Pojarul (Rujeola) (afecțiuni medicale)

Ce este rujeola sau pojarul ?

Pojarul sau rujeola este o boala respiratorie acuta virala. Se caracterizeaza prin simptome premergatoare bolii precum febra ridicata, stare de rau, tuse, inflamarea mucoasei nazale (coriza), conjunctivita si o eruptie specifica la nivelul mucoaselor -pete Koplik- urmata de o eruptie maculopapulara. Eruptia cutanata apare de obicei la aproximativ 14 zile dupa ce o persoana a fost expusa la virusul rujeolic. Eruptia se extinde de la cap la trunchi pana la extremitatile inferioare. Pacientii sunt considerati contagiosi cu 4 zile inainte pana la 4 zile dupa aparitia eruptiei cutanate. Uneori, pacientii imunocompromisi nu dezvolta eruptia cutanata.

 

Care este cauza aparitiei rujeolei/pojarului ?

Rujeola/pojarul este cauzata de un virus ARN monocatenar, invelit, cu 1 serotip. Este clasificat ca membru al genului Morbillivirus din familia Paramyxoviridae. Oamenii sunt singurele gazde naturale ale virusului rujeolei.

 

Cum se transmite rujeola/pojarul ?

Rujeola este una dintre cele mai contagioase dintre toate bolile infectioase; pana la 9 din 10 persoane susceptibile care au contact apropiat cu un pacient rujeolic vor dezvolta rujeola. Virusul se transmite prin contact direct cu picaturile infectioase sau prin raspandire prin aer atunci cand o persoana infectata respira, tuseste sau stranuta. Virusul rujeolei poate ramane infectios in aer timp de pana la doua ore dupa ce o persoana infectata paraseste o zona.

 

Care sunt simptomele rujeolei/pojarului?

Semnele si simptomele rujeolei apar la aproximativ 10 pana la 14 zile dupa expunerea la virus. Semnele si simptomele rujeolei includ de obicei:
- Febra
- Tuse seaca
- Rinoree
- Durere de gat
- Ochi inflamati (conjunctivita)
- Pete albe minuscule cu centre alb-albastrui pe un fundal rosu  in interiorul gurii pe mucoasa interioara a obrazului - numite si pete Koplik
- O eruptie cutanata formata din pete mari si plate care adesea se contopesc
Infectia apare in etape de peste 2 pana la 3 saptamani.

Infectarea si incubatia
In primele 10 pana la 14 zile dupa infectare, virusul rujeolei se raspandeste in organism. Nu exista semne sau simptome de rujeola in aceasta perioada.

Semne si simptome nespecifice
Rujeola incepe de obicei cu simptome specifice unei raceli: febra usoara pana la moderata, adesea tuse persistenta, rinoree, ochi inflamati (conjunctivita) si durere in gat. Acest stadiu al bolii cu simptome relativ usoare poate dura 2 pana la 3 zile.

Boala acuta si eruptie cutanata
Eruptia este formata din mici pete rosii, dintre care unele sunt usor iesite in relief. Eruptia debuteaza la nivelul fetei si in spatele urechilor. In urmatoarele cateva zile, eruptia se extinde pe brate, piept si spate, apoi peste coapse, picioare. In acelasi timp, febra creste brusc, adesea pana la 40 la 41 grade C).

The measles rash on a person with white skin. The person’s arms, chest and tummy are almost completely covered with red, blotchy patches.

Eruptie de rujeola/pojar, Sursa foto NHS.uk

Recuperare
Eruptia cutanata de rujeola poate dura aproximativ sapte zile. Eruptia dispare treptat mai intai de pe fata si in ultimul rand de pe coapse si picioare. Pe masura ce alte simptome ale bolii dispar, tusea si incgiderea pielii la culoare sau descuamarea pielii unde a fost eruptia cutanata pot ramane timp de aproximativ 10 zile.

 

Care sunt complicatiile rujeolei?

Complicatiile rujeolei pot fi urmatoarele:
- Diaree si varsaturi. Diareea si varsaturile pot duce la deshidratare.
- Infectie a urechii. Una dintre cele mai frecvente complicatii ale rujeolei este o infectie bacteriana a urechii.
- Bronsita si laringita. Rujeola poate duce la iritarea si inflamarea cailor respiratorii. De asemenea, poate duce la bronsita. Rujeola poate provoca, de asemenea, laringita.
- Pneumonie. Rujeola poate provoca frecvent pneumonie. Persoanele cu sistemul imunitar slabit pot dezvolta un tip deosebit de periculos de pneumonie, care uneori poate duce la moarte.
- Encefalita. Aproximativ 1 din 1.000 de persoane cu rujeola poate dezvolta o complicatie numita encefalita. Afectiunea poate fi deosebit de periculoasa pentru persoanele cu un sistem imunitar slabit. Encefalita poate aparea imediat dupa rujeola sau poate sa nu apara decat dupa cateva luni. Encefalita poate provoca leziuni permanente ale creierului.
- Complicatii cu sarcina. Daca sunteti insarcinata, trebuie sa aveti grija deosebita pentru a evita rujeola, deoarece boala poate provoca nastere prematura, greutate mica la nastere si moarte fetala.

 

Cum poate fi stabilit diagnosticul pojarului?

Medicul dumneavoastra poate diagnostica, de obicei, rujeola pe baza eruptiei cutanate caracteristice bolii- pete Koplik - pe mucoasa interioara a obrazului. 
Rujeola nu este frecvent intalnita si din acest motiv poate fi confundata cu alte boli. Daca este necesar, un test de sange poate confirma daca eruptia este rujeola. Virusul rujeolei poate fi confirmat si cu un test care utilizeaza, in general, un exudat oro-faringian sau o proba de urina.

 

Care este tratamentul rujeolei/pojarului?

Nu exista un tratament specific pentru rujeola. Tratamentul include masuri de confort pentru ameliorarea simptomelor, cum ar fi odihna, tratarea sau prevenirea complicatiilor.
Cu toate acestea, pot fi luate unele masuri pentru a proteja persoanele care nu au imunitate la rujeola dupa ce au fost expuse la virus.
- Vaccinarea post-expunere. Persoanele fara imunitate la rujeola, inclusiv sugarii, pot primi vaccinul impotriva rujeolei in termen de 72 de ore de la expunerea la virusul rujeolic pentru a oferi protectie impotriva acestuia. Daca rujeola totuisi apare, de obicei are simptome mai usoare si dureaza mai putin.
- Globulina serica imuna. Femeile insarcinate, sugarii si persoanele cu sistem imunitar slabit care sunt expuse la virus pot primi o injectie cu anticorpi numita imunoglobulina serica. Cand este administrata in termen de sase zile de la expunerea la virus, acesti anticorpi pot preveni rujeola sau pot face simptomele mai putin severe.

Medicamente
Tratamentul pentru o infectie cu rujeola poate include:
- Antitermice. Antitermicele sunt utile in gestionarea febrei.
Nu se administreaza aspirina copiilor, din cauza riscului de a dezvolta Sindrom Reye.
- Antibiotice. Daca o infectie bacteriana, cum ar fi pneumonia sau o infectie a urechii, se dezvolta in timp ce aveti rujeola, medicul  va poate prescrie un antibiotic.
- Vitamina A. Copiii cu niveluri scazute de vitamina A au mai multe sanse de a avea un caz mai sever de rujeola. Administrarea de vitamina A poate reduce severitatea infectiei cu rujeola. Pentru recomadare si dozare apelati la medicul dumneavoastra. Vitaminele liposolubile, precum Vitamina A, poate prezenta risc de cumulare, de aceea este important sa o administrati corect, atat in ceea ce priveste dozajul, cat si perioada.

Stil de viata si remedii la domiciliu

Daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra aveti rujeola, mentineti legatura cu medicul in timp ce monitorizati progresul bolii si urmariti complicatiile.

Puteti incerca si aceste masuri:

- Odihniti-va si evitati activitatile solicitante
- Consumati multe lichide. Beti multa apa, suc de fructe si ceai de plante pentru a inlocui lichidele pierdute din cauza febrei si transpiratiei. Daca este necesar, puteti cumpara solutii de rehidratare fara prescriptie medicala. Aceste solutii contin apa si saruri in proportii specifice pentru a inlocui atat fluidele, cat si electrolitii.
- Pastrati o umiditate optima a aerului. Utilizati un umidificator pentru a calma tusea si durerea in gat. Adaugarea de umiditate in aer poate ajuta la usurarea disconfortului. Alegeti un umidificator cu ceata rece si curatati-l zilnic, deoarece bacteriile si mucegaiurile pot inflori in unele umidificatoare.
- Umeziti nasul. Spray-urile nazale saline pot calma iritatia mentinand umed interiorul nasului.
- Odihniti-va ochii. Daca considerati iritanta lumina puternica, la fel ca multe persoane cu rujeola, pastrati lumina scazuta sau purtati ochelari de soare. De asemenea, evitati sa cititi sau sa va uitati la televizor daca lumina de la o lampa de citit sau de la televizor este deranjanta.

 

Cum poate fi prevenita infectarea cu rujeola/pojar?

Vaccinul impotriva rujeolei 

Vaccinul impotriva rujeolei este de obicei administrat ca un vaccin combinat rujeola-oreion-rubeola (MMR sau ROR). Acest vaccin poate include, de asemenea, vaccinul impotriva varicelei - vaccinul MMRV. Medicul recomanda ca vaccinarea intre 12 si 15 luni si din nou intre 4 si 6 ani - inainte de a intra la scoala.
Cele doua doze ale vaccinului ROR sunt eficiente in proportie de 97% in prevenirea rujeolei si protejarea impotriva acesteia pe viata. La numarul mic de persoane care fac rujeola dupa vaccinare, simptomele sunt in general usoare.


Prevenirea rujeolei in timpul unui focar sau a unei infectii cunoscute

Daca cineva din comunitatea dumneavoastra are rujeola, luati aceste masuri de precautie pentru a proteja familia si prietenii fara imunitate:
- Izolarea. Deoarece rujeola este foarte contagioasa de la aproximativ patru zile inainte pana la patru zile dupa aparitia eruptiei cutanate, persoanele cu rujeola ar trebui sa stea acasa si sa nu se intoarca la activitati in cadrul carora interactioneaza cu alte persoane, in aceasta perioada.
Persoanele care nu sunt vaccinate - fratii, de exemplu - ar trebui sa stea departe de persoana infectata.
- Vaccinarea. Asigurati-va ca oricine risca sa faca rujeola si care nu a fost complet vaccinat efectueaza vaccinul impotriva rujeolei cat mai curand posibil. Aceasta include sugarii cu varsta mai mare de 6 luni si orice persoana nascuta in 1957 sau mai tarziu, care nu are dovada ca este imun.

 

Bibliografie:

Measles, Mayo Clinic official website

Measles, World Health Organization official website

Measles, NHS UK official website

Measles, CDC official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 18-07-2023

Produse din categoria Pojarul (Rujeola)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale