Interesul crescut pentru un stil de viata mai echilibrat si sanatos a condus la o expansiune a studiilor clinice asupra produselor naturale apicole (miere, pastura, polen, laptisor de matca, propolis, ceara, venin de albine si apilarnil).
Componentele biologic active ale produselor apicole includ carbohidrati, proteine, peptide, lipide, vitamine, minerale, polifenoli, flavonoide, terpenoide si o cantitate mica de alti compusi. Valoarea nutritiva a componentelor lor chimice poate imbunatati sanatatea si functionarea organismului.
Produsele apicole prezinta numeroase efecte terapeutice precum: actiune antioxidanta, antimicrobiana, antiinflamatoare, imunomodulatoare, antiproliferativa, anticancerigena, antitumorala si proprietati antialergice.
Produsele apicole se clasifica in:
♦ Produse de colectare ale albinelor
Mierea
Mierea este un produs natural obtinut din nectarul florilor de catre albine. Datorita componentelor sale nutritive ridicate, a fost folosita in mod traditional pentru cicatrizarea ranilor, ameliorarea afectiunilor intestinale precum constipatia, ameliorarea tusei si a durerilor de gat, in stari de deshidratare si in convalescenta, pentru reducerea oboselii si in eczeme.
Au fost identificate aproximativ 300 de tipuri de miere. Constituentii principali ai mierii sunt carbohidratii, in principal fructoza si glucoza. In plus, mierea contine proteine (0,5%), vitamine, peste 20 de aminoacizi, minerale, acizi organici, enzime (diastaza sau amilaza, invertaza, a-glucozidaza si glucozooxidaza) si particule solide. Flavonoidele si polifenolii sunt principalele clase de molecule bioactive antioxidante prezente in miere.
Polenul si pastura
Atat polenul, cat si pastura sunt bogate din punct de vedere nutritional. Contin substante cum ar fi zaharuri, proteine, acizi grasi (inclusiv acizi grasi omega-3 si omega-6), aminoacizi esentiali, vitamine si chiar macro si microelemente.
Polenul constituie hrana de baza a albinelor lucratoare si este important pentru productia de laptisor de matca. Este utilizat si direct ca hrana pentru larva matca si larvele albinelor lucratoare datorita cantitatii mari de proteine si lipide. Polenul este o pulbere galbena sau maronie, constituita din grauncioare microscopice, ce provin din anterele staminelor. Polenul aduce numeroase beneficii organismului precum: cresterea imunitatii organismului, imbunatatirea performantelor fizice si intelecuale, este benefic pentru sistemul digestiv si poate ameliora unele tulburari neurologice. In plus, este si un bun vitaminizant.
Pastura este un produs de stup rezultat in urma procesului de fermentatie al polenului cu acidul lactic. Pastura, numita si painea albinei, este un produs apicol derivat din polen ce constituie una din rezervele de hrana ale albinelor.
Polenul este colectat de albinele lucratoare de la plantele cu flori si depozitat in celulele fagurelui. Ulterior este presat si imbogatit cu enzime si acoperit cu un strat subtire de miere. In decurs de trei luni au loc numerose transformari biochimice prin fermentare care asigura conservarea. Prin procesul de fermentatie, acesta devine si mult mai usor de digerat.
Pastura are culoarea cafeniu inchis si are gust dulce-amar-acrisor datorita procesului de fermentatie. Pastura este un aliment bogat in carbohidrati, proteine, vitamine, aminoacizi si acid lactic. Exercita efecte benefice asupra sistemului imunitar, digestiv si neurologic. Poate ajuta in perioade de convalescenta si de crestere si poate avea efecte benefice asupra libidoului.
Propolisul
Propolisul este un material rasinos, lipicios care se obtine din exudatele mugurilor, florilor si frunzelor, modificat de secretiile enzimatice ale albinelor si de ceara. Este utilizat ca material de cimentare pentru a inchide spatiile deschise si crapaturile care apar in stupi.
Compozitia propolisului variaza in functie de regiunea geografica si vegetatie, de timpul si metoda de colectare. In general, propolisul este compus din 45-55% balsamuri si rasini vegetale (flavonoide, acizi fenolici si esteri), 8-35% ceara, 5-10% uleiuri esentiale si aromatice (inclusiv pinen, viridiflorol, eudesmol si tricozan), 5% polen, 5% acizi grasi si 5% alti compusi organici si minerale. Flavonoizii, acizii aromatici, acizii clorogenici, acizii diterpenici, compusii fenolici si derivatii acestora, acizii grasi, benzofenonele prenilate, acizii fenilpropanoizi prenilati si alti metaboliti secundari par a fi principalele componente responsabile pentru activitatile biologice ale propolisului.
Propolisul are efect antimicrobian, antibacterian, antifungic si antiprotozoaric. Exercita o actiune antioxidanta, antitumorala, antiinflamatoare, hepatoprotectoare, antialergica si antidiabetica, datorita compozitiei sale complexe, bogata in compusi bioactivi.
♦ Secretii de albine
Laptisorul de matca sau Royal Jelly
Laptisorul de matca este produs de albinele doici pentru a hrani larvele muncitoare tinere in primele 3 zile de viata si reprezinta hrana albinelor matca pe toata durata vietii. Este cunoscut ca un ,,super-aliment" si considerat drept unul dintre cele mai apreciate produse naturale, care a fost folosit in principal in medicina traditionala, alimentatie si cosmetica.
Laptisorul de matca proaspat contine apa si substanta uscata este compusa din proteine (27-41%), carbohidrati (~30%), lipide (8-19%), minerale, unele vitamine si oligoelemente.
Laptisorul de matca are efecte benefice asupra sistemului cardio-vascular, reduce inflamatia si stresul oxidativ, ajuta la refacerea tesuturilor si la vindecarea ranilor, imbunatateste functia cerebrala, are efect anti-aging si sustine sistemul imunitar. Unele studii sustin si reducerea simptomelor menopauzei si a senzatiei de ochi uscati.
Ceara de albine
Ceara de albine este un polimer biologic natural izolat din secretiile de albine, iar compozitia sa chimica variaza in functie de zonele geografice si de speciile de albine. Ceara de albine este compusa in principal din esteri, acizi grasi, alcooli si hidrocarburi, monoesteri lineari de ceara, alcooli grasi liberi, hidroxi monoesteri derivati din acizi palmitic, oleic, 15-hidroxipalmitic si esteri complecsi. Ceara este utilizata ca aditiv in industria alimentara, cosmetica si in fabricarea lumanarilor. Ceara de albine mai este utilizata ca agent de ingrosare, excipient medicamentos, liant si agent pentru eliberare prelungita in preparate farmaceutice.
Veninul de albina
Veninul de albine este un amestec natural, complex produs de A. mellifera, o albina europeana. A fost utilizat pe scara larga ca medicament traditional pentru tratarea diferitelor boli. Contine peptide ( MCD, melitina, apamina si adolapina), enzime (fosfolipaza A2 si hialuronidaza), aminoacizi si compusi volatili.
Veninul de albine are aplicatii in atenuarea anumitor simptome precum durerea din artrita si este studiat pentru anumite terapii anticanceroase.
♦ Larve si pupe de albine
Ciclul de viata al albinei are patru etape majore: ou, larva, pupa si adult. Stadiul larvar dureaza de obicei aproximativ 6 zile.
Pupele si larvele albinei sunt o sursa deosebit de buna de aminoacizi esentiali si grasimi. In plus, extractul de pulbere de larve de albine este bogat in compusi fenolici si flavonoide, cu rol antioxidant.
Apilarnilul este un produs apicol natural, obtinut din larvele de trantor care constituie materia prima principala. Acestea la varsta de 7 zile sunt recoltate integral, obtinandu-se astfel apilarnilul. Apilarnilul este un produs apicol natural obtinut din stup. Are proprietati tonice, energizante, vitaminizante, psihotonice si ajuta la refacerea sistemului imunitar.
Bibliografie:
Xuan Luo, Yating Dong, Chen Gu, Xueli Zhang, Haile Ma, Processing Technologies for Bee Products: An Overview of Recent Developments and Perspectives, Front. Nutr., 03 November 2021 ,Sec. Nutrition and Food Science Technology
Son DJ, Lee JW, Lee YH, Song HS, Lee CK, Hong JT. Therapeutic application of anti-arthritis, pain-releasing, and anti-cancer effects of bee venom and its constituent compounds. Pharmacol Ther. (2007) 115:246–70. doi: 10.1016/j.pharmthera.2007.04.004
Ramadan MF, Al-Ghamdi A. Bioactive compounds and health-promoting properties of royal jelly: a review. J Funct Foods. (2012) 4:39–52. doi: 10.1016/j.jff.2011.12.007
Huang S, Zhang CP, Wang K, Li GQ, Hu FL. Recent advances in the chemical composition of propolis. Molecules. (2014) 19:19610–32. doi: 10.3390/molecules19121961
Anjum SI, Ullah A, Khan KA, Attaullah M, Khan H, Ali H, et al. Composition and functional properties of propolis (bee glue): a review. Saudi J Biol Sci. (2019) 26:1695–703. doi: 10.1016/j.sjbs.2018.08.013
Almeida-Muradian LB, Pamplona LC, Coimbra Sl, Barth OM. Chemical composition and botanical evaluation of dried bee pollen pellets. J Food Composition Anal. (2005) 18:105–11. doi: 10.1016/j.jfca.2003.10.008
Szabat P, Poleszak J, Szabat M, Boreński S, Wójcik M, Milanowska J. Apitherapy – the medical use of bee products. J Educ Health Sport. (2019) 9:384–96. doi: 10.5281/zenodo.3376968
Gupta RK, Stangaciu S. Apitherapy: holistic healing through the honeybee and bee products in countries with poor healthcare system. In: Gupta A, editor. Beekeeping for Poverty Alleviation and Livelihood Security. Springer Netherlands Press (2014). p. 413–46. doi: 10.1007/978-94-017-9199-1_15
12 Potential Health Benefits of Royal Jelly, Healthline official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona