Sumarul de urina: Biochimie si sediment urinar (investigatii si analize de laborator)

Ce este un sumar de urina?

Un sumar de urina este un test care examineaza vizual, chimic si microscopic urina. Poate include mai multe teste care detecteaza si masoara cantitativ diferiti compusi din compozitia urinei folosind o singura proba.

In general, sumarul de urina cuprinde urmatoarele evaluari:
- Culoare si aspect
- Analiza biochimica
- Examinarea microscopica (sedimentul urinar)

 

Pentru ce este necesar un sumar de urina?

Medicii recomanda adesea sumarul de urina pentru a detecta sau monitoriza anumite afectiuni de sanatate, cum ar fi bolile hepatice, bolile renale si diabetul si pentru a diagnostica infectiile tractului urinar.

 

Care sunt simptomele care pot justifica necesitatea unui sumar de urina?

Un sumar de urina poate fi recomandat in cadrul testelor de rutina, pentru monitorizarea unor afectiuni sau in cazul aparitiei anumitor simptome precum dureri abdominale, dureri de spate, urinare frecventa sau dureroasa, sange in urina sau alte probleme urinare. Un sumar de urina poate ajuta la diagnosticarea cauzei acestor semne si simptome. 


Care sunt parametri normali si cum se interpreteaza un sumar de urina?

 

Culoarea si aspectul urinei

In cadrul acestei analize se verifica daca urina este clara sau tulbure si se stabileste culoarea acesteia.
Culoarea normala a urinei este de obicei o nuanta de galben si poate varia de la incolor sau galben pal pana la chihlimbar intens, in functie de cat de concentrata sau diluata este.
Mai multi factori pot influenta culoarea urinei, inclusiv anumite medicamente si suplimente sau anumite alimente precum sfecla. Cu toate acestea, o culoare neobisnuita a urinei poate fi, de asemenea, un semn al prezentei anumitor afectiuni. De exemplu, urina de culoare rosie poate semnala prezenta sangelui in urina si poate fi un indicator al unei boli sau a unei leziuni a sistemului urinar.
Urina tulbure nu indica intotdeauna o problema. De exemplu, spermatozoizii si celulele epiteliale, care sunt inofensive, ar putea cauza aspectul tulbure al urinei. Insa exista si alte substante sau elemente care pot cauza aspectul tulbure al urinei, cum ar fi globulele rosii, globulele albe si bacteriile, si pot indica:
- Deshidratare
- Infectii ale tractului urinar (ITU)
- Infectii cu transmitere sexuala (ITS)
- Pietre la rinichi (calculi renali)
- Diabet

 

Analiza chimica a urinei

Pentru a examina aspectele chimice ale unei probe de urina, personalul medical de laborator foloseste adesea benzi de testare speciale pentru a testa anumite substante chimice din proba de urina care isi schimba culoarea la contactul cu anumite substante chimice.
Gradul de schimbare al culorii poate oferi o estimare a cantitatii de substanta prezenta. De exemplu, o usoara schimbare de culoare a benzii de testare poate indica o cantitate mica de substanta prezenta in proba de urina, in timp ce o schimbare semnificativa a culorii poate indica o cantitate mare.

• Test pentru prezenta proteinelor in urina

Un test de urina pentru proteine masoara prezenta proteinelor, cum ar fi albumina, in urina. Nivelurile de proteine din urina mai mari decat cele normale pot indica mai multe afectiuni de sanatate, cum ar fi insuficienta cardiaca, problemele renale si deshidratarea.

• Testul pH-ului urinei

Un test al pH-ului urinei masoara nivelul acid-bazic (pH-ul) din urina. Un pH ridicat al urinei poate indica afectiuni, inclusiv probleme ale rinichilor si o infectie a tractului urinar. Un pH scazut al urinei poate indica afectiuni, inclusiv cetoacidoza legata de diabet.

• Test pentru prezenta cetonelor in urina

Cetonele se acumuleaza in urina atunci cand corpul trebuie sa descompuna grasimile si acizii grasi pentru a le folosi ca si sursa de energie. Acest lucru este cel mai probabil sa se intample daca corpul nu primeste suficient zahar sau carbohidrati din alimentatie. Medicii folosesc cel mai adesea teste de urina pentru identificarea cetonelor si pentru a verifica cetoacidoza asociata diabetului.

• Test pentru prezenta glucozei in urina

Un test de urina pentru pentru identificarea glucozei in urina masoara cantitatea de glucoza din urina. In circumstante obisnuite, nu ar trebui sa existe glucoza in urina, asa ca prezenta glucozei ar putea fi un semn al diabetului zaharat sau al diabetului gestational.

• Test pentru prezenta bilirubinei in urina

Bilirubina este o substanta de culoare galbena care intra in compozitita bilei, un lichid produs de ficat. Daca se identificai bilirubina in urina, poate indica probleme hepatice sau ale cailor biliare.

• Test pentru prezenta nitratilor in urina

Un rezultat pozitiv al testului la nitriti poate indica o infectie a tractului urinar. Cu toate acestea, nu toate bacteriile sunt capabile sa transforme nitratii (o substanta care se gaseste in mod normal in urina) in nitriti, asa ca o infectie urinara poate fi prezenta chiar daca rezultatul acestui test este negativ.

• Test pentru prezenta esterazei leucocitare in urina

Esteraza leucocitara este o enzima care este prezenta in majoritatea globulelor albe din sange. Cand acest test este pozitiv, poate indica o inflamatie la nivelul tractului urinar sau la nivelul rinichilor. Cea mai frecventa cauza a celulelor albe din sange in urina este o infectie bacteriana a tractului urinar.

• Densitatea urinei 

Acest test arata concentratia tuturor particulelor chimice din urina si poate semnala diferite conditii medicale.

 

Analiza microscopica a urinei

Un examin microscopic al urinei poate include:

• Identificarea celulelor rosii din sange (hematii, RBC)

Un numar crescut de globule rosii in urina indica faptul ca exista sange in urina. Insa, acest test nu poate identifica de unde provine sangele. De exemplu, contaminarea cu sange de la hemoroizi sau de la o sangerare vaginala nu poate fi deosebita de o sangerare de la nivelul tractului urinar. In unele cazuri, niveluri mai ridicate decat cele normale ale celulelor rosii din sange in urina pot indica probleme ale vezicii urinare, rinichilor sau ale tractului urinar.

• Identificarea celulelor albe din sange (leucocite, WBC)

Un numar crescut de leucocite si/sau un test pozitiv pentru esteraza leucocitara poate indica o infectie sau o inflamatie la nivelul tractului urinar.

• Identificarea celulelor epiteliale

Tractul urinar este captusit cu celule epiteliale. Este normal sa existe un numar mic de celule epiteliale in urina, dar un numar crescut de celule epiteliale poate indica infectie, inflamatie si/sau cancer al tractului urinar.

• Identificarea bacteriilor, drojdiilor si parazitilor

Uneori, bacteriile pot patrunde in uretra si in tractul urinar, provocand o infectie a tractului urinar. Proba de urina se poate contamina si cu bacterii, ciuperci si paraziti, in special de la nivel vaginal. Ciupercile pot contamina proba de urina a persoanelor care au o infectie vaginala fungica. Trichomonas vaginalis este, un exemplu, de parazit care poate fi gasit si in urina. 

• Identificarea mucusului

Mucusul este un lichid gros care captuseste si pastreaza umezeala in anumite parti ale corpului precum in nas, gura, gat si tract urinar. O cantitate mica de mucus in urina este normala. O cantitate mare de mucus poate fi un semn al unei infectii a tractului urinar sau al unei alte afectiuni medicale.

• Identificarea cristalelor urinare

Prezenta cristalelor in urina se numeste cristalurie. Uneori, cristalele se pot mari si pot forma pietre care blocheaza anumite parti ale tractului urinar si pot provoca simptome. Blocajele pot cauza probleme grave, cum ar fi leziuni renale acute.

 

Ce presupune pregatirea pentru un sumar de urina si cum se recolteaza proba?

Daca analiza de urina este singurul test recomandat, de regula nu exista restrictii alimentare, insa este importanta o monitorizare a alimentelor consumate inainte de analiza. De exemplu, sfecla si colorantii alimentari pot colora urina.
Medicul trebuie instiintat despre toate medicamentele administrate, inclusiv medicamente fara prescriptie medicala, vitamine si suplimente. Medicul trebuie informat si in cazul in care testul este efectuat in perioada menstruala.
De regula, pntru sumarul de urina se recolteaza o proba de urina in modul urmator:
- Se spala mainile cu apa si cu sapun.
- Se face toaleta locala a zonei intime cu apa si cu sapun.
- Se initiaza jetul urinar si se recolteaza o cantitate de aproximativ 25-50 ml din mijlocul acestuia.
Pentru bebelusi si alte persoane care nu pot recolta o proba in acest fel, exista si alte metode de recoltare (punga urinara pediatrica sau printr-un cateter de catre personal medical specializat).

Modul de recoltare corect la bebelusi, cu ajutorul pungii urinare pediatrice:

- se spala mainile cu apa si cu sapun

- se spala zona genitala a bebelusului cu un sapun bland si apa si se astepata pana cand aceasta este uscata

- se dezlipeste hartia protectoare de deasupra benzii adezive a pungii urinare 

- punga urinara se fixeaza cu atentie mai intai in zona perineului si apoi spre partea superioara ,la fete, peste labii si la baieti peste penis si scrot.

- se poate une pampers si se verifica frecvent continutul pungii urinare.

- dupa ce copilul a urinat, punga urinara se indeparteaza.

 

Bibliografie:

InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Understanding urine tests. 2010 Jul 27 [Updated 2019 Oct 24]
Urinalysis, Cleveland Clinic official website
Urinalysis (Urine Test), WebMD official website
Urinalysis, Medline Plus official website
Mucus in Urine, Medline Plus official website
Urinalysis (urine test), National Kidney Foundation official website
Crystals in Urine: Types, Causes, Symptoms & Treatment, Cleveland Clinic official website

Urine collection - infants, Medline Plus official website

Urine collection by bag procedure, Childrencolorado official website

 

Autor: Farmacist Mara Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 23-10-2023

Produse din categoria Sumarul de urina: Biochimie si sediment urinar

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale