Podiatria (informatii utile)

Podiatria este o profesie medicala cunoscuta, cu o istorie veche de peste 100 de ani in tari precum Canada, SUA si o mare parte dintre tarile Europei. In Romania, profesia de podiatru a fost recunoscuta oficial abia la sfarsitul anului 2018. 

Ce este Podiatria ?

Conform Federatiei Internationale a Podiatrilor, definitia podiatriei este:
Podiatria este acea profesie a stiintelor medicale dedicata cercetarii, prevenirii, diagnosticarii si tratamentului deformarilor, patologiei si leziunilor piciorului si structurilor aferente - in relatie cu intregul corp, precum si cu manifestarile bolilor sistemice - cu ajutorul tuturor sistemelor si tehnologiilor adecvate, folosindu-se de cunostinte stiintifice si profesionale specializate.

Podiatria cuprinde metode elaborate de ingrijire medicala pentru probleme comune pana la complexe ale pielii, muschilor, ligamentelor, nervilor si oaselor membrelor inferioare.

Ce afectiuni trateaza podiatria ?

Unele dintre afectiunile pe care un podiatru le poate trata includ:
Infectii fungice ale unghiilor de la picior si ale pielii piciorului;
Bataturi, calusuri, negi plantari, calcaiele crapate;
Transpiratie excesiva;
Probleme legate de nervi (neuropatii);
Ulceratii simple, vezicule;
Artrite;
Probleme ale picioarelor cauzate de alte afectiuni, precum diabetul (piciorul diabetic) sau guta;
Diverse leziuni sportive (tendinite, fracturi etc,).

Federatia Internationala de Diabet considera ca prin includerea podiatrilor in echipa multidisciplinara de ingrijire si tratament al piciorului diabetic, dar si a piciorului cu alte afectiuni, numarul amputatiilor la nivelul membrelor inferioare ar putea fi redus cu pana la 85%

Cand este cazul sa mergeti la un consult podiatric ?

Puteti face o programare pentru un control podiatric daca aveti simptome sau afectiuni care vizeaza piciorul sau articulatia gleznei.

Care este rolul podiatrului?

Podiatrul este un profesionist cu educatie medicala, specializat in prevenirea si tratamentul afectiunilor picioarelor. Rolul podiatrului este:
sa efectueaze consultatii specifice podiatrice;
sa examineze piciorul (aspect, culoare, existenta deformari, leziuni sau infectii);
sa efectueze manevre medicale (aplicarea tehnicilor de anestezie locala, debridarea mecanica a pielii intacte sau ulcerate, proceduri chirurgicale pentru tratarea anumitor afectiuni ale pielii si unghiilor, utilizarea de terapii fizice si chimice adecvate, aplica masaj terapeutic);
sa recomande si prescrie orteze ;
sa realizeze tehnicile de ortezare si protezare;
sa realizere diagnostic diferential al simptomele bolilor sistemice care se manifesta la nivelul piciorului si al membrului inferior, dintre care afectiuni cardiovasculare, afectiuni dermatologice, tulburari de crestere, diabet zaharat,
infectii, tumori maligne, afectiuni neurologice, afectiuni renale, afectiuni reumatologice;
sa ofere consiliere pacientilor privind incaltamintea;
sa aplice tehnicile de asepsie si antisepsie;
sa dezvolte planul de activitati in functie de particularitatile pacientului, 
sa stabileasca lista instrumentarului si a consumabile medicale.

La ce va puteti astepta in cadrul unui prim consult podiatric ?

Specialistul in podiatrie, in cadrul primului consult medical, va efectua anamneza pacientului. Acest lucru inseamna ca va pune intrebari despre simptomele pe care le aveti, istoricul dumneavoastra medical si despre stilul dumneavoastra de viata.

Podiatrul va analiza corectitudinea pozititei in care stati sau mergeti, va verifica mobilitatea articulatiilor si daca incaltamintea pe care o purtati este adecvata problemei dumneavoastra medicale. 
Podiatrul va poate recomanda orteze sau fizioterapie pentru a va trata problemele. Podiatrii pot trata unele afectiuni la cabinet. Ulterior, vi se pot face recomandari medicale sau vi se pot aplica proceduri de tratament, vi se pot recomanda teste suplimentare (analize de sange, teste de imagistica etc.) sau vi se pot emite trimiteri catre alte specialitati (dermatologie, chirurgie, chirurgie vasculara, radiologie etc.).

Cum poti deveni podiatru in Romania ?

Podiatrul este acel profesionist, cu educatie medicala, specializat in aspectele legate de structura, functia si sanatatea piciorului si a membrului inferior. 
Podiatrii sunt cadre medicale inalt specializate, instruite in mod specific pentru a diagnostica, trata, reabilita si preveni bolile si complicatiile care afecteaza picioarele, gleznele si membrele inferioare in general. Podiatrii previn si gestioneaza afectiunile piciorului, ofera solutii pentru calmarea durerii, trateaza infectiile si gestioneaza deformatiile piciorului.
Cerintele pentru exercitarea ocupatiei sunt:
Podiatrul are pregatire universitara de lunga durata, si anume : 
Licenta in domeniul medicina generala - 6 ani de studiu completata cu un masterat de 2 ani in podiatrie
Licenta in domeniul asistent medical generalist cu studii superioare - 4 ani de studiu, completata cu un masterat de 2 ani in podiatrie 
Licenta in domeniul balneofiziokinetoterapeut cu studii superioare - 3 ani de studiu, completata cu un masterat de 2 ani in podiatrie 
Echivalentul in credite transferabile conform legislatiei in vigoare referitor la educatia adultilor pentru persoane care au studiat la alte universitati in Uniunea Europeana. 

Care este importanta podiatriei in Romania ?

Importanta podiatriei in Romania, este una colosala, deoarece unele dintre principalele probleme abordate sunt reprezentate de piciorul diabetic si neuropatia diabetica. Conform celei de-a 5-a editii a Atlasului de Diabet, in anul 2011, in Romania sunt 1.506.000 persoane care sufera de diabet, iar pana in anul 2030 se va inregistra o crestere cu  aproximativ 200.000 de bolnavi. 

● Podiatry, Mayo Clinic official website
● Podiatrist, NHS official website
● What is a podiatrist, Royal College of Podiatry official website
● Matt Smith, What Is a Podiatrist?, WebMD official website
● Ce este podiatria, Asociatia de Podiatrie, Piciorul diabetic platforma online
● Sorin Melenciuc, Podiatria, cea mai tanara profesie medicala din Romania. Ce pacienți au nevoie de podiatri, 360medical platforma online
● Peste un milion si jumatate de romani sufera de diabet, ARPIM platforma online
● Descrierea profesiei, Profesia de podiatru, Asociatia de Podiatri Romania platforma online oficiala
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona
  Informațiile scrise și imaginile prezentate sunt cu titlu informativ, acestea nu substituie o recomandare specializată.

Pagina actualizata la data de: 10-10-2022

Produse din categoria Podiatria

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale