Raceala versus Gripa: Diferentele dintre gripa si raceala (informatii utile)

Gripa si raceala sunt unele dintre cele mai frecvente infectii respiratorii. Ambele sunt contagioase si sunt cauzate de virusuri. Deoarece gripa si raceala se manifesta prin simptome similare, pot fi dificil de diferentiat doar pe baza simptomelor. In general, gripa este mai grava decat raceala obisnuita, iar simptomele sunt de obicei mai intense si debuteaza brusc. 

 

Ce este raceala si ce este gripa?

Raceala este o infectie virala a tractului respirator si este provocata de numeroase virusuri, cel mai frecvente fiind rinovirusurile sau coronavirusurile.
Gripa reprezinta o afectiune respiratorie cauzata de virusurile gripale care afecteaza caile respiratorii superioare si inferioare.

 

Care sunt cauzele racelii si care sunt cauzele gripei?

Raceala este cauzata de rinovirusuri, virusuri paragripale si coronavirusuri sezoniere (excluzand SARS-COV2). 

Gripa este cauzata de virusuri gripale. Exista patru tipuri de virusuri gripale: A, B, C si D. Virusurile gripale A si B provoaca epidemiile sezoniere. Infectiile cu virusul gripal C provoaca, in general, forme usoare ale bolii. Virusurile gripale D afecteaza in primul rand bovinele si alte animale si nu se cunosc cazuri de infectari la oameni. 

 

Care sunt simptomele gripei fata de simptomele unei raceli?

Simptomele gripei pot include febra sau/si frisoane, tuse, durere in gat, rinoree sau congestie nazala, dureri musculare sau corporale, dureri de cap si oboseala. Simptomele racelii sunt de obicei mai usoare decat simptomele gripei. Persoanele racite sunt mai predispuse la rinoree sau congestie nazala. 

Cele mai frecvente simptome ale racelii sunt:
- Congestie nazala (nas infundat) si secretii nazale
- Durere si inflamatie la nivelul gatului
- Stranut
- Tuse seaca sau productiva
- Lacrimare insotita sau nu de conjunctivita 
- Astenie / Oboseala
- Dureri musculare usoare insotite sau nu de cefalee

Cele mai frecvente simptome ale gripei sunt:
- Febra brusca de 38-40 grade sau stare febrila insotita de frisoane si/sau transpiratie abundenta (exista si cazuri de gripa fara prezenta febrei)
- Tuse seaca sau productiva
- Inflamatie si durere in gat;
- nas infundat sau rinoree (nas care curge);
- dureri musculare;
- dureri de cap;
- oboseala;
- varsaturi si diaree - aceste simptome fiind mai frecvente la copii decat la adulti;
Particularitatea gripei consta in debutul brusc si violent al simptomelor!


Cum se manifesta simptomele si care este durata acestora?

Simptomele unei raceli pot creste in intensitate atingand un varf al evolutiei in 2-3 zile de la debut si pot dura pana la 10-14 zile. Daca simptomele dureaza mai mult de 10 zile sau se agraveaza este recomandat consultul medical.
In cazul gripei, simptomele debuteaza brusc si se amelioreaza de obicei dupa 3-7 zile, insa tusea si starea generala de rau pot persista chiar mai mult de 2 saptamani.

 

Care sunt complicatiile racelii si care sunt complicatiile gripei?

Daca simptomele racelii nu par sa se amelioreze dupa o saptamana, este posibil sa fie vorba de o suprainfectare bacteriana, ceea ce inseamna ca este posibil sa fie nevoie de tratament cu antibiotice.
O complicatie comuna a gripei este pneumonia, in special la tineri, la varstnici sau la persoanele cu probleme pulmonare sau cardiace. Daca se observa dificultati de respiratie, trebuie contactat medicul. Un alt semn frecvent al pneumoniei este febra care reapare dupa ce a fost absenta o zi sau doua.
Alte complicatii ale gripei includ bronsita, crize de astm, probleme cardiace, infectii ale urechii, sindromul de insuficienta respiratorie acuta.

 

Cand trebuie consultat medicul in legatura cu simptomele de gripa sau raceala?

Este important consultul medicului in situatiile in care apare oricare dintre urmatoarele simptome severe:

- Febra persistenta: Febra care dureaza mai mult de trei zile poate fi un semn al unei alte infectii bacteriene care ar trebui tratata.
- Durere la inghitire: Desi o durere in gat poate provoca un usor disconfort, durerea severa ar putea fi cauzata de faringita streptococica, care necesita tratament.
- Tuse persistenta: Cand tusea nu dispare dupa doua sau trei saptamani, ar putea semnala o bronsita, care poate necesita tratament cu antibiotic. Picurarea postnazala sau sinuzita poate duce, de asemenea, la o tuse persistenta. In plus, astmul este o alta cauza a tusei persistente.
- Congestie persistenta si dureri de cap: Cand raceala si/sau alergiile provoaca congestie si blocarea sinusurilor, acestea pot duce la o infectie a sinusurilor numita sinuzita. Daca apar dureri in jurul ochilor si a fetei insotite de scurgeri nazale vascoase dupa o saptamana, este posibil sa fie vorba de o infectie bacteriana si este posibil sa fie necesar un tratament cu antibiotice. Majoritatea infectiilor sinusurilor insa, nu necesita antibiotic.

In unele cazuri, este posibil sa fie nevoie de asistenta medicala de urgenta. La adulti, simptomele grave includ:
- Durere severa in piept
- Dureri de cap severe
- Dificultati de respiratie
- Ameteala
- Confuzie
- Varsaturi persistente

La copii, simptomele care semnaleaza o urgenta sunt:
- Dificultati de respiratie sau respiratie rapida
- Culoarea albastruie a pielii
- Refuzul lichidelor
- Letargie si incapacitatea de a interactiona 
- Iritabilitate 
- Simptomele se amelioreaza si apoi se agraveaza brusc
- Febra insotita de eruptie cutanata

 

Cum se poate face o diferenta clara intre raceala si gripa?

Deoarece raceala si gripa au multe simptome comune, poate fi dificil (sau chiar imposibil) de diferentiat doar pe baza simptomelor. Testele specifice pentru identificarea virusurilor gripale pot confirma diagnosticul de gripa.

 

Care este tratamentul gripei si al racelii?

Fiind infectii virale, tratamentul predominant este cel simptomatic, particularizat in functie de simptome. Odihna, hidratarea si utilizarea medicamentelor simptomatice este suficienta.
Congestie nazala poate fi ameliorata prin administrarea decongestionantelor nazale si a preparatelor cu apa de mare. Tusea poate fi ameliorata prin administrarea preparatelor antitusive sau cu efect expectorant, in functie de caz. Pentru dureri musculare, cefalee si febra se pot administra antiinflamatoare, analgezice, antipiretice. Pentru tratamentul inflamatiei sau durerilor din gat se pot administra tablete de supt sau spray-uri cu efect emolient, antiseptic si antiinflamator.


Bibliografie:

Flu, NHS UK website.
Influenza (Flu), Centers of Deaseses and Prevention website.
Influenza (Flu), Mayo Clinic official website
Common Colds, Centers of Deases and Prevention website
Common Colds, NHS UK website
Cold Versus Flu, CDC official website
Flu or Cold Symptoms?, WebMD official website
Types of Influenza Viruses, CDC official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 18-09-2023

Produse din categoria Raceala versus Gripa: Diferentele dintre gripa si raceala

Medicamente(14)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale