Ce inseamna rezistenta la antibiotice?
Rezistenta la antibiotice apare atunci cand bacteriile nu mai raspund la medicamentele antibiotice, dezvoltand capacitatea de a nu fi afectate de catre acestea. Infectiile rezistente la antibiotice pot fi dificil si uneori imposibil de tratat.
Rezistenta la antibiotice este un proces natural care are loc in timp prin modificari genetice ale agentilor patogeni. Exemple de tipuri de bacterii care au devenit rezistente la antibiotice includ bacterii care provoaca infectii ale pielii, infectii ale tractului urinar, meningita, boli cu transmitere sexuala si infectii ale tractului respirator, cum ar fi pneumonia.
Aparitia si raspandirea rezistentei la antibiotice este accelerata de de utilizarea gresita si de utilizarea excesiva a antibioticelor pentru tratarea, prevenirea sau controlul infectiilor.
Care sunt statisticile in ceea ce priveste rezistenta la antibiotice?
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cresterea globala a rezistentei la antibiotice reprezinta o amenintare mondiala semnificativa, diminuand eficacitatea antibioticelor impotriva infectiilor bacteriene raspandite. Raportul GLASS (Global Antimicrobian Resistance and Use Surveillance System) din 2022 evidentiaza rate alarmante de rezistenta la antibiotice in randul agentilor patogeni bacterieni.
Conform declaratiilor Dr. Roxana Serban de la INSP in cadrul conferintei “Antibioticele intre acces si exces: utilizam responsabil – oprim rezistenta”, organizata de Societatea Romana de Microbiologie , Romania se afla pe locul 2 in UE in topul rezistentei extinse la antibiotice a anumitor bacterii precum: Pneumonia aeruginosa, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae; pe locul 3 in UE in privinta rezistentei la antibiotice in cazul bacteriei Acinetobacter spp si pe locul 5 la rezistenta la antibiotice a bacteriei Enterococcus faecium.
Conform datelor prezentate in cadrul aceleiasi conferinta, media ponderata, raportata la numarul de locuitori din UE, arata o utilizare a antibioticelor cu risc in spitale de 37% in anul 2019 si de 38,6% in anul 2020. In Romania s-a inregistrat un procent de 55,4% in 2019 si de 55,1% in 2020, ceea ce situeaza tara noastra pe locul 2 in UE si la acest capitol, cu aproape 20% peste media europeana.
Care sunt riscurile instalarii rezistentei la antibiotice?
Rezistenta la antibiotice este o problema de sanatate publica in intreaga lume. Numarul bacteriilor care sunt rezistente la antibiotice este in continua crestere. Rezistenta la antibiotice este periculoasa, deoarece reduce optiunile de tratament pentru persoanele care sufera de infectii bacteriene. De asemenea, poate intarzia administrarea unui tratamentul eficient.
Pericolul rezistentei la antibiotice este reprezentat de faptul ca bolile care in acest moment sunt tratabile, cum ar fi pneumonia, tuberculoza sau infectiile minore ar putea deveni incurabile. Acest lucru ar putea afecta serios atat populatia, cat si serviciile de sanatate publica.
Ca urmare, rezistenta la antibiotice poate genera:
- Risc crescut de boala grava, prelungita sau deces
- Risc crescut de reactii adverse, deoarece este necesara administrarea mai multor medicamente, mai potente si cu mai multe efecte adverse
- Internari mai frecvente
- Vizite medicale mai frecvente
- Costuri medicale crescute
Expertii in sanatate trag un semnal de alarma in ceea ce priveste rezistenta la antibiotice deoarece este nevoie de colaborarea unui numar cat mai mare de persoane pentru a se produce o schimbare eficienta!
Ce cauzeaza rezistenta la antibiotice?
Anumiti factori pot accelera procesul de aparitia al rezistentei la antibiotice:
Utilizarea excesiva si nejustificata a antibioticelor
Administrarea antibioticelor atunci cand nu este necesar contribuie la aparitia rezistentei la antibiotice. De exemplu, virusurile provoaca o mare parte dintre infectiile respiratorii.
Antibioticele nu ajuta si nu sunt eficiente in cazul afectiunilor virale!
Antibioticele sunt concepute pentru a fi utilizate numai impotriva infectiilor bacteriene. Desi antibioticele ucid bacteriile, ele nu sunt eficiente impotriva virusurilor. Prin urmare, acestea nu vor fi eficiente impotriva infectiilor virale, cum ar fi raceala, gripa si majoritatea afectiunilor manifestate prin tuse si dureri in gat.
Utilizarea antibioticelor impotriva infectiilor virale:
- nu va vindeca infectia
- nu va impiedica raspandirea virusului
- nu va ajuta la ameliorarea simptomelor
- poate provoca efecte secundare inutile si daunatoare
- poate contribui la dezvoltarea rezistentei bacteriei la antibiotice
Pacientii si specialistii din domeniul sanatatii deopotriva pot juca un rol important in combaterea rezistentei la antibiotice. Pacientii nu ar trebui sa solicite antibiotice atunci cand un specialist din domeniul sanatatii stabileste ca nu este necesar. Specialistii din domeniul sanatatii ar trebui sa prescrie antibiotice numai pentru infectiile cauzate de bacterii.
Este important sa se administreze antibiotice numai atunci cand medicul sau farmacistul considera ca sunt necesare si atunci cand acestea sunt prescrise.
Utilizarea abuziva si incorecta a antibioticelor
Daca tratamentul cu antibiotic nu este respectat si se omit doze, daca tratamentul este oprit prea devreme sau daca se utilizeaza antibiotice ce au fost prescrise altor persoane pentru alte afectiuni, poate fi favorizat procesul de mutatie genetica al bacteriilor. Bacteriile mutante devin din ce in ce mai rezistente la antibiotice. Antibioticele nu pot ucide bacteriile care au suferit mutatii genetice.
Dezvoltarea rezistentei spontane la antibiotice
Uneori, structura genetica (AND-ul) a unei bacterii se modifica rezultand o mutatie genetica. Antibioticul nu recunoaste bacteria modificata si nu actioneaza eficient impotriva acesteia. Modificarea genetica sau mutatia genetica, poate, de asemenea, sa ajute bacteria sa se apere impotriva efectului antibioticului.
Dezvoltarea rezistentei dobandite la antibiotice
O persoana care sufera de o infectie bacteriana contagioasa rezistenta la un antibiotic poate transmite si altei persoane aceasta infectie rezistenta care nu va raspunde la un tratament cu antibiotice. Pe masura ce trece timpul, bacteriile rezistente pot fi din ce in ce mai greu de tratat.
Cum poate fi prevenita rezistenta bacteriana?
Reducerea consumului si utilizarii antibioticelor
Pentru ca antibioticele deja existente sa isi pastreze potenta, utilizarea generala a antibioticelor ar trebui redusa. Medicii, farmacistii si populatia trebuie sa eviteprescrierea, eliberarea si utilizarea inadecvata a acestor medicamente. Antibioticele trebuie prescrise numai pentru infectiile bacteriene si in doza adecvata pentru perioada corecta de timp. Medicamentele cu spectru ingust ar trebui alese de medici ori de cate ori este posibil pentru a evita distrugerea populatiilor de bacterii benefice impreuna cu bacteriile care cauzeaza boli. In plus, utilizarile lipsite de scop terapeutic ale antibioticelor la animalele de ferma si in agricultura ar trebui eliminate.
Vaccinarea cu vaccinurile recomandate de medic
In prezent, nu exista vaccinuri pentru majoritatea infectiilor rezistente la antibiotice. O exceptie este vaccinul pneumococic. Acest vaccin poate proteja impotriva bolii pneumococice cauzate de S. pneumoniae. Vaccinul este important in special pentru copiii sub 2 ani si adultii cu varsta peste 65 de ani. Alte vaccinuri sunt, de asemenea, importante, inclusiv cele care protejeaza impotriva infectiilor virale precum vaccinul antigripal. Evitarea infectiilor virale poate preveni simptomele care pot conduce la utilizarea nejustificata a medicatiei antibiotice.
Respectarea regulilor de igiena
Protejarea de infectii poate ajuta la prevenirea infectiilor bacteriene care necesita tratament cu antibiotice. Spalarea corespunzatoare a mainilor cu apa si sapun este esentiala pentru evitarea contactarii si transmiterii infectiilor bacteriene.
Bibliografie:
Antimicrobial resistance, WHO official website
How Antimicrobial Resistance Happens, CDC official website
About Antimicrobial Resistance, CDC official website
Ventola CL. The antibiotic resistance crisis: part 1: causes and threats. P T. 2015 Apr;40(4):277-83. PMID: 25859123; PMCID: PMC4378521.
Antibiotic Resistance, Cleveland Clinic official website
Antibiotic Resistance, Medline Plus official website
What can be done about Antibiotic Resistance?, Alliance for the Prudent Use of Antibiotics official website
Combating Antibiotic Resistance, FDA official website
Romania - locul 3 in UE la consumul de antibiotic, Societatea Romana de Microbiologie platforma online officiala
Antibiotic resistance and risks to human health, Government of Canada official website
Gabriel Adrian Popescu, Roxana Șerban, Andreea Niculcea, Mihaela Leuștean, Adriana Pistol, Consumul de antibiotice, Rezistența microbiană și Infecții Asociate Asistenței Medicale în România, 2019, CNSCBT platforma online oficiala
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona