Ce este raguseala sau disfonia?
Raguseala (disfonie) reprezinta o modificare a vocii, afectand amplitudinea si tonul vocii. Raguseala poate fi un semn al inflamatiei laringelui, afectiune cunoscuta sub numele de laringita. Laringele mai este numit si cutie vocala, se afla in partea de sus a gatului si cuprinde inclusiv corzile vocale. Inflamarea sau iritatia corzilor vocale poate limita miscarea vibrationala obisnuita a acestora, ceea ce duce la ragusire.
Care sunt cauzele raguselii sau disfoniei?
Pot exista mai multe cauze ale raguselii sau disfoniei:
Laringita
Laringita este una dintre cele mai frecvente cauze ale vocii ragusite, iar afectiunea poate fi acuta sau cronica. Laringita acuta se datoreaza de obicei unei infectii a tractului respirator superior. Laringita poate sa apara si in urma utilizarii excesive a vocii, dupa ce o persoana tipa, vorbeste pe un ton ridicat, canta, etc.
Laringita cronica este laringita care persista mai mult de trei saptamani.
Cauzele posibile ale laringitei cronice includ: fumatul, consum excesiv de alcool, boala de reflux gastro-esofagian, noduli localizati pe corzile vocale, chisturi si polipi.
Hemoragie la nivelul corzilor vocale
O hemoragie a corzilor vocale apare atunci cand un vas de sange de la suprafata corzii vocale a unei persoane este lezat.
Paralizia corzilor vocale
Paralizia corzilor vocale este o tulburare a vocii care apare atunci cand una sau ambele corzi vocale nu se deschid sau nu se inchid corespunzator.
Cauzele paraliziei corzilor vocale includ:
- leziuni la cap, piept sau gat
- tumori la baza craniului, gatului si pieptului
- cancer pulmonar
- cancer tiroidian
- afectiuni neurologice, cum ar fi scleroza multipla sau Boala Parkinson
- accident vascular cerebral
Tratamentele implica terapia vocala si, in unele cazuri, interventia chirurgicala.
Conditii neurologice
Unele afectiuni neurologice pot afecta partile creierului care controleaza muschii gatului si laringelui. Acestea pot include:
- accident vascular cerebral
- Boala Parkinson
- disfonie spasmodica
- reflux acid sau boala de reflux fastro-esofagian
Refluxul acid apare atunci cand acidul din stomac refuleaza in esofag si irita gatul. La unii oameni, refluxul acid poate provoca leziuni iritative la nivelul laringelui. Medicii numesc aceasta afectiune reflux laringo-faringian.
Care sunt simptomele raguselii sau disfoniei?
Simptomele disfoniei includ o voce joasa si ragusita. Disfonia poate sa apara impreuna cu alte simptome, in functie de cauza de baza:
- senzatie de nod in gat
- senzatie de gat uscat
- nevoie constanta de a drege glasul
- tuse persistenta
- fenomen de picurare postnazala
- dificultate la inghitire
- durere de gat
Unele simptome pot fi foarte specifice, de exemplu, un gust amar sau acru in gura si agravarea simptomelor dupa consumul de alimente picante. Acestea pot indica boala de reflux gastro-esogfagian.
Cum poate fi diagnosticata raguseasla sau disfonia?
In scopul stabilirii diagnosticului medicul efectueaza anamneza pacientului, efectueaza un examen fizic si analizeaza istoricul medical al pacientului. Medicul poate efectua, de asemenea, urmatoarele teste:
- Laringoscopia
- Videostroboscopie
- Tomografie computerizata (CT)
- Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN)
- Biopsie
Cum este tratata raguseala sau disfonia?
Tratamentele pentru raguseala sau disfonie depinde de cauza. In unele cazuri, pauza vocala si consumul de lichide pot ajuta laringele sa se recupereze. Cauze mai persistente pot necesita tratament medical.
Terapia de vorbire si limbaj poate ajuta pacientul sa invete cum sa isi gestioneze vocea. Aceasta abordare poate ajuta pacentul sa evite utilizarea vocii intr-un mod care irita corzile vocale, ceea ce poate preveni iritatia ulterioara a acestora.
Daca o voce ragusita se datoreaza fumatului sau expunerii la substante chimice care irita laringele, medicul va recomanda evitarea acestor factori declansatori.
Daca o infectie virala este responsabila pentru disfonie, simptomele pot disparea de la sine. Medicii folosesc uneori medicamente antivirale pentru a gestiona simptomele si pentru a scurta timpul de recuperare cu 1-2 zile. De asemenea se pot utiliza medicamente cu efect local (OTC sau care necesita prescriptie medicala) cum ar fi spray-urile sau tabletele de supt.
Boala de reflux gastro-esofagian poate fi tratata cu modificari ale stilului de viata, inclusiv:
- mentinerea unei greutati normale
- renuntarea la fumat
- evitarea alimentelor picante, grase sau acide
Medicii pot recomanda, de asemenea, antiacide pentru a trata simptomele Bolii de reflux gastro-esofagian.
Bibliografie:
Hoarseness, Cleveland Clinic official website
Hoarseness, National Institute of Deafness and Other Communication Disorders, NIH official website
What can cause a hoarse voice and how is it treated?, Medical News Today official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona