Rinita alergica la copii (afecțiuni medicale)

Ce este rinita alergica la copii?

Rinita alergica este o reactie alergica ale carei simptome afecteaza ochii, nasul si gatul atunci cand alergenii din aer declanseaza eliberarea de histamina in organism. Histamina provoaca mancarime, tumefiere si acumularea de lichid la nivelul cailor nazale, a sinusurilor si a pleoapelor.

Rinita alergica poate fi sezoniera sau cronica (simptomele se mainifesta pe tot parcursul anului). Rinita cronica apare mai des la copiii mai mici. De obicei, in aceste cazuri exista antecedente familiale de rinita alergica.

 

Care sunt cauzele rinitei alergice la copii?

Cele mai frecvente cauze ale rinitei alergice la copii sunt:

- Polenul copacilor sau al plantelor

- Acarienii

- Mucegaiul

- Gandacii

- Parul de animale

- Fumul de tigara

 

Care sunt simptomele rinitei alergice la copii?

Fiecare copil poate prezenta simptome diferite, insa cele mai frecvente simptome ale rinitei alergice sunt:

- Stranutul

- Nasul infundat

- Secretii nazale

- Mancarime a nasului, a gatului, a ochilor si ale urechilor

- Sangerari nazale

- Mucozitati clare si transparente

Copiii cu rinita alergica cronica pot avea, de asemenea, urmatoarele simptome:

- Infectii recurente ale urechilor

- Respira frecvent pe gura

- Cuta pe podul nasului de la glisarea nasulu

Simptomele rinitei alergice pot semana cu simptomele altor afectiuni sau probleme medicale. Discutati intotdeauna cu medicul copilului dumneavoastra pentru un diagnostic cat mai corect.

 

Care pot fi complicatiile rinitei alergice la copii?

Complicatiile de natura fizica la copii cu rinita alergica pot fi urmatoarele:
- otita medie cu efuziune
- sinuzita recurenta si/sau cronica
- astm 
- sforait

Complicatiile de natura mentala ce se pot dezvolta la copiii cu rinita alergica pot fi urmatoarele:
- tulburari de somn
- performanta scolara slaba
- hiperactivitate

 

Cum este diagnosticata rinita alergica la copii?

De obicei, diagnosticul este pus de medic pe baza unui istoric medical amanuntit si a unui examen fizic. In timpul examenului, medicul poate observa, de asemenea, cearcane sub ochi, cute sub ochi si tesut umflat in interiorul nasului. Daca acesta este cazul, medicul va poate recomanda un consult alergologic. La alergolog se pot efectua diverse teste de alergie precum:

Testarea cutanata Prick

Aceasta este o testare nedureroasa ce poate fi efectuata atat la copii, cat si la adulti. Testarea presupune punerea in contact a numitor alergeni cu pielea de de pe partea anterioara a bratului copilului, ulterior efecuandu-se o mica intepatura. Dupa aceasta procedura se urmareste daca apare sau nu o reactie alergica. Daca pacientul este alergic, se dezvolta semne cutanate ale reactiei alergice (roseata si umflatura). Acest test dureaza de obicei aproximativ 15 pana la 20 de minute.

Teste de sange pentru alergii

O proba de sange este prelevata si trimisa la un laborator pentru a masura raspunsul sistemului imunitar la un anumit alergen. Acest test masoara concentratia anticorpilor care rezulta in urma reactiei alergice, cunoscuti sub numele de imunoglobuline E (IgE).

 

 

Cine este mai predispus riscului de a dezvolta rinita alergica in cazul copiilor?

Copiii cu astm bronsic prezinta un risc mai mare de rinita. Rinita alergica este o problema frecventa care poate fi legata de astm. Cu toate acestea, aceasta legatura nu este pe deplin inteleasa. Expertii cred ca, deoarece rinita ingreuneaza respiratia pe nas si exspiratia pe gura filtreaza sau umidifica aerul inainte de a intra in plamani, acest lucru poate agrava simptomele astmului.

Controlul astmului poate ajuta la controlul rinitei alergice la unii copii.

 

 

Cum poate fi tratata rinita alergica la copii?

Primul pas in tratamentul rinitei alergice este limitarea expunerii la alergeni si iritanti. Cand acest lucru nu este eficient, se administreaza medicamente.

Imunoterapia se utilizeaza atunci cand controlul mediului si medicamentele nu controleaza in mod adecvat simptomele.

Antihistaminice
Antihistaminicele sunt cele mai frecvente medicamente utilizate pentru tratarea rinitei alergice. Antihistaminicele previn sau amelioreaza mancarimea, stranutul si curgerea nasului. De asemenea, pot fi combinate cu un decongestionant pentru a ameliora congestia nazala.

Corticosteroizi nazali
Steroizii nazali sunt medicamente care reduc inflamatia in caile nazale. Sunt pulverizate in nas pentru a preveni toate simptomele rinitei alergice. 
La aceast tip de medicament poate dura cateva zile pana la cateva saptamani pentru a se instala efectul si trebuie administrat zilnic, conform instructiunilor medicului. Efectele secundare pot include arsuri, iritatii, sangerari nazale, uscaciune si stranut.

Deoarece steroizii nazali actioneaza local, ei sunt considerati siguri, chiar si la copii. Daca aveti nelamuriri cu privire la utilizarea acestui tip de medicament, va rugam sa le discutati cu medicul dumneavoastra.


Utilizarea corecta a spray-urilor nazale:

- se curata nasul copilului cu o solutie salina si apoi se sufla nasul

- se introduce capul spray-ului intr-o nara indreptandu-l spre pasajul nazal (nu spre mijlocul nasului), in timp ce copilul trace usor aer pe nas.

- se poate apasa usor nara dupa administrare pentru a evita scurgerea medicamentului din nas

Tratamentul va depinde de simptomele copilului dumneavoastra, varsta si starea generala de sanatate. Va depinde si de cat de grava este starea acestuia.

 

 

Poate fi prevenita rinita alergica la copii?

 

Masurile preventive pentru evitarea rinitei alergice includ:

- Controlul mediului, cum ar fi utilizarea aerului conditionat si evitarea aerisirii casei in timpul diminetii cand nivelul de polen este foarte ridicat

- Evitarea zonelor in care exista praf, acarieni, mucegaiuri

- Evitarea animalelor de companie

 

Cand ar trebui sa sunati medicul ?

 

Daca simptomele copilului dumneavoastra se agraveaza sau daca prezinta simptome noi, sunati medicul copilului dumneavoastra.

 

Bibliografie:

Allergic Rhinitis in Children, John Hopkins Medicine official website

Pediatric Allergic Rhinitis, Children's National official website

Allergic Rhinitis, Children's Hospital of Philadelphia

Allergy symptoms in children, American College of Allergy, Asthma and Imunology official website

Pediatric Allergic Rhinitis (Nasal Allergies), Children's Health official website

Hay fever, Mayo Clinic official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

 

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 10-04-2024

Produse din categoria Rinita alergica la copii

Non-farma (5)

Vezi Politica de confidentialitate date personale