Ridurile reprezinta un fenomen normal in procesul de imbatranire. Odata cu inaintarea in varsta, pielea devine mai subtire, mai uscata si mai putin elastica. Acest lucru duce la riduri, cute si pliuri la nivelul pielii, mai ales in zonele de expresie faciala.
Aceste linii se adancesc pe masura ce persoana inainteaza in varsta, dand nastere ridurilor de expresie.
Care sunt factorii care influenteaza aparitia ridurilor?
Mai multi factori influenteaza dezvoltarea ridurilor, printre care:
- expunerea la soare
- fumatul
- deshidratarea
- unele medicamente
- factorii de mediu si predispozitia genetica
Expunerea la lumina ultravioleta (UV) de la plaja, saloane de bronzat si sporturile in aer liber cresc probabilitatea dezvoltarii ridurilor.
Lumina UV descompune fibrele de colagen si de elastina din piele. Aceste fibre formeaza tesutul conjunctiv care sustine pielea. Pe masura ce acest strat se descompune, pielea devine mai slabita si mai putin flexibila. Pielea incepe sa isi piarda din fermitate si apar ridurile.
Pielea mai inchisa la culoare contine mai multa melanina si este protejata mai bine de efectele nocive ale radiatiilor UV.
Persoanele care lucreaza in lumina soarelui prezinta o probabilitate mai mare de a dezvolta riduri precoce.
Fumatul regulat accelereaza procesul de imbatranire al pielii, deoarece reduce microcirculatia si oxigenarea tesuturilor.
Alcoolul deshidrateaza pielea, iar pielea uscata este mai predispusa la riduri.
Care sunt cauzele aparitiei ridurilor?
Ridurile sunt cauzate de o combinatie de factori, unii putand fi controlati, altii nu:
- Varsta. Pe masura ce imbatranim, pielea devine in mod natural mai putin elastica si mai fragila. Productia scazuta de sebum usuca pielea si o face sa para mai ridata. Grasimea din straturile mai profunde ale pielii se diminueaza. Acest lucru scade fermitatea pielii.
- Expunerea la lumina ultravioleta (UV). Radiatiile ultraviolete, care accelereaza procesul natural de imbatranire, sunt cauza principala a ridurilor precoce.
- Fumatul. Fumatul poate accelera procesul normal de imbatranire al pielii, contribuind la formarea ridurilor. Acest lucru se poate datora efectului fumatului asupra colagenului.
- Expresiile faciale repetate. Miscarile si expresiile fetei duc la aparitia liniilor fine si a ridurilor.
Cum putem trata ridurile?
Exista multe tratamente disponibile pentru a ajuta la reducerea liniilor fine. Pentru cutele mai adanci, o persoana poate avea nevoie de tehnici invazive, cum ar fi chirurgia plastica sau injectiile cu substante de umplere a ridurilor.
Medicamente si produse cosmetice
• Retinoizii topici derivati din vitamina A
Retinoizii topici au scopul de a reduce ridurile fine, hiperpigmentarea si rugozitatea pielii. Ei fac acest lucru prin cresterea productiei de colagen de la nivelul pielii.
Cu toate acestea, utilizarea retinoizilor poate provoca arderea pielii in contact cu lumina soarelui, asa ca este esentiala protejarea pielii in timpul utilizarii acestor tratamente. Efectele adverse posibile includ:
- uscaciune
- mancarime
- senzatie de arsura
- furnicaturi
- zone decolorate
Ingredientele active din cremele antirid variaza ca tip si concentratie. Concentratiile dintr-o crema pentru riduri fara prescriptie medicala (OTC) vor fi semnificativ mai mici fata de o crema eliberata pe baza de reteta.
Se pot observa rezultate usoare pana la moderate in cazul utilizarii de:
- retinol
- alfa-hidroxi acizi
- antioxidanti
Atentie! Este obligatorie utilizarea de produse cu SPF in timpul tratamentului cu retinoizi sau cu acizi!
Dermabraziunea
Dermabraziunea este o procedura chirurgicala care implica uzura controlata sau abraziunea straturilor superioare ale pielii cu un dispozitiv cu rotatie rapida.
Dermabraziunea are ca scop eliminarea ridurilor fine, tatuajelor, cicatricilor postacneice si a altor tipuri de cicatrici.
Aceasta procedura poate provoca cruste, umflaturi si modificari ale culorii pielii. Aceste simptome dispar in general dupa 2 saptamani, dar unele semne pot persista timp de cateva luni. Rezultatele nu sunt imediate, ci apar in timp.
Microdermabraziunea este o procedura mai putin invaziva. Aceasta implica pulverizarea microcristalelor de oxid de aluminiu pe suprafata pielii. Unii practicieni folosesc un dispozitiv portabil cu cristale fine de diamant si un aspirator puternic pentru a indeparta particulele inlaturate de la suprafata pelii.
Acest tip de tratament isi propune sa ofere pielii un aspect mai proaspat si mai neted si sa reduca aspectul liniilor fine si ridurilor, porilor dilatati, pielii aspre si semnele fotoimbatranirii.
Rezultatele pot fi doar temporare si pot fi necesare tratamente repetate.
Laserele non-ablative, dispozitivele cu radiofrecventa si sursele de lumina pulsata nu afecteaza epiderma.
Tratamentele cu radiofrecventa produc cresterea temperaturii, incalzire la nivelul dermului si stimuleaza dezvoltarea de noi fibre de colagen. Acest lucru creste fermitatea pielii si reduce ridurile.
Ar putea dura cateva luni pana cand o persoana observa rezultate notabile dupa tratamentul cu radiofrecventa si pot fi necesare sedinte repetate, in functie de caz si de recomandarile medicului specialist.
Botox
Toxina botulinica de tip A, sau Botoxul, blocheaza semnalele chimice care provoaca contractia muschilor. Se injecteaza in doze mici in muschii vizati. Daca muschii nu se mai pot contracta, pielea ramane intinsa, dand un aspect mai putin ridat si mai neted. Aceasta procedura se realizeaza numai de catre un medic specialist dermatolog.
Botoxul poate reduce liniile de pe frunte, ridurile de expresie dintre ochi si ridurile de la coltul ochilor.
Potrivit Societatii Americane de Chirurgii Plastici, o persoana va vedea rezultate dupa cateva zile pana la o saptamana. Modificarile dureaza de obicei 3-4 luni, asa ca multe persoane recurg la repetarea procedurii.
Peelinguri chimice
Un peeling chimic presupune aplicarea unei solutii chimice in zonele dorite, determinand indepartarea stratului de celule moarte de la suprafata pielii. Pielea se regenereaza si are un aspect mai proaspat.
Sunt disponibile peeling-uri chimice si fara a fi necesara o prescriptie medicala. Cu toate acestea, cel mai bine este sa consultati un profesionist medical pentru tratament.
Lifting facial
Un lifting facial,este un tip de interventie chirurgicala estetica care implica indepartarea pielii si grasimii faciale.
Timpul de vindecare poate fi lung, iar persoana poate prezenta vanatai si tumefiere timp de cateva saptamani dupa operatie.
Injectii cu substante de umplere
Substantele de umplere ale tesuturilor moi includ colagen, acid hialuronic sau grasimi. Un profesionist in cosmetica le poate injecta. Substantele de umplere se injecteaza in ridurile mai profunde ale fetei, netezindu-le pentru a oferi pielii mai mult volum. Aceasta procedura este realizata de catre medicul dermatolog.
Persoanele care apeleaza la aceasta procedura pot prezenta uneori umflaturi si vanatai in zonele afectate pentru o perioada scurta de timp. Ca si in cazul tratamentului cu botox, acest tratament este temporar si poate necesita repetarea procedurii.
Rezultatele depind de mai multi factori, inclusiv de localizarea ridurilor si adancimea acestora.
Cum putem preveni ridurile?
Pentru a proteja pielea si a minimiza aspectul ridurilor:
- Protejarea pielii de soare: limitarea timpului petrecut la soare, in special la amiaza, si purtarea imbracamintii de protectie, cum ar fi palarii cu boruri largi, camasi cu maneci lungi si ochelari de soare; folosirea protectie solare pe tot parcursul anului.
Academia Americana de Dermatologie recomanda utilizarea unei creme de protectie solara cu spectru larg, cu un SPF de 30 sau mai mare. Protectia solara se aplica cu generozitate si se reaplica la fiecare doua ore sau mai des dupa inot sau dupa activitati sportive dupa care se transpira.
- Utilizarea produselor cu protectie solara incorporata. Atunci cand se alege un produs de ingrijire al pielii, este recomandata selectionarea celor cu o protectie solara cu spectru larg, ceea ce inseamna ca blocheaza atat razele UVA, cat si UVB.
- Hidratarea pielii. Hidratarea consta in retinerea apei de catre piele, ceea ce ajuta la mascarea liniilor fine. Poate dura cateva saptamani de utilizare regulata a produsului inainte de a observa orice imbunatatire a pielii.
- Stoparea fumatului. Aspecte precum nuanta si textura pielii pot fi imbunatatie si poate fi prevenita aparitia ridurilor renuntand la fumat.
- Adoptarea unei diete sanatoase. Anumite vitamine din dieta pot ajuta la protejarea pieii. Este nevoie de mai multe studii asupra rolului nutritiei, dar este bine sa se introduca in alimentatie cat mai multe fructe si legume.
Bibliografie:
Cynthia Cobb, DNP, APRN,What to know about wrinkles, Medical News Today official website
Wrinkles, Symptoms and causes, Mayo Clinic official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona