Pediculoza (infestarea cu paduchi) (informatii utile)

Pediculoza (infestarea cu paduchi) afecteaza sute de milioane de oameni din intreaga lume in fiecare an si este raspandita in toate tarile si in cadrul tuturor claselor socioeconomice. Cele trei specii parazitare pentru oameni sunt Pediculus humanus capitis (paduchii de cap), Pthirus pubis (paduchii pubieni) si Pediculus humanus (paduchii de corp). Paduchii de cap sunt intalniti la oameni din toate mediile socioeconomice, in timp ce paduchii de corp afecteaza mai frecvent populatiile defavorizate.

 

Ce sunt paduchii si care sunt stadiile de dezvoltare ale acestora?

Paduchii sunt un tip de insecte parazite.

Ciclul de viata al paduchilor de cap este constituit din trei etape: ou, nimfa si adult.
Oua: Ouale sau lindinile sunt greu de observat si sunt adesea confundate cu matreata sau cu reziduuri de fixativ ramase pe par. Ouale sunt depuse de femela adulta si sunt fixate la baza firului de par, foarte aproape de scalp (la aproximativ 6 mm de scalp), cu o substantafoarte aderenta, acesta fiind si motivul pentru care sunt atat de greu de indepartat. Lindinile sunt ovale si de obicei variaza ca si culoare de la galben pana la alb. Perioada de incubatie dureaza aproximativ 1 saptamana. 

Nimfe: Oul eclozeaza pentru a elibera o nimfa. Carcasa goala a oului devine apoi un galben mai vizibil si ramane atasata de firul de par. Nimfa arata ca un paduche adult, dar are dimensiune mai mica. Nimfele se maturizeaza dupa trei etape de dezvoltare si devin adulte la aproximativ 7 zile de la eclozare.
Adulti: Paduchele adult are aproximativ dimensiunea unei seminte de susan, are 6 picioare si are o culoare care variaza de la cafeniu pana la alb-cenusiu. Femelele sunt de obicei mai mari decat masculii si pot depune pana la 8 lindini pe zi. Paduchii adulti pot trai pana la 30 de zile pe capul unei persoane. Pentru a trai, paduchii adulti trebuie sa se hraneasca cu sange de cateva ori pe zi. Fara hrana, paduchii mor in 1 pana la 2 zile in absenta gazdei.

Paduchii de corp sunt similari din punct de vedere morfologic cu paduchii de cap. Ei au un ciclu de viata diferit, in timp ce paduchii de corp locuiesc si isi depun ouale pe imbracamintea si alte obiecte contminate ale persoanelor afectate si migreaza in corpul uman pentru a se hrani.


Care sunt simptomele pediculozei?

Semnele si simptomele comune ale paduchilor pot include:

Mancarime
Cel mai frecvent simptom al paduchilor de cap este mancarimea la nivelul scalpului, gatului si urechilor. Aceasta este o reactie alergica la muscaturile de paduchi si este cauzata de saliva acestora. Cand o persoana are paduchi pentru prima data, mancarimea poate sa nu apara timp de 4 pana la 6 saptamani.
Daca exista paduchi vii la nivelul scalpului poate sa apara si o senzatie de gadilat la nivelul scalpului. Este posibil ca acestia sa poata fi observati sau nu, deoarece se misca foarte repede si evita lumina.
Ouale de paduchi sunt cel mai usor de observat in jurul urechilor si pe linia parului de la nivelul gatului. Lindinele goale pot fi mai usor de observat, deoarece sunt mai deschise la culoare si sunt localizate mai departe de scalp. Cu toate acestea, prezenta lindinilor nu inseamna ca exista paduchi vii.

Leziuni la nivelul scalpului, gatului si umerilor
Scarpinatul poate duce uneori la umflaturi mici, rosii, care uneori se pot infecta cu bacterii si pot conduce la infectii bacteriene. 
Paduchii corpului pot fi vectori pentru Rickettsia prowazekii, Bartonella quintana si Borrelia recurrentis.

 

Cum se poate raspandi pediculoza?

Principalul mod de transmitere al paduchilor de cap este contactul cu o persoana care este deja infestata. Contactul este obisnuit in timpul jocului (activitati sportive, locuri de joaca, tabere etc.) la scoala si acasa.
Mai rar, poate avea loc transmiterea prin obiecte contaminate in cazul paduchilor de cap (mai frecvent in cazul paduchilor de corp). Transmiterea poate vea loc in cazul:
- purtarii imbracamintii, cum ar fi palarii, esarfe, paltoane, panglici de par, purtate anterior de o persoana infestata
- folosirea unui pieptene, perie sau prosop infestat
- utilizarea unui pat, canapea, perna, covor sau animal de plus care a fost recent in contact cu o persoana infestata

 

Cum poate fi diagnosticata pediculoza?

Conform ghidurilor Academiei Americane de Pediatrie, standardul de aur pentru diagnosticarea paduchilor de cap este identificarea unei nimfe vii sau a paduchilor adulti vii.
Se recomanda examinarea parului umed tratat cu balsam sau cu un alt produs similar. Medicul va pieptana parul cu un pieptene cu dinti fini de la scalp pana la capatul firului de par in scopul identificarii unei nimfe sau a paduchilor adulti.
Medicul va cauta, de asemenea, lindini in parul pacientului. Pentru a gasi lindini, medicul poate folosi o lumina specializata numita lumina Wood, care face ca lindinile sa para albastrui. Dar identificarea iendinilor nu confirma neaparat diagnosticul de pediculoza.
O lindine trebuie sa fie aproape de scalp pentru a supravietui. Lindinile gasite la mai mult de aproximativ 6 milimetri de scalp sunt probabil moarte sau goale. Ledinile suspecte pot fi examinate la microscop pentru a determina daca sunt in viata. Daca medicul nu gaseste nici o lindina vie, probabil ca acestea au ramas dintr-un caz anterior de paduchi si nu trebuie tratate.

 

Care este tratamentul pediculozei?

Medicul va recomanda probabil un medicament disponibil fara prescriptie medicala care ucide paduchii si o parte din lindini. Este posibil ca aceste medicamente sa nu omoare ouale depuse recent. Prin urmare, un al doilea tratament programat corespunzator este de obicei necesar pentru a ucide nimfele dupa eclozare, dar inainte ca acestea sa devina paduchi adulti.
Unele studii sugereaza ca retratarea la 7 pana la 9 zile dupa primul tratament este momentul ideal pentru un al doilea tratament, dar exista si alte programe de retratare. Este indicat sa fie solicitate medicului instructiuni scrise pentru un program de tratament.

Tratamentul farmacologic al paduchilor se concentreaza pe doua mecanisme: neurotoxicitatea care duce la paralizia paduchilor si sufocarea paduchilor prin aplicare topica.
Pediculicidele topice sunt considerate tratamente de prima linie pentru infestarea cu paduchi. Acestea includ piretroizi, malathion, lindan, alcool benzilic, ivermectina locala si orala si spinosad.
Piretroizii sunt unul dintre cele mai frecvent utilizate tratamente pentru paduchi printre agentii topici. Permetrinul 1% este un piretroid sintetic si este utilizat pe scara larga ca tratament. Permetrina afecteaza transportul de sodiu prin membranele neuronale provocand paralizia respiratorie a artropodelor. Studii recente sugereaza ca rezistenta la permetrina a crescut. Inainte de a utiliza permetrin, se spala parul cu sampon, dar nu cu balsam. Clatirea parului cu otet alb inainte de spalare poate ajuta la dizolvarea adezivului care tine lindinile fixate de firele de par. Se lasa medicamentul in par pentru perioada de timp indicata in instructiunile de pe ambalaj. Apoi se clateste parul cu apa calda. Permetrinul nu ucide lindinile, iar tratamentul trebuie repetat la 9 pana la 10 zile dupa prima aplicare. Efectele secundare pot include roseata si mancarime ale scalpului.

Malathion 0,5% este un inhibitor organofosforic al colinesterazei care provoaca paralizie respiratorie la artropode. Are o marja buna de siguranta, dar are un miros neneplacut si necesita o perioada de tratament de 8 pana la 12 ore. Lotiunea se aplica, se lasa sa se usuce natural si se clateste dupa 8 pana la 12 ore. Formularile care contin aceasta substanta au un continut ridicat de alcool, asa ca nu poate fi folosit cu un uscator de par sau langa o flacara deschisa. Malathionul poate fi reaplicat la 7 pana la 9 zile dupa primul tratament daca este necesar.

Lindanul 1% este un organoclorurat care ucide paduchii prin paralizie respiratorie. Este absorbit in sange si metabolizat lent si nu trebuie utilizat in mod repetat. Acest agent are potentialul de neurotoxicitate si a fost scos de pe piata in California. Poate fi utilizat ca agent de linia a doua la adulti, dar trebuie evitat la copii, varstnici sau adulti cu o greutate mai mica de 50 kg.

Loțiunea cu alcool benzilic 5% a fost aprobata in anul 2009 ca tratament topic care omoara paduchii prin sufocare. Se pare ca are o eficacitate comparabila cu piretrinele.

Spinosad 0,9% este un agent pediculicid topic care a fost aprobat in 2011. Actioneaza provocand hiperexcitatie, provocand moartea prin paralizie. S-a constatat ca are o rata de eradicare de doua ori mai mare decat cea a permetrinei la 14 zile si este eficient dupa o singura doza. Se poate aplica pe parul uscat si se clateste cu apa calduta dupa 10 minute. Ucide paduchii si lendinile si, de obicei, nu necesita tratament repetat.

Lotiunea topica cu ivermectina 0,5% creste clorura in celulele musculare, provocand hiperpolarizare si paralizie. Functioneaza dupa o singura aplicare. O cantitate mica de substanta poate fi absorbita sistemic dupa aplicarea topica. Cu toate acestea, este utilizat ca agent de linia a treia datorita experientei sale clinice limitate si a costului sau.

Singurul tratament oral utilizat in prezent pentru pediculoza este ivermectina. Ivermectina are, de asemenea, un risc de neurotoxicitate. A demonstrat eficacitate in studiile clinice, dar nu este aprobat de FDA pentru tratamentul pediculozei. Poate fi o terapie adecvata de linia a doua atunci cand paduchii sunt rezistenti la tratamentele topice.

In unele regiuni, paduchii au dezvoltat rezistenta la unele substante medicamentoase. De asemenea, unele tratamente fara prescriptie medicala pot esua din cauza utilizarii incorecte, cum ar fi nerepetarea tratamentului la momentul adecvat.
Este indicat, de asemenea solicitarea sfatului medicului in caz de pediculoza, mai ales la copii. Anumite produse pot fi utilizate numai dupa o anumita varsta.
Paduchii corpului pot fi eradicati prin igiena adecvata si spalarea sau aplicarea de insecticid pe imbracamintea afectata. Paduchii pubieni sunt in mod obisnuit sensibili la agentii utilizati pentru a trata paduchii capului, desi variaza ca si sensibilitate.
Deoarece paduchii pot fi prezenti pe obiecte personale contaminate, este necesara spalarea imbracamintii si lenjeriei de pat infestate cu apa fierbinte pentru a distruge paduchii in toate stadiile de devoltare. Caldura necesara pentru distrugerea paduchilor si lindinilor este de 52 de grade Celsius timp de 30 de minute. S-a descoperit insa ca paduchii pot deveni uneori rezistenti la caldura prin mecanisme hormonale, uneori tolerand temperaturi de peste 100 de grade Celsius.

Terapii alternative la domiciliu

Pacientii care nu doresc sa utilizeze insecticide topice sau agenti sistemici pentru a trata infestarea cu paduchii capului pot incerca tratamente alternative. Sunt disponibile multe sampoane si pomade pe baza de plante fara prescriptie medicala, dar nu au fost testate pentru eficacitate. Vindecarea numai prin indepartarea fizica a demonstrat o rata de eradicare de 38 % intr-un studiu. Tunsul zero sau rasul capului sunt, de asemenea, eficiente.
Paduchii, inclusiv lidinile, sunt greu de ucis prin sufocare. Aplicarea uleiului de masline sau a unui unguent cu vaselina si acoperirea capului cu o capelina timp de patru pana la sase ore pe zi timp de trei sau patru zile consecutive poate fi eficienta. Cu toate acestea, uleiul de masline si unguentul cu vaselina sunt greu de indepartat de pe par dupa tratament. Unguentul cu vaselina este insa tratamentul preferat pentru infestarea genelor si sprancenelor.

Cum poate fi prevenita pediculoza?

Este dificil de prevenit raspandirea paduchilor de cap in randul copiilor din institutiile de ingrijire a copiilor si din scoli, deoarece exista contact fizic frecvent. Sansa de raspandire indirecta prin intermediul obiectelor personale este mica, insa anumite masuri pot ajuta la reducerea riscului de a contacta paduchi:
- Pastrarea hainelor separat de hainele altor copii
- Evitarea folosirii in comun pieptenelor, periilor, palariilor 
- Evitati folosirii paturilor, canapelelor sau pernelor care au fost in contact cu o persoana infestata

Bibliografie:

Pediculosis, CDC official website
Bragg BN, Wills C. Pediculosis. [Updated 2023 Mar 14]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan, NIH official website
Head lice, Mayo Clinic official website
Pediculosis and Scabies, AAFP official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 07-09-2023

Produse din categoria Pediculoza (infestarea cu paduchi)

Non-farma (8)

Vezi Politica de confidentialitate date personale