Regimul alimentar in gastrita (informatii utile)

Ce este gastrita?

Gastrita reprezinta inflamarea, iritarea sau eroziunea mucoasei stomacului. Gastrita poate sa apara brusc (gastrita acuta), sau treptat, in timp (gastrita cronica).

 

Care sunt simptomele gastritei?

Simptomele gastritei variaza de la o persoana la alta, existand si cazuri cand afectiunea este asimptomatica. Cu toate acestea, cele mai frecvente simptome includ:
- Greata 
- Balonare
- Durere abdominala
- Varsaturi
- Indigestie
- Senzatie de arsura sau de eroziune la nivelul stomacului, intre mese sau noaptea
- Sughit
- Pierderea poftei de mancare
- Varsaturi cu sange sau cu aspect de zat de cafea
- Scaune negre, gudronate

 

Cat de important este regimul alimentar in gastrita si care este durata acestuia?

Ajustarea dietei este un pas important pentru a ajuta mucoasa stomacului sa se vindece, sa se refaca si pentru a preveni dezvoltarea inflamatiei mucoasei sau recidiva. Simptomele gastritei acute si ale ulcerului gastric dispar, de obicei, in cateva saptamani, atunci cand sunt excluse din alimentatie substantele sau alimentele iritante ce provoaca inflamarea mucoasei stomacale si eroziunea acesteia. Studiile sugereaza ca si alte masuri pot contribui semnificativ la reducerea simtomelor asociate gastritei si ulcerelor gastrice, printre care: 
- Limitarea sau eliminarea utilizarii medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)
- Renuntarea la fumat
- Scaderea consumului de alcool
- Reducerea stresului 
- Imbunatatirea functiei imunitare
Durata dietei depinde de frecventa si severitatea simptomelor, precum si de cauza de baza ce provoaca inflamatia gastrica.
Inflamatia gastrica poate fi cauzata de:
- Infectie cu Helicobacter pylori
- Reflux biliar
- Consum excesiv de alcool
- Utilizarea excesiva a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)
- Consum de droguri recreative, inclusiv cocaina, heroina si opioide pe baza de reteta
- Boli cronice precum diabetul sau insuficienta renala
Pana cand aceste afectiuni nu sunt tratate sau gestionate, este posibil ca pacientul sa fie nevoit sa tina dieta pentru a tine sub control simptomele.
Pentru persoanele cu gastrita cronica, dieta poate ajuta la reducerea riscului de complicatii, cum ar fi:
- Ulcer peptic 
- Hemoragie gastrica 
- Anemie
- Peritonita 
- Cancer de stomac 
Dieta in gastrita poate ajuta, de asemenea, la atenuarea senzatiei de greata si a aciditatii gastrice corelate cu sarcina.

 

Care sunt alimentele permise in gastrita?

O dieta adecvata in gastrita, include in principal legume, fructe, proteine de inalta calitate si grasimi sanatoase. Dieta poate ajuta la gestionarea simptomelor dureroase, poate ajuta la mentinerea unei greutati sanatoase si poate preveni deficitul de vitamine, minerale si antioxidanti esentiali ce poate sa apara din cauza afectarii absorbtiei acestora prin mucoasa gastrica. Alimentele bogate in fibre, antioxidantii precum vitamina C, electrolitii precum magneziul si calciul, vitamina B12, probioticele si acizii grasi omega-3 pot ajuta de asemenea la reducerea inflamatiei si la imbunatatirea sanatatii digestive.

Alimente bogate in antioxidanti

Cercetarile arata ca alimentele bogate in antioxidanti, cum ar fi cele bogate in vitamina C, vitamina A si flavonoide, pot ajuta la reducerea inflamatiei stomacului si la reducerea riscului de tulburari digestive sau complicatii. Cele mai bune surse de antioxidanti sunt fructele si legumele proaspete viu colorate. 
Se poate opta pentru fructe si legume cu aciditate scazuta, cum ar fi merele, fructele de padure, dovleacul sau morcovii. Bananele pot ajuta, de asemenea in gastrita, prin stimularea productiei de mucus care protejeaza impotriva aciditatii gastrice. Insa, in exces, acestea pot provoca balonare, gaze si crampe abdominale.

Alimente bogate in fibre (nuci hidratate/incoltite, seminte, cereale si leguminoase)

O dieta bogata in fibre s-a dovedit a fi benefica pentru gastrita si alte tulburari digestive. Un studiu realizat de Harvard School of Public Health a constatat ca dietele bogate in fibre au fost asociate cu un risc redus de a dezvolta ulcer gastric cu pana la 60%. Unele dintre cele mai bune surse de fibre includ nuci precum migdalele, seminte precum chia sau inul, leguminoase precum fasolea si cereale integrale incoltite (de preferinta cele fara gluten), cum ar fi ovazul, quinoa, orezul salbatic, hrisca si amarantul. Painea integrala, orezul brun si pastele integrale sunt de asemenea ideale pentru sanatatea digestiva.

Alimente probiotice

Consumul de probiotice poate ajuta la controlul infectiilor cu H. pylori si la tratarea altor infectii ale tractului gastrointestinal care declanseaza gastrita si ulcer. Alimentele probiotice, inclusiv kombucha, iaurtul si chefirul (daca sunt tolerate lactatele), au numeroase beneficii pentru sistemul digestiv. Acestea reduc inflamatia, regleaza peristaltismul intestinal (miscarile intestinale), ajuta la controlul reactiilor alergice sau in gestionarea intolerantelor alimentare. Alimentele probiotice si suplimentele care contin bacterii benefice, cum ar fi Lactobacillus bulgaricus, ar putea ajuta la reglarea aciditatii stomacului si la reducerea inflamatiei prin inhibarea semnificativa a expresiei unor markeri inflamatori.

Grasimi si proteine sanatoase

Proteinele slabe ajuta la repararea peretelui intestinal si la tratarea problemelor digestive, cum ar fi sindromul intestinului permeabil, care poate declansa inflamatia. Sursele bune de proteine sunt: carnea provenita de la animale hranite cu iarba, pestele salbatic de captura, ouale provenite de la pasari de curte sau crescute la pasune. Pestii precum somonul sau sardinele sunt sunt surse importante de omega-3. Alte grasimi sanatoase care sunt usor de digerat includ uleiul de cocos sau de masline, avocado si ghee.


Care sunt alimentele interzise in gastrita?

Anumite alimente pot agrava simptomele gastritei si trebuie evitate pentru a ajuta la controlul simptomelor in timp ce are loc vindecarea mucoasei. Aceste alimente includ: alimente foarte acide, alimente picante sau fierbinti, alcool, cofeina si alimente procesate. 

Citrice si sucuri

Citricele, inclusiv portocalele, lamaile, lime si grapefruitul, sunt bogate in acizi naturali care in mod normal pot fi benefici, dar la persoanele ce sufera de gastrita pot provoca durere la nivelul stomacului. Cercetarile sugereaza ca citricele declanseaza eliberarea de neurotransmitatori chimici care provoaca durere la persoanele cu inflamatie a mucoasei gastrice.

Rosii

Rosiile sunt similare cu citricele prin faptul ca sunt acide si pot irita usor un stomac sensibil. O cantitate mica ar putea fi tolerata de unele persoane, dar majoritatea persoanelor cu gastrita simte disconfort atunci cand le consuma.

Lapte si derivate din lapte

In trecut, medicii obisnuiau sa recomande pacientilor cu gastrita si ulcer sa bea lapte pentru a proteja stomacul si pentru a ajuta la contracararea efectelor. Expertii cred acum ca proteinele din lapte stimuleaza de fapt eliberarea de acid gastric si pot agrava simptomele gastritei. In cadrul regimului este recomandat sa se testeze sensibilitatea individuala la produsele lactate precum iaurt, chefir, branza cruda si lapte crud. Daca nu provoaca o exacerbare a simptomelor, atunci aceste alimente pot fi consumate deoarece prezinta multiple beneficii pentru sanatate. 

Alcool

Alcoolul in exces poate eroda mucoasa stomacului si poate agrava inflamatia. Unele persoane nu observa o accentuare a simptomelor de gastrita atunci cand consuma moderat alcool (aproximativ un pahar pe zi sau mai putin), dar alte persoane nu pot consuma deloc alcool fara declansarea simptomelor. Alcoolul nu numai ca irita stomacul, dar interactioneaza si cu medicamente utilizate pentru tratamentul gastritei si ulcerului numite inhibitori ai pompei de protoni (IPP), reducandu-le eficacitatea. 

Cafeaua

Cafeaua nu provoca gastrita sau ulcer in majoritatea cazurilor, dar de obicei agraveaza simptomele gastritei. In unele cazuri, chiar si cafeaua decofeinizata, poate declansa durere. Cafeaua este acida si poate amplifica senzatia de arsura. Alte bauturi ce contin cofeina, inclusiv ceaiul negru, ceaiul verde, bauturile energizante, ar trebui de asemenea evitate. Apa, ceaiul de plante, laptele vegetal si sucul light de mere sau de merisoare pot fi cele mai bune optiuni. Unele studii sugereaza ca ceaiul de menta, ghimbir si turmeric sunt deosebit de utile in ameliorarea simptomelor gastritei. De asemenea, o lingurita de miere poate ajuta la ameliorarea inflamatiei. Mai multe studii arata ca si consumul regulat de ceai verde este asociat cu un risc cu 40% mai mic de gastrita, deoarece este antiinflamator si deoarece are un continut mai mic de cofeina, ajutand in acelasi timp la vindecarea intestinului.

Alimente picante

Alimentele picante sau fierbinti nu provoaca gastrita sau ulcere, dar pot agrava simptomele. Acestea includ: ardei iute, chili, cayenne, ardei rosu/negru, curry si sos iute, toate acestea putand provoca exacerbarea simptomelor gastritei. 

Alergeni obisnuiti si alimente inflamatorii

Evitarea alimentelor rafinate si procesate, cum ar fi painea alba, produsele cu adaos de zahar, carnea procesata, grasimile trans, uleiurile vegetale rafinate, alimentele prajite si produsele lactate pasteurizate, este recomandata in gastrita. Toate acestea pot declansa alergii alimentare, pot creste inflamatia in intestin, pot incetini vindecarea si pot predispune la infectii gastro-intestinale.

 

Ce reguli sunt importante atunci cand adoptam un regim alimentar pentru gastrita?

Consumarea unor mese reduse din punct de vedere cantitativ

Mancatul mai des in cantitati mai mici poate ajuta la cresterea fluxului de sange catre stomac, ceea ce stimuleaza vindecarea mucoasei. Portiile mici pot ajuta si la reglarea aciditatii gastrice.

Consumarea ultimei mese la distanta fara de ora de culcare

Este important ca ultima masa sa fie luata cu aproximativ trei pana la patru ore inainte de a merge la culcare pentru a digera complet alimentele.

Hidratarea organismului

Apa pare sa ajute la controlul simptomelor gastritei atunci cand se consuma cel putin sase pana la opt pahare pe zi. 

Diminuarea stresului

Stresul emotional poate agrava simptomele gastritei. Stresul poate declansa o eliberare crescuta de acid in stomac si poate creste inflamatia. In plus, poate afecta si functia imunitara. 

Renuntarea la fumat si limitarea expunerii la toxine

Fumatul si un stil de viata nesanatos sunt factori de risc majori pentru dezvoltarea leziunilor stomacale si ale gastritei. Fumatul incetineste vindecarea mucoasei gastrice, creste rata de recurenta a ulcerelor si, de asemenea, creste probabilitatea de a dezvolta infectii gastro-intestinale.

Suplimentarea cu extracte din plante sau cu vitamine 

Suplimentele care pot ajuta in gastrita includ acizi grasi omega-3 (efect antiinflamator), probiotice (reglarea florei intestinale, ajuta la eradicarea unor infectii gastro-intestinale), vitamina C alcalina (efect antioxidant), plante adaptogene (Ashwagandha, Rhodiola etc., ce ajuta organismul sa se adaptaze la situatii stresante), vitamina B12.
De asemenea, extractul de lemn dulce, feniculul, anasonul, extractul de usturoi (in cazurile in care este tolerat) poate ajuta la vindecarea mucoasei gastrice si la reducerea inflamatiei.

 

Bibliografia:

What Is Gastritis?, WebMD official website
Foods to eat and avoid on a gastritis diet, Medical News Today
Gastritis Diet: Foods to Eat and Avoid to Manage Symptoms, VerryWellHealth official website
What to Eat and What to Avoid with Gastritis, Healthline offical website
Gastritis Diet Treatment Plan, Dr, Axe official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 05-10-2023

Produse din categoria Regimul alimentar in gastrita

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Gastrophyt Forte, 60 capsule, Pro Natura

Gastrophyt Forte, 60 capsule, Pro Natura

(2)
18,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Stomac sanatos, D49, 63 capsule, Fares

Stomac sanatos, D49, 63 capsule, Fares

(4)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Ulei de galbenele, 30 ml, Favisan

Ulei de galbenele, 30 ml, Favisan

(2)
10,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Sulfina, 40 capsule, Favisan

Sulfina, 40 capsule, Favisan

13,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Aloe vera Bio integral, 1 litru, Bio Elemente

Aloe vera Bio integral, 1 litru, Bio Elemente

(1)
64,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Gastrincalm, 30 capsule, Vitacare

Gastrincalm, 30 capsule, Vitacare

(1)
39,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Complex gastric, 30 comprimate masticabile, Alevia

Complex gastric, 30 comprimate masticabile, Alevia

16,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Reglacid, 60 capsule, Hofigal

Reglacid, 60 capsule, Hofigal

(3)
18,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Gastrophyt Forte, 30 capsule, Pro Natura

Gastrophyt Forte, 30 capsule, Pro Natura

(1)
14,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Epigastralgin, 25 capsule, Pro Natura

Epigastralgin, 25 capsule, Pro Natura

5,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Mastic Gum Solaray, 500 mg, 45 capsule, Secom

Mastic Gum Solaray, 500 mg, 45 capsule, Secom

(1)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
- 10%
Dispepco, 30 capsule, Bio Vitality

Dispepco, 30 capsule, Bio Vitality

(1)
52,50 LEI 47,25 LEI

Vezi Politica de confidentialitate date personale