Radioterapia (informatii utile)

Ce este radioterapia?

Radioterapia sau terapia cu radiatii este un tip de tratament oncologic care utilizeaza particule sau unde de inalta energie, cum ar fi raze X, raze gamma, fascicule de electroni sau de protoni, pentru a distruge sau deteriora structura celulelor canceroase.

 

Cum actioneaza radioterapia asupra celulelor canceroase?

Celulele canceroase cresc si se divid mai repede decat majoritatea celulelor normale. Radiatia functioneaza producand mici scindari in ADN-ul din interiorul celulelor. Aceste intreruperi din structura ADN-ului celular impiedica celulele canceroase sa creasca si sa se divizeze si provoaca apoptoza acestora. Celulele normale din apropiere pot fi, de asemenea, afectate de radiatii, dar majoritatea se recupereaza si revin la o functionare normala. Radioterapia este de obicei un tratament local. Acest lucru inseamna ca, de obicei, vizeaza si afecteaza doar partea corpului care necesita tratament si care este afectata de cancer.

Unele tratamente cu radiatii, cum este radioterapia sistemica,  folosesc substante radioactive care se administreaza intravenos sau pe cale orala. Chiar daca acest tip de radiatii se distribuie la nivelul intregului organism, substanta radioactiva se concentreaza in celulele tumorale, asa ca exista o afectare minima a restului corpului.

 

Cand se utilizeaza radioterapia?

Mai mult de jumatate dintre persoanele cu cancer efectueaza radioterapie. Uneori, radioterapia este singurul tratament necesar pentru eradicarea cancerului si uneori este folosita impreuna cu alte tipuri de tratament. Decizia de a utiliza radioterapia depinde de tipul si stadiul cancerului dar si de alte probleme de sanatate pe care le-ar putea avea pacientul.

Radioterapia utilizata ca si tratament sau pentru a micsora tumora initiala

Unele tipuri de cancer sunt foarte sensibile la radiatii si in aceste cazuri radioterapia poate fi folosita pentru reduce dimensiunea tumorii sau pentru a elimina total tumora. In unele cazuri, inainte de radioterapie poate fi efectuata chimioterapie sau pot fi administrate alte medicamente. In alte cazuri, radiatiile pot fi utilizate inainte de interventie chirurgicala pentru a micsora tumora sau dupa interventie chirurgicala pentru a ajuta la prevenirea recidivei.

Pentru unele tipuri de cancer, radioterapia si chimioterapia sau alte tipuri de medicamente ocologice pot fi utilizate impreuna.

Radioterapia utilizata pentru a preveni raspandirea si recurenta cancerului

In unele cazuri, cancerul se poate raspandi la nivelul altor tesuturi si organe. Aceasta raspandire poate consta in aparitia unor celule canceroase ce nu pot fi inca vizibile pe scanarile imagistice. Uneori, aceste situatii pot fi gestionate prin administrarea radioterapiei in zonele cunoscute in care cancerul se raspandeste cel mai adesea. Radioterapia este utilizata in acest mod pentru a ucide orice celula canceroase inainte ca acestea sa se multiplice si sa formeze tumori.

Radioterapia utilizata pentru a trata simptomele cauzate de cancerul avansat (in scop paliativ)

Uneori, cancerul poate fi mult prea avansat pentru a mai putea fi vindecat. In acest caz, radioterapia poate fi utilizata pentru a reduce dimensiunea tumorilor si pentru a reduce intensitatea simptomelor.

Radioterapia utilizata pentru a trata cancerul recurent

Radiatiile pot fi utilizate pentru a trata cancerul care a recidivat Daca recidiva este localizata intr-o parte a corpului care a fost deja tratata cu radiatii, s-ar putea sa fie sau nu posibila administrarea unei cure noi de radioterapie in acelasi loc in functie de doza de radiatii administrata initial. 

 

Cum se administreaza radioterapia?

Radioterapia poate fi administrata in 3 moduri:

Radiatia externa (sau radiatia cu fascicul extern)

Prin aceasta procedura se directioneaza razele de mare energie din exteriorul corpului catre tumora. Acest tip de tratament se poate efectua ambulatoriu. Tratamentul se poate administra in sedinte timp de cateva saptamani. O persoana care primeste radiatii externe nu este radioactiva si nu trebuie sa respecte masuri speciale de siguranta la domiciliu.

Radiatii interne (brahiterapie)

In cadrul acestei proceduri, o sursa radioactiva este introdusa in interiorul corpului in sau in apropierea tumorii. Sursa de radiatii este plasata in organism pentru o perioada de timp si apoi este indepartata. Sunt necesare masuri speciale de protectie pentru persoanele din jur pentru o anumita perioada de timp.

Radiatii sistemice

Medicamentele radioactive administrate pe cale orala sau intravenos sunt utilizate pentru a trata anumite tipuri de cancer. Aceste medicamente ajung in circulatia sistemica si se concentreaza in zona in care este localizat cancerul. Sunt necesare masuri e protectie pentru cei din jur pentru o anumita perioada de timp in cazul administrarii unei astfel de terapii.

 

Care sunt efectele adverse ale radioterapiei?

Fiecare persoana este diferita si poate reactiona diferit la radioterapie. Orice efect secundar depinde de tipul si de localizarea cancerului, de doza de radiatii administrata si de starea generala de sanatate.

Efecte secundare generale frecvente ale radioterapiei

Oboseala

Oboseala fizica si mentala este foarte frecventa la persoanele care sufera de cancer si apare frecvent pe parcursul administrarii radioterapiei. Acest simptom debuteaza de obicei la cateva saptamani de la administrarea radioterapiei. Acest lucru se intampla deoarece tratamentele cu radiatii distrug atat celulele canceroase, cat si celulele sanatoase. Stresul cauzat de boala si de deplasarile zilnice pot accentua oboseala. Oboseala resimtita in timpul radioterapiei difera de oboseala din viata de zi cu zi si s-ar putea sa nu se amelioreze dupa perioadele de odihna. Oboseala poate persista o perioada lunga de timp si poate interfera cu activitatile zilnice. Dar, de obicei, aceasta dispare in timp dupa terminarea tratamentului.

Gestionarea oboselii este o parte importanta a ingrijirii oncologice.

Reactii adverse la nivelul pielii

Reactiile adverse la nivelul pielii cauzate de radiatii pot sa apara atat la inceputul tratamentului, cat si dupa tratament. Zona pileii tratata cu radiatii se poate inrosi, irita, umfla, pot sa apara vezicule la nivelul acesteia, poate avea aspect de arsura sau de piele bronzata.

Dupa cateva saptamani de la tratamentul cu radiatii, pielea ar putea deveni uscata, descuamata, poate sa apara pruritul sau pielea se poate exfolia. Aceste probleme dispar de obicei treptat dupa terminarea tratamentului. In unele cazuri insa, pielea tratata cu radiatii poate ramane sensibila si mai inchisa la culoare.

Pentru a nu favoriza sau accentua reactiile adverse ce pot sa apara la nivelul pielii tratate cu radioterapie este indicat ca pacientul sa nu poarte haine stranse, cu textura aspra sau rigida peste zona de tratament. De asemenea, este indicat ca pacientul sa nu frece, sa nu zgarie sau sa nu utilizeze leocoplast sau bandaje in afara celora special dedicate pielii sensibile. Pielea trebuie protejata de caldura sau de frig si terapiile care utilizeaza gheata sau compresele calde se pot folosi numai daca medicul specialist permite acest lucru. Chiar si apa fierbinte poate afecta zona de piele tratata prin radioterapie, asa ca este indicat sa se foloseasca apa calduta pentru spalarea zonei tratate.

Pielea poate fi foarte sensibila la lumina soarelui. Daca este posibil, pielea tratata se va acoperi cu imbracaminte de culoare inchisa sau se va folosi un produs pentru protectie UV inainte de a iesi afara. Este indicat sfatul medicului in ceea ce priveste protejarea zonei de soare si in ceea ce priveste aplicarea unor produse cosmetice precum pulberi, creme, parfumuri, deodorante, uleiuri de corp, unguente, lotiuni, produse pentru indepartarea parului pe zona tratata. Multe produse pentru piele pot lasa pe piele un invelis care poate provoca iritatii, iar unele pot chiar afecta doza de radiatii care patrunde in organism.

Pierderea parului

Radioterapia poate determina rarirea sau pierderea parului in zona tratata. Radiatiile aplicate la nivelul zonei capului pot conduce la rarirea sau pierderea totala a parului de pe cap, chiar si a sprancenelor si a genelor. In majoritatea cazurilor parul creste din nou dupa finalizarea tratamentului. Acesta poate avea un aspect sau o textura diferita.

 

Reactii adverse la nivel sangvin

Rareori, radioterapia poate provoca modificari la nivel sangvin. Uneori se poate modifica nivelul unor celule implicate in apararea imunitara a organismului sau in procesul de coagulare al sangelui. Daca acesti parametri sunt foarte scazuti, tratamentul poate fi oprit pentru o perioada de timp, pana cand acestia revin la normal.

 

Efecte secundare specifice radioterapiei care pot afecta anumite parti ale corpului 

Radioterapia aplicata la nivelul creierului

In cazul persoanelor cu tumori cerebrale care efectueaza radioterapie, reactiile adverse pot fi variate, unele pot sa apara rapid, dar altele pot sa apara dupa 1-2 ani dupa tratament. Uneori iradiatiilor pot fi dispribuite la nivelul intregului creier. Efectele secundare ale radioterapiei la nivelul intregului creier pot sa nu fie vizibile decat la cateva saptamani dupa inceperea tratamentului.

Radiatiile pot provoca urmatoarele efecte secundare pe termen scurt:

- dureri de cap

- pierderea parului

- greata

- varsaturi

- oboseala extrema 

- pierderea auzului

- modificari ale pielii si ale scalpului

- probleme de memorie si de vorbire

- convulsii

Tratamentul poate afecta fiecare persoana in mod diferit si este posibil sa nu apara aceste reactii adverse specifice.

Unele efecte secundare apar mai tarziu (dupa 6 luni sau la mai multi ani dupa incheierea tratamentului). Aceste efecte intarziate pot include probleme grave, cum ar fi pierderea memoriei, simptome asemanatoare accidentului vascular cerebral si functionarea deficitara a creierului.

 

Radioterapia aplicata la nivelul capului sau gatului

Radioterapia la nivelul capului si gatului poate avea urmatoarele efecte secundare, cum ar fi:

- Durere (sau chiar rani deschise) la nivelul cavitatii orale si la nivelul gatului

- Gura uscata

- Dificultati la inghitire

- Modificari ale gustului

- Greata

- Dureri de urechi

- Carii dentare

- Umflarea gingiilor sau a gatului

- Pierderea parului

- Modificari ale texturii pielii

- Rigiditatea maxilarului

 

Radioterapia aplicata la nivelul sanilor

• Efecte secundare pe termen scurt

- Iritatia pielii, uscaciune si modificarea nuantei pielii

- Dureri la nivelul sanilor

- Umflarea sanilor cauzata de acumularea de lichid (limfedem)

Durerea sanilor, modificarile de culoare ale pielii si acumularea de lichide (limfedemul) vor disparea cel mai probabil la o luna sau la 2 luni dupa terminarea tratamentului.

• Efecte secundare pe termen lung

Radioterapia poate provoca modificari pe termen lung la nivelul sanului. Pielea poate fi putin mai inchisa la culoare, iar porii pot fi mai mari si mai vizibili. Pielea poate fi mai mult sau mai putin sensibila si se poate simti mai groasa si mai ferma decat era inainte de tratament. Uneori, dimensiunea sanului se schimba, acesta poate deveni mai mare din cauza acumularii de lichid sau mai mic din cauza tesutului cicatricial. Aceste reactii adverse pot persista mult timp dupa tratament.

Efecte secundare mai putin frecvente in zonele din apropiere

Desi rar, rdioterapia la nivelul sanilor pot afecta organele de la nivelul toracelui precum inima si plamanii. In cazuri rare, radioterapia poate fragiliza coastele si ar putea provoca fracturi. De asemenea, in cazuri rare, radioterapia la nivelul sanilor ar putea provoca ridigidizarea arterelor, leziuni ale valvelor cardiace sau batai neregulate ale inimii. De asemenea, efectele secundare mai putin frecvente pot include leziuni pulmonare (pneumonita prin radiatii), leziuni ale nervilor de la nivelul umerilor si bratelor manifestate prin amorteala, furnicaturi, durere si slabiciune la nivelul umarului, bratului si mainii.

Efectele secundare ale brahiterapiei

Daca tratamentul implica brahiterapie este posibil sa apara sensibilitate la nivelul sanilor, senzatie de constrictie toracica, roseata si vanatai. Este posibil sa apara, de asemenea, unele dintre aceleasi efecte secundare comune cu cele care apar in cazul radioterapiei externe.

Radioterapia aplicata la nivelul pieptului

Tratamentul cu radiatii la nivelul pieptului poate provoca reactii adverse, cum ar fi:

- Durere in gat

- Probleme la inghitire

- Pierderea poftei de mancare

- Tuse

- Dificultati de respiratie

Terapia cu radiatii la nivelul pieptului poate conduce, de asemenea, la complicatii cardiace precum ridigidizarea arterelor, leziuni ale valvelor cardiace si la batai neregulate ale inimii. La nivelul plamanilor poate sa apara pneumonita cauzata de radiatii manifestata prin dificultati de respiratie care de obicei se agraveaza cu exercitiul fizic, durere in piept, tuse, sputa de culoare roz, febra mica, slabiciune.

Radioterapia aplicata la nivelul abdomenului

Radiatiile aplicate la nivelul stomacului sau abdomenului pot provoca:

- Greata

- Varsaturi

- Crampe abdominale

- Diaree

- Constipatie

Radioterapia aplicata la nivelul pelvisului

Radioterapia la nivelul pelvisului (de exemplu, ca tratament pentru cancerul de vezica urinara, ovarian sau de prostata) poate provoca reactii adverse, cum ar fi:

Probleme legate de vezica urinara

- durere sau senzatii de arsura

- dificultati la urinare

- sange in urina

- senzatie de urinare frecventa

Cele mai multe dintre aceste probleme se amelioreaza in timp, dar terapia cu radiatii poate provoca si efecte secundare pe termen lung:

- Cistita cauzata de radiatii. Daca radiatiile afecteaza mucoasa vezicii urinare, cistita de radiatii poate fi o problema pe termen lung.

- Incontinenta urinara. Tratamentele cu radiatii pentru anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de prostata si de vezica urinara pot conduce la incotinenta urinara.

- Fistule. In cazuri rare, radiatiile pot determina formarea unei deschideri numita fistula intre organele pelvisului, cum ar fi intre vagin si vezica urinara sau intre vezica si rect. Acestea se pot rezolva prin interventie chirurgicala.

Probleme legate de fertilitate

In functie de doza de radiatii, femeile care primesc radioterapie in zona pelviana inceteaza uneori sa aiba menstruatie sau pot sa apara alte simptome corelate cu menopauza. Uneori, perioadele menstruale revin dupa oprirea radioterapiei.

In cazul barbatilor, radioterapia aplicata intr-o zona care include testiculele poate reduce atat numarul spermatozoizilor sau functionalitatea acestora.

Probleme legate de viata sexuala

Pentru femei, uneori nu este permisa activitatea sexula in timpul tratamentului cu radiatii la nivelul pelvisului. Tratamentul poate provoca, de asemenea, mancarimi vaginale, arsuri si uscaciune. Cel mai probabil, activitatea sexuala va putea fi reluata in cateva saptamani dupa incheierea tratamentului, dar nu inainte de a fi consultat medicul. Unele tipuri de tratament pot avea efecte pe termen lung, cum ar fi aparitia tesutului cicatricial, care ar putea provoca o rigiditate a peretilor vaginului.

In cazul barbatilor, radiatiile pot afecta nervii care permit aparitia erectiei. Daca apar probleme de erectie, acestea sunt de obicei treptate, pe parcursul mai multor luni sau ani.

In cazul aplicarii brahiterapiei, este necesar consultul medicului in legatura cu masurile de siguranta ce trebuie luate in timpul sexului.

 

Cat dureaza efectele secundare?

Majoritatea efectelor secundare dispar in cateva luni de la incheierea tratamentului. Unele reactii adverse pot persista dupa terminarea tratamentului, deoarece celulele sanatoase se recupereaza dupa radiatii.

 

 

Bibliografie:

What is radiotherapy?, Cancer research UK official website

Radiation Therapy to Treat Cancer, National Cancer Institute official website

Radiation Therapy, Cleveland Clinic official website

How Radiation Therapy Is Used to Treat Cancer, American Cancer Society official website

Getting External Beam Radiation Therapy, American Cancer Society official website

Getting Internal Radiation Therapy (Brachytherapy), American Cancer Society official website

Radiation Therapy Side Effects, American Cancer Society official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 05-07-2024

Produse din categoria Radioterapia

Non-farma (1)

Vezi Politica de confidentialitate date personale