Ce reprezinta screening-ul cancerului de col uterin?
Screeningul pentru cancerul de col uterin reprezinta un cumul de metode utilizate cu scopul de a identifica modificari precanceroase ale celulelor cervicale pentru a putea preveni dezvoltarea cancerului de col uterin. Uneori, cancerul de col uterin este depistat in timpul screening-ului cervical. Cancerul de col uterin gasit intr-un stadiu incipient este de obicei mai usor de tratat.
Exista trei modalitati principale de depistare a cancerului de col uterin:
Testul HPV identifica prezenta tulpinilor papilomavirusului uman cu risc ridicat, un virus care poate duce la dezvoltarea verucilor genitale, a celulelor cervicale anormale sau a cancerului de col uterin.
Testul Babes-Papanicolau colecteaza celulele cervicale, in scopul testarii pentru modificari cauzate de HPV care, daca nu sunt tratate, pot conduce la cancer de col uterin. In cadrul acestui test pot fi identificate celule precanceroase si celule canceroase la nivelul colului uterin. De asemenea, un Test Babes-Papanicolau identifica uneori afectiuni necanceroase, cum ar fi probleme de natura infectioasa sau inflamatorie.
Testul HPV/Pap utilizeaza impreuna un Test HPV si un Test Babes-Papanicolau pentru a verifica atat prezenta tulpinilor HPV cu risc ridicat, cat si modificarile anormale la nivelul celulelor cervicale.
Screening-ul cervical este o modalitate de prevenire a cancerului.
Cand este recomandat screening-ul cervical?
Frecventa testarii pentru cancerul de col uterin si tipul testelor ce ar trebui efectuate depind de varsta si de istoricul medical. Deoarece vaccinarea HPV nu previne infectia cu toate tulpinile de HPV cu risc ridicat, persoanele vaccinate ar trebui, de asemenea, sa urmeze recomandarile de screening pentru cancerul de col uterin.
Citologia cervicala este testul standard recomandat in prezent pentru screeningul cervical, care ar trebui sa inceapa in intervalul de varsta 20-30 de ani, dar de preferinta nu inainte de varsta de 25 sau 30 de ani. Se recomanda continuarea screening-ului la intervale de 3 pana la 5 ani pana la varsta de 60 sau de 65 de ani. O atentie deosebita trebuie acordata femeilor in varsta care nu au participat niciodata la screening, deoarece prezinta un risc crescut de cancer de col uterin.
Daca pacienta a suferit o operatie de indepartarea atat a uterului, cat si a colului uterin (numita histerectomie totala) din motive care nu au legatura cu cancerul sau cu celulele anormale prezente la nivelul colului uterin, nu este necesara testarea pentru cancerul de col uterin. Daca histerectomia a fost legata de cancerul de col uterin sau de prezenta celulelor precanceroase, este indicat consultul si sfatul medicului in vederea stabilirii conduitei terapeutice.
Daca pacienta a suferit o operatie de indepartare a uterului, dar nu a colului uterin (numita histerectomie partiala), trebuie continuata efectuarea screeningului de rutina pentru preventia cancerului de col uterin.
De ce este recomandat screeningul cervical?
Testul HPV este un test de screening pentru cancerul de col uterin, dar testul nu poate confirma diagnosticul de cancer. In schimb, testul detecteaza prezenta HPV, virusul care provoaca cancerul de col uterin. Anumite tipuri de HPV, precum tulpinile 16 si 18, pot creste riscul de cancer de col uterin. Cunoasterea acestor aspecte, precum daca exista un risc crescut de a dezvolta cancer de col uterin, ajuta in alegerea urmatorilor pasi in abordarea teraputica. Acesti pasi ar putea include monitorizare ulterioara, testare ulterioara sau tratament. Modificarile cervicale care duc la cancer dureaza de obicei cativa ani, adesea 10 ani sau mai mult, pentru a se dezvolta.
Testul Babes-Papanicolau identifica celule precanceroase, modificari ale celulelor colului uterin care ar putea evolua nefavorbil generand cancer de col uterin, daca nu sunt tratate corespunzator.
Ce pregatiri sunt necesare pentru screeningul cervical?
Nu sunt necesare masuri speciale inainte de a efectua un screening cervical. Cu toate acestea, deoarece un Test HPV se face adesea in acelasi timp cu un Test Babes-Papanicolau, pentru ca ambele teste sa fie cat mai precise se recomanda respectarea urmatoarelor masuri:
- Evitarea actului sexual, dusurilor vaginale sau utilizarea oricaror medicamente vaginale sau spume, creme sau spermicide timp de doua zile inainte de test.
- Evitarea programarii testului in timpul menstruatiei. Testul poate fi facut, dar medicul poate colecta o proba mai concludenta de celule intr-un alt moment al ciclului menstrual.
Un Test HPV se face de obicei in acelasi timp cu un Test Babes-Papanicolau. Testul Babes-Papanicolau este un test care colecteaza celule din colul uterin pentru a verifica daca exista anomalii. Un Test HPV se poate face folosind aceeasi proba din Testul Babes-Papanicolau sau prin recoltarea altei probe din regiunea cervicala.
Un Test combinat Pap-HPV poate fi efectuat tot in cabinetul medicului si dureaza doar cateva minute.
Cum este efectuat screeningul cervical?
Un screening cervical care poate include atat Testul Babes-Papanicolau, cat si Testul HPV dureaza doar cateva minute. Medicul va departa peretii vaginali, astfel incat sa poata vizualiza cu usurinta colul uterin cu ajutorul specului. Introducerea speculului poate provoca o senzatie de presiune si de rece in zona pelviana. Medicul va preleva apoi mostre de celule cervicale folosind o perie moale si un dispozitiv plat de razuit numit spatula. Aceasta procedura nu este dureroasa. Dupa testare, pot fi desfasurate activitatile zilnice normale fara nicio restrictie.
Cum pot fi interpretare rezultatele screeningului cervical?
Rezultatele Testului HPV pot fi pozitive sau negative.
Un rezultat pozitiv al testului inseamna ca a fost identificata o tulpina de HPV cu risc ridicat, care este corelata cu cancerul de col uterin. Acest lucru poate constitui un semnal de avertizare pentru posibila dezvoltare a cancerului de col uterin in viitor.
Un rezultat negativ al testului inseamna ca nu a fost identificatanici o tulpina de HPV care cauzeaza cancer de col uterin.
In functie de rezultatele testelor, medicul poate recomanda unul dintre urmatorii pasi:
- Monitorizare normala. Daca pacienta are mai mult de 30 de ani, iar testul HPV este negativ si testul Papanicolau este normal, de regula se recomanda monitorizarea standard.
- Colposcopie. In aceasta procedura de urmarire, care este recomandata daca testul Papanicolau este anormal, medicul foloseste o lentila speciala de marire (colposcop) pentru a examina mai atent colul uterin.
- Biopsie. In aceasta procedura, de obicei efectuata in acelasi timp cu colposcopia, medicul recolteaza o proba de celule cervicale pentru a fi examinata mai atent la microscop.
- Indepartarea celulelor cervicale anormale. Pentru a preveni dezvoltarea unor moi celule anormale, medicul poate recomanda o procedura pentru indepartarea zonelor de tesut care contin deja celulele anormale.
- Recomandarea altor examene de specialitate. Daca rezultatele Testului Babes-Papanicolau sau ale Testului HPV sunt anormale, medicul poate solicita un examen colposcopic de la un medic ginecolog. Daca rezultatele testelor arata prezenta ceulelor canceroasa, este posibil ca medicul sa solicite un consult ginecologic si oncologic pentru a stabili cea mai potrivita metoda de tratament.
In cazul Testului Babes-Papanicolau, poate dura pana la trei saptamani pentru a primi rezultatele. Daca testul arata modificari celulare anormale, medicul va contacta pacientul si va stabili conduita terapeutica.
Daca rezultatele testelor evidentiaza celule anormale ce pot evolua spre cancer, medicul va stabili daca este necesar tratamentul. In cele mai multe cazuri, tratamentul previne dezvoltarea cancerului de col uterin.
Daca rezultatele testelor sunt normale, sansele de a dezvolta cancer de col uterin in urmatorii cativa ani este foarte scazuta. Insa, cu toate acestea, trebuie respectate controalele si testarile de rutina recomandate de catre medic.
Screeningul cervical prezinta si riscuri?
Screeningul cancerului de col uterin salveaza vieti. Screening-ul poate detecta precoce modificarile celulare cervicale anormale, reducand mortalitatea cauzata de cancerul de col uterin. In ciuda acestor beneficii, screening-ul cervical nu este o procedura perfect si exista si sanse ca acesta ca genereze un rezultat fals pozitiv sau fals negativ.
In Romania exista un program de preventie al cancerului de col uterin?
Consiliul UE a recomandat statelor membre UE implementarea unor programe de screening pentru cancerul de col uterin la nivel de populatie.
Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate au propus si Executivul a aprobat pe 25 martie 2022, proiectul de Hotarare privind aprobarea programelor nationale de sanatate. Prin acesta se asigura continuitatea Subprogramului de screening pentru cancerul de col uterin. Acesta are ca si scop depistarea in faza incipienta a bolii prin screening organizat, indrumarea pacientei cu leziuni precursoare sau incipiente catre servicii medicale specializate de diagnostic si tratament si cresterea gradului de informare a populatiei pentru utilizarea serviciilor de screening ca metoda de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice.
Beneficiarii subprogramului trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii:
- sa nu prezinte un diagnostic confirmat de cancer de col uterin;
- sa fie asimptomatice;
- sa nu aiba antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.
- nu sunt eligibile femeile care: prezinta absenta congenitala a colului uterin, prezinta histerectomie totala pentru afectiuni benigne, au diagnostic stabilit de cancer de col uterin, au diagnostic stabilit pentru alte forme de cancer genital.
Lista unitatilor de specialitate care implementeaza subprogramul cuprinde:
- centre de informare si consiliere a femeilor privind masurile de prevenire a cancerului de col uterin si de mobilizare a populatiei eligibile pentru testarea Babes-Papanicolaou;
- centre de recoltare a materialului celular cervical;
- laboratoare de analize medicale in domeniul citologiei cervicale;
- centre de diagnostic si tratament al leziunilor precursoare sau incipiente depistate in cadrul subprogramului.
In cadrul acestui subrogram se poate efectua Testarea Babes-Papanicolau gratuit, in baza unui formular FS1.
Bibliografie:
HPV test, Mayo Clinic official website
Cervical Cancer Screening, National Cancer Insitute official website
Hotararea privind aprobarea programelor nationale de sanatate, Ministerul Saatatii platforma online oficiala
Subprogramul de depistare precoce activa a cancerului de col uterin prin efectuarea Testarii Babes-Papanicolau, Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului "Alessandrescu- Rusescu" (INSMC)
Arbyn M, Anttila A, Jordan J, Ronco G, Schenck U, Segnan N, Wiener H, Herbert A, von Karsa L. European Guidelines for Quality Assurance in Cervical Cancer Screening. Second edition--summary document. Ann Oncol. 2010 Mar;21(3):448-458. doi: 10.1093/annonc/mdp471. PMID: 20176693; PMCID: PMC2826099.
Cervical cancer, What Should I Know About Screening?, CDC official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona