Poluarea - produse alimentare si de ingrijire a tenului (informatii utile)

Poluarea. Cum ne afecteaza poluarea si cum ne pot proteja produsele naturale

 

Romania este pe locul 8 in lume in ceea ce priveste reducerea duratei de viata cauzate de poluarea aerului, exprimata in ani la suta de locuitori.

Principalele amenintari asupra sănătății pot fi reprezentate de aparitia unor conditii medicale precum: atac cerebral, boli respiratorii, boli pulmonare (sau chiar cancer pulmonar), boli cardiovasculare, boli hepatice si boli hematologice.  In plus, poluarea afecteaza in mod direct pielea prin aparitia petelor pigmentate si chiar a imbatranirii premature.

In unele zone indecele de poluare este chiar si de 4-5 ori mai mare decat limita impusa de OMS.

 

Care sunt principalele cauze ale poluării aerului în România?

Principalele surse de poluare ale aerului din România sunt emisiile vehiculelor urmate de emisiile industriale. Arderea combustibililor în producția de energie electrică, in transporturi, in industrie și in gospodării, procesele industriale și utilizarea solvenților (de exemplu în industriile chimice și extractive), reprezinta contributia majoritara in procesul de poluare.

 

Ce tip de alimente ar trebui sa consumam? 

Alimente bogate in vitamina C, in vitamina E,  in betacaroten si in acizi grasi Omega 3.

De exemplu, legumele cu frunze verzi precum kale, sub forma de pudra sau in fresh-uri, reprezinta o sursa importanta ce asigura un aport considerabil din nutrientii enumerati anterior. In plus contine si luteina, zeaxentina, sulforafan, kaempeferol, vitamina K si multi alti nutrienti benefici organismului uman.

 

Ce ar trebui sa aplicam extern?

Creme de fata anti-poluare.

Asa cum se aplica protectia solară în timpul expunerii la soare pentru a proteja pielea de daunele solare, astfel trebuie aplicata si crema protectoare împotriva particulelor nocive cauzate de poluare.

Aceasta ajută la protejarea pielii de particulele solide si lichide provenite din procesul de poluare, particule  chiar si de 30 de ori mai mici decat firul de par, practic foarte greu de observat. 

Ingredientele naturale active precum kale, avocado, castraveti, contin vitamine, minerale si antioxidanti, ajuta la regenerarea pielii prin diminuarea ridurilor, a cicatricilor, a inflamatiilor si a petelor pigmentare, datorita continutului de carotenoide, flavonoide și vitaminele A, C, E si K. Acestea ofera luminozitate si netezire pielii si contribuie la formarea colagenului.

De asemenea, datorita conținutului ridicat de apă, extractul de kale este hidratant și poate ajuta la cresterea nivelulului de umectare al pielii. Extractul de kale favorizeaza hidratarea pielii, întărește bariera hidrica, rezultand un ten mai moale și mai suplu.

 

Sfaturi in plus pentru imbunatatirea calitatii aerului:

- folositi un purificator de aer in interior

- purtati masti in zonele aglomerate

- pastrati plante cunoscute pentru calitatile de purificare si oxigenare a aerului (ex: aloe vera, bambus, dracena)

 

 

Autor: Alina Stancu

Bibliografie:

https://www.iqair.com/romania

https://www.eea.europa.eu/publications/air-quality-in-europe-2022/health-impacts-of-air-pollution

https://op.europa.eu/webpub/eca/special-reports/air-quality-23-2018/ro/

https://www.europarl.europa.eu/factsheets/ro/sheet/75/poluarea-atmosferica-si-poluarea-fonica

https://insp.gov.ro/wp-content/uploads/2023/08/Infografic-poluare-aer-2023.pdf


Pagina actualizata la data de: 08-04-2024

Produse din categoria Poluarea - produse alimentare si de ingrijire a tenului

Non-farma (2)

Vezi Politica de confidentialitate date personale