Ce sunt petele solare sau lentigo solar?
Petele pigmentare solare sau lentigo solar reprezinta o zona hiperpigmentata a pielii. Acestea rezulta in urma expunerii pielii la radiatiile ultraviolete care provoaca proliferarea locala a melanocitelor si acumularea de melanina in celulele pielii (in keratinocite). Petele solare sunt foarte frecvente mai ales la persoanele cu varsta de peste 40 de ani.
Petele solare sunt benigne. Desi sunt inofensive, unele persoane pot alege sa le trateze din motive estetice. Tratamentele pot ajuta la estomparea sau eliminarea acestora.
Cum arata petele pigmentare cauzate de soare?
Lentigo solar reprezinta o zona bine delimitata de hiperpigmentata a pielii. Petele solare pot avea forma rotunda, ovala sau neregulata. Culoarea variaza de la culoarea apropiata nunatei pielii, la cafeniu sau la maro inchis sau negru, iar dimensiunea variaza de la cativa milimetri la cativa centimetri in diametru. Uneori, pot avea si aspect usor solzos.
Petele pigmentare cauzate de soare se gasesc pe zonele expuse la soare, in special pe fata, pe umeri, pe spate, pe antebratele si pe partea anetrioara a mainilor. Ele apar pe pielea deschisa la culoare, dar si pe cea inchisa la culoare, dar tind sa fie mai frecvente si mai numeroase la persoanele cu pielea deschisa la culoare.
Care sunt cauzele petelor solare sau ale lentigo solar?
Cercetatorii au observat ca enzima tirozinaza este un factor determinant in sinteza de melanina. Se considera ca hiperactivitatea tirozinazei poate provoca hiperpigmentarea sau petele solare. Hiperactivitatea enzimei tirozinazei poate fi declansata in urma fenomenului de imbatranire. Din acest motiv petele solare mai sunt numite uneori si pete de imbatranire sau pete de varsta.
Potrivit Societatii Americane de Chirurgie Dermatologica (ASDS), unele persoane pot avea, de asemenea, un risc genetic de a dezvolta pete solare.
Cum sunt diagnosticate petele solare sau lentigo solar?
Lentigo solar este adesea diagnosticat pe baza aspectului clinic. Uneori, poate fi dificil de diferentiat lentigo solar neregulat de melanom, o forma potential periculoasa de cancer de piele, insa examinarea dermatoscopica (dermatoscopia) poate clarifica acest lucru.
Daca exista inca neclaritati in ceea ce priveste diagnosticul, se poate efectua o biopsie cutanata pentru examinare histologica.
Ce tratamente sunt disponibile pentru pete solare sau lentigo solar?
Daca nu este tratat, lentigo solar poate persista pe termen lung. Petele solare pot fi tratate prin incetinirea sau oprirea activitatii tirozinazei. Sunt disponibile doua tipuri de tratamente pentru petele solare: creme topice si tehnici dermatologice.
Creme topice
Cremele topice sunt tratamente care se aplica pe piele. Mai multe creme contin ingrediente care vizeaza enzima tirozinaza si reduc aspectul petelor solare:
Hidrochinona
Hidrochinona este un tratament frecvent utilizat pentru tratamentul petelor solare. Cu toate acestea, FDA nu a aprobat hidrochinona pentru tratarea si prevenirea petelor solare din cauza profilului de siguranta necunoscut al medicamentului. Hidrochinona functioneaza prin blocarea efectului tirozinazei.
Persoanele care folosesc hidrochinona pot prezenta urmatoarele reactii adverse:
- iritatie de piele
- usturatoare
- roseata
- inflamatie
- piele uscata
- reactii alergice
Nu este indicata femeilor insarcinate sau femeilor care alapteaza.
Tretinoina
Tretinoina este un derivat al vitaminei A. Cremele topice cu tretinoin pot reduce efectul fotoimbatranirii care apare ca urmare a expunerii la radiatiile UVB.
Tehnici dermatologice
Exista cateva tratamente profesionale disponibile care pot elimina petele solare sau pot reduce semnificativ aspectul acestora. Toate aceste tratamente ar trebui sa fie efectuate de un profesionist calificat sau de catre un medic dermatolog. Tehnicile dermatologice implica de obicei indepartarea straturilor de piele de la nivelul petelor solare pentru a diminua aspectul acestora.
Societatii Americane de Chirurgie Dermatologica (ASDS) recomanda urmatoarele tratamente pentru petele solare:
- Resurfacing cu laser. In timpul acestei proceduri, fasciculele de lumina indeparteaza strat cu strat pielea deteriorata de soare. Ulterior, pielea se reinoieste. Procedura poate dura de la 30 de minute la doua ore, in functie de numarul de pete solare tratate. Vindecarea dureaza de obicei intre 10 si 21 de zile.
- Dermabraziunea. Aceasta procedura presupune indepartarea usoara a stratului exterior al pielii folosind un aplicator special cu varf abraziv, urmata de aspiratie pentru a indeparta celulele de piele moarta. Dermabraziunea dureaza aproximativ o ora, provoaca putina durere sau sau este complet nedureroasa si nu necesita anestezie.
- Peelinguri chimice. Aceasta procedura implica aplicarea unei solutii acide pe piele, care creeaza o leziune controlata a pielii care ulterior se vindeca. Peelingurile chimice pot fi dureroase si pot provoca o senzatie de arsura care dureaza cateva minute.
- Crioterapia. Aceasta procedura elimina petele solare si alte leziuni ale pielii prin inghetarea acestora cu o solutie de azot lichid. Protoxidul de azot poate fi folosit in locul azotului lichid pentru tratarea petelor superficiale, cum ar fi petele solare, deoarece nu este la fel de agresiv si este mai putin probabil sa provoace reactii adverse. Crioterapia dureaza doar cateva minute si este in general bine tolerata.
Remedii naturale si tratamente la domiciliu
Unele produse naturale care pot ajuta la tratarea petelor solare includ:
Extract de Haloxylon si Cleome
Un studiu din anul 2017 a investigat efectele antiimbatranire asupra pielii a sase specii diferite de plante utilizate in medicina populara africana. In acest studiu, Haloxylon articulatum a avut cel mai mare efect asupra reducerii activitatii tirozinazei.
Extractul de Cleome arabica a fost, de asemenea, capabil sa blocheze activitatea tirozinazei, dar nu la fel de eficient ca H. articulatum. Sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma aceste efecte.
Extracte din frunze de Aloe
Un studiu din 2012 a investigat activitatea antitirozinazei a zece specii diferite de plante sud-africane. Patru specii diferite de Aloe au inhibat producerea de tirozinaza in vitro. Acestea au fost Aloe ferox, Aloe aculeata, Aloe pretoriensis si Aloe sessiliflora. Dintre acestea, A. ferox a prezentat cele mai mari efecte inhibitoare. Studiile au descoperit ca aloesina si aloina, care sunt compusi activi gasiti in plantele de aloe vera, pot ameliora petele solare si alte probleme legate de hiperpigmentare.
Extract de lemn dulce
Medicii din medicina traditionala chineza recomanda uneori extractul de lemn dulce pentru a atenua hiperpigmentarile pielii. Componenta principala a lemnului dulce este o substanta chimica numita glabridina. Conform unei recenzii din 2009, glabridina are activitate antitirozinazica si poate preveni hiperpigmentarea indusa de radiatiile UVB. Unele dintre ingredientele active din extractul de lemn dulce pot ajuta la atenuarea petelor solare si a melasmei care apare frecvent la femeile insarcinate. Multe creme topice pentru tratamentul petelor solare contin extract de lemn dulce.
Extracte de soia
Cercetatorii au studiat efectele boabelor de soia asupra pigmentarii pielii. Intr-un studiu din 2001, cercetatorii au descoperit ca laptele de soia inhiba celulele pielii care provoaca hiperpigmentarea. Sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma aceste constatari.
Vitamina C
Acidul L-ascorbic administrat local protejeaza pielea de razele UVA si UVB, favorizeaza productia de colagen si s-a dovedit a fi eficient in reducerea petelor solare.
Vitamina E
O dieta bogata in vitamina E, cat si administrarea acesteia poate oferi protectie impotriva daunelor cauzate de soare si poate imbunatati sanatatea pielii, mai ales atunci cand este administrata impreuna cu vitamina C. Aplicarea uleiurilor cu vitamina E poate oferi si mai multe beneficii pielii.
Exista multe creme topice disponibile fara reteta care se pot aplica acasa pentru a elimina petele solare. Aceste creme contin de obicei acid glicolic, hidroxi acizi, acid kojic sau deoxiarbutina.
Care sunt riscurile generate de petele solare sau de lentigo solar?
Petele solare sunt inofensive si nu prezinta niciun risc pentru sanatate. Nu necesita tratament, iar medicul poate diferentia petele solare de cancerul de piele printr-o simpla examinare fizica.
Tratamentele pentru petele solare sunt in general sigure, dar ca si in cazul oricarui tratament sau procedura medicala, exista intotdeauna un anumit risc. Este important sa fie consultat medicul inainte de a utiliza orice tratament la domiciliu. Orice procedura profesionala trebuie efectuata de un dermatolog pentru a minimiza riscurile.
Este important sa fie consultat medicul cu privire la orice formatiune de pe piele, in special in cazul petelor care isi dchimba aspectul sau:
- cresc in dimensiune
- prezinta o margine neregulata
- prezinta mancarime, durere, roseata sau sangerare
- au o culoare neobisnuita
Cum pot fi prevenite petele solare sau lentigo solar?
Petele solare pot fi prevenite limitand expunerea la razele UVA si UVB. Acest lucru poate fi realizat prin urmatoarele masuri:
- evitarea soarelui intre orele 10:00 si 15:00
- aplicarea de protectie solara inainte de a iesi in aer liber si reaplicarea ei la fiecare doua ore
- alegerea produselor de machiaj care contin protectie solara
- acoperirea pielii cu haine din materiale respirabile si palarii
Bibliografie:
Solar lentigo, Dermnet official website
What to know about sunspots on the face, Medical News Today official website
How to Remove Sunspots on Your Face, Healthline official website
Hyperpigmentation, Cleveland Clinic official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona