Proteina C reactiva (CPR) (investigatii si analize de laborator)

Ce este proteina C reactiva?

CRP este o proteina sintetizata de ficat, al carei nivel creste ca raspuns la inflamatie. Joaca un rol in recunoasterea si eliminarea agentilor patogeni straini si a celulelor deteriorate din organism.

 

Cand se testeaza Proteina C reactiva?

Medicii recomanda de obicei un test de proteina C reactiva (CRP) pentru a ajuta la diagnosticarea sau excluderea anumitor afectiuni precum:
- Infectii bacteriene severe, cum ar fi sepsisul
- Infectii fungice
- Osteomielita 
- Boala inflamatorie intestinala 
- Unele forme de artrita
- Boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoida sau lupusul (lupus eritematos sistemic).
- Boala inflamatorie pelvina.
Medicii folosesc, de asemenea, teste CRP pentru a monitoriza pacientii dupa o interventie chirurgicala sau alte proceduri invazive pentru a verifica infectia in timpul perioadei de recuperare.
Un test CRP singur nu poate diagnostica o afectiune sau unde este localizata inflamatia in corp. Din acest motiv, medicii recomanda in general teste suplimentare daca rezultatele CRP arata ca exista un fenomen inflamatoriu in organism.
De asemenea, exista o oarecare corelatie intre riscul cardiovascular si Hs-CRP crescut, dar aplicarea acestui test este inca controversata avand in vedere specificitatea slaba a sa.

 

Care sunt simptomele care pot necesita testarea proteinei C reactive?

Este posibil sa fie necesar acest test daca exista simptome ale unei infectii bacteriene precum:
- Febra sau frisoane
- Ritm cardiac rapid
- Respiratie rapida
- Greata si varsaturi
De asemenea, este posibil sa fie necesar un test CRP daca medicul considera ca ar putea exista o afectiune cronica care cauzeaza inflamatie. Simptomele depind de afectiune.

Daca este deja stabilit un diagnostic care implica o infectie sau o boala cronica care provoaca inflamatie, este posibil sa fie necesar acest test pentru a monitoriza starea si tratamentul persoanei. Nivelurile CRP cresc si scad in functie de nivelul inflamatiei din organism. Daca nivelul CRP scade, este un semn ca tratamentul pentru inflamatie functioneaza.

 

Ce inseamna si cum pot fi interpretate valorile Proteinei C reactive?

Valorile de laborator variaza si nu exista un standard in prezent. Cu toate acestea, in general, rezultatul este raportat fie in mg/dL, fie in mg/L.

Hs-CRP (testare cu sensibilitate ridicata) este de obicei raportata in mg/dL. Atunci cand sunt utilizate pentru evaluarea riscului cardiac, nivelurile hs-CRP mai mici de 1 mg/dL sunt considerate cu risc scazut. Nivelurile intre 1 mg/dL si 3 mg/dL sunt considerate un risc moderat, iar un nivel mai mare de 3 mg/dL este considerat un risc ridicat pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

Interpretarea nivelurilor CRP:
- < 0,3 mg/dL: normal (nivel observat la majoritatea adultilor sanatosi)
-  0,3 - 1,0 mg/dL: crestere normala sau minora si poate fi observata in: obezitate, sarcina, depresie, diabet, raceala, gingivita, parodontoza, sedentarism, fumat si polimorfisme genetice
- 1,0 - 10,0 mg/dL: crestere moderata  si poate fi observa in inflamatie sistemica, cum ar fi: artrita reumatoida, lupus eritematos sistemic sau alte boli autoimune, afectiuni maligne, infarct miocardic, pancreatite, bronsite.
- > 10,0 mg/dL: crestere marcata ce poate fi observata in: infectii bacteriene acute, infectii virale, vasculita sistemica, traumatisme majore.
- > 50,0 mg/dL: crestere severa observata in infectii bacteriene acute.

 

Cum se face testarea Proteinei C reactive?

In scopul testarii CPR, este prelevata o proba de sange dintr-o vena periferica. 
Testele imunologice si nefelometria laser sunt metodele de cuantificare a nivelurilor CRP si sunt ieftine, precise si rapide. Pentru a detecta niveluri mai mici de CRP (0,3 pana la 1,0 mg/L), sunt recomandate metode de CRP cu sensibilitate ridicata, deoarece testele obisnuite de detectare a CRP sunt mai putin precise. 

 

Testarea Proteinei C reactive prezinta vreun risc?

Complicatiile includ vanatai, sensibilitate usoara sau foarte rar, infectie la locul punctiei venoase.

 

Ce ar putea interfera cu rezultatele testarii Proteinei C reactive?

Anumite medicamente, cum ar fi medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot sa scada in mod fals nivelul CRP. De asemenea, statinele reduc nivelurile CRP in mod fals. Leziunile sau bolile recente pot creste in mod fals nivelurile CPR, in special atunci cand se utilizeaza acest test pentru evaluarea riscului cardiac. Suplimentarea cu magneziu poate scadea, de asemenea, nivelul CRP.
Cresteri usoare ale CRP pot fi observate fara nicio boala sistemica sau inflamatorie. Femeile si pacientii varstnici au niveluri mai ridicate de CRP. Obezitatea, insomnia, depresia, fumatul si diabetul pot contribui la cresterea usoara a CRP, iar rezultatele trebuie interpretate cu prudenta la persoanele care prezinta aceste comorbiditati.

 

Ce presupune pregatirea pentru testarea Proteinei C reactive?

Postul nu este necesar inainte de prelevare. Nu sunt necesare proceduri speciale. Este importanta comunicarea catre medic a medicamentelor si suplimentelor alimentare administrate, deoarece unele dintre acestea pot interfera cu rezultatele testarii.

 

Bibliografie:

Sara M. Nehring; Amandeep Goyal; Bhupendra C. Patel, C Reactive Protein, StatPearls Publishing; 2023 Jan, National Library of Medicine, NIH official website
C-Reactive Protein (CRP) Test, Cleveland Clinic official website
C-Reactive Protein (CRP) Test, Medline Plus official website
C-reactive protein test, Mayo Clinic official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 20-03-2024

Produse din categoria Proteina C reactiva (CPR)

Non-farma (1)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Test rapid proteina C reactiva, 1 bucata, Veda Lab

Test rapid proteina C reactiva, 1 bucata, Veda Lab

36,00 LEI

Vezi Politica de confidentialitate date personale