Pojarel (Rubeola) (afecțiuni medicale)

Ce este rubeola/pojarelul?

Rubeola se mai numeste si pojar german sau pojar/rujeola de trei zile. Aceasta infectie poate provoca simptome usoare sau poate fi chiar asimptomatica la majoritatea persoanelor.
Rubeola nu este sinonima cu rujeola, dar cele doua boli au unele semne si simptome comune, cum ar fi eruptia rosiatica. Rubeola este cauzata de un alt virus decat rujeola, iar rubeola nu este la fel de infectioasa sau la fel de severa precum rujeola.

Vaccinul rujeola-oreion-rubeola (MMR sau ROR) ofera protectie pe tot parcursul vietii impotriva rubeolei.
In multe tari, infectia cu rubeola este rara sau chiar inexistenta. Cu toate acestea, deoarece vaccinul nu este utilizat peste tot, virusul inca provoaca probleme serioase bebelusilor ale caror mame sunt infectate in timpul sarcinii.

 

Care este cauza rubeolei?

Cauza rubeolei este virusul RuV, un virus ARN incapsulat.

 

Cum se transmite rubeola?

Rubeola se raspandeste prin tuse si stranut. De asemenea, o femeie insarcinata infectata cu rubeola, poate transmite copilului boala si acest lucru poate avea consecinte grave asupra sarcinii.
O persoana cu rubeola poate raspandi boala cu pana la o saptamana inainte de aparitia eruptiei cutanate si poate ramane contagioasa pana la 7 zile dupa. Cu toate acestea, 25% pana la 50% dintre persoanele infectate cu rubeola nu dezvolta o eruptie cutanata sau nu prezinta niciun simptom, dar o raspandesc.

 

Care sunt simptomele rubeolei?

La copii, rubeola este de obicei usoara, cu putine simptome vizibile. Pentru copiii care prezinta simptome, o eruptie rosiatica este de obicei primul semn. Eruptia apare, in general, mai intai pe fata si apoi se extinde pe restul corpului si dureaza aproximativ trei zile.

A rash of hundreds of small pink spots covering the chest of a child with white skin.

Eruptia din rubeola, Sursa foto: NHS.uk

Alte simptome care pot aparea cu 1 pana la 5 zile inainte de aparitia eruptiei cutanate sunt:
- febra ridicata
- durere de cap
- roseata sau umflare a albului ochiului
- disconfort general
- ganglioni limfatici inflamati si mariti
- tuse
- rinoree
Majoritatea adultilor care fac rubeola au de obicei o simptome usoare, cu febra scazuta, dureri in gat si o eruptie cutanata care incepe pe fata si se extinde in restul corpului.
Unii adulti pot avea, de asemenea, dureri de cap, ochi roz si disconfort general inainte de aparitia eruptiei cutanate.
Aproximativ 25 pana la 50% dintre persoanele infectate cu rubeola nu vor prezenta niciun simptom.

 

Care sunt complicatiile rubeolei?

Rubeola este o infectie usoara. Unele femei care au avut rubeola sufera de artrita la nivelul degetelor, incheieturilor si genunchilor, care dureaza in general aproximativ o luna. In cazuri rare, rubeola poate provoca o infectie a urechii sau o inflamare la nivelul creierului.
Daca sunteti insarcinata cand va infectati cu rubeola, efectul asupra copilului dumneavoastra nenascut poate fi sever si, in unele cazuri, fatal. Pana la 90% dintre copiii nascuti din mame care au avut rubeola in primele 12 saptamani de sarcina dezvolta sindromul rubeolic congenital. Acest sindrom poate provoca una sau mai multe probleme, inclusiv:
- Intarzieri de crestere
- Cataracta
- Surditate
- Probleme de dezvoltarea a inimii (defecte cardiace congenitale)
- Probleme de dezvoltarea ale altor organe
- Probleme de dezvoltare mentala si de invatare
Cel mai mare risc pentru fat este in timpul primului trimestru, dar expunerea mai tarziu in timpul sarcinii este, de asemenea, periculoasa.

 
Cum poate fi diagnosticata rubeola?

Eruptia rubeolica poate arata ca multe alte eruptii virale. Deci, medicii confirma de obicei rubeola cu ajutorul testelor de laborator. Este posibil sa vi se recolteze o cultura virala sau un test de sange, care poate detecta prezenta diferitelor tipuri de anticorpi de rubeola in sange. Acesti anticorpi arata daca ati avut o infectie recenta sau trecuta sau daca ati efectuat un vaccin impotriva rubeolei.

 

Care este tratamentul rubeolei?

Niciun tratament nu scurteaza cursul infectiei cu rubeola, iar simptomele nu necesita de obicei tratament, deoarece sunt adesea usoare. Cu toate acestea, furnizorii de servicii medicale recomanda, de obicei, izolarea de alte persoane - in special de femeile insarcinate - in timpul perioadei infectioase. Izolarea ar trebui sa inceapai de indata ce se suspecteaza rubeola si pana la cel putin sapte zile dupa disparitia eruptiei cutanate.

Tratamentul unui copil nascut cu sindrom rubeolic congenital variaza in functie de amploarea problemelor copilului. Copiii care au complicatii multiple pot necesita tratament timpuriu din partea unei echipe de specialisti.

 

Stil de viata si remedii la domiciliu
Sunt necesare masuri simple de autoingrijire atunci cand un copil sau un adult este infectat cu virusul care provoaca rubeola, cum ar fi:
- Odihna la pat
- Antitermice pentru ameliorarea febrei si a durerilor
Nu administrati aspirina copiilor si adolescentilor care se recupereaza dupa varicela sau alte boli cu simptome asemanatoare gripei deoarece aspirina este asociata cu sindromul Reye, o afectiune rara, dar care poate pune viata in pericol in aceste cazuri.

 

Cum poate fi prevenita rubeola?

Vaccinul rubeolic este de obicei administrat ca un vaccin combinat rujeola-oreion-rubeola (MMR). Vaccinul MMR poate fi administrat intre 12 si 15 luni si din nou intre 4 si 6 ani - inainte de a intra la scoala.
Vaccinul MMR previne rubeola si protejeaza impotriva acesteia pe viata. Vaccinarea poate preveni rubeola in timpul sarcinilor viitoare.
Bebelusii a caror mame au efectuat vaccinul sunt de obicei protejati de rubeola timp de 6 pana la 8 luni dupa nastere. 

 

Bibliografie:

Rubella (German Measles, Three-Day Measles), CDC official website

Rubella (German Measles), Cleveland Clinic official website

Rubella, Mayo Clinic official website

Rubella (German Measles), NHS official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 18-07-2023

Produse din categoria Pojarel (Rubeola)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale