Sanatatea coloanei vertebrale (informatii utile)

Ce este coloana vertebrala?

Coloana vertebrala este o structura complexa osoasa, cu rol de sustinere a corpului, ce conecteaza diferite parti ale sistemului musculo-scheletic. Coloana vertebrala permite miscari precum mersul, statul in picioare, rasucirea corpului, aplecarea.

 

Care sunt partile componenete ale coloanei vertebrale?

O coloana vertebrala sanatoasa prezinta patru curburi naturale. Aceste curburi absorb socurile asupra corpului protejand coloana vertebrala. 
Partile componenete ale coloanei vertebrale sunt:

Vertebrele: Coloana vertebrala este alcatuita din 33-34 de vertebre care formeaza canalul spinal. Canalul spinal adaposteste maduva spinarii si nervii, protejandu-le de leziuni. Majoritatea vertebrelor sunt mobile si confera coloanei vertebrale flexibilitate. Vertebrele inferioare sunt fuzionate si nu se misca.

Articulatiile: Acestea prezinta cartilaje ce asigura mobilitatea si flexibilitatea coloanei vertebrale. 

Discurile intervertebrale: Aceste formatiuni sunt plate si rotunde si sunt localizate intre vertebre si actioneaza ca zone de amortizoare la nivelul coloanei vertebrale. Fiecare disc are un centru moale, asemanator unui gel (nucleul pulpos) inconjurat de un inel exterior flexibil.

Maduva spinarii si nervii: Acestea sunt localizate in canalul spinal. Maduva spinarii conecteaza creierul de restul corpului permitand miscarea corpului. Aceasta contine fascicule de fibre nervoase ce alcatuiesc nervii si transporta impulsuri nervoase in diferite parti ale corpului. 

 

Care sunt segmentele coloanei vertebrale?

Cele 33-34 de vertebre alcatuiesc cinci segmente distincte ale coloanei vertebrale. Incepand de la gat si coborand spre pelvis, aceste segmente sunt:

Zona cervicala

Zona cervicala reprezinta partea superioara a coloanei vertebrale si este alcatuita din sapte vertebre (C1 pana la C7). Coloana cervicala formeaza o curbura spre interior numita curba lordotica. Aceste vertebre sustin craniul si permit o gama variata de miscari ale capului.

Zona toracala

Aceasta zona a coloanei este alcatuita din 12 vertebre (T1 pana la T12). Coastele se ataseaza de coloana vertebrala toracala. Aceasta sectiune a coloanei vertebrale se indoaie usor pentru a forma o curbura numita curba cifotica.

Zona lombara

Cinci vertebre (L1 pana la L5) alcatuiesc partea inferioara a coloanei vertebrale. Coloana lombara sustine partile superioare ale coloanei vertebrale. Se conecteaza la pelvis si suporta cea mai mare parte a greutatii corpului, precum si stresul mecanic in momentul ridicarii. Coloana lombara se indoaie spre interior pentru a crea curba lordotica.

Zona sacrala

Zona sacrala este alcatuita din cinci vertebre sacrale (S1 la S5) care fuzioneaza sub forma unui triunghi. Vertebrele sacrale si oasele soldurilor formeaza un inel numit centura pelviana.

Coccis

Patru vertebre sudate alcatuiesc cocisul. Acesta este localizat in partea de jos a coloanei vertebrale. Muschii si ligamentele planseului pelvin se ataseaza de coccis.

 

Care este rolul coloanei vertebrale?

Cele trei functii principale ale coloanei vertebrale sunt:
- Protejarea maduvei spinarii, a terminatiilor nervoase si protejarea unor organele interne ale corpului
- Sprijin structural si asigurarea echilibrului pentru a mentine o postura verticala
- Asigurarea mobilitatii corpului

 

Cum poate fi mentinuta sanatatea coloanei vertebrale?

Anatomia coloanei vertebrale este conceputa pentru pentru a oferi forta si flexibilitate corpului uman. Exista aspecte carora daca li se acorda importanta zi de zi, pot contribui la o mai buna functionalitate si la intretinerea sanatatii coloanei vertebrale.

Introducerea unei rutine de exercitii fizice usoare pentru sanatatea coloanei vertebrale

Exercitiile sunt esentiale atunci cand vine vorba de mentinerea unei coloane vertebrale sanatoase si pot ajuta, de asemenea, la corectarea si ameliorarea unor afectiuni ale coloanei vertebrale.
Este recomandat un program de exercitii simplu, care sa se concentreze pe intinderea si intarirea muschilor spatelui si a muschilor abdominali. Efetuarea unui astfel de program de exercitii fizice poate contribui la:
- Distribuirea nutrientilor la nivelul discurilor coloanei vertebrale si in tesuturile moi
- Reducerea inflamatiei si accelerarea procesului de vindecare
- Mentinerea muschilor, ligamentelor si articulatiilor sanatoase
Este recomandat ca dificultatea exercitiilor sa fie crescuta treptat si sa se apeleze la sfatul unui kinoterapeut sau a unui instructor certificat atunci cand se stabileste practicarea acesui tip de exercitii.

Reevaluarea posturii de mai multe ori pe zi

Coloana vertebrala prezinta curburi naturale, iar daca pozitia in sezut nu respecta aceste curburi, nervii spinali pot fi afectati. Pozitia in sezut creste solicitarea discurilor intervertebrale cu 40%, ceea ce in timp poate genera durere sau hernie de disc, provocand inflamarea sau compresia nervilor spinali.
In cazul unei slujbe care implica mult stat in pozitia in sezut, este importanta ajustarea scaunului de birou si a biroului pentru a le pozitiona ergonomic. Alta optiune poate fi lucrul la birou in picioare. De asemenea, este important ca la fiecare ora sa se efectueze exercitii de intindere sau plimbari.

Practicarea plimbarilor

Beneficiile mersului pe jos sunt numeroase:
- Intarirea muschilor de baza care mentin corpul in pozitie verticala
- Hranirea tesuturilor moi ale coloanei vertebrale cu nutrientii necesari
- Cresterea flexibilitatii coloanei vertebrale
- Imbunatatirea echilibrului
- Intarirea structurii osoase

Utilizarea terapiei termice

Aplicarea caldurii pe muschii din jurul coloanei vertebrale creste fluxul de sange, care transporta substante nutritive muschilor. Terapia cu caldura poate reduce, de asemenea, durerea asociata cu afectiuni ale muschilor si articulatiilor din jurul coloanei vertebrale si poate ameliora spasmele musculare. 
Exista multe optiuni pentru aplicarea locala a terapiei termice. Pot fi utilizate comprese de incalzire, impachetari termice (care se preteaza mai mult pentru utilizarea in partea inferioara a spatelui si ofera un nivel scazut de caldura timp de cateva ore), comprese cu gel cald, sticle cu apa fierbinte sau bai calde. In cazul in care sunt prezente afectiuni cronice este bine sa fie consultat medicul inainte de a opta pentru acest tip de terapie.

Alegerea unei perne si a unei saltele potrivite pentru somn

Perna trebuie sa sustina curbura naturala a gatului si a spatelui. In functie de pozitia de somn, se alege si tipul de perna potrivit.
Daca persoana doarme pe o parte, se va opta pentru o perna mai groasa pentru a se asigura ca gatul si capul sunt pozitionate intre umeri. De asemenea, poate fi plasata o perna intre picioare pentru a elimina presiunea exercitata pe partea inferioara a coloanei.
Daca persoana doarme pe spate, se va opta pentru o perna de grosime medie sau sau pentru o perna plata, astfel incat gatul sa nu fie mentinut prea sus. De asemenea, poate fi plasata o perna sub genunchi pentru a ajuta la mentinerea curburii normale a regiunii inferioare a coloanei vertebrale.
Saltelele tari sau cu duritate medie sunt recomandate pentru mentinerea unei pozitii corecte a coloanei vertebrale in timpul somnului.
Ca regula generala, este recomandata evitarea dormitului pe burta sau in pozitie fetala, deoarece aceste pozitii nu sunt foarte sanatoase pentru coloana vertebrala.

Adoptarea unei diete sanatoase

Dieta zilnica joaca un rol important in mentinerea sanatatii coloanei vertebrale. Consumul de alimente bogate in calciu si alti nutrienti si vitamine, poate ajuta la prevenirea problemelor coloanei vertebrale.
Este importanta eliminarea alimentelor procesate si limitarea consumului de alimente dulci. O dieta sanatoasa ajuta si la mentinerea unei greutati corporale normale, ceea ce reduce presiunea asupra coloanei vertebrale si minimalizeaza durerile de spate.

Practicarea gimnasticii in apa

Exercitiile in mediul acvatic reduc forta gravitatiei si ajuta la sustinerea coloanei vertebrale, reducand astfel riscul de lezare sau durere in timpul activitatii fizice. De asemenea, vascozitatea apei ofera o usoara rezistenta in timpul exercitiilor. De asemenea, se poate practica pur si simplu mersul in piscina, in apa pana la talie, pentru intarirea muschilor spatelui.

Masajul

Studiile arata ca terapia prin masaj este eficienta pentru unele tipuri de dureri de spate. 
Masajele ofera mai multe beneficii:
- Imbunatatirea circulatiei sangvine
- Restabilirea flexibilitatea coloanei vertebrale
- Efect benefic in insomnie
- Cresterea nivelului de endorfine - substantele chimice naturale ale corpului care stimuleaza starea de bine

Renuntarea la fumat

Fumatul creste probabilitatea de a dezvolta tulburari degenerative ale coloanei vertebrale si dureri de spate prin deteriorarea structurilor vasculare ale discurilor si articulatiilor coloanei vertebrale. 

Purtarea incaltamintii care sustine coloana vertebrala

Incaltamintea joaca un rol important in sustinerea coloanei vertebrale. Incaltamintea potrivita ofera o baza de sprijin care ajuta coloana vertebrala si corpul sa ramana aliniate. Zona de incaltaminte din spatele calcaiului trebuie sa fie confortabila, iar talpa trebuie sa asigure stabilitate pentru ca piciorul sa nu se miste in lateral.

 

Bibliografie:

11 Ways to Indulge Your Spine, Spine Health official website
Spine Structure and Function, Cleveland Clinic official website
A Patient's Guide to Anatomy and Function of the Spine, University of Maryland official website
Understanding Spinal Anatomy: Overview of the Spine, Spine Institute official website

Radu Turchin, Gheorghe Guzun, Boris Topor, Viorel Nacu, Sergiu Visnevschi, Clinical anatomy of the spine, Lumbar region and retroperitoneal space, Lecture notes, "Nicolae Testemitanu" State University of Medicine and Pharmacy, Chisnau 2017

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 18-10-2023

Produse din categoria Sanatatea coloanei vertebrale

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale