Ce este Roseola?
Roseola infantum este o afectiune virala, contagioasa, frecventa in copilarie, cauzata de infectia cu herpesvirusul uman 6 (HHV-6) sau, mai rar, de herpesvirusul uman 7 (HHV-7). Roseola infantum, cunoscuta si sub numele de exantem subitum sau a sasea boala a copilariei, se prezinta de obicei la copiii cu varsta cuprinsa intre sase si 12 luni, nouazeci la suta din cazuri fiind intalnite la copii mai mici de doi ani.
Pacientii cu virus prezinta in mod clasic febra acuta de grad inalt de pana la 40 de grade Celsius care dureaza intre trei si cinci zile. Dupa aceea, scaderea rapida a febrei este insotita de o eruptie papulara roz, fara mancarime (nepruriginoasa), care debuteaza pe trunchi. Cincisprezece la suta dintre copii vor avea, de asemenea, o criza febrila acuta in timpul fazei febrile a bolii. Roseola infantum este o boala care se remite natural (autolimitata), diagnosticabila clinic, care poate fi tratata simptomatic.
Care este cauza Roseolei infantum?
Herpesvirusul uman 6, un virus incadrat in familia Herpesviridae, cauzeaza Roseola infantum. HHV-6 este un betaherpesvirus, inrudit cu citomegalovirusul uman (HCMV) si herpesvirusul uman 7 (HHV-7). Uneori, Roseola infantum poate fi cauzata si de herpesvirusul uman 7.
Cum se transmite Roseola infantum?
Herpesvirusul uman 6 se reproduce cel mai frecvent in leucocite si in glandele salivare in timpul infectiei primare si, prin urmare, va fi prezent in saliva. Atunci cand copilul infectat tuseste, stranuta sau vorbeste poate transmite virusul altor persoane. Virusul este contagios, chiar inainte ca eruptia cutanata sa se dezvolte si se poate raspandi prin saliva. Dupa ce temperatura copilului revine la normal timp de 24 de ore, acesta nu mai este contagios, chiar daca eruptia este inca prezenta. O temperatura normala variaza intre 35,4 deg C si 37,5 de grade C. Febra reprezinta o temperatura peste 38 de grade C.
Daca ati avut roseola, sistemul imunitar dezvolta anticorpi impotriva acesteia. Din acest motiv, este putin probabil ca o persoana sa fie infectata de doua ori.
Care sunt simptomele Roseolei infantum?
Daca copilul dumneavoastra este expus la roseola si se infecteaza cu virusul, va dura probabil 1 pana la 2 saptamani pana cand semnele si simptomele de infectie sa apara. Sau s-ar putea sa nu apara deloc. Este posibil ca infectia cu roseola sa fie asimptomatica.
Simptomele Roseolei infantum pot include:
- Febra. Roseola debuteaza adesea cu o febra mare mai mare de 39,4 C. Incepe brusc si dureaza 3 pana la 5 zile. Unii copii pot avea, de asemenea, dureri in gat, secretii nazale sau tuse insotite sau nu de febra. De asemenea, copilul dumneavoastra poate prezenta ganglioni limfatici umflati la nivelul gatului.
- Eczema. Dupa ce febra dispare, apare adesea o eruptie cutanata. O eruptie cutanata cu roseola este formata din multe pete sau pete mici.
Eruptia din Roseola infantum, Sursa poza: NHS.uk
Eruptia cutanata debuteaza adesea pe piept, spate si abdomen si apoi se extinde la gat si brate. In unele cazuri poate afecta si picioarele si fata. Este putin probabil ca eruptia cutanata sa fie insotita de mancarime sau de durere. Eruptia cutanata poate dura de la cateva ore la cateva zile.
Alte semne si simptome ale roseolei pot include:
- Iritabilitate
- Diaree usoara
- Scaderea apetitului
- Pleoapele umflate
Cum poate fi diagnoticata Roseola infantum?
Roseola poate fi diagnosticata pe baza simptomelor. Simptomele initiale sunt similare cu multe alte boli ale copilariei, cum ar fi rujeola. O eruptie cutanata specifica roseolei debuteaza adesea pe piept sau pe spate. Rujeola debuteaza de obicei cu o eruptie la nivelul fetei.
Uneori se efectueaza si un test de sange pentru a confirma diagnosticul.
Care este tratamentul Roseolei infantum?
Nu exista tratament pentru roseola. Majoritatea copiilor se recupereaza in decurs de o saptamana de la debutul febrei. Cu sfatul medicului puteti administra copilului dumneavoastra medicamente pentru febra si durere eiberate fara prescriptie medicala (forme farmaceutice special concepute pentru sugari si copii). Nu administrati niciodata aspirina copiilor si adolescentilor care se recupereaza dupa o infectie virala, deoarece exista riscul de a dezvolta Sindrom Reye.
Unii medici pot prescrie tratament antiviral pentru persoanele care au un sistem imunitar slabit.
Stil de viata si remedii la domiciliu
La fel ca majoritatea virusurilor, roseola trebuie doar sa-si urmeze cursul. Eruptia cu roseola este inofensiva si dispare in 1 pana la 3 zile. Nu sunt necesare creme sau unguente.
Pentru a trata febra copilului acasa, medicul va poate recomanda:
- Multa odihna
- Multe lichide
- Impachetari si comprese
Cum poate fi prevenita Roseola infantum?
Nu exista un vaccin care sa previna roseola. O buna igiena este cea mai buna modalitate de a preveni raspandirea virusului. Puteti reduce riscul de infectie prin:
- Evitarea contactului apropiat cu cineva care este infectat
- Tusind si stranutand in pliul cotului
- Spalarea frecventa a mainilor si folosirea dezinfectantilor pentru maini
Bibliografie:
Tessa B. Mullins; Karthik Krishnamurthy, Roseola Infantum, Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan, NIH, National Library of Medicine official website
What Is Roseola?, WebMD official website
Roseola, Cleveland clinic official website
Roseola, Mayo Clinic official website
Roseola, NHS official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona