Strabismul (informatii utile)

Ce este strabismul?

Strabismul sau privirea incrucisata reprezinta o aliniere gresita a ochilor, ceea ce face ca privirea unui ochi sa devieze spre interior spre nas (esotropie) sau spre exterior (exotropie), in timp ce  privirea celuilalt ochi ramane centrata. Nealinierea poate sa apara ocazional la nou-nascuti, dar ar trebui sa dispara pana la varsta de trei sau patru luni. La copii, strabismul necorectat poate duce la ambliopie, o afectiune in care creierul incepe sa ignore semnalele trimise de ochiul mai slab. Strabismul apare de obicei la persoanele care au un control slab al muschilor ochilor sau la persoanele care sufera de hipermetropie severa.

Tipuri de strabism

Exista multe tipuri diferite de strabism:

- Esotropie: strabism convergent in care privirea este indreptata spre interior, spre nas.
- Exotropie: strabism divergent in care privirea ochilor este indreptata spre exterior.
- Hipertropie si hipotropie: Acesti termeni se refera la strabismul vertical in care directia privirii unui ochi este localizata mai sus (hipertropie) sau mai jos (hipotropie) decat a celuilalt ochi.
- Strabism paralitic: Afectarea nervilor cranieni ca urmare a aportului slab de sange, a presiunii asupra nervilor sau a leziunilor capului poate cauza miscari limitate ale ochilor si strabism.

 

Care sunt cauzele aparitiei strabismului?

Cauzele strabismului la copii

La majoritatea copiilor cu strabism, cauza este necunoscuta. In mai mult de jumatate din aceste cazuri, problema este prezenta la nastere sau la scurt timp dupa nastere. Acest tip de strabism se numeste strabism congenital.

Strabismul poate fi cauzat de probleme corelate cu starea muschilor ochilor si a nervilor care transmit, de la creier catre muschii oculari, informatii ce coordoneaza miscarile oculare. Strabismul se poate dezvolta si din cauza altor afectiuni generale de sanatate sau din cauza unor leziuni oculare.

Factorii de risc pentru dezvoltarea strabismului includ:

- Istoricul familial. Persoanele cu parinti sau frati care prezinta strabism sunt mai predispuse sa dezvolte acesta conditie medicala.

- Eroare de refractie. Persoanele care au hipermetropie semnificativa necorectata pot dezvolta strabism din cauza efortului suplimentar al ochilor pe care acestia trebuie sa il depuna pentru a mentine o focalizare corecta.

- Conditii medicale. Copiii cu Sindromul Apert, paralizie cerebrala, rubeola congenitala, hemangiom localizat langa ochi, Sindromul Noonan, Sindromul Prader-Willi, retinoblastom, leziuni cerebrale, Trisomia 18, au un risc mai mare de a dezvolta strabism.

Esotropie acomodativa

Esotropia acomodativa apare adesea din cauza hipermetropiei necorectate. Sistemul de focalizare al ochiului este legat de sistemul care controleaza locul in care sunt indreptati ochii. Oamenii hipermetropi se concentreaza foarte mult pentru a pastra imaginea clara. Acest lucru poate face ca ochii sa se intoarca spre interior. Simptomele esotropiei acomodative pot include vederea dubla, inchiderea sau acoperirea unui ochi atunci cand se efectueaza actiuni ce necesita vedere de aproape si inclinarea sau intoarcerea capului.

Exotropie intermitenta

Exotropia intermitenta se poate dezvolta atunci cand o persoana nu poate coordona ambii ochi in acelasi timp. Persoanele cu exotropie intermitenta pot prezenta dureri de cap, dificultati de citire si oboseala oculara. De asemenea, pot inchide un ochi cand privesc la distanta sau in lumina puternica a soarelui.

 

Cauzele strabismului la adulti

La adulti, problemele de sanatate ce pot afecta controlul muschilor oculari pot include:

- Botulism

- Diabet (provoaca o afectiune cunoscuta sub numele de strabism paralitic dobandit)

- Boala Graves

- Sindromul Guillain Barre

- leziune a ochiului

- Intoxicatia cu crustacee

- accident vascular cerebral

- leziuni cerebrale

- pierderea vederii din cauza oricarei boli sau leziuni oculare

- accidente sau rani la nivelul capului

- afectarea muschilor ochilor in timpul unei interventii chirurgicale oftalmologice

Majoritatea adultilor dezvolta strabism inca din copilarie. Dar, uneori, strabismul poate debuta si mai tarziu in viata.

 

 

Care sunt simptomele si manifestarile strabismului?

Strabismul apare de obicei la sugari si copiii mici si cel mai adesea pana la varsta de 3 ani, insa aparitia brusca a strabismului, in special insotit de vedere dubla, la un copil mai mare sau la un adult ar putea indica o tulburare neurologica mai grava.

Pseudostrabism

Pseudostrabismul (strabismul fals) inseamna ca, datorita faptului ca bebelusul prezinta pliuri de piele suplimentara care acopera colturile interioare ale ochilor sau are puntea nazala mai plata, poate creea falsa impresie de strabism. Odata cu dezvoltarea fetei, aceasta falsa aparenta dispare.

Simptomele strabismului includ:

- Ochi care par nealiniati

- Ochi care nu se misca impreuna

- Clipirea frecventa sau strangerea ochilor, mai ales in lumina puternica a soarelui

- Slabiciune in sau in jurul ochiului

- Modificari ale vederii, cum ar fi vederea dubla, vedere incetosata, dificultati de citire sau pierderea perceptiei profunzimii

- Inclinarea sau intoarcerea constanta a capului pentru a vedea o imagine clar

 

 

Cum poate fi diagnosticat strabismul?

Medicul oftalmolog poate diagnostica cu exactitate strabismul. Testarea pentru strabism, cu accent special asupra modului in care ochii se concentreaza si se misca, poate include:

- Istoricul pacientului si anamneza

- Acuitate vizuala. Un doctor oftalmolog va masura acuitatea vizuala pentru a evalua cat de mult este afectata vederea. Pentru a efectua acest test, pacientul va citi anumite diagrame de aproape si de la distanta.

- Refractia. Prin acest test se poate determina tipul de lentila necesar pentru a compensa orice eroare de refractie (miopie, hipermetropie sau astigmatism). Folosind un instrument numit foropter, medicul plaseaza o serie de lentile in fata ochilor si masoara modul in care acestea focalizeaza lumina folosind un instrument portabil iluminat numit retinoscop. Medicul poate folosi si un instrument automat sau portabil care evalueaza puterea de refractie a ochiului.

- Testari care tin de alinierea ochilor si de focalizare. Aceste testari pot identifica probleme de focalizare sau probleme care creaza dificultate in miscarea concomitenta a ochilor.

- Examinarea sanatatii ochilor. Folosind diferite proceduri de testare, medicul va observa structurile interne si externe ale ochilor pentru a exclude orice afectiune oculara care ar putea contribui la aparitia strabismului.

Folosind informatiile obtinute in urma acestor teste, impreuna cu rezultatele altor analize, medicul poate stabili diagnosticul de strabism.

 

Care este tratamentul strabismului?

Tratamentul strabismului la copii

Ochelari de vedere

Uneori, strabismul poate fi tratat cu ajutorul ochelarilor de vedere. Daca vederea unui copil este neclara din cauza miopiei sau a hipermetropiei, ochelarii pot ajuta in tratamentul strabismul.

 

Plasturi sau picaturi pentru ochi

Uneori, un oftalmolog poate recomanda plasturi sau picaturi pentru ochi pentru a trata strabismul la copii.

Interventia chirurgicala

Operatia este adesea efectuata pentru a corecta alinierea ochilor. Interventia se efectueaza complet sub anestezie generala. Oftalmologul efectueaza o mica incizie in tesutul care acopera ochiul si identifica muschii oculari implicati in aapritia strabismului. Medicul poate interveni asupra acestor muschi, regland astfel strabismul. Dupa operatie, majoritatea copiilor pot reveni la rutina lor zilnica in aproximativ 2 pana la 3 zile.  Chirurgia strabismului este de obicei o modalitate sigura si eficienta de a trata nealinierea ochilor.

 

Tratamentul strabismului la adulti

Exista mai multe moduri de a trata strabismul la adulti.

Interventia chirurgicala

Acesta este cel mai frecvent tratament pentru strabism. Chirurgia poate imbunatati alinierea ochilor si poate ajuta la restabilirea vederii normale. De obicei, strabismul apare atunci cand muschii din jurul ochilor sunt fie prea rigizi, fie prea slabiti. Prin interventia chirurgcala se poate interveni asupra acestor muschi. Poate fi necesara sa se efectueze mai mult de o interventie chirurgicala pentru a trata strabismul.

Exercitii pentru restabilirea tonusului muschilor ochilor

Un medic oftalmolog poate indica anumite exercitii care pot ajuta ochii sa isi focalizeze privirea spre interior. Acest tip de exercitii sunt utile pentru insuficienta de convergenta, atunci ochii nu se aliniaza corespunzator pentru sarcini apropiate, cum ar fi cititul.

 

Ochelari de vedere cu lentile prismatice

Lentilele prismatice pot corecta o vedere dubla usoara cauzata de strabism.

 

Toxina botulinica

In unele cazuri, o injectie cu toxina botulinica in muschii ochiului poate ajuta la tratarea strabismului prin paralizia muschilor care impiedica alinierea corecta a ochilor. Efectul poate dura doar cateva luni sau ar putea corecta permanent alinierea ochilor.

 

 

Bibliografie:

 

Strabismus (crossed eyes), American Optometryc Association official website

What Is Adult Strabismus?, American Academy of Ophtalmology official website

Strabismus (Eye Misalignment), Cleveland Clinic official website

Strabismus, Medline Plus official website

Strabismus, Johns Hopkins Medicine official website

Everything You Need to Know About Crossed Eyes, Healthline official website

 

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 28-03-2024

Produse din categoria Strabismul

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale