Prezervativele (informatii utile)

Prezervativele: Eficienta, Tipuri si Mod de utilizare

Ideea de a face actul sexual mai sigur si de a preveni bolile venerice a aparut inca din antichitate. Istoria prezervativului este una foarte indelungata. Este foarte greu de spus cine a inventat prezervativul. Forma prezervativului a suferit modificari de-a lungul timpului. Conform atestarilor literare, prima utilizare a prezervativului este legata de Regele Minos al Cretei. De asemenea, civilizatii precum cea egipteana, dar si poporul roman se pare ca utilizau o forma de prezervativ confectionata din vezica sau din intestin de animal. Charles Goodyear, inventatorul american, a schimbat semnificativ fata prezervativelor, odata cu aparitia vulcanizarii cauciucului in timpul Revolutiei Industriale. Acesta este procesul prin care sulful si cauciucul natural sunt incalzite impreuna pentru a forma un material mai maleabil si mai durabil, cu o elasticitate si o rezistenta la tractiune mai mari. Pana in 1860, prezervativele erau produse pe scara larga.

Prezervativele reprezinta o metoda de contraceptie de tip bariera, care se prezinta sub forma unui invelis elastic ce imbraca penisul (prezervative masculine) sau vaginul (prezervative feminine), cu scopul de a nu lua contact cu fluidele corporale ale partenerului. Ele previn bolile cu transmitere sexuala si sarcina.

 

Eficienta prezervativelor

Eficienta prezervativelor depinde foarte mult de corectitudinea modului de utilizare. Cand sunt utilizate in mod corespunzator, prezervativele masculine sunt eficiente intr-un procent de aproximativ 98% in prevenirea sarcinii. Statistic, acest lucru inseamn ca practic, intr-un an, doar doua din 100 de femei al caror partener folosesc intotdeauna corect prezervativul, vor ramane insarcinate. Acest numar poate creste la 18 din 100 de femei atunci cand partenerul nu foloseste corect prezervativul de fiecare data.

Prezervativele feminine sunt eficiente in proportie de 95% atunci cand sunt folosite corespunzator si in proportie de doar 79% daca nu sunt folosite corect.

In ceea ce priveste bolile cu transmitere sexuala (BTS), utilizarea prezervativelor scade foarte mult sansele ca o persoana sa transmita sau sa contacteze boala. Totusi, prezervativele sunt foarte eficiente in prevenirea bolilor cu transmitere sexuala precum gonoreea, chlamydia, herpesul si HIV (virusul care provoaca SIDA). Riscul exact variaza in functie de tipul de boala. De exemplu, prezervativele sunt aproape 100% eficiente in protejarea impotriva HIV, dar HPV, cea mai frecventa boala cu transmitere sexuala, poate infecta zone pe care prezervativul masculin nu le acopera. Prezervativele reduc riscul de infectare cu HPV, dar nu in totalitate.

Utilizarea prezervativului (in afara de prezervativele de tip lambskin) in timpul sexului oral poate reduce riscul de infectii cu transmitere sexuala, inclusiv HIV si sifilis, precum si a celor care afecteaza gura sau gatul precum herpesul genital, gonoreea si chlamydia.

 

Tipuri de prezervative

Exista doua tipuri principale de prezervative: prezervativele externe (cele masculine) si cele interne (feminine). Majoritatea prezervativelor sunt fabricate din:
- latex
- poliuretan
- poliizopren, care este o forma sintetica de latex
Exista pe piata o gama variata de prezervative cu diverse dimensiuni, stiluri, texturi, culori, arome. Acestea pot fi lubrifiate si nelubrifiate. Unele prezervative lubrifiate contin spermicid. 

Prezervative din latex, plastic sau piele de miel (lambskin)

Majoritatea persoanelor folosesc prezervative din latex. Daca persoana este alergica sau prezinta sensibilitate la contactul cu latexul, poate folosi prezervative din materiale plastice: poliuretan sau poliizopren. Prezervativele din latex sau din alte materiale plastice pot proteja de bolile cu transmitere sexuala in timpul oricarui tip de sex. Prezervativele naturale sau din piele de miel nu sunt fabricate din piele de miel propriu zis, ci au ca si materie prima intestinul de miel alaturi de alte substante. Ele previn sarcina, dar ca si pielea umana, prezinta pori minusculi si nu protejeaza de bolile cu transmitere sexuala.

Prezervative lubrifiate

Lubrifierea reprezinta adaugarea unui strat de lichid alunecos (lubrifiant) pe suprafata prezervativului. Astfel, poate fi atenuata durerea si iritatia in timpul actului sexual si, de asemenea, poate contribui la prevenirea ruperii prezervativului. Daca nu se utilizeaza un prezervativ lubrifiat, se poate adauga lubrifiant separat pentru a face actul sexual mai confortabil. Este indicat sa se utilizeze un produs pe baza de apa, care este destinat utilizarii in timpul actului sexual. Lubrifiantii pe baza de ulei, cum ar fi vaselina, pot deteriora prezervativul si ii pot impiedica functionlitatea.

Prezervative acoperite de spermicid

Spermicidul este o substanta chimica, care contine adesea nonoxinol-9, care distruge spermatozoizii. Acoperirea prezervativelor cu spermicid poate reduce riscul de sarcina, insa nu semnificativ, deoarece cantitatea de spermicid este foarte mica. Daca se doreste protectie suplimentara, se poate utiliza un produs spermicid separat. Unele persoane pot fi alergice sau pot dezvolta iritatii in zona intima la contactul cu nonoxinol-9.

Prezervative texturate

Aceste tipuri de prezervative prezinta nervuri, striatii, modele in relief si au scopul de a spori placerea in timpul actului sexual. 
Exista si prezervative care stralucesc in intuneric sau diverse noutati in materie de prezervative. Daca se opteaza pentru aceste tipuri de prezervative este indicat sa se verifice daca sunt aprobate si autorizate de autoritatile competente. De obicei nu sunt aprobate si este posibil sa nu previna sarcinile sau bolile cu transmitere sexuala. Se poate verifica daca pe ambalaj scrie clar ca produsul ofera protectie impotriva BTS si impotriva sarcinii.
In ceea ce priveste prezervativele feminine, de asemenea, este indicat sa se verifice ca sunt sigure si aprobate pentru utilizare.

 

Modul corect de utilizare al prezervativelor

Modul de utilizare al prezervativelor este foarte important deoarece poate face diferenta in ceea ce priveste eficacitatea.

Pentru utilizarea prezervativelor masculine, se pot urma pasii urmatori:
- Verificarea prezervativului, daca acesta este in stare buna si nu este rupt sau expirat (se va verifica data de pe ambalaj).
- Deschiderea cu grija a ambalajul si scoaterea prezervativului.
- Asezarea prezervativului pe varful penisului erect. Partea rulata ar trebui sa fie orientata spre exterior. 
- Se va lasa un spatiu mic in varf, unde materialul seminal poate fi colectat la ejaculare. Acest lucru ajuta la prevenirea ruperii prezervativelor. Unele prezervative au in varf un rezervor special creat in acest scop.
- Eliminarea aerului din varful prezervativului si rularea acestuia pana la baza penisului
- Folosirea unui lubrifiant pentru ca prezervativul sa nu se rupa. Se poate folosi un lubrifiant pe baza de apa. Nu se va utiliza un lubrifiant pe baza de ulei, cum ar fi vaselina, lotiune de corp, ulei pentru bebelusi sau ulei de masaj, deoarece poate afecta latexul si poate provoca ruperea prezervativului.
- Cand s-a finalizat actul sexual, inainte ca penisul sa iasa din erectie, se apuca marginea prezervativului pentru a-l tine pe loc si apoi se va scoate prezervativul de pe penis prin glisare.

Pentru utilizarea prezervativelor feminine, se pot urma pasii urmatori:

- Se deschide cu grija ambalajul si se scoate prezervativul.
- Se va alege o pozitie confortabila.
- Se strang partile laterale ale inelului interior la capatul inchis al prezervativului.
- Se introduce prezervativul in vagin (in mod similar cu introducerea unui absorbant intern).
- Se utilizeaza un lubrifiant pe baza de apa pentru a preveni alunecarea si ruperea.
- Se impinge prezervativul pana cand acesta atinge colul uterin. Inelul extern va ramane in exterior.
- In timpul actului sexual daca penisul aluneca intre prezervativ si vagin, este indicat ca actul sexual sa nu continue.
- Cand se termina actul sexual, se rasuceste inelul exterior si se trage prezervativul afara.
- Prezervativul nu se spala si nu se refoloseste.

Alte sfaturi in ceea ce priveste utilizarea prezervativelor:

- Se deschide pachetul cu prezervative din coltul corect. Nu se rupe pachetul cu dintii sau cu unghiile, deoarece acest lucru poate deteriora prezervativul.
- Se foloseste un prezervativ nou de fiecare data cand are loc actul sexual.
- Regula de 30 de minute: daca actul sexual dureaza mai mult de 30 de minute, prezervativul se schimba. Frecarea poate slabi prezervativul, facand mai probabila ruperea lui.
- De fiecare data cand se achizitioneaza prezervativele online, este indicat sa se aleaga un site web de incredere. Este important ca prezervativele cumparate sa detina marcajul european CE si sa nu fie expirate.

- Prezervativele se pastreaza la rece, intr-un mediu racoros si uscat. Caldura poate deteriora prezervativele.
- Prezervativele nu sunt valabile pentru totdeauna. Se verifica data de expirare de pe pachet, deoarece prezervativele expirate pot sa isi piarda din eficacitate.

 

Bibliografie:

Condom tips-Your contraception guide, NHS official website

Stacy Hagnisman, Male Condoms, Healthline official website

Minesh Khatri, MD , Condoms, WebMD official website

Fahd Khan, Saheel Mukhtar, Ian K. Dickinson, Seshadri Sriprasad, The story of the condom, Indian J Urol. 2013 Jan-Mar; 29(1): 12–15., PubMed Central, National Library of Medicine official website
 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 13-02-2024

Produse din categoria Prezervativele

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale