Sterilete (Dispozitive intrauterine) (informatii utile)

Ce este un sterilet?
Un sterilet sau un dispozitiv intrauterin (DIU) este un dispozitiv mic, in forma de T, ce se implanteaza in interiorul uterului, utilizat in scop contraceptiv. 

Cum functioneaza un sterilet?
Odata montat in uter, acest tip de dispozitiv intrauterin elibereaza lent cantitati mici de hormon progestativ pentru a impiedica spermatozoizii sa fecundeze ovulul. Similar cu pilulele contraceptive hormonale, steriletele hormonale pot preveni, de asemenea, ovulatia sau eliberarea unui ovul din ovar. De asemenea, hormonii ingroasa mucusul cervical pentru a impiedica spermatozoizii sa avanseze spre ovul si subtiaza mucoasa uterina pentru a opri implantarea unui ovul fertilizat. 
Pe langa prevenirea sarcinii, steriletele hormonale pot ameliora simptomele menstruale.

Actiunea contraceptiva a steriletului din cupru are la baza reactia toxica a cuprului asupra spermatozoizilor si ovulelor.

Cate tipuri de sterilet exista?

DIU hormonal

DIU hormonal elibereaza progestin, care este o versiune sintetica a hormonului progesteron ce are rolul de a imiedica fecundarea ovulului de catre spermatozoizi si de a face imposibila implantarea ovulului fecundat in uter.
Exista produse comerciale diferite pe piata, toate functionanad dupa acelasi principiu. Singura diferenta consta in durata de actiune, care in functie de produs, poate varia de la 3 pana la 6 ani.

DIU nehormonal sau din cupru
DIU din cupru nu contine si nu elibereaza hormoni. Acesta este alcatuit dintr-un cadru de plastic in forma de T pe care este fixata sarma de cupru ce produce o reactie inflamatorie care este toxica pentru spermatozoizi si ovule, prevenind sarcina.
Poate preveni sarcina pana la 10 ani dupa insertie.

Cat de eficiente sunt steriletele?

DIU-urile sunt una dintre cele mai bune metode contraceptive existente, eficienta fiind de peste 99% . Acest lucru inseamna ca mai putin de 1 din 100 de femei care folosesc un DIU va ramane insarcinata in interval de un an.

Steriletul poate fi utilizat ca si metoda contraceptiva de urgenta?
Anumite dispozitive intrauterine, daca sunt implantate in termen de 120 de ore (5 zile) dupa ce a avut loc un contact sexual neprotejat, sunt eficiente in proportie de peste 99,9% in prevenirea sarcinii. Apoi, daca doriti, il puteti pastra si astfel beneficiati de efectul contraceptiv timp de 8 -12 ani (in functie de tipul de dispozitiv intrauterin implantat).

Steriletul protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala?
Nu, steriletele nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala. 

 

Care sunt beneficiile utilizarii unui sterilet?

- Steriletele sunt FOARTE eficiente
DIU va ofera o protectie excelenta, pe termen lung, impotriva sarcinii - sunt eficiente in proportie de peste 99%. 
- Steriletul nu necesita atentie speciala
Odata ce este inserat, functioneaza pana cand expira sau il scoateti. In plus, sunteti protejata impotriva sarcinii timp de 3 pana la 12 ani, in functie de tipul de sterilet folosit.
- Puteti ramane insarcinata dupa ce renuntati la sterilet
Steriletele sunt reversibile. Daca decideti ca doriti sa ramaneti insarcinata, il puteti elimina oricand. DIU-urile nu va vor afecta fertilitatea si nu va vor ingreuna acest proces in viitor. De fapt, este posibil sa ramaneti insarcinata de indata ce steriletul este scos.
- Steriletele hormonale pot ameliora simptomele menstruatiei
Steriletele hormonale pot reduce crampele si va pot atenua simptomele menstruatiei. La unele persoane menstruatia poate inceta complet. DIU hormonale pot ajuta la tratarea persoanelor care sufera de crampe severe, menstruatii abundente si anemie.
- Steriletul de cupru nu contine hormoni
Unii oameni prefera contraceptivele non-hormonale sau nu pot folosi metode ce contin hormoni din cauza unor probleme medicale. Din fericire, steriletul de cupru este eficient in prevenirea sarcinii si nu contine hormoni.
- Steriletele pot fi folosite ca si contraceptie de urgenta.
Anumite sterilete reprezinta cea mai eficienta forma de contraceptie de urgenta. Daca se apeleaza la aceasta metoda in termen de 120 de ore (5 zile) dupa actul sexual neprotejat, eficienta este de peste 99%.

Cum decurge montarea unui sterilet?

In primul rand, asistenta sau medicul dumneavoastra va vor pune cateva intrebari despre istoricul dumneavoastra medical. Apoi veti efectua un control ginecologic si se pot efectua si teste pentru boli cu transmitere sexuala. Vi se pot administra medicamente in scop de anestezie sau pentru deschiderea colului uterin.
Pentru a monta DIU, asistenta sau medicul va utiliza o ustensila numita speculum si apoi va folosi un dispozitiv special pentru a introduce DIU in uter. Procesul dureaza de obicei mai putin de cinci minute.

Cum te poti simti dupa montarea unui sterilet?
Unele persoane simt de obicei crampe sau dureri atunci cand isi monteaza un sterilet. Durerea poate fi mai accentuata pentru unele persoane, dar, din fericire, dureaza doar un minut sau doua. Unele persoane pot simti si ameteala imediat dupa procedura.

La ce va puteti astepta dupa o procedura de inserare a unui sterilet?
Majoritatea persoanelor se simt perfect dupa montarea unui sterilet.
Este posibil insa sa aveti crampe si spotting (sangerari foarte reduse cantitativ intre menstre ce se observa ca mici pete de sange) dupa ce ati montat steriletul, dar acest lucru dispare aproape intotdeauna in maxim 3-6 luni. In cele din urma, steriletele hormonale reduc simptomele menstruale si atenueaza crampele. 
Pe de alta parte, steriletele de cupru pot agrava menstruatia si pot agrava crampele. Pentru unele persoane acest lucru dispare in timp. Daca DIU va provoaca durere, disconfort sau reactii adverse care sunt inconfortabile, luati legatura cu medicul dumneavoastra.

Care este rolul firelor atasate de sterilet?
Dupa montarea steriletului, un un fir scurt va iesi din colul uterin si va intra in partea superioara a vaginului, acest lucru fiind neobservabil. Firul are rolul de a ajuta la demonatarea steriletului de catre medic, in momentul cand se va decide acest lucru. Nu trageti de aceste fire deoarece este posibil sa deplasati steriletul din pozitia corecta in care este montat.
Daca observati deplasararea steriletului sau caderea acestuia, anuntati medicul.
Atata timp cat setriletul nu este montat, nu sunteti protejata de sarcina.

Dupa cat timp de la montarea steriletului se pot intretine relatii sexuale neprotejate?
Acest lucru depinde de tipul de sterilet montat. Steriletul din cupru functioneaza imediat ce este montat. Steriletele hormonale actioneaza imediat, fie dupa un timp de cateva zile, in functie de tipul hormonului eliberat. Unele actioneaza imediat, iar altele pot preveni sarcina imediat daca sunt montate in primele 7 zile ale menstruatiei. Daca se monteaza in orice alt moment al ciclului , protectia incepe dupa 7 zile - intre timp, folositi prezervative sau alt tip de contraceptiv pentru a preveni sarcina. Este recomandat sa vorbiti cu medicul si sa va informati despre caracteristicile steriletului utilizat.

Care sunt dezavantajele utilizarii unui sterilet?

Pot exista unele efecte secundare negative dupa montarea steriletului, ce consta in crampe, dureri de spate si spotting. Efectele secundare se vor atenua probabil dupa aproximativ 3-6 luni, odata ce corpul tau se obisnuieste cu steriletul.

DIU nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.
Desi steriletele sunt una dintre cele mai bune modalitati de a preveni sarcina, ele nu va protejeaza de infectiile cu transmitere sexuala. 

Exista unele riscuri cu DIU, dar sunt rare.
Problemele grave generate de montarea unui sterilet nu sunt deloc frecvente, dar exista unele riscuri si semne de avertizare la care trebuie sa fiti atenti.

Introducerea DIU poate fi inconfortabilai, dar durerea nu dureaza mult
Procesul de plasare a DIU poate fi dureros pentru unele persoane. De obicei, se simt niste crampe menstruale puternice. Dar procesul este foarte rapid, totul durand aproximativ un minut.

Care sunt persoanele ce pot utiliza sterilet?
Majoritatea femeilor pot folosi steriletele in siguranta, dar exista unele afectiuni care fac mai probabile efectele secundare sau complicatiile. Discutati cu  medicul dumneavoastra pentru a afla daca DIU sunt sigure pentru dumneavoastra.
Este posibil sa nu va puteti pune un sterilet daca:
- aveti anumite BTS sau infectii pelvine
- credeti ca ati putea fi insarcinata
- aveti cancer de col uterin care nu a fost tratat
- aveti cancer uterin
- ati avut o infectie pelvina fie dupa nastere, fie dupa un avort in ultimele 3 luni
De asemenea, nu ar trebui sa utilizati sterilet de cupru daca aveti o alergie la cupru, boala Wilson sau o tulburare de sangerare care ingreuneaza coagularea sangelui. Si nu ar trebui sa utilizati sterilet hormonal daca ati avut cancer de san.
Foarte rar, dimensiunea sau forma uterului cuiva face dificila plasarea corecta a DIU.

Care sunt riscurile asociate montarii unui sterilet?
Exista riscuri posibile cu un DIU, dar problemele grave sunt cu adevarat rare.
Uneori, steriletul poate aluneca din uter - poate iesi pana la capat sau doar putin. Daca se intampla acest lucru, puteti ramane insarcinata. Daca DIU iese doar partial, o asistenta sau un medic trebuie sa-l scoata.
Nu folositi o cupa menstruala impreuna cu steriletul. Folosirea unei cupe menstruale poate duce la deplasarea DIU. Daca decideti sa utilizati o cupa menstruala, trebuie sa va verificati lunar firele atasate steriletului si sa va contactati medicul daca acestea lipsesc.
Este posibil - desi extrem de putin probabil - sa ramaneti insarcinata chiar daca DIU este in locul potrivit. Daca ramaneti insarcinata, o asistenta sau un medic va trebui sa va scoata steriletul cat mai curand posibil. Daca ramaneti insarcinata in timp ce ati utilizat sterilet, exista un risc crescut de sarcina ectopica si alte probleme grave de sanatate.
Exista un risc de infectie asociat procedurii de insertie a steriletului.

Despre ce semne de avertizare ar trebui sa tineti cont?
Sunt sanse sa nu aveti probleme dupa montarea steriletului. Dar este totusi important sa fiti atenta la corpul dumneavoastra si la felul in care va simtiti dupa implantarea steriletului. Sunati imediat medicul dumneavoastra daca:
- lungimea firului steriletului este mai scurta sau mai lunga decat era
- puteti simti capatul din plastic al steriletului prin colul uterin
- credeti ca ati putea fi insarcinata
- aveti crampe, dureri in abdomenul inferior 
- exista durere sau sangerare in timpul sexului
- aveti febra inexplicabila, frisoane sau aveti dificultati de respiratie
- scurgerile vaginale sunt diferite fata de cele normale
- aveti sangerare vaginala mai abundenta decat de obicei

Este sigur sa utilizati steriletul in timpul alaptarii?
Da, este sigur sa utilizati DIU in timp ce alaptati. Nu ar trebui sa aiba niciun efect asupra cantitatii de lapte sau asupra bebelusului. De fapt, steriletul este o metoda excelenta de contraceptie daca alaptati si nu doriti sa ramaneti gravida.

Bibliografie:

IUD, Birth Control, Planned Parenthood Health Center official websiteKari Ketvertis, Intrauterine Device, NIH official website

Intrauterine devices (IUD), Medline Plus official website

Nicole Galan, Choosing Between Intrauterine Device (IUD) Types, Healthline official website

Emily L. Lanzola, Valinda Riggins MD, Which is the best IUD for me?, Medical News Today Official website

Copper IUD, Mayo Clinic official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 


Pagina actualizata la data de: 04-10-2022

Produse din categoria Sterilete (Dispozitive intrauterine)

Non-farma (3)

Vezi Politica de confidentialitate date personale