Rinoreea (secretii nazale) (informatii utile)

Ce este rinoreea (nasul care curge)?

Rinoreea reprezinta fenomenul de scurgere al secretiilor nazale (al mucusului) prin cavitatile nazale, in exterior. Rinoreea poate avea mai multe cauze, precum aerul rece sau uscat, alergiile sau raceala. O afectiune asociata frecvent cu rinoreea este rinita. 

 

Cum se produce rinoreea?

Mai multe structuri nazale si procese corporale pot contribui la aparitia rinoreei. Glandele mucoase produc in mod constant mucus pentru a mentine interiorul nasului umed si sanatos. Mucusul ajuta, de asemenea, la protectia fata de germeni si de alti agenti iritanti prin crearea unei bariere de protectie impotriva acestora. Celulele epiteliale care captusesc interiorul cavitatilor nazale pot elibera substante numite citokine ca parte a raspunsului inflamator al corpului, ceea ce duce la producerea de mucus si la aparitita rinoreei. Vasele de sange din interiorul nasului sufera fenomene de vasoconstrictie si vasodilatatie, ceea ce provoaca modificari la nivelul mucoasei nazale. 

 

Care sunt cauzele rinoreei?

Cele mai frecvente cauze ale rinoreei includ:
- Alergiile sau rinita alergica, cauzata de polen, par de animale de companie sau de acarienii din praf. Alergenii sunt inofensivi pentru majoritatea persoanelor. Dar, in cazul persoanelor care sufera de rinita alergica, sistemul imunitar considera alergenul o substanta straina cu potential periculoasa. Sistemul imunitar incearca sa protejeze corpul eliberand histamina. Histamina provoaca inflamatie si prurit la nivelul structurilor nazale, oculare si ale sistemului respirator. Aceste procese au rolul de a elimina alergenul din organism. Histamina provoaca, de asemenea, rinoree. Alergiile cauzeaza de obicei secretii nazale mai apoase, in timp ce infectiile virale pot cauza secretii nazale mai vascoase.
- Infectii virale, cum ar fi raceala, gripa si COVID-19. Inspirarea unui virus irita mucoasa nazala si sinusurile. Organismul declanseaza o hipersecretie de mucus ca raspuns. Hipersecretia de mucus are rolul de a elimina virusul de la nivelul cavitatilor nazale. Daca virusul patrunde prin bariera de mucus, poate produce o infectie virala. Mucusul cauzat de o infectie virala poate fi clar, galben sau verzui.
Alte cauze ale rinoreei pot fi:
- temperaturile scazute: In momentul in care aerul rece este inspirat, acesta se incalzeste si devine mai umed pe masura ce coboara in plamani. Aerul rece si uscat irita mucoasa nazala. In aparare, glandele nazale produc exces de mucus pentru a mentine mucoasa umeda, declansand rinoreea.
- lacrimarea excesiva: Cand corpul produce lacrimi in exces (in timpul plansului sau atunci cand un agent iritant patrunde in ochi), lacrimile se pot scurge prin canalul nazolacrimal si in cavitatile nazale. Aceste lacrimi se pot cumula si se pot scurge din nas, dar pot si stimula productia de mucus, ceea ce conduce la hipersecretie de mucus.
- sinuzita: infectiile bacteriene, infectiile virale si alergiile pot irita sinusurile, determinanad blocarea acestora. Acest lucru poate provoca presiune si durere faciala, congestie nazala si secretii de mucus vascos de culoare galbena sau verde.
- polipi nazali: polipii nazali sunt excrescente nedureroase si benigne in interiorul nasului si al sinusurilor. Pe masura ce cresc, pot provoca secretii nazale si alte simptome.
- corp strain blocat la nivel nazal: Blocarea unui corp strain in cavitatile nazale poate declansa o hipersectretie de mucus. Pri acest proces, organismul incearca sa elimine blocajul de la nivel nazal. Acest lucru este frecvent la copii si de obicei implica mucus urat mirositor care este eliminat printr-o nara.
- rinita non-alergica: Iritantii precum fumul de tutun, noxele si mirosurile puternice pot declansa rinita non-alergica. Rinita vasomotorie este cel mai frecvent tip de rinita non-alergica.
- rinita gustativa: Acest tip de rinita este declansata de anumite alimente, cum ar fi alimente picante sau calde. O substanta chimica din alimentele condimentate numita capsaicina poate activa nervul trigemen, care declanseaza rinoreea.
- rinita de sarcina: Acest tip de rinita apare din cauza modificarilor fluxului sangvin (in acest caz, a membranelor mucoase) si a modificarilor hormonale.
- rinita medicamentoasa: Anumite medicamente pot avea ca si efect secundar rinoreea, inclusiv pilulele contraceptive, unele medicamente pentru tensiunea arteriala, antidepresivele si medicamentele pentru disfunctia erectila.
- chisturi sau tumori nazale: rareori, obstructia unei nari este cauzata de tumori benigne sau maligne sau chisturi, observate mai frecvent atunci cand simptomele afecteaza doar o parte a nasului.
- deviatie de sept: partea dreapta si stanga a nasului sunt separate de un perete format din os si din cartilaj numit sept nazal. Uneori, septul se poate inclina mai mult intr-o parte, provocand obstructie pe acea parte si determinand scurgerea secretiilor nazale preponderent doar printr-o singura nara.
- scurgere de lichid cefalorahidian (LCR)
- sevraj de opioide: Sevrajul la opioide poate provoaca multe simptome, inclusiv rinoree si lacrimare excesiva.

 

Care sunt simptomele asociate rinoreei?

Simptomele asociate rinoreei pot fi urmatoarele:
- febra
- durere in gat, tuse sau stranut
- durere de cap
- oboseala
- greata 
- un simt al gustului si al mirosului redus
Este posibil sa apara aceste simptome atunci cand cauza rinoreei este o infectie.
Cand cauza rinoreei este sinuzita, este posibil sa aparai dureri la nivelul fetei (inclusiv la nivelul obrajilor si in jurul ochilor).
Atunci cand cauza este rinita alergica, este posibil ca rinoreea sa fie insotita de stranut, prurit nazal sau lacrimare a ochilor.
In functie de cauza care provoaca secretia nazala, aceasta poate avea un aspect diferit. Daca secretia nazala este cauzata de un fenomen iritativ, aceasta poate avea un aspect clar si limpede. Secretia nazala clara, insa, nu exclude o infectie. Atunci cand secretia nazala este de culoare galbena sau verzuie poate indica un proces infectios.

 

Cum se stabileste diagnosticul de rinoree?

Daca rinoreea este persistenta, poate fi necesar un consult alergologic sau ORL. Medicul specialist va evalua simptomele si istoricul medical al pacientului si va efectua un examen fizic. In cadrul consultului se pot efectua si investigatii precum endoscopia nazala, unde o camera cu fibra optica flexibila poate fi utilizata pentru a evalua intreaga cavitate nazala. Acest lucru se poate face in clinica fara a fi nevoie de anestezie generala.

 

Care este tratamentul rinoreei?

In cele mai multe cazuri, rinoreea dispare de la sine. In general, nu este necesar tratamentul, dar exista si exceptii, printre care:
- Infectii ale sinusurilor: infectiile sinusurilor pot disparea de la sine. Dar, daca simptomele nu se amelioreaza dupa 10 zile, medicul  poate prescrie antibiotice, decongestionante orale sau topice sau spray-uri intranazale cu steroizi.
- Rinita cronica: In acest caz este posibil sa fie necesara o interventie chirurgicala pentru probleme structurale, cum ar fi polipi nazali, un sept deviat sau vegetatii adenoide marite.
- Blocarea unui corp strain in cavitatile nazale: In acest caz, obiectul strain trebuie indepartat cu ajutorul unei pensete sau prin aspiratie.

Medicamente utilizate in tratamentul rinoreei

Anumite medicamente fara prescriptie medicala (OTC) pot ajuta la ameliorarea manifestarilor rinoreei, inclusiv:
- Expectorante: Aceste medicamente pot reduce vascozitatea mucusului pentru a ajuta la eliminarea acestuia. 
- Decongestionante: Aceste medicamente reduc edemul mucoasei, congestia nazala si pot ameliora uscaciunea mucoasei.
- Antihistaminice: Aceste medicamente pot ajuta mai ales in cazul in care cauza rinoreei este o alergie.

Remedii naturale la domiciliu pentru rinoree

- Consum crescut de lichide. Consumul de lichide si mentinerea hidratarii pot fi de ajutor in cazul congestiei nazale. Acest lucru asigura o consistenta fluida a mucusului si ajuta la eliminarea acestuia. Bauturile calde precum ceaiurile pot fi uneori mai utile decat cele reci, deoarece ajuta la deschiderea si decongestionarea cailor respiratorii. Anumite ceaiuri din plante contin ierburi care sunt decongestionante usoare. 
- Utilizarea unui umidificator sau inhalarea aburilor. Potrivit unui studiu din 2019, inhalarea aburului cald reduce semnificativ acumularea de mucus cauzata de rinita alergica.
- Utilizarea spray-urilor nazale. Spray-urile nazale saline constituie un tratament natural care ajuta la mentinerea igienei nazale si la curatarea sinusurilor. Potrivit unui studiu din 2021 persoanele cu infectii ale cailor respiratorii superioare care au utilizat un spray nazal salin si-au redus simptomele precum rinoreea si congestia nazala.
- Utilizarea compreselor calde. Aplicarea unei comprese calde pe frunte si pe nas de mai multe ori pe zi poate ajuta la eliminarea mai usoara a secretiilor nazale si la calmarea presiunii sinusurilor. O compresa calda functioneaza prin stimularea circulatiei sangvine in zona sinusurilor. 


Cum poate fi prevenita rinoreea?

Rinoreea nu poate fi prevenita intotdeauna, insa, in functie de cauza si de tipul de rinoree, pot fi adoptate unele masuri ce pot sa reduca riscul de a o dezvolta.  Masurile pentru prevenirea infectiilor virale se pot aplica si in cazul rinoreei cauzate de acestea. Spalarea frecventa a mainilor, curatarea si dezinfectarea suprafetelor, evitarea contactului cu persoanele care prezinta simptome de gripa si raceala, pot ajuta la pervenirea riscului de a dezvolta infectii respiratorii si implicit rinoree.
In cazul rinoreei cauzate de alergii, evitarea alergenilor si utilizarea antihistaminicelor pentru gestionarea simptomelor alergice, pot ajuta la prevenirea rinoreei.

 

Bibliografie:

Rhinorrhea (Runny Nose), Cleveland Clinic official website
Chronic Rhinorrhea (Runny Nose), Stanford Medicine official website
Runny nose, Mayo clinic official website
Home Remedies for a Runny Nose, Healthline official website
Runny nose, Health Direct official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 10-10-2024

Produse din categoria Rinoreea (secretii nazale)

Medicamente(8)

Vezi Politica de confidentialitate date personale