Infectia cu Rotavirus (afecțiuni medicale)

Ce este infectia cu Rotavirus?

 

Infectia cu Rotavirus este o infectie gastro-intestinala cauzata de virusuri din genul Rotavirus, familia Rotaviridae.

Rotavirusurile sunt cea mai frecventa cauza a bolii diareice severe la sugari si copiii mici din intreaga lume. Simptomele sunt diareea apoasa, varsaturile si febra si pot persista intre trei si cinci zile. Desi tulpinile virale prezinta o diversitate considerabila, cinci serotipuri sunt responsabile pentru majoritatea bolilor cu rotavirus uman. 
Transmise in principal pe cale fecal-orala, rotavirusurile afecteaza marea majoritate a copiilor din intreaga lume inainte de varsta de 3 ani si in majoritatea tarilor in curs de dezvoltare inainte de primul an de viata.

 

Cum se transmite infectia cu Rotavirus?

 

Virusurile din genul Rotavirus sunt eliminate in concentratii foarte mari, timp de mai multe zile in scaunele si varsaturile persoanelor infectate. Transmiterea are loc in principal pe cale fecal-orala, direct de la persoana la persoana sau indirect prin obiecte contaminate. 

 

Care sunt simptomele infectiei cu Rotavirus?

 

Simptomele debuteaza de obicei la aproximativ doua zile dupa ce o persoana este expusa la Rotavirus.

Varsaturile si diareea apoasa pot dura intre trei si opt zile.

Simptomele suplimentare pot include pierderea apetitului si deshidratarea (pierderea fluidelor corporale), care pot fi deosebit de periculoase pentru sugari si copii mici.
Simptomele deshidratarii includ:
- reducerea volumului de urina
- uscaciunea gurii si a gatului
- senzatie de ameteala la ridicare in pozitie ortostatica
- lacrimi putine sau absenta lacrimilor
- somnolenta sau agitatie neobisnuita

 

Care sunt simptomele care necesita apearea la medic?

 

Contactarea pediatrului este indicata cand:
- Copilul are diaree de mai mult de 24 de ore
- Copilul prezinta varsaturi frecvente
- Copilul are scaun negru sau scaun care contine sange sau puroi
- Copilul are o temperatura mai mare de 38,9° C
- Copilul pare obosit, iritabil sau acuza durere
- Copilul prezinta semne sau simptome de deshidratare, inclusiv gura uscata, plans fara lacrimi, urinare redusa sau absenta acesteia, somnolenta neobisnuita sau lipsa de reactie

In cazul unui adult, poate fi contactat medicul daca:
- Adultul prezinta diaree mai mult de doua zile
- Adultul prezinta varsaturi de mai mult de 24 de ore si prezinta semne de deshidratare precum sete excesiva, gura uscata, urinare redusa sau absenta acesteia, slabiciune severa, ameteli.
- Adultul prezinta sange in varsaturi 
- Adultul prezinta o temperatura mai mare de 39,4° C

 

 

Cum poate fi stabilit diagnosticul de infectie cu Rotavirus?

 

Multe afectiuni pot provoaca diaree. Desi Rotavirusul este adesea diagnosticat pe baza simptomelor si a unui examen fizic, o analiza a probei de scaun poate fi utilizata pentru a confirma diagnosticul. Diagnosticul poate fi stabilit cu exactitate prin efectuarea unui test PCR sau prin testari imunologice.

 

Care este tratamentul infectiei cu Rotavirus?

 

Nu exista un tratament specific pentru infectia cu rotavirus. De obicei, infectia se rezolva in trei pana la sapte zile.
Prevenirea deshidratarii este obiectivul cel mai important in gestionarea infectiei cu Rotavirus. Pentru a preveni deshidratarea in timp ce infectia este activa, se recomanda un aport mare de lichide. Daca copilul prezinta diaree severa, este indicat consultul medicului, mai ales daca diareea dureaza mai mult de cateva zile. 
Pentru copii, o solutie cu saruri de rehidratare poate inlocui mineralele pierdute mai eficient decat apa sau alte lichide. Acestea pot fi administrate in caz de deshidratare usoara. Deshidratarea severa poate necesita lichide intravenoase administrate in spital.

Medicamentele antidiareice nu sunt recomandate in infectia cu rotavirus.

 

Cum poate fi prevenita infectia cu Rotavirus?

 

Infectia cu Rotavirus poate fi prevenita prin respectarea masurilor generale de igiena si prin spalarea frecventa a mainilor.

Insa, cea mai eficienta metoda de a preveni infectia cu Rotavirus este vaccinul. Exista doua vaccinuri aprobate, ambele fiind de uz oral.

Majoritatea copiilor (aproximativ 9 din 10) care sunt vaccinati vor fi protejati de boala severa cu Rotavirus. Aproximativ 7 din 10 copii vor fi protejati de boala cu rotavirus de orice severitate.

Copiii, chiar si cei care sunt vaccinati, se pot infecta cu Rotavirus de mai multe ori. Acest lucru se datoreaza faptului ca nici infectia naturala cu rotavirus, nici vaccinarea nu ofera protectie completa impotriva infectiilor viitoare. Copiii care nu sunt vaccinati au de obicei simptome mai severe prima data cand dezvolta infectia cu rotavirus. Copiii vaccinati prezinta o probabilitate mai mica de a se imbolnavi cu Rotavirus.

 

Bibliografie:

Rotavirus, World Health Organization official website

Rotavirus, CDC official website

Rotavirus, Mayo Clinic official website

Rotavirus, Cleveland Clinic official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 28-08-2023

Produse din categoria Infectia cu Rotavirus

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale