Ce este piciorul diabetic?
Piciorul diabetic reprezinta una dintre complicatiile la care poate conduce diabetul zaharat si se manifesta prin leziuni la nivelul membrelor inferioare.
Cum apare piciorul diabetic?
Problemele care apar la nivelul picioarelor sunt frecvente la persoanele cu diabet. Acestea pot sa apara in timp, pe parcurs ce glicemia crescuta afecteaza nervii si vasele de sange de la picioare. Leziunile nervoase, numite si neuropatie diabetica, pot provoca amorteala, furnicaturi, durere sau pierderea senzatiilor tactile de la nivelul picioarelor.
Daca nu puteti simti durerea, este posibil sa nu va dati seama de momentul cand apare o taietura, o vezicula sau o ulceratie (rana deschisa) la nivelul piciorului. O astfel de rana s-ar putea infecta. Este posibil ca infectia sa nu se vindece bine, deoarece vasele de sange deteriorate pot cauza un flux sanguin slab la nivelul picioarelor.
Infectarea si fluxul sangvin slab pot duce la cangrena. Asta inseamna ca muschiul, pielea si alte tesuturi incep sa moara. Daca aveti cangrena sau un ulcer al piciorului care nu se amelioreaza cu tratament, este posibil sa aveti nevoie de o amputare. Amputarea poate preveni raspandirea unei infectii grave si iti poate salva viata.
Desi rara, afectarea nervilor cauzata de diabet poate duce la modificari ale formei picioarelor, cum ar fi piciorul lui Charcot. Piciorul lui Charcot poate debuta cu roseata, senzatie de caldura si tumefiere. Mai tarziu, oasele de la nivelul picioarelor si degetelor de la picioare se pot deplasa sau rupe, ceea ce poate face ca picioarele sa capete o forma ciudata.
Dar exista multe masuri pe care le puteti lua pentru a preveni ca o rana la picior sa devina o problema majora de sanatate.
Ce puteti face pentru a va mentine picioarele sanatoase?
Impreuna cu medicii care urmaresc si trateaza conditiile dumneavoastra de sanatate puteti concepe un plan pentru gestionarea diabetului. Planul dvs. ar trebui sa includa ingrijirea picioarelor. Un medic care se ocupa cu afectiunile picioarelor, numit si podiatru, si alti specialisti pot face parte din echipa dumneavoastra de ingrijire.
Este indicat sa includeti si acesti pasi in planul dvs. de ingrijire al picioarelor:
- Verificati-va picioarele in fiecare zi pentru a verifica daca au aparut rani, fisuri, bataturi, ulceratii.
- Spalati-va picioarele in fiecare zi.
- Neteziti-va cu grija, bland, bataturile si calozitatile
- Taiati-va unghiile drept
- Purtati pantofi si sosete tot timpul
- Protejati-va picioarele de caldura sau frig
- Incercati sa mentineti o circulatie optima la nivelul picioarelor prin pozitionarea lor mai sus decat pozitia corpului atunci cand va odihniti
- Verificati-va picioarele in cadrul unui consult medical
Verificati-va picioarele in fiecare zi
Este posibil sa aveti probleme cu picioarele, dar sa nu simtiti nicio durere. Verificarea picioarelor in fiecare zi va va ajuta sa identificati problemele devreme, inainte ca acestea sa se agraveze. O modalitate buna de a va aminti este sa va verificati picioarele in fiecare seara, dupa ce va descaltati. Verificati si zona dintre degetele de la picioare.
Cautati probleme precum:
- taieturi, rani sau pete rosii
- umflaturi sau vezicule pline cu lichid
- unghii incarnate
- bataturi sau calusuri
- veruci plantare
- picior de atlet
Daca aveti anumite probleme cu picioarele care fac mai probabil sa va dezvoltati o rana la picior, medicul dumneavoastra va poate recomanda sa luati temperatura pielii pe diferite parti ale picioarelor. O zona foarte calda poate fi primul semn ca in acel loc se poate dezvolta o vezicula sau un ulcer.
Spalati-va pe picioare in fiecare zi
Spalati-va picioarele cu sapun si apa calda, nu fierbinte. Testati apa pentru a va asigura ca nu este prea fierbinte. Puteti folosi un termometru sau cotul pentru a testa temperatura apei. Nu va inmuiati picioarele deoarece pielea se va usca prea mult.
Dupa ce va spalati si uscati picioarele,puteti aplica pudra de talc intre degetele de la picioare. Pielea dintre degetele de la picioare tinde sa ramana umeda. Pudra va mentine pielea uscata pentru a ajuta la prevenirea unei infectii.
Neteziti bland bataturile si calusurile
Pe picioare se pot dezvolta portiuni cu piele ingrosata numite bataturi sau calozitati. Daca aveti bataturi sau calozitati, discutati cu medicul despre cel mai bun mod de a remedia aceste probleme ale picioarelor. Daca aveti leziuni ale nervilor, aceste bataturi pot deveni ulcere.
Daca medicul dumneavoastra este de acord, utilizati o piatra ponce pentru a netezi bataturile si calusurile dupa baie sau dus. O piatra ponce este un tip de roca folosit pentru a netezi pielea. Frecati usor, doar intr-o directie, pentru a evita ruperea pielii.
NU ESTE INDICAT:
- sa taiati bataturile si calusurile
- sa utilizati substante lichide de indepartare a bataturilor si calozitatilor
- produsele de taiere si de indepartare a bataturilor fara prescriptie pot leza pielea si pot provoca o infectie.
Taiati-va unghiile de la picioare drept
Taiati-va unghiile de la picioare, cand este necesar, dupa ce va spalati si uscati picioarele. Folosind o unghera, taiati unghiile de la picioare drept. Nu taiati colturile unghiei de la picioare. Neteziti usor fiecare unghie cu o pila de unghii neascutita. Taierea unghiilor in acest fel ajuta la prevenirea taierii pielii si impiedica unghiile sa creasca in piele.
Purtati mereu pantofi si sosete
Purtati pantofi si sosete in orice moment. Nu mergeti descult sau doar in sosete, nici atunci cand va aflati in casa. Ati putea calca pe ceva si va puteti rani. Este posibil sa nu simti nicio durere si sa nu stiti ca v-ati ranit.
Verificati interiorul pantofilor inainte de a-i pune, pentru a va asigura ca captuseala este neteda, fara pietricele sau alte obiecte.
Alegeti sosete curate, usor captusite, care se potrivesc bine. Sosetele fara cusaturi sunt cele mai bune.
Purtati pantofi care vi se potrivesc si va protejeaza picioarele. Iata cateva sfaturi pentru a gasi tipul potrivit de pantofi:
- Incaltamintea conceputa pentru mers sau incaltamintea sportiva este cea mai potrivita pentru purtarea zilnica, deoarece sustin bine piciorul si au respirabilitate
- Nu purtati pantofi de vinil sau plastic, deoarece nu sunt flexibili si nu permit piciorului sa respire
Cand cumparati pantofi, asigurati-va ca exista suficient spatiu pentru degetele de la picioare. Cumparati pantofi la sfarsitul zilei, cand picioarele dumneavoastra sunt umflate, astfel incat sa puteti gasi cea mai potrivita optiune.
Daca picioarele dumneavoastra si-au schimbat forma, cum ar fi de la piciorul lui Charcot, este posibil sa aveti nevoie de pantofi speciali sau insertii pentru pantofi, numite orteze.
Protejati-va picioarele de caldura si de frig
Daca aveti leziuni nervoase cauzate de diabet, s-ar putea sa suferiti arsuri si sa nu va dati seama de asta. Luati urmatorii pasi pentru a va proteja picioarele de caldura:
- Purtati pantofi pe plaja si pe suprafetele fierbinti
- Aplicati crema de protectie solara atat pe corp, cat si pe laba piciorului pentru a preveni arsurile solare.
- Tineti picioarele departe de incalzitoare si focare deschise.
Purtati sosete noaptea, in somn, daca vi se racesc picioarele. Iarna, purtati cizme captusite, impermeabile, pentru a va mentine picioarele calde si uscate.
Asigurati circulatia optima la nivelul picioarelor
Incercati urmatoarele sfaturi pentru a imbunatati fluxul de sange catre picioare:
- Ridicati picioarele mai sus decat pozitia corpului atunci cand va odihniti
- Miscati-va degetele de la picioare cateva minute pe parcursul zilei. Efectuati miscari ridicare si coborare a picioarelor sau de rotire.
- Nu purtati sosete stranse sau ciorapi elastici
- Fiti mai activ din punct de vedere fizic. Alegeti activitati care sunt usoare pentru picioare, cum ar fi mersul pe jos, dansul, yoga sau stretchingul, inotul sau mersul cu bicicleta.
- Renuntati la fumat. Fumatul poate reduce circulatia la nivelul picioarelor.
Solicitati o verificare medicala a picioarelor la fiecare vizita medicala
Cel putin o data pe an, faceti un examen amanuntit al picioarelor, inclusiv o verificare neurologica.
Efectuati un control amanuntit al picioarelor mai ales daca prezentati urmatoarele simptome:
- modificari ale formei picioarelor
- senzatii tactile atenuate
- boala a arterelor periferice
- ati avut ulcere la picior sau o amputare in trecut
Cand ar trebui sa apelati medicul in vederea unui consult?
Ar trebui sa apelati medicul cat mai repede daca prezentati unul dintre urmatoarele simptome:
- o taietura, vezicule sau vanatai pe picior care nu incepe sa se vindece dupa cateva zile
- pielea de pe piciorul dumneavoastra devine rosie, calda sau dureroasa - semne ale unei posibile infectii
- o calozitate cu sange uscat in interior, care adesea poate fi primul semn al unei rani localizate sub calozitate
- o infectie a piciorului de culoare neagra si urat mirositoare - semne ca ati putea avea cangrena
Cereti medicului sa va indrume la un podiatru, daca este necesar.
Bibliografie:
Diabetes and Your Feet, CDC official website
Diabetic Foot, Medline Plus official website
Diabetes and foot care, Mayo Clinic official website
Diabetes & Foot Problems, NIDDK official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona