Sampoane fara sulfati (informatii utile)

Ce sunt sulfatii?

Sulfatii sunt surfactanti sau agenti tensioactivi utilizati pentru a crea spuma si pentru a indeparta cu usurinta impuritatile. Acestia scad tensiunea superficiala a lichidului in care se afla, ceea ce face ca lichidul sa fie mai usor miscibil cu apa, producand spuma.
Acestia se gasesc in multe produse de ingrijire personala, cum ar fi geluri de dus, sampoane, produse de curatare faciala si paste de dinti, precum si in produsele de curatare de uz casnic.

 

Ce rol au sulfatii in compozitia sampoanelor?

Sampoanele care contin sulfati sunt concepute pentru a curata parul si scalpul. Cand sunt combinati cu apa, sulfatii produc spuma si indeparteaza cu usurinta celulele moarte ale pielii, sebumul si impuritatile de la nivelul scalpului si parului.
Principalii sulfati gasiti in componenta sampoanelor sunt lauril sulfat de sodiu (SLS) si laureth sulfat de sodiu (SLES). Alte produse pot contine variatii ale acestor compusi, de asemenea. Aceste substante indeplinesc celasi rol ca si sulfatii.

 

Care sunt avantajele utilizarii sulfatilor in formularea sampoanelor?

Sulfatii confera o actiune de spumare mai buna si ofera avantaje si beneficii sampoanelor care ii contin, precum:  
- o actiune extinsa pe o zona mai mare a scalpului
- poate ajuta ingredientele active din sampon sa isi exercite mai bine efectul si sa patrunda in profunzimea parului, la nivelul scalpului si a tuturor firelor de par
- utilizarea unei cantitati mai mici de sampon

 

Care sunt dezavantajele si riscurile utilizarii sulfatilor in formularea sampoanelor?

Pot exista unele dezavantaje in ceea ce priveste includerea sulfatilor in formularea sampoanelor.
Un dezavantaj este ca sulfatii pot exercita un efect de curatare prea accentuat. Sulfatii ajuta samponul sa elimine sebumul si impuritatile. Cu toate acestea, parul trebuie sa isi pastreze o umiditate optima dar si o parte din sebumul natural pentru a ramane suplu si sanatos. Sulfatii pot indeparta excesiv aceste componenete naturale ale parului si scalpului, lasand parul uscat. De asemenea, pot fprovoca uscarea scalpului si il pot predispune la iritatii.
Lauril sulfatul de sodiu poate prezenta unele riscuri minore, cum ar fi iritatia ochilor, iritatia pielii si toxicitatea generala daca o persoana ingereaza produsul. 

 

Cand nu este indicata utilizarea sampoanelor cu sulfati?

Pentru unele persoane este indicata evitarea formulelor cu sulfati:

Persoane cu piele sensibila sau care sufera de anumite afectiuni ale pielii

Persoanele cu afectiuni ale pielii, cum ar fi eczema sau psoriazisul, pot prezenta mancarime, roseata si scuame dupa utilizarea sampoanelor care contin sulfati.
Samponul fara sulfati este recomandat de Academia Americana de Dermatologie pentru persoanele cu rozacee. Acest lucru se datoreaza faptului ca sulfatii irita pielea afectata de rozacee si poate duce la simptome deranjante ce se pot manifesta la nivelul scalpului, umerilor, fetei si spatelui. 
Academia Americana de Dermatologie recomanda evitarea sulfatilor de catre persoanele care sufera de eczeme, dermatita de contact sau piele sensibila. Efectul de spumare al sampoanelor cu sulfati ar putea agrava aceste afectiuni ale pielii.

• Persoanele sensibile la sulfati 

O reactie alergica este posibil sa apara la persoanele sensibile la sulfati. Simptomele pot fi:
- roseata
- eruptii cutanate
- inflamatie
- mancarime
- urticarie

Persoanele cu parul uscat, incretit, electrizat

Sulfatii provoaca incretirea sau electrizarea parului. Cand sulfatii intra in contact cu parul, creeaza o sarcina electrica negativa, care poate provoca incretirea sau electrizarea parului. Aceste efecte pot fi minimalizate daca se utilizeaza un sampon care contine ca si ingrediente active agenti anti frizz, cum ar fi agentii tensioactivi amfoteri sau neionici. 

Persoane cu par vopsit si tratat chimic

Samponul care contine sulfati poate indeparta mai repede culoarea parului vopsit.

Persoane care isi vopsesc parul sau il indreapta sau onduleaza frecvent 

Parul vopsit, indeptat si ondulat frecvent este predispus la uscare si degradare, iar sampoanele ce contin sulfati pot contribui la accentuarea fenomenului de uscare al acestuia.


Desi exista o varietate de sampoane fara sulfati disponibile, multe dintre aceste produse contin inca compusi chimici care sunt similari cu sulfatii.
Persoanele cu pielea si parul deosebit de sensibile ar trebui sa aleaga cele mai naturale si blande sampoane, fara sulfati, dar si fara alte componente iritante, pentru a ajuta la prevenirea efectelor secundare.
Sampoanele fara sulfati se pot simti diferit la inceputul utilizarii, pot forma spuma mai greu si se pot utiliza cantitati mai mari pentru a curata bine parul. De asemenea, poate fi necesara o clatire a parului mai insistenta pentru a indeparta produsul de pe par.
Cu toate acestea, sampoanele fara sulfati, curata in general parul la fel de eficient ca si sampoanele care contin sulfati.

 

Bbibliografie:

Should I Switch to a Sulfate-Free Shampoo?, Good Rx Health official website
Are sulfates in shampoo dangerous?, Medical News Today official website
Should You Avoid Shampoos with Sulfates?, Healthline official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 13-05-2024

Produse din categoria Sampoane fara sulfati

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale