Primul trimestru de sarcina (informatii utile)

Ce reprezinta primul trimestru de sarcina?

Perioada de sarcina este compusa din trei etape numite trimestre. O sarcina la termen dureaza 40 de saptamani sau intre 9 si 10 luni. Fiecare trimestru dureaza aproximativ 13 saptamani sau 3 luni. Primul trimestru de sarcina dureaza pana in a 13-a saptamana de sarcina.

 

Cum se dezvolta fatul in primul trimestru de sarcina?

 

Saptamanile 1-4 de sarcina

In prima luna de sarcina se formeaza un mic grup de celule din care se vor dezvolta sacul amniotic, placenta si cordonul ombilical. Se formeaza tubul neural care va deveni creierul si maduva spinarii, precum si sistemul circulator. Incepe sa se contureze fata, orbitele ochilor, urechile si cavitatea orala. Sunt prezenti muguri mici ale membrelor din care se vor dezvolta ulterior mainile si picioarele.
In aceasta etapa embrionul este mai mic decat un bob de mazare.

Saptamanile 5-8 de sarcina

In timpul celei de-a sasea saptamani de sarcina, mai multe organe importante incep sa se dezvolte, inclusiv plamanii fetali, inima, bratele si picioarele. Incepe sa se dezvolte si tesutul osos. Toate sistemele corpului continua sa se dezvolte si sa functioneze, inclusiv sistemul circulator, nervos, digestiv si urinar. Capul fatului este mare in proportie cu restul corpului. Poate fi distinsa fata, nasul si gura. In interiorul cavitatii bucale se dezvolta mugurii dentari din care se vor dezvolta dintii de lapte mai tarziu. Degetele de la maini si de la picioare sunt inca palmate, dar pot fi distinse clar. In aceasta etapa pot fi confirmate bataile inimii.
Pana la sfarsitul celei de-a opta saptamani de sarcina, embrionul devine fat. Are aproximativ 2,5 cm lungime si are marimea unui fruct de zmeura.

Saptamanile 9-12 de sarcina

Spre sfarsitul primului trimestru de sarcina, degetele de la picioare, degetele de la maini si unghiile vor fi deja formate. In acest stadiu, fatul poate deschide gura si isi poate misca mainile. Sistemul urinar si sistemul digestiv sunt dezvoltate complet si functioneaza. La aproximativ 12 saptamani de sarcina, medicul poate asculta inima fetala folosind o ecografie Doppler. In acest moment are loc diferentierea sexuala, organele genitale fiind deja formate, si se poate stabili, de obicei, sexul copilului.
Pana la sfarsitul celei de-a 12-a saptamani de sarcina, fatul are intre 7,5-10 cm lungime si este aproximativ de marimea unei prune. Cantareste aproximativ 30 g.


Care sunt cele mai frecvente simptome din primul trimestru de sarcina?

Pot fi experimentate diverse stari pe parcursul primului trimestru de sarcina. Fiecare persoana si fiecare sarcina este unica, asa ca simptomele pot varia de la o persoana la alta. Modificarile hormonale cauzeaza majoritatea simptomelor din timpul sarcinii. Unele dintre cele mai frecvente manifestari sunt:

Modificari la nivelul sanilor

Modificarile hormonale pot determina marirea sanilor si o senzatie de sensibilitate la nivelul acestora. Venele de la nivelul sanilor pot deveni vizibile deoarece transporta mai mult sange. Alte modificari ale sanilor pot include areole inchise la culoare sau modificari ale mameloanelor.

Greturile matinale

Greturile matinale sunt unul dintre semnele specifice si cele mai frecvente ale aparitiei unei sarcini. Acestea pot persista pe tot parcursul zilei si pot sa apara chiar si noaptea. Este indicat ca femeia gravida sa consume mese mai mici cantitativ sau alimente cu continut scazut de grasimi. 

Schimbari de dispozitie

Fluxul brusc de hormoni poate provoca schimbari de dispozitie si diverse stari emotionale. Intr-un interval scurt de timp, se poate trece foarte usor de la o stare la alta.

 Senzatie de oboseala

Corpul este suprasolicitat in aceasta etapa a sarcinii si este foarte importanta asigurarea odihnei corespunzatoare.

Pofte de mancare 

Pe timpul sarcinii este posibil sa apara o sensibilitate la anumite mirosuri si simtul gustului s-ar putea schimba. La fel ca majoritatea celorlalte simptome ale sarcinii, preferintele alimentare pot fi atribuite modificarilor hormonale.

Arsuri gastrice

Hormonii responsabili de relaxarea valvei dintre stomac si esofag pot permite acidului din stomac sa ajunga in esofag, provocand arsuri gastrice. 

Constipatie

Nivelurile ridicate ale hormonului progesteron pot incetini miscarea bolului alimentar prin sistemul digestiv, provocand constipatie. Suplimentele cu fier pot accentua constipatia. 

Nevoie frecventa de urinare

Uterul incepe sa se mareasca pentru a sustine sarcina. Poate incepe sa preseze pe vezica urinara, determinand o nevoie de urinare frecventa.

Acneea sau alte modificari ale pielii

Hormonii determina pielea sa creeze mai mult sebum in timpul sarcinii. Acest lucru poate duce la infundarea porilor si la acnee la unele persoane.

Usoare dificultati de respiratie

Este posibil ca uneori sa fie resimtita o scurtare a respiratiei chiar si pe parcursul unei activitati fizice usoare. Inima pompeaza mai mult sange in timpul sarcinii. Pulsul poate fi mai rapid si acest lucru poate conduce la oboseala. 

 

Ce plan alimentar ar trebui sa adopte o femeie insarcinata in primul trimestru de sarcina?

 

Alimentatia

In primul trimestru de sarcina, numarul de calorii necesare organismului nu este inca foarte crescut. O dieta sanatoasa, echilibrata, bogata in legume si fructe, proteine slabe si carbohidrati proveniti din cereale integrale este ideala pentru femeile insarcinate. 
Pentru dezvoltarea sistemului nervos al bebelusului, aportul de folati este foarte important, mai ales in primul trimestru de sarcina. Folatul este o vitamina B care ajuta la prevenirea problemelor grave ale creierului si ale maduvei spinarii in curs de dezvoltare (defecte ale tubului neural). Forma sintetica de acid folic gasita in suplimente si alimente fortificate este cunoscuta sub numele de acid folic. S-a demonstrat ca suplimentarea cu acid folic scade riscul de nastere prematura si de a avea un copil cu greutate mica la nastere. Sursele alimentare de folat includ cerealele fortificate, legumele cu frunze verzi, citricele, fasolea uscata, mazarea si lintea.
In aceasta perioada, organismul are nevoie si de mai mult calciu, care se gaseste in produsele lactate. Persoanele cu intoleranta la lactoza pot obtine calciul din legume cu frunze de culoare verde inchis, seminte de susan, seminte de chia si nuci, cum ar fi migdale si alune.
Vitamina D creste rezistenta oaselor si poate ajuta la formarea oaselor si a dintilor bebelusului. Surse foarte bune de vitamina D includ pestele gras, cum ar fi somonul si laptele fortificat.
De asemenea, alimentele care contin vitamina B6, pot ajuta corpul sa utilizeze si sa stocheze energia din proteine si carbohidrati.
Fierul ajuta la cresterea nivelului de oxigenare al organismului. Acesta este esential in sarcina, deoarece volumul sangvin creste. Carnea rosie slaba, carnea de pasare si pestele sunt surse bune de fier. Alte optiuni includ cereale pentru micul dejun fortificate cu fier, fasolea si legumele cu frunze verzi.

 

Suplimentele alimentare

Chiar daca se adopta o dieta sanatoasa este posibil ca pe timpul sarcinii sa apara anumite carente. In acest scop exista vitamine pentru sarcina, dedicate fiecarui trimestru. Administrarea zilnica a acestora poate corecta deficientele. Medicul care urmareste sarcina este cel mai in masura sa recomande suplimente si medicatie pe tot parcursul sarcinii. Este indicat ca pacienta sa comunice doctorului daca prezinta anumite intolerante, alergii sau daca este adepta unui regim alimentar vegetarian sau vegan.

 

Stil de viata

In primul trimestru de sarcina trebuie evitate:
- Alcoolul
- Tigarile si tutunul
- Drogurile recreative precum opioidele
- Sporturile de contact precum fotbalul sau activitatile care pun presiune pe abdomen
- Alimentele precum pestele crud (sushi), pestele bogat in mercur, carnea negatita sau insuficient gatita, laptele nepasteurizat, branzadin lapte nepasteurizat sau suc nepasteurizat.
- Hidromasajul sau sauna


Bibliografie:

First Trimester, Cleveland Clinic official website
Pregnancy week by week, Mayo Clinic official website
The First Trimester, HopkinsMedicine official website
What to eat and what not to eat when pregnant, OSF healthcare official website
Have a healthy diet in pregnancy, NHS official website
Pregnancy meal planners: trimester by trimester, Babycenter UK official website


Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 06-10-2023

Produse din categoria Primul trimestru de sarcina

Non-farma (10)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Acid folic, 1000 mcg, 100 tablete, GNC

Acid folic, 1000 mcg, 100 tablete, GNC

60,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Acid Folic, 400 mcg, 100 tablete, GNC

Acid Folic, 400 mcg, 100 tablete, GNC

55,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Women's Formula Prenatala cu DHA si Fier, 90 capsule, GNC

Women's Formula Prenatala cu DHA si Fier, 90 capsule, GNC

239,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Acid Folic (5-MTHP), 400mcg, 120 capsule, G&G

Acid Folic (5-MTHP), 400mcg, 120 capsule, G&G

(1)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Acid Folic 800 mcg, 250 capsule, Swanson

Acid Folic 800 mcg, 250 capsule, Swanson

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Acid Folic 800 mcg Solaray, 30 capsule, Secom

Acid Folic 800 mcg Solaray, 30 capsule, Secom

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
- 20%
Acid folic 1mg, 100 tablete, Jamieson

Acid folic 1mg, 100 tablete, Jamieson

37,00 LEI 29,60 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Acid Folic Folacin 800 mcg, 100 tablete, Solgar

Acid Folic Folacin 800 mcg, 100 tablete, Solgar

42,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Femosun, 30 capsule, Sun Wave Pharma

Femosun, 30 capsule, Sun Wave Pharma

(4)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Pregnacare, 30 tablete, Vitabiotics

Pregnacare, 30 tablete, Vitabiotics

(1)

Vezi Politica de confidentialitate date personale