Cand vorbim despre protectia hepatica ne gandim automat la metode de a mentine ficatul sanatos sau la metode ce pot imbunatati functia acestuia. Intr-adevar, exista o serie de masuri aplicabile ce pot imbunatati considerabil functia hepatica sau o pot mentine.
Ce este ficatul si care este rolul lui?
Ficatul cantareste aproximativ 1500 de grame, se afla in abdomenul superior drept, direct sub diafragma. Ficatul este format din 2 lobi hepatici mari si 2 mici. Un ficat sanatos are o structura moale, uniforma si este de culoare brun-rosiatica inchisa. O capsula de tesut conjunctiv, numita capsula hepatica, inconjoara organul.
Ficatul este un centru metabolic de detoxifiere pentru intregul organism. Daca produsele metabolice toxice nu sunt eliminate corespunzator din cauza tulburarilor functiei hepatice, acestea pot afecta si metabolismul creierului si substantele sale de semnalizare.
Simptomele frecvent observate sunt:
- Oboseala
- Iritabilitate
- Timp de reactie prelungit
- Tulburari de concentrare si memorie
Ca glanda digestiva, ficatul produce bila care este stocata in vezica biliara si care este secretata in duoden in timpul mesei. Bila ajuta la digestia grasimilor din alimente.
Ca centru metabolic, ficatul controleaza metabolismul zaharurilor, grasimilor si proteinelor. Acesta produce substanta de stocare numita glicogen si o descompune in glucoza atunci cand este nevoie de energie. De asemenea, acesta regleaza nivelul glucozei din sange folosind hormoni precum insulina si glucagonul.
Ficatul stocheaza, de asemenea, grasimi si unele vitamine pe langa glicogen, dar sintetizeaza si compusi endogeni importanti precum colesterolul si factorii de coagulare.
Ca centru de detoxifiere, ficatul foloseste in principal enzime din grupul citocromului P-450. Multe produse ale metabolismului, precum amoniacul, pot fi toxice. Ficatul il transforma in uree solubila, astfel incat poate fi excretat in siguranta de catre rinichi.
Care sunt bolile ce pot afecta ficatul?
Boala hepatica cea mai comuna este steatoza hepatica sau ficatul gras. Grasimile sunt stocate in celulele hepatice. Cauzele sunt de obicei supraalimentarea, tulburarile metabolismului lipidic sau abuzul de alcool. Cu toate acestea, medicamentele, toxinele, diabetul zaharat, sarcina si deficitul de proteine pot conduce, de asemenea, la steatoza hepatica.
Hepatita se manifesta prin inflamarea ficatului. Exista numeroase cauze, dar principala cauza este reprezentata de infectii. Hepatita poate fi acuta sau cronica. Hepatita devine cronica daca nu a fost vindecata dupa 6 luni.
Ciroza hepatica se dezvolta de-a lungul anilor si este stadiul final al bolii hepatice cronice. Cea mai frecventa cauza este abuzul de alcool sau hepatita cronica. Formele de tesut cicatricial care se formeaza afecteaza grav circulatia sangvina la nivel hepatic si functionalitatea ficatului.
Daca apar simptome spcifice, se recomanda consult medical! Afectiunile hepatice necesita intotdeauna o evaluare detaliata de catre un specialist! Tratamentul este adesea necesar. Cu toate acestea, medicamentele nu sunt un inlocuitor pentru evitarea cauzelor leziunilor hepatice (de exemplu, alcoolul).
Ce poate fi facut pentru sustinerea detoxifierii hepatice?
Ca centru de detoxifiere al organismului, ficatul controleaza toate procesele de detoxifiere din corp. Daca nu reuseste sa indeplineasca aceasta sarcina, celulele hepatice se deterioreaza si mor. Acest lucru devine vizibil in testele pentru evaluarea functiei hepatice. Ficatul poate fi sustinut in functia sa de detoxifiere si in multe alte sarcini printr-un stil de viata sanatos, astfel protejandu-l sau prin terapie adjuvanta pentru drenaj si detoxifiere.
Care sunt testele pentru evaluarea functiei hepatice care pot fi efectuate?
Testele pentru evaluarea functiei hepatice se efectueaza prin masurarea nivelului anumitor enzime specifice care ofera informatii despre starea de sanatate a ficatului. Daca celulele hepatice sunt deteriorate, aceste enzime sunt eliberate in sange in numar mai mare si rezulta niveluri crescute ale markerilor. Enzima care este crescuta ofera informatii despre ce fel de daune ar putea exista la nivel hepatic.
De obicei, se masoara valorile a patru enzime hepatice:
AST = GOT = glutamat oxalacetat transaminaza
ALT = GPT = glutamat piruvat transaminaza
ggt = Gamma-GT = gamma-glutamil transferaza
AP = fosfataza alcalina
Gamma-GT este cel mai sensibil marker pentru deteriorarea celulelor hepatice. El este adesea prima valoare care creste. Cand celulele hepatice incep sa se distruga, acest lucru are ca rezultat cresterea markerilor functiei hepatice.
Ce poate fi facut pentru sustinerea functiei hepatice?
Ficatul are o capacitate foarte mare de regenerare. Celulele si zonele afectate se pot reinnoi daca factorul ce a cauzat leziunile este eliminat.
O parte din masurile ce pot fi adoptate sunt:
- Evitarea alcoolului si a altor substante nocive.
- Revizuirea dietei: evitarea meselor bogate.
- Evitarea excesului de grasimi animale.
- Conumarea mesei principale cat mai devreme posibil, de preferinta inainte de ora 17.
- Consumarea de preferinta a alimentelor care contin acizi grasi omega-3.
- Efectuarea de activitati fizice - de preferinta antrenament de anduranta bland, in aer liber.
- Solicitarea de sfaturi cu privire la dieta si/sau refacerea intestinului de la medicul specialist.
- Reducerea stresului si practicarea tehnicilor de relaxare.
- Utilizarea protectoarelor hepatice recomandate de medic sau de catre farmacist.
Anumite plante medicinale au fost asociate cu imbunatatirea sanatatii ficatului, facandu-le o alegere frecventa ca si adjuvant natural pentru cei cu afectiuni hepatice sau pentru cei care doresc sa-si sustina sanatatea ficatului. Cele mai cunoscute plante includ: armurariul (din care se extrage silimarina), anghinarea, cicoarea, ceaiul verde, ginsengul, dar si aminoacizi precum l-arginina si colina.
Desi unele suplimente din plante sunt considerate sigure si pot chiar ajuta in gestionarea anumitor boli hepatice, multe pot dauna sanatatii ficatului.
Daca exista intrebari despre terapiile pe baza de plante sau despre bolile hepatice sau daca sunteti interesat de administrarea suplimentelor din plante in scopul de a sustine sanatatea ficatului, consultarea unui specialist in sanatate este obligatorie.
Exista si unele alimente care au fost asociate cu sanatatea hepatica.
- Fulgi de ovaz. Consumul de fulgi de ovaz este o modalitate de a aduce un aport suplimentar de fibre in dieta. Fibrele sunt importante pentru digestie si in plus, ovazul contine si beta-glucani. Conform unui studiu din 2017, beta-glucanii ajuta la modularea sistemului imunitar si la atenuarea inflamatiei si pot fi utili in gesionarea diabetului si al obezitatii. Studiul sustine, de asemenea, ca beta-glucanii din ovaz par sa contribuie la reducerea cantitatii de grasime stocata in ficat, ceea ce ar putea ajuta, de asemenea, la protejarea ficatului. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii clinice pentru a confirma acest beneficiu la om.
- Usturoiul. Un mic studiu din 2016 sugereaza ca suplimentarea dietei cu capsule de pudra de usturoi poate reduce greutatea corporala si grasimea corporala la persoanele cu boala hepatica grasa nealcoolica.
- Fructele de padure, inclusiv afinele, zmeura si merisoarele - contin antioxidanti numiti polifenoli, care pot ajuta la protejarea ficatului.
- Strugurii. Un studiu din 2014 sugereaza ca semintele de struguri, precum si pielea si pulpa, contin o cantitate semnificativa de antioxidanti. Acesti antioxidanti par sa fie asociati cu protectia impotriva unor cauze de afectare a ficatului. Consumul de struguri intregi, cu seminte este o modalitate simpla de a adauga acesti compusi in dieta.
- Grapefruit. Grapefruitul contine doi antioxidanti princiali: naringina si naringenina. Acestea pot ajuta la protejarea ficatului de leziuni hepatice prin reducerea inflamatiei si protejarea celulelor hepatice. Un studiu din 2019 sugereaza ca naringina poate proteja impotriva steatozei hepatice induse de alcool prin reducerea stresului oxidativ.
Insa, mai multe medicamente care sunt metabolizate in ficat pot interactiona cu grapefruit, asa ca oamenii ar trebui sa consulte un medic inainte de a adauga grapefruit sau suc de grapefruit in dieta lor.
- Alimente vegetale in general. Un studiu din 2015 sursa de incredere raporteaza ca un numar mare de alimente vegetale pot fi benefice pentru ficat.
Acestea includ:
- avocado
- banane
- orz
- sfecla si suc de sfecla
- brocoli
- orez brun
- morcovi
- smochine
- verdeata, cum ar fi varza verde si gulita
- lamai
- papaya
- pepene verde
Aceste alimente ar trebui sa fie integrate intr-o dieta completa si echilibrata.
- Peste gras. Consumul de peste gras si suplimente cu ulei de peste poate ajuta la reducerea impactului unor afectiuni precum steatoza hepatica (ficat gras). Pestele gras este bogat in acizi grasi omega-3, care sunt grasimile bune care ajuta la reducerea inflamatiei.
- Nuci. Consumul de nuci poate fi o alta modalitate simpla de a mentine ficatul sanatos. Nucile contin in general acizi grasi nesaturati, vitamina E si antioxidanti. Acesti compusi pot reduce inflamatia si stresul oxidativ.
Exista si unele alimente si grupuri de alimente pe care ficatul le proceseaza mai greu. Acestea includ:
- Mancaruri grase: alimente prajite, fast-food, chipsuri si alte alimente foarte bogate in grasimi.
- Alimente bogate in amidon: paine, paste, prajituri si produse de patiserie, cu continut scazut de fibre, foarte procesate.
- Zahar
- Sare
- Alcool
Bibliografie:
Liver protection , Pascoe Canada official website
The 10 Best Herbs for Liver Health: Benefits and Precautions, Healthline official website
Kathy W. Warwick, Jon Johnson, What foods protect the liver?, Medical News Today official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona