se intretin relatii sexuale

 

 

Bibliografie:

Should I worry about a papilloma?, Medical News today official website

Sabry AO, Patel BC. Papilloma. [Updated 2023 Aug 14]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan

What Is the Cause of Papillomas?, EMedicine Health official website

HPV and Conjunctival Papilloma, American Academy of Oftalmology official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 11-04-2024

Produse din categoria Papiloame

Non-farma (3)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
ClinSkin Papilom Tratament Skin Tag, Zdrovit

ClinSkin Papilom Tratament Skin Tag, Zdrovit

(12)
61,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Solutie coloidala pentru indepartarea negilor si bataturilor Transderm, 10 g, Transderm

Solutie coloidala pentru indepartarea negilor si bataturilor...

(2)
28,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Tratament pentru indepartare a negilor Wortie, 50 ml, Viva Pharma

Tratament pentru indepartare a negilor Wortie, 50 ml, Viva Pharma

(4)
52,00 LEI

Vezi Politica de confidentialitate date personale