Cand iesiti in aer liber cu bebelusul sau insotit de copilul dumneavoastra, fie pentru o plimbare rapida in parc, fie pentru o zi la plaja, este important sa ii feriti de soare. Cand vine vorba de protectia solara la bebelusi si copii, exista multe intrebari care stau pe buzele parintilor, precum:
De ce pielea copiilor este mai sensibila la razele soarelui?
Copiii pot fi mai susceptibili decat adultii la leziuni cauzate de radiatia solara sau mecanismele de aparare ale copiilor pot fi mai putin eficiente decat cele ale adultilor. Supozitita ca pielea copiilor este mai sensibila sau mai susceptibila la leziuni solare decat cea a adultilor pare sa fie justificata la copiii cu varsta sub 2 ani. Intr-adevar, exista diferentele structurale intre pielea sugarilor si pielea adultului. La copii, stratul cornos si epidermia sunt mai subtiri, iar corneocitele si celulele granulare sunt mai mici si mai numeroase, ceea ce sugereaza o reinoire mai rapida a celulelor. In plus, raportul dintre lipide si proteine este mai scazut, la fel ca si concentratia de melanina. Studiile au aratat ca pielea copiilor sub 12 luni are o concentratie mai mica de melanina decat cea a copiilor cu varsta cuprinsa intre 16 si 24 de luni, ceea ce inseamna o protectie naturala mai resuda impotriva radiatiei solare.
La copiii cu varsta mai mare de 2 ani, grosimea pielii este similara cu cea a adultilor. Cu toate acestea, din cauza structurii anatomice speciale a pielii copiilor, cea mai superficiala parte a papilelor dermice este mai expusa la radiatia solara. Celulele stem din stratul bazal sunt deci expuse o doze mai mari de radiatii UV, favorizand astfel etapa de initiere a cancerului de piele nemelanocitar.
Ar trebui sa aplic crema de protectie solara bebelusului meu pentru a-l proteja de razele soarelui?
Pielea sensibila a bebelusului este vulnerabila la arsuri grave. Pielea lor contine prea putina melanina, care este pigmentul care da culoarea pielii, parului si ochilor si ofera o anumita protectie impotriva soarelui. Dar crema de protectie solara nu este recomandata copiilor cu varsta mai mica de 6 luni, potrivit FDA (U.S. Food and Drug Administration) si Academiei Americane de Pediatrie. Acest lucru se datoreaza faptului ca sugarii sunt expusi unui risc mai mare decat adultii de a dezvolta efecte secundare la produsele de protectie solara, cum ar fi o eruptiile cutanate.
FDA si Academia Americana de Pediatrie (AAP) recomanda ca nou-nascutii si copiii mai mici de 6 luni sa nu fie expusi la lumina directa a soarelui. Cea mai buna protectie solara pentru acesti copii este sa ramana la umbra. Puteti cauta umbra naturala, cum ar fi sub un copac sau puteti creea propria umbra cu ajutorul unei umbrele de plaja, intr-un cort sau cu un baldachin pentru carucior.
Este deosebit de important sa va feriti copilul de soare intre orele 10:00 si 14:00, cand soarele este cel mai puternic si razele ultraviolete (UV) sunt cele mai intense. Daca trebuie sa fiti afara la soare in aceste perioade, asigurati-va ca luati masuri de precautie suplimentare. In cazul in care doriti sa aplicati protectie solara copiilor mai mici de 6 luni, consultati-va cu medicul pediatru.
Cat de sigure sunt cremele de protectie solara?
Moleculele continute in cremele de protectie solara sunt in general considerate a fi sigure. Moleculele de ultima generatie prezente in cremele de protectie solara sunt relativ mari si in cea mai mare parte nu patrund in epiderma, limitand probabilitatea de absorbtie.
Insa, in primul an de viata, pielea sugarului este mai hidratata si mai permeabila la apa si are o concentratie mai mare de factor natural de hidratare. In aceste circumstante, este deosebit de important sa protejati copiii impotriva riscului de absorbtie si a reactiilor adverse la compusii chimici din cremele solare.
Oxibenzona (benzofenon-3) este un filtru UV cu spectru larg. S-a demonstrat ca patrunde in pielea umana in vitro si a fost gasit si in urina dupa aplicarea topica. Intr-un studiu, oxibenzona a fost gasita in urina a 97% din populatia cu varsta de 6 ani si peste. Cu toate acestea, nu s-a demonstrat ca penetrarea oxibenzonei interfereaza cu axa hipotalamo-hipofizo-gonadala la adulti. Deoarece diferite filtre UV, inclusiv oxibenzona, au fost detectate in laptele matern in cantitati proportionale cu cantitatea de protectie solara aplicata pe pielea mamei, a fost recomandata utilizarea limitata la gravide si sugari.
Insa, pana in prezent, niciun studiu nu a demonstrat toxicitatea absorbtiei sistemice a ingredientelor din cremele de protectie solara.
Octocrilenul este un ester care apartine familiei cinamatului. Introdus cu aproximativ un deceniu in urma, octocrilenul este un filtru care absoarbe atat radiatiile UV-B, cat si cele apropiate de UV-A. De asemenea, joaca un rol important ca stabilizator in multe alte filtre, crescandu-le eficienta si facandu-le mai rezistente la apa. Datorita proprietatilor sale fizice avantajoase, octocrilena devine din ce in ce mai comuna si este utilizata in concentratii mai mari. Este considerata in general o substanta sigura, dar in ultimii ani au fost raportate reactii alergice si fotoalergice, uneori si la copii. La adulti, octocrilenul este adesea asociat cu fotoalergia, frecvent din cauza reactiei incrucisate cu ketoprofen, dar la copii cea mai frecventa manifestare este dermatita de contact alergica.
Pentru a minimiza toate riscurile mentionate anterior la copii, utilizarea cremelor de protectie solara care contin filtre anorganice a fost incurajata pe scara larga.
Ce caracteristici ar trebui sa indeplineasca o crema de protectie solara pentru copii?
Din cauza dermatitei atopice, in special la copiii foarte mici, este deosebit de important ca si cremele de protectie solara pentru copii sa fie putin iritante, cu potential mic sau deloc de sensibilizare si sa nu fie fi absorbite in piele. Deoarece copiii tind sa duca mana la ochi, este, de asemenea, important ca cremele de protectie solara pentru copii sa nu fie iritante pentru ochi. In plus, este fundamental ca copiii sa foloseasca creme de protectie solara care ofera o protectie cu spectru larg. Pentru a indeplini conditiile obisnuite de utilizare la copii, acestea ar trebui, de asemenea, sa fie de lunga durata, rezistente la apa si capabile sa reziste la activitatea fizica. Intrebarea este daca cremele de protectie solara concepute pentru copii indeplinesc aceste cerinte.
Insa, Recomandarea Comisiei Europene din 22 septembrie 2006 nu stabileste cerinte obligatorii pentru cremele de protectie solara pentru copii. In general, cremele de protectie solara pentru copii contin aceleasi tipuri de filtre ca si cele concepute pentru adulti. Unele creme de protectie solara pentru copii au aceleasi caracteristici ca si cele de protectie solara pentru pielea sensibila si majoritatea sunt rezistente sau foarte rezistente la apa (capabile sa reziste la 2-4 scufundari de 20 de minute, conform prevederilor legale). Emulsiile pe baza de ulei care contin filtre anorganice par a fi cele mai potrivite creme de protectie solara pentru prevenirea sensibilizarii, iritatiei si fotoalergiei, dar aceste produse nu au fost testate la copii. Cremele de protectie solara care contin numai filtre anorganice nu pot oferi un nivel maxim de protectie.
Considerente privind o aplicare corecta si statistici
Aplicarea unei cantitati suficiente de protectie solara este un factor important in eficacitatea acestor produse. Adultii tind sa aplice intre un sfert si jumatate din cantitatea recomandata (2 mg/cm2) si SPF scade proportional cu cantitatea aplicata. Un studiu recent a aratat ca acelasi efect are loc atunci cand copiii aplica singuri protectie solara. Cantitatea medie de protectie solara aplicata de copiii cu varste cuprinse intre 5 si 12 ani a fost de 0,48 mg/cm2. Cantitatea aplicata a fost mai mare daca recipientul a fost un dozator cu pompa decat daca ar fi fost o sticla stransa sau un recipient roll-on. Copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 7 ani au avut tendinta de a aplica cantitati mai mari de protectie solara (0,62-0,65 mg/cm2) decat cei cu varsta intre 10 si 12 ani (0,28-0,37 mg/cm2).
Ce tip de filtru UV este mai potrivit pentru copii?
Filtrele anorganice precum oxidul de zinc si dioxidul de titan au avantajul de a fi foarte fotostabile si nonlergenice. Cu toate acestea, cremele de protectie solara cu filtre anorganice sunt mai putin atractive din punct de vedere estetic decat cele care contin filtre organice. Progresele tehnologice au facut posibila dezvoltarea moleculelor din ce in ce mai mici (20-50 nm spre deosebire de 200-300 nm in formularile anterioare). Au fost, de asemenea, dezvoltate creme de protectie solara transparente la lumina vizibila, care contin molecule mai mici de 0,2 nm.48 Aplicarea nanotehnologiei a facut cremele de protectie solara care contin filtre organice mai transparente si, prin urmare, mai atractive din punct de vedere estetic. Cu toate acestea, dimensiunea mai mica a particulelor ridica intrebari cu privire la faptul daca moleculele ar putea fi absorbite prin piele si, prin urmare, cu privire la toxicitatea acestor creme de protectie solara. Un studiu recent al unei creme de protectie solara care contine dioxid de titan nanodimensionat aplicata pe pielea animalelor a aratat ca aceste nanoparticule au ramas sub forma de agregate in straturile superficiale ale epidermei, atat in pielea intacta, cat si in pielea iradiata de un simulator solar. Pentru moment, nu exista dovezi. ca aceste particule sunt absorbite semnificativ sau ca au efecte potentiale citotoxice sau genotoxice. Cu toate acestea, nu exista dovezi care sa sustina sau sa incurajeze utilizarea lor la sugari si copii. Dioxidul de titan este utilizat pe scara larga ca agent de albire in pasta de dinti si lapte degresat, iar oxidul de zinc este un ingredient comun in cremele de tip bariera pentru sugari . Utilizarea pe scara larga a acestor compusi, fara a fi detectata nicio problema, sustine ideea ca acestia sunt siguri de utilizat la sugari si copii. In conditiile de baza, dioxidul de titan si oxidul de zinc nu pot patrunde dincolo de stratul cornos, dar ar putea aparea indoieli cu privire la utilizarea acestor substante la persoanele la care stratul cornos nu este intact. Niciun studiu efectuat pana in prezent pe pielea umana sau animala nu a aratat ca utilizarea acestor substante este nesigura, chiar si la persoanele cu pielea afectata (de exemplu, cu dermatita atopica).
De asemenea, emulsiile pe baza de ulei care contin filtre anorganice par a fi printre cele mai sigure solutii de protectie copii, desi este necesara adaugarea anumitor filtre organice pentru a obtine un SPF de 50.
Cremele solare pot interactiona cu alte produse utilizate vara?
Deoarece sunt adesea folosite creme de protectie solara in combinatie cu substante de repelente in lunile de cea mai mare expunere la soare, este important sa ne amintim ca cremele de protectie solara pot creste absorbtia produselor care contin N,N-dietil-meta-toluamida, in special atunci cand repelentul este aplicat mai intai. De asemenea, nu este recomandata utilizarea produselor care contin atat protectie solara, cat si repelent.
Dupa ce reguli suplimentare m-as putea ghida pentru ca bebelusul sau copilul meu sa fie in siguranta atunci cand este expus soarelui?
Iata cateva lucruri de care trebuie sa tineti cont in aceasta vara cand sunteti afara cu bebelusi mai mici de 6 luni:
- Discutati cu medicul pediatru inainte de a utiliza orice protectie solara pentru copilul dumneavoastra.
- Asigurati-va ca copilul dumneavoastra poarta imbracaminte care ii acopera si ii protejeaza pielea sensibila. Daca materialul este transparent, probabil ca nu ofera suficienta protectie.
- Asigurati-va ca copilul dumneavoastra poarta o palarie care ofera umbra fetei, gatului si urechilor.
- Urmariti-va copilul cu atentie pentru semnele de avertizare ale arsurilor solare sau deshidratarii. Aceste semne includ agitatie, roseata si plans excesiv.
- Daca bebelusul dumneavoastra sufera o arsura solara, stopati expunerea la soare si aplicati comprese racoritoare (nu foarte reci pentru a evita un soc termic) pe zonele afectate. Sunati imediat medicul pediatru al copilului dumneavoastra!
- Hidratati-va copilul! Oferiti-i copilului dumneavoastra lapte praf sau lapte matern daca stati la soare mai mult de cateva minute.
- Nu uitati sa luati cu dumneavoastra o lada frigorifica pentru a stoca lichidele, atunci cand mergeti la plaja!
Bibliografie:
Should You Put Sunscreen on Infants? Not Usually, US Food and Drug Administration official website
Infant sun protection: How parents can keep their baby safe., American Academy of Dermatology Association official website
Sun Safety, CDC official website
Keeping your baby safe in the sun, NHS official website
Yolanda Gilaberte, J.M. Carrascosa, Sun Protection in Children: Realities and Challenges, July 2013,Actas Dermo-Sifiliográficas 105(3),DOI:10.1016/j.adengl.2013.05.006, Pubmed official website
https://img.freepik.com/premium-vector/kid-girl-playing-beach-illustration_97632-217.jpg (sursa foto)
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona