Regimul alimentar in guta (informatii utile)

Ce este guta?

Guta este o forma de artrita care apare atunci cand exista prea mult acid uric in organism care se acumuleaza si formeaza cristale la nivelul articulatiilor. Corpul produce acid uric dupa ce descompune o substanta numita purina, care se gaseste in multe alimente.

 

Care sunt simptomele gutei?

Orice articulatie poate fi afectata de guta, dar de obicei guta afecteaza articulatiile de la extremitatile membrelor, cum ar fi degetele de la picioare, gleznele, genunchii si degetele de la maini.
Semnele si simptomele gutei includ:
- durere severa la una sau mai multe articulatii
- articulatiile se pot simti fierbinti si foarte sensibile
- tumefiere la locul si in jurul articulatiei afectate
- piele rosie, lucioasa care acopera articulatia afectata

 

Cat de important este regimul alimentar in guta si care este durata acestuia?

Guta este cauzata de un nivel ridicat de acid uric in sange. Nivelul de acid uric din organism poate fi diminuat adoptand o dieta cu un continut scazut de purine. Reducerea nivelului de acid uric poate ajuta la prevenirea formarii de noi cristale de acid uric, reducand atacurile de guta. Purinele sunt substante chimice care se gasesc in anumite alimente si bauturi. Cand corpul descompune aceste substante chimice, rezulta acid uric ca si produs secundar.
O dieta cu continut scazut de purine este saraca in alimente si bauturi cu un continut ridicat de purine. De asemenea, contine alimente care pot reduce nivelul de acid uric din organism.
Regimul alimentar cu un continut scazut de prine este potrivit pentru orice persoana care are un nivel ridicat de acid uric in sange (hiperuricemie). Regimul poate ajuta la prevenirea gutei la persoanele cu hiperuricemie care nu au dezvoltat inca boala. De asemenea, poate ajuta la prevenirea progresiei gutei si la prevenirea altor complicatii ale hiperuricemiei, cum ar fi calculii renali.

 

Care sunt alimentele nepermise intr-un regim pentru guta?

Alimentele cu un continut crescut de purine
Unele cercetari sugereaza ca consumul de alimente de origine animala, bogate in purine, ar putea creste riscul de a dezvolta guta. Purinele, care sunt prezente in alimentele de origine animala si vegetala, pot agrava simptomele gutei, deoarece organismul le transforma in acid uric. 
Urmatoarele alimente contin purine:
- carne rosie, cum ar fi carnea de vita, porc si miel
- organe, inclusiv ficatul si rinichii
- fructe de mare, cum ar fi scoici, hamsii, sardine, pastrav si ton
- alcool, in special berea
Persoanele cu guta ar trebui sa incerce sa limiteze sau sa evite aceste alimente.

Alimentele bogate in fructoza
Atunci cand este ingerata o cantitate mare de alimente bogate in fructoza, se poate epuiza o substanta numita adenozin trifosfat. Acest lucru poate duce la supraproductie de acid uric. Din acest motiv, persoanele cu guta ar trebui sa limiteze alimentele care contin multa fructoza. Acest lucru nu inseamna excluderea fructelor sau a mierii din dieta, ci trebuie consumate in cantitati mici sau cu moderatie.
Insa, trebuie evitat consumul de bauturi cu adaos mare de zahar si alimentele procesate care contin sirop de porumb ca aditiv deoarece este bogat in fructoza.

Alimente cu un continut crescut de carbohidrati
Deoarece carbohidratii pot creste glicemia unei persoane, acestia pot contribui la dezvoltarea rezistentei la insulina. Aceasta este asociata de obicei cu un nivel ridicat de acid uric.
Alimentele bogate in carbohidrati, ce ar trebui evitate, includ:
- majoritatea cerealelor pentru mic dejun
- fructe precum ananas, banane, pepene verde, struguri si mango, precum si sucuri de fructe
- legume cu amidon, cum ar fi cartofi, porumb, pastarnac
- orez
- painea alba
- gustari precum prajituri, gogosi, chipsuri, covrigei si tarte 
Alte alimente care trebuie limitate si care pot contine carbohidrati sunt bauturile dulci si sosurile cu zahar.
In general, este indicat sa se evite orice aliment preparat din faina alba.


Care sunt alimentele permise in guta?

O dieta sanatoasa pentru o persoana cu guta ar trebui sa includa toate grupele de alimente si sa fie bogata in ingrediente nutritive, putin procesate. Acestea includ fructe, legume, cereale integrale si leguminoase.
Dietele care includ urmatoarele alimente pot contribui la scaderea nivelului de acid uric:
- produse lactate, cum ar fi laptele, iaurtul si branza de vaci
- uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de masline, uleiul de avocado, uleiul de cocos si uleiul de canola
- leguminoase, inclusiv fasole, mazare si linte
- legume, inclusiv ciuperci, sparanghel, spanac, rosii si broccoli
- fructe, in special cele cu continut ridicat de fibre si continut scazut de zahar, cum ar fi cirese, citrice si fructe de padure
- cereale integrale, inclusiv quinoa, orz, hrisca, ovaz si orez brun
- nuci, cum ar fi migdale, caju, fistic, nuci si nuci de macadamia
- produse din soia, inclusiv tofu
- proteine slabe, cum ar fi puiul, curcanul si ouale
- Cafea. Consumul zilnic de cafea poate reduce nivelul de acid uric prin incetinirea descompunerii purinei in acid uric si accelerarea ratei de excretie a acidului uric.
In general, o dieta pe baza de fructe si legume poate ajuta la stabilizarea nivelului de acid uric.
De asemenea, poate sustine sanatatea cardiovasculara datorita aportului crescut de fibre, fructe, legume si grasimi mononesaturate sanatoase pentru inima. Acest lucru este important, deoarece studiile sugereaza ca persoanele cu guta pot avea, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta probleme cardiace.

 

Ce alte aspecte sunt importante atunci cand adoptam un regim alimentar pentru guta?

Medicamentele pot fi in continuare necesare pentru tratamentul gutei, insa, efectuarea de modificari ale dietei poate fi o modalitate eficienta de a gestiona simptomele si de a preveni crizele viitoare de guta.
Excesul de greutate creste riscul de a dezvolta guta, iar pierderea in greutate scade riscul de guta. Cercetarile sugereaza ca reducerea numarului de calorii si pierderea in greutate, chiar si fara o dieta restrictionata in purine, scade nivelul de acid uric si reduce numarul de crize de guta. Pierderea in greutate reduce, de asemenea, presiunea exercitata asupra articulatiilor.

 

Bibliografie:

Gout Diet: Foods to Eat and Those to Avoid, WebMD official website
Gout diet: What's allowed, what's not, Mayo Clinic official website
List of foods to avoid and a guide of how to eat well with gout, Medical News Today official website
Gout Low Purine Diet, Cleveland Clinic official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 08-11-2023

Produse din categoria Regimul alimentar in guta

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale