Supradozarea sau intoxicatia cu paracetamol (informatii utile)

Ce este paracetamolul?

Paracetamolul este o substanta medicamentoasa cu efect analgezic (reduce durerea) si antipiretic (reduce febra) care este indicat in tratamentul simptomatic al durerilor de intensitate usoara pana la moderata cu diferite localizari (cefalee, dureri dentare, artralgii, mialgii, dismenoree), dar si in tratamentul simptomatic al febrei.

 

Cum actioneaza paracetamolul?

Modul de actiune al paracetamolului nu este pe deplin inteles, dar se pare ca inhiba selectiv ciclooxigenaza la nivelul creierului. Acest lucru are ca rezultat capacitatea paracetamolului de a trata febra si durerea. De asemenea, poate inhiba sinteza prostaglandinelor responsabile de aparitia durerii si inflamatiei in sistemul nervos central. Paracetamolul actioneaza direct si asupra hipotalamusului producand un efect antipiretic.

 

Care sunt dozele uzuale de paracetamol?

La adulti si la copii cu varsta de peste 12 ani, doza uzuala de paracetamol este de 325-650 mg, cu administrare orala sau rectala, la fiecare 4-6 ore, sau 1.000 mg, de maxim trei-patru ori pe zi. In prezent, se recomanda ca, la majoritatea adultilor, doza zilnica totala (in 24 de ore) sa nu depaseasca 4 g. 
Pacientilor care prezinta un risc mai mare de aparitie a hepatotoxicitatii (consumatorii de alcool, persoanele subnutrite sau cei care utilizeaza medicamente inductoare enzimatic) li se recomanda doze zilnice maxime mai scazute, de pana la 2 g.
La copiii cu varsta de pana la 12 ani, doza recomandata este de 10 pana la 15 mg/kg, cu administrare orala sau rectala, la fiecare 4 pana la 6 ore. La copiii din aceasta grupa de varsta, doza maxima zilnica nu trebuie sa depaseasca cinci doze (sau 50-75 mg/kg) in decurs de 24 de ore. 
La copiii cu varsta sub 2 ani sau cu o greutate mai mica de 11 kg, paracetamolul nu trebuie utilizat decat sub indrumarea unui medic.

 

Ce se intampla cu paracetamolul dupa ce este ingerat?

Paracetamolul se absoarbe rapid la nivelul tractului gastrointestinal, concentratia maxima ratingandu-se in decurs de 90 de minute. Prezenta alimentelor in stomac poate intarzia atingerea maximului concentratiei, dar nu influenteaza si absorbtia acestuia. 
Paracetamolul se metabolizeaza majoritar la nivelul ficatului. Aproximativ 85% din doza terapeutica sufera o transformare in metaboliti sulfatati si glucuronidati, eliminati pe cale renala. Pana la 10% din doza de paracetamol este transformata intr-un produs intermediar reactiv, toxic, N-acetil-para-benzochinona imina (NAPQI), conjugat in mod normal cu glutation si transformat in metabolitii lipsiti de toxicitate si apoi eliminat. 

 

Ce se intampla in supradozarea cu paracetamol?

La doze toxice de paracetamol, compusul N-acetil-para-benzochinona imina (NAPQI) se produce continuu, in cantitate mare si la un moment dat se produce epuizarea glutationului responsabil de transformarea acestuia in metabolit netoxic. Odata ce rezervele de glutation sunt epuizate cu aproximativ 70%, N-acetil-para-benzochinona imina (NAPQI) se leaga de proteinele celulare si determina leziuni la nivel celular. Celulele hepatice sunt cele mai predispuse la leziuni, ceea ce determina necroza hepatica (moartea tesutului hepatic), intalnita la supradozarea cu paracetamol. 

 

Care sunt simptomele supradozarii cu paracetamol?

Dupa ingestia unei supradoze de paracetamol, se pot distinge mai multe stadii clinice:

Stadiul 1

In primele 24 de ore dupa ingestie apare iritatia gastrointestinala insotita de stare de greata, voma, dureri abdominale, anorexie, letargie, stare generala de rau, diaforeza. Analizele de laborator sunt in general normale, desi cresteri usoare ale valorilor enzimelor hepatice pot fi observate in primele 8 - 12 ore dupa ingestia supradozei. Aceste simptome precoce pot sa dispara, iar pacientii pot fi considerati recuperati in mod fals.

Stadiul 2

In urmatoarele 24 - 72 de ore dupa ingestie, pacientii par sanatosi, dar pot fi identificate semne de hepatotoxicitate: durere in cadranul superior drept al abdomenului, icter, cresteri ale valorilor transaminazelor, bilirubinei totale si timpului de protrombina. De asemenea, in aceasta etapa pot aparea nefrotoxicitate si oligurie.

Stadiul 3

La 72 - 96 de ore dupa ingestie are loc necroza hepatocelulara si poate surveni decesul. Semnele si simptomele variaza in functie de severitatea leziunilor hepatice si se pot manifesta prin anorexie, greata, voma, durere abdominala, stare generala de rau, confuzie (datorata encefalopatiei hepatice). Icterul se accentueaza, iar valorile enzimelor hepatice sunt foarte crescute, valorile fiind direct corelate cu severitatea leziunilor hepatice.
Insuficienta renala se instaleaza in peste 50% dintre pacienti. In acest stadiu, pot aparea si alte tulburari metabolice. 

Pot aparea simptome din cauza perturbarii sistemului nervos central: letargie, confuzie, coma si poate fi necesara intubarea. Pe masura ce encefalopatia progreseaza, poate aparea edemul cerebral. 
Decesul poate surveni in 3 - 5 zile de la ingestie si poate fi datorat edemului cerebral, insuficientei de organ sau sepsisului.

Stadiul 4

Aproximativ 70% dintre pacienti supravietuiesc insuficientei hepatice acute si intra in faza 4 de recuperare dupa 4 zile, pana la 2 saptamani de la ingestie. Majoritatea pacientilor se recupereaza complet dupa 7 zile, dar recuperarea poate fi mai lenta in cazul pacientilor grav bolnavi.

 

Care este tratamentul intoxicatiei sau supradozarii cu paracetamol?

Terapia de electie a intoxicatiei cu paracetamol consta in initierea cat mai rapida a terapiei orale cu N-acetilcisteina in 8 - 10 ore de la ingestie (maximum in primele 24 de ore postingestie), indiferent de doza de paracetamol ingerata. Daca pacientul se prezinta la spital in primele 4 ore de la ingestie, spalaturile gastrice pot fi utile. In acest interval de timp, carbunele activat scade absorbtia paracetamolului cu 50 - 90%.
Administrarea N-acetilcisteinei poate fi utila chiar si dupa 24 de ore de la ingestia paracetamolului, deoarece poate creste rata de supravietuire. In aceasta etapa, actioneaza ca antioxidant, reducand necroza hepatica, imbunatateste microcirculatia hepatica si creste aportul de oxigen. In cazul pacientilor cu insuficienta hepatica acuta asociata cu encefalopatie si coagulopatie, cu insuficienta renala si acidoza metabolica, transplantul de ficat reprezinta o optiune viabila de tratament.

 

Bibliografie:

Dr. Farmacist Anca Zamfirescu, Intoxicatia cu paracetamol - metabolizare, supradozaj, Revista Galenus platforma online oficiala
Prof. Dr. Carolina Negrei, Aspecte legislative privind siguranta administrarii paracetamolului in sarcina si la copiii mici, Medic Hub platforma online oficiala
Freo U, Ruocco C, Valerio A, Scagnol I, Nisoli E. Paracetamol: A Review of Guideline Recommendations. J Clin Med. 2021 Jul 31;10(15):3420. doi: 10.3390/jcm10153420. PMID: 34362203; PMCID: PMC8347233.
de Martino M, Chiarugi A. Recent Advances in Pediatric Use of Oral Paracetamol in Fever and Pain Management. Pain Ther. 2015 Dec;4(2):149-68. doi: 10.1007/s40122-015-0040-z. Epub 2015 Oct 30. PMID: 26518691; PMCID: PMC4676765.
Agrawal S, Khazaeni B. Acetaminophen Toxicity. [Updated 2023 Jun 9]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2025 Jan-
Paracetamol, Drugs official website
Acetaminophen, DrugBank official website
Paracetamol overdose, Pacient Info official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 03-02-2025

Produse din categoria Supradozarea sau intoxicatia cu paracetamol

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale