Scarlatina (afecțiuni medicale)

Ce este scarlatina?

Scarlatina este o boala infectioasa bacteriana, determinata de anumite serotipuri de streptococ beta hemolitic de grupul A (SGA, Streptococcus pyogenes), care produc o toxina eritrogena sau eritrotoxina.

Care sunt cauzele scarlatinei?

Scarlatina este cauzata de Streptococul beta hemolitic de grup A. Acesta elibereaza o toxina care produce eruptia cutanata si limba rosie.
Infectia se raspandeste de la o persoana la alta prin picaturile eliberate atunci cand o persoana infectata tuseste sau stranuta. Perioada de incubatie - timpul dintre expunere si boala - este de obicei de 2 pana la 4 zile.

Care sunt simptomele scarlatinei?

Semnele si simptomele specifice scarlatinei includ:
- Eruptie cutanata rosie. Eruptia cutanata arata ca o arsura solara si se simte ca un si cum ai atinge un smirghel. De obicei, debuteaza pe fata sau pe gat si se extinde pe trunchi, brate si picioare. Apasand cu degetul pe pielea inrosita aceasta isi pierde culoarea rosie.
- Pliuri rosii. Pliurile pielii din zona inghinala, axilara, coatelor, genunchilor si gatului devin de obicei un rosu mai intens decat celelalte zone cu eruptie.
- Fata imbujorata. Fata poate aparea imbujorata insotita de un cerc palid in jurul gurii.
- Limba cu aspect de capsuna. Limba pare in general rosie si denivelata si este adesea acoperita cu un strat alb la inceputul bolii.

Semnele si simptomele scarlatinei includ, de asemenea:
- Febra de 38,0 C sau mai mare, adesea cu frisoane
- Gat foarte dureros si rosu, uneori cu pete albe sau galbui
- Dificultate la inghitire
- Ganglioni limfatici mariti la nivelul gatului, care sunt sensibili la atingere
- Greata sau varsaturi
- Durere de burta (abdominala)
- Durere de cap si dureri de corp
Eruptia cutanata si inrosirea fetei si a limbii dureaza de obicei aproximativ o saptamana. Dupa ce aceste semne si simptome au disparut, pielea afectata de eruptie se exfoliaza adesea.

Care sunt factoriii de risc pentru scarlatina?

Copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 15 ani au sanse mai mari decat alte persoane sa dezvolte scarlatina. Germenii scarlatinei se raspandesc mai usor printre persoanele aflate in contact apropiat, cum ar fi membrii familiei si colectivitatile frecventate.
Scarlatina apare cel mai adesea dupa o infectie streptococica. Uneori, scarlatina poate aparea si dupa o infectie a pielii, cum ar fi impetigo. Oamenii pot face scarlatina de mai multe ori de-a lungul vietii.

Care sunt complicatiile ce pot fi dezvoltate secundar scarlatinei?

Daca scarlatina nu este tratata, bacteria se poate raspandi la amigdale, piele, sange, urechea medie, sinusuri, plamanii, inima, rinichi, articulatii, muschi.
Rareori, scarlatina poate duce la febra reumatica, o boala inflamatorie grava care poate afecta inima, articulatiile, sistemul nervos si pielea.
S-a sugerat o posibila relatie intre infectia cu streptococ si o afectiune rara numita tulburare neuropsihiatrica autoimuna asociata cu streptococii de grup A (PANDAS). Copiii cu aceasta afectiune experimenteaza simptome agravate ale afectiunilor neuropsihiatrice, cum ar fi tulburarea obsesiv-compulsiva sau tulburarile de tic, cu streptococ. Aceasta relatie ramane in prezent nedovedita si controversata.

Cum poate fi diagnosticata scarlatina?

In timpul examenului fizic efectuat de medic, acesta ar putea verifica urmatoarele aspecte:
- starea gatului, a amigdalelor si a limbii copilului
- prin palpare poate verifica daca ganglionii limfatici sunt mariti
- evalua aspectul si textura eruptiei cutanate

Exudat faringian

Daca medicul suspecteaza ca streptococul este cauza bolii copilului, poate recolta un exudat faringian.
Un test rapid streptococic poate identifica rapid bacteria. Daca testul rapid este negativ, dar medicul crede ca streptococul este cauza bolii copilului, se poate recolta un exudat faringian. Poate dura mai mult pentru a obtine rezultatele acestui test.
In ccea ce priveste diagnosticarea Institutul de Sanatate Publica din Romania si Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile face urmatoarele precizari:
- Cultura din proba de exsudat faringian este "investigatia de aur" pentru diagnosticul anginelor streptococice. Daca exsudatul este recoltat corect, cultura are o precizie de
90-95% in diagnosticul anginelor streptococice.
- Nu se vor folosi teste rapide pentru diagnosticul anginelor streptococice, deoarece nu sunt specifice.
- Recoltarea probelor de exudat faringian se face inainte de inceperea tratamentului cu antibiotic.

Care este tratamentul scarlatinei?

Pentru scarlatina, medicul va prescrie un antibiotic. 
Febra si durerea pot fi diminuate prin administrarea de ibuprofen sau paracetamol conform recomandarilor medicului dumneavoastra.
Copilul dumneavoastra se poate intoarce in colectivitate dupa ce a administrat antibiotic timp de 12-24 ore si nu mai are febra. De regula, contagiozitatea dispare dupa maxim 48 ore de la debutul tratamentului cu antibiotic. Insa, daca scarlatina nu este tratata cu antibiotic, contagiozitatea poate persista chiar si cateva luni.

Care sunt remediile la domiciliu ce pot fi utile in caz de scarlatina?

In timpul scarlatinei, puteti apela la mai multe solutii pentru a reduce disconfortul si durerea copilului.
- Odihna. Somnul ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor. Incurajati copilul sa se odihneasca pana se simte mai bine. 
- Hidratarea. Mentinerea gatului lubrifiat si umed usureaza inghitirea si ajuta la prevenirea deshidratarii.
- Gargara cu apa sarata. Pentru copiii mai mari si adulti, gargara de mai multe ori pe zi poate ajuta la ameliorarea durerilor de gat. Asigurati-va ca ii spuneti copilului sa scuipe lichidul dupa gargara.
- Umidificarea aerului. Cresterea umiditatii aerului poate ajuta la usurarea disconfortului. Spray-urile nazale saline ajuta, de asemenea, la mentinerea umezelii mucoaselor.
- Mierea. Mierea poate fi folosita pentru a calma durerile de gat. Nu oferiti miere copiilor mai mici de 12 luni.
- Alimente usoare. Alimentele usor de inghitit includ supe, cereale fierte, piure de cartofi, fructe moi, iaurt si oua fierte moi. Alimentele reci, cum ar fi serbetul, iaurtul inghetat sau sucurile de fructe congelate si lichidele calde pot avea efect linistitor. Evitati alimentele picante sau acide precum sucul de portocale.
- Evitati iritantii. Fumul de tigara poate irita gatul si agrava durerea in gat. De asemenea, evitati vaporii de la substante care pot irita gatul si plamanii. Aceste substante pot include vopsea, produse de curatare, tamaie si uleiuri esentiale.

Cum se raspandeste scarlatina?

Streptococii din grupul A sunt foarte contagiosi.
 In general, bacteriile se pot raspandi prin:
- picaturi respiratorii
- contact direct
Rareori, oamenii pot raspandi streptococi din grupul A prin alimente care nu sunt manipulate corespunzator.
De obicei, este nevoie de doua pana la cinci zile pentru ca o persoana expusa la streptococii din grupul A sa se imbolnaveasca de faringita streptococica sau scarlatina.

Cum poate fi prevenita raspandirea scarlatinei?

Nu exista vaccin pentru prevenirea scarlatinei. Cele mai bune modalitati de a preveni scarlatina sunt aceleasi cu masurile standard de preventie impotriva infectiilor:
- Spalatul mainilor. Este important ca spalatul mainilor sa fie efectuat corect, cu apa si sapun timp de cel putin 20 de secunde. Dezinfectantul pentru maini pe baza de alcool poate fi utilizat daca nu sunt disponibile apa si sapunul.
-  Evitarea utilizarii la comun a tacamurilor sau alimentelor. De regula, copilul nu ar trebui sa imparta pahare sau tacamuri cu prietenii sau colegii de clasa. Aceasta regula se aplica si in cazul alimentelor.
- Acoperirea gurii si a nasului cu o masca.
Daca copilul dumneavoastra are scarlatina, spalati paharele si ustensilele de baut in apa fierbinte cu sapun sau intr-o masina de spalat vase dupa ce copilul dumneavoastra le foloseste.

 

Bibliografie:

Scarlet fever, NHS inform official website

Scarlet fever, Mayo Clinic official website

Scarlet Fever: All You Need to Know, CDC (Center for Diseases Control and Prevention) official website

Metodologie de supraveghere a scarlatinei in Romania, Institutul de Sanatate Publica din Romania si Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 18-07-2023

Produse din categoria Scarlatina

Non-farma (1)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Test rapid streptococ Strep A, 1 bucata, Veda Lab

Test rapid streptococ Strep A, 1 bucata, Veda Lab

(1)
37,00 LEI

Vezi Politica de confidentialitate date personale