Radiografia (informatii utile)

Ce este radiografia?

Radiografia este o investigatie imagistica ce utilizeaza razele X care sunt o forma de radiatie electromagnetica ce poate trece prin majoritatea obiectelor, inclusiv prin corpul uman.

Razele X medicale sunt folosite pentru a genera imagini ale tesuturilor si structurilor din interiorul organismului. Daca razele X ce trec prin corp ajung intr-un detector de raze X in cealalta parte a corpului, se va forma o imagine care reprezinta umbra formata de structurile din interiorul orgnismului.
Un tip de detector de raze X este filmul fotografic, dar exista multe alte tipuri de detectoare care sunt folosite pentru a produce imagini digitale. Imaginile cu raze X care rezulta prin acest proces se numesc radiografii.

Cum functioneaza radiografiile medicale?

Pentru a realiza o radiografie, pacientul este pozitionat astfel incat partea corpului care este fotografiata sa fie situata intre o sursa de raze X si un detector de raze X. Cand aparatul este pornit, razele X circula prin corp si sunt absorbite in cantitati diferite de tesuturi diferite, in functie de densitatea radiologica a tesuturilor prin care trec. Densitatea radiologica este determinata atat de densitatea tesutului, cat si de numarul atomic (numarul de protoni din nucleul unui atom) al materialului fotografiat. De exemplu, oasele contin calciu care are un numar atomic mai mare. Datorita acestei proprietati, oasele absorb cu usurinta razele X si, prin urmare, produc un contrast ridicat in detectorul de raze X. Ca rezultat, structurile osoase par mai albe decat alte tesuturi pe fundalul negru al unei radiografii. In schimb, razele X calatoresc mai usor prin tesuturi mai putin dense din punct de vedere radiologic, cum ar fi grasimea, muschii si cavitatile umplute cu aer, cum ar fi plamanii. Aceste structuri sunt afisate in nuante de gri pe o radiografie.

Cand se folosesc radiografiile medicale?

Razele X pot fi folosite in urmatoarele scopuri:

In scop de diagnostic

Radiografia cu raze X (radiografia osoasa, radiografia dentara etc.): detecteaza fracturi osoase, anumite tumori si alte mase anormale, pneumonie, unele tipuri de leziuni, calcificari, obiecte straine sau anumite afectiuni dentare.

Mamografie este o radiografie a sanului care este utilizata pentru detectarea si diagnosticarea cancerului. Tumorile tind sa apara ca mase regulate sau de forma neregulata, care sunt oarecum mai evidentiate pe fundalul radiografiei (adica, mai albe pe un fundal negru sau mai negre pe un fundal alb). Mamografiile pot detecta, de asemenea, microcalcificari, care apar sub forma unor pete pe mamografie. Desi de obicei benigne, modelele specifice de microcalcificari ar putea indica prezenta cancerului. 

Tomografia computerizata (CT) combina tehnologia traditionala cu raze X cu procesarea computerizata pentru a genera o serie de imagini in sectiune transversala ale corpului care pot fi ulterior combinate pentru a forma o imagine tridimensionala cu raze X. Imaginile CT sunt mai detaliate decat radiografiile simple si ofera medicilor posibilitatea de a vedea structurile din corp din unghiuri diferite. 

Fluoroscopie utilizeaza raze X si un ecran fluorescent pentru a obtine imagini in timp real ale miscarii in interiorul corpului sau pentru a vizualiza traseul unui agent de contrast injectat sau inghitit. De exemplu, fluoroscopia este utilizata pentru a vizualiza miscarea inimii care bate si, cu ajutorul agentilor de contrast radiografic, pentru a vizualiza fluxul de sange catre muschiul inimii, precum si prin vase si organe. Aceasta tehnologie este, de asemenea, utilizata cu un agent de contrast radiografic pentru a ghida un cateter intern in timpul angioplastiei cardiace, care este o procedura minim invaziva pentru deschiderea arterelor.

In scop terapeutic

Radioterapia in tratamentul cancerului: razele X si alte tipuri de radiatii cu energie inalta pot fi folosite pentru a distruge tumorile si celulele canceroase prin deteriorarea ADN-ului lor. Doza de radiatii utilizata pentru tratarea cancerului este mult mai mare decat doza de radiatii utilizata pentru imagistica de diagnostic. Radiatiile terapeutice pot proveni de la un dispozitiv din exteriorul corpului sau de la un material radioactiv care este plasat in corp, in interiorul sau in apropierea celulelor tumorale, sau injectat in fluxul sanguin. 

Ce pregatiri sunt necesare inainte de efectuarea unei radiografii?

De obicei, nu este necesara nici o masura speciala anterior efectuarii unei radiografii. Se pot consuma alimente si bauturi ca de obicei si se poate continua administrarea medicamentelor obisnuite.
Cu toate acestea, poate fi necesara incetarea administrarii anumitor medicamente si evitarea alimentelor si bauturilor timp de cateva ore daca se efectueaza o radiografie care utilizeaza un agent de contrast.
Cand se efectueaza o radiografie, este indicat sa fie anuntat medicul daca exista posibilitatea unei sarcini. De obicei, radiografiile nu sunt recomandate daca exista o sarcina, in afara situatiei in care exista o urgenta. Bijuteriile si haine care contin metal vor fi indepartate inainte de efectuarea unei radiografii.

Exista riscuri pentru sanatate asociate radiografiilor?

Cand sunt utilizate in mod corespunzator, beneficiile scanarilor cu raze X depasesc semnificativ riscurile.
Scanarile cu raze X pot diagnostica afectiuni care pot pune viata in pericol, cum ar fi vase de sange blocate, cancer osos si infectii. Cu toate acestea, razele X produc radiatii ionizante - o forma de radiatie care are potentialul de a dauna tesuturilor vii.
Acesta este un risc care creste odata cu numarul de expuneri de pe parcursul vietii unui individ.
Cu toate acestea, partea corpului examinata va fi expusa la un nivel scazut de radiatii doar pentru o fractiune de secunda.
In general, cantitatea de radiatii la care corpul este expus in timpul unei radiografii este echivalenta cu o expunere intre cateva zile si cativa ani la radiatiile naturale din mediu.
Expunerea la raze X prezinta riscul de a provoca cancer multi ani sau zeci de ani mai tarziu, dar se crede ca acest risc este foarte mic.
De exemplu, o radiografie a pieptului, a membrelor sau a dintilor este echivalenta cu radiatia de fond de cateva zile si are mai putin de 1 din 1.000.000 de sanse de a provoca cancer. 
Beneficiile si riscurile unei radiografii vor fi analizate inainte de a fi recomandata.
Este indicata o discutie in prealabil cu medicul despre riscurile potentiale, daca exista nelamuriri.
Pentru o femeie insarcinata, radiografia nu prezinta riscuri cunoscute pentru copil daca zona corpului care este fotografiata nu este abdomenul sau pelvisul. In general, daca este necesara imagistica abdomenului si pelvisului, medicii prefera sa foloseasca examene care nu folosesc radiatii cum ar fi imagistica prin rezonanta magnetica nucleara (RMN) sau ecografia. 
Deoarece copiii sunt mai sensibili la radiatiile ionizante, ei au un risc relativ mai mare de a dezvolta cancer din cauza unor astfel de radiatii in comparatie cu adultii. Parintii ar putea intreba medicul radiolog sau medicul daca setarile aparatului lor au fost ajustate pentru copii.

 

● X-Rays, Science Education, National Institute of Biomedical Imaging and Bioengineering, Nih official website
● X-Rays, Medline Plus official website
● X-Ray, NHS official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona
  Informațiile scrise și imaginile prezentate sunt cu titlu informativ, acestea nu substituie o recomandare specializată.

Pagina actualizata la data de: 07-11-2022

Produse din categoria Radiografia

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale