Produsele cu protecție solară, în special cele destinate exclusiv acestui scop, sunt esențiale în protejarea pielii contra razelor ultraviolete ale soarelui.
Cum funcționează protecția solară?
Produsele SPF protejează împotriva radiațiilor cu ajutorul unor filtre care pot fi de natură organică (chimică) sau de natură anorganică (minerală/fizică).
Filtrele minerale au rol de barieră fizică împotriva ultravioletelor, ele nu se descompun, nu se absorb de către piele, funcționează ca un scut ce reflectă radiațiile, totodată dispersându-le.
Filtrele chimice au potențial de acumulare, fiind cele ce scad intensitatea ultravioletelor, absorb radiațiile și le convertesc în căldură, acestea devenind astfel inofensive.
Produsele ce conțin filtre minerale sunt în special recomandate în cazul copiilor sau persoanelor cu piele sensibilă sau atopica.
Pentru adulții care doresc să se protejeze de efectele nocive ale soarelui, dar doresc și un bronz uniform al pielii, există în farmacii produse cu protecție solară ridicată care totuși au substanțe ce stimulează în aceelasi tip și sinteză de melanină.
ATENȚIE! Niciun tip de bronz nu poate fi considerat benefic pielii!
Pentru a înțelege mai ușor tipurile de produse, este necesar să amintim tipurile de raze UV care au potențial distructiv:
● Razele UVB cu lungimi de undă mici (290-320 nm). Acestea cauzează arsurile solare și sunt un posibil factor declanșator al cancerului de piele (acestea acționează la nivelul superficial al pielii, în epiderm).
● Razele UVA cu lungimi de undă lungi și scurte (320-400 nm). Acestea provoacă foto-imbaranirea. Cele mai scurte lungimi de undă ale razelor UVA pot contribui și la apariția arsurilor solare și a cancerului cutanat (acestea ajung în derm, stratul de mijloc al pielii, unde distrug fibrele de colagen și elastina).
● Razele din spectrul vizibil (lungimi de undă de peste 415 nm). Acestea sunt cele care, alături de ultraviolete, străbat epidermul și stimulează melanogeneză (sinteza de pigment natural al pielii, numit și melanină). Prin expunerea prelungită, fără fotoprotectia potrivită, melanina se sintetizează excesiv și se distribuie neuniform, ducând astfel la apariția petelor hiperpigmentare.
Când un produs SPF este etichetat ”cu spectru larg”, acest lucru înseamnă că oferă protecție contra razelor UVA și UVB.
Potectia împotriva UVB este specificată pe ambalaj prin SPF urmat de gradul de protecție. SPF 50+ reprezintă cel mai mare nivel de protecție solară acceptat în UE.
Protecția împotriva UVA este specificată pe eticheta produsului în general prin simplă încercuire a UVA-ului. În mod general, raportul dintre cele două protecții UVB/UVA trebuie să fie mai mic decât 3 pentru o protecție eficientă.
Astfel, dacă pe eticheta unui produs destinat protecției solare este specificat clar SPF urmat de cifra corespunzătoare nivelului de protecție, iar UVA este încercuit, atunci produsul respectă rapotul de efcienta și este sigur împotriva ambelor tipuri de ultraviolete.
Podusele destinate petelor hiperpigmentare au în plus substanțe ce acționează împotriva razelor din spectrul vizibil, așa-zisa „lumină albastră”.
Ce reprezintă cifrele care însoțesc SPF-ul?
Cifrele alăturate SPF-ului indică aproximativ cât timp durează ca radiațiile solare UV să lezeze pielea atunci când produsul este utilizat conform specificațiilor, față de perioada de timp fără protecție solară.
Produsele cu SPF 15 sunt considerate protecție ușoara și filtrează aproximativ 93% din radiații, produsele cu SPF 30 realizează o protecție medie de până la 97% a radiațiilor, iar produsele cu SPF 50+ sunt considerată o protecție ridicată, filtrând circa 98% din radiații.
Ce protecție alegem?
Protecția solară se poate alege și în funcție de foto-tipul tenului (culoarea pigmentului natural al pielii): tenurile foarte deschise vor opta pentru SPF 50+, cele deschise pentru SPF 30, iar cele mai închise SPF 20 sau SPF 15.
Consistența produsului
Există numeroase tipuri de consistențe pentru produsele cu SPF, acestea alegandu-se in funcție de preferința personală si de nevoile specifice alte pielii. Ele pot fi: loțiuni, geluri, creme, uleiuri, pudre, stick-uri sau spray-uri.
Autor: Bogdan Radulescu, consilier Farmacia Tei
Informațiile scrise și imaginile prezentate sunt cu titlu informativ, acestea nu substituie o recomandare specializată.