Sustinerea imunitatii copiilor inainte de intrarea in colectivitate: suplimente, alimentatie, rutina si reguli de igiena (informatii utile)

Cand copiii incep un nou an scolar sau un nou an de gradinita, imunitatea este intotdeauna o mare preocupare pentru parinti, deoarece sezonul rece si intrarea in colectivitate sunt factori ce favorizeaza raspandirea infectiilor virale.
Exista anumite substante nutritive si vitamine care pot ajuta copiii sa-si intareasca sistemul imunitar, astfel scazand riscul de imbolnavire. De asemenea, sunt foarte importante si alimentele din dieta copilului, fie ca este vorba despre masa de acasa sau gustarea de la scoala.

 

Pot suplimentele sa ajute la cresterea imunitatii copiilor?

 

In unele cazuri, suplimentele pot fi un stimulent imunitar pentru copii. Exista pe piata farmaceutica o varietate de suplimente pentru copii dedicate sustinerii imunitatii. Printre cele mai cunoscute extracte si vitamine prezente in compozitia acestora sunt:

Vitamina D

Vitamina D este o vitamina liposolubila esentiala pentru sanatatea si functionarea sistemului imunitar.
Vitamina D imbunatateste capacitatea organismului de combatere a agentilor patogeni si scade inflamatia, ceea ce ajuta la stimularea raspunsului imunitar. Multe persoane au deficit de vitamina D si acest lucru poate afecta negativ functia imunitara. De fapt, nivelurile scazute de vitamina D sunt asociate cu un risc crescut de infectii ale tractului respirator superior, inclusiv gripa si astm alergic. Mai mult, cercetarile recente sugereaza ca administrarea acestei vitamine poate proteja impotriva infectiilor tractului respirator.
Intr-o revizuire a studiilor din 2019, s-a concluzionat ca suplimentarea cu vitamina D a scazut semnificativ riscul de infectii respiratorii la persoanele cu deficit de  vitamina D si a scazut riscul de infectie la cei cu niveluri normale de vitamina D.

Zincul

Zincul este de asemenea esential pentru functionarea sistemului imunitar.
Zincul este necesar pentru dezvoltarea si comunicarea celulelor imune. De asemenea, zincul protejeaza barierele tisulare si ajuta la prevenirea patrunderii agentilor patogeni straini in organism.
O deficienta a acestui nutrient afecteaza in mod semnificativ capacitatea sistemului imunitar de a functiona corect, ceea ce duce la un risc crescut de infectie. Numeroase studii arata ca suplimentele de zinc pot proteja impotriva infectiilor tractului respirator, cum ar fi raceala. In plus, suplimentarea cu zinc poate fi benefica pentru persoanele aflate in convalescenta.
Intr-un studiu din 2019 pe 64 de copii spitalizati cu infectii acute ale tractului respirator inferior, administrarea de zinc a redus durata totala a infectiei si durata spitalizarii cu o medie de 2 zile, comparativ cu un grup placebo. 
Zincul suplimentar poate ajuta, de asemenea, la reducerea duratei racelii. In plus, zincul a demonstrat si activitate antivirala.

Vitamina C

Vitamina C este probabil cel mai cunoscut supliment datorita rolului sau important in sanatatea imunitara. Aceasta vitamina sustine functia diferitelor celule imunitare si creste capacitatea acestora de a proteja organismul impotriva infectiilor. Vitamina C functioneaza si ca un antioxidant puternic, protejand organismul impotriva stresului oxidativ, care apare odata cu acumularea de molecule reactive cunoscute sub numele de radicali liberi. Stresul oxidativ poate afecta negativ sanatatea imunitara si este corelat cu numeroase boli. S-a demonstrat ca suplimentarea cu vitamina C reduce durata si severitatea infectiilor tractului respirator superior.
O analiza ampla a 29 de studii efectuate pe 11.306 de persoane a demonstrat ca suplimentarea regulata cu vitamina C la o doza medie de 1-2 grame pe zi a redus durata racelilor cu 8% la adulti si cu 14% la copii. Revizuirea a demonstrat, de asemenea, ca administrarea regulata de suplimente de vitamina C a redus frecventa racelii la persoanele aflate sub stres fizic ridicat cu pana la 50%.
Cu toate acestea, alte studii au sugerat ca rolul vitaminei C in acest context este inca in curs de cercetare.

Extractul de Soc

Socul negru (Sambucus nigra), care a fost utilizat de mult timp pentru a trata infectiile, este cercetat pentru efectele sale asupra sanatatii imunitare. In studiile de laborator, extractul de soc a demonstrat un potential antibacterian si antiviral puternic impotriva agentilor patogeni bacterieni responsabili de infectiile tractului respirator superior si fata de tulpinile virusului gripal.
In plus, s-a dovedit ca extractul de soc imbunatateste raspunsul sistemului imunitar si poate ajuta la scurtarea duratei si severitatii racelii, precum si la reducerea simptomelor infectiilor virale. O revizuire a 4 studii pe 180 de persoane a concluzionat ca suplimentele cu soc au redus semnificativ simptomele de la nivelul cailor respiratorii superioare cauzate de infectiile virale.
Desi s-a sugerat ca socul poate ajuta la ameliorarea simptomelor anumitor infectii, acesta prezinta, de asemenea, si riscuri. Unele studii sustin ca fructele de soc pot duce la producerea de citokine in exces, lucru ce ar putea avea efect nociv asupra celulelor sanatoase.

Astragalus

Astragalus este o planta folosita in mod obisnuit in medicina traditionala chineza. Cercetarile pe model animal au demonstrat ca extractul de Astragalus poate stimula semnificativ raspunsul imunitar.

Seleniul

Seleniul este un mineral esential pentru sanatatea imunitara. Cercetarile pe model animal demonstreaza ca suplimentele cu seleniu pot stimula apararea antivirala impotriva tulpinilor de gripa, inclusiv H1N1.

Andrographis

Aceasta planta contine andrografolida, un compus terpenoid care s-a dovedit a avea efecte antivirale impotriva virusurilor care cauzeaza boli respiratorii, inclusiv enterovirusul D68 si gripa de tip A.

Extractul de lemn dulce

Lemnul dulce contine multe substante, inclusiv glicirizina, care pot ajuta la protejarea impotriva infectiilor virale. 

Vitamine din complexul B

Vitaminele B, inclusiv B12 si B6, sunt importante pentru un raspuns imun sanatos. 

Echinacea

S-a demonstrat ca Echinaceea poate sustine sanatatea imunitara si poate avea efecte antivirale impotriva mai multor virusuri respiratorii, inclusiv virusul respirator sincitial si rinovirusuri.

Propolis

Desi are efecte impresionante asupra sistemului imunitar si poate avea si proprietati antivirale, sunt necesare mai multe studii pentru a stabili cu exactitate efectele propolisului asupra organismului uman.

Desi suplimentele pot oferi un beneficiu pentru sanatatea imunitara, ele nu ar trebui si nu pot fi utilizate ca inlocuitor pentru un stil de viata sanatos. O dieta echilibrata, odihna suficienta, activitatea fizica regulata sunt unele dintre cele mai importante modalitati de a mentine sistemul imunitar sanatos.
Intotdeauna, inainte de a administra un supliment, trebuie solicitat si sfatul medicului deoarece unele suplimente pot interactiona cu anumite medicamente sau nu sunt potrivite pentru unele persoane.

 

Cum poate fi sustinuta imunitatea prin alimentatie si ce variante sanatoase de masa la pachet poate fi oferite copiilor la scoala?

 

Necesarul de Vitamina D poate fi acoperit mai ales vara, prin expunerea pielii la soare, in intervalele orare corespunzatoare. Exista si alimente care ofera cantitati semnificative de vitamina D precum pestele gras (cum ar fi pastravul, somonul, tonul si sardinele) si ciupercile. Alimentele fortificate, cum ar fi laptele, iaurtul, sucul de portocale si alternativele non-lactate (cum ar fi laptele de soia sau de migdale) furnizeaza aproximativ 5% pana la 25% din cantitatea zilnica recomandata de vitamina D.
O parte dintre aceste alimente pot fi integrate in gustarea de la scoala. Cateva idei ar fi:
- un iaurt sau chefir impreuna cu un fruct si/sau biscuiti integrali sau briose preparate in casa
- iaurt sau chefir cu granola sau fulgi de ovaz
- pestele precum tonul sau somonul poate fi integrat in tarte, quiche, briose sau mini pizza preparate in casa. Acestea pot servi drept gustare la scoala si pot fi insotite de legume proaspete si/sau fructe.
- tonul poate fi integrat si in sandwich-uri, alaturi de legume si ou.

Vitamina D este o vitamina solubila in grasimi, se absoarbe cel mai bine atunci cand este administrata impreuna cu grasimile. Daca un aliment contine deja grasimi in mod natural (de exemplu, peste gras si lapte integral), nu este o problema. Cand un aliment cum ar fi sucul de portocale fortificat este consumat, este indicat sa fie asociat cu o masa sau o gustare care sa contina grasimi.
Un supliment cu vitamina D poate fi necesar daca nivelul de vitamina D este sub limitele normale. 

Zincul se gaseste de obicei in alimentele pe baza de proteine. Stridiile, carnea rosie si carnea de pasare sunt unele dintre cele mai bune surse de zinc. Fasolea si nucile sunt, de asemenea, o sursa buna de zinc.
Cateva idei de gustari pentru scoala bogate in zinc sunt:
- sandwich cald cu piept de pui la gratar, salata verde sau legume. In functie de preferintele copilului pot fi adaugate si alte ingrediente
- hamburger din carne de vita sau de pui cu legume (rosii, salata verde, castravete, avocado)
- lipie cu legume si carne gatita la gratar, cuptor, rotisor
- miezul de nuca si alte fructe uscate pot servi ca si gustare rapida

Probioticele au un rol foarte important in sustinerea imunitatii. Probioticele se gasesc de regula in alimentele fermentate precum: chefir, muraturi, miso, otet de mere etc.
Lactatele fermentate pot fi integrate cel mai usor in masa de la scoala. Lactatele fermentate pot fi combinate cu cereale integrale sau preparate din cereale integrale, fructe sau pot fi consumate ca atare.
Prebioticele sunt fibre vegetale care stimuleaza cresterea bacteriilor bune din intestin. Surse excelente de prebiotice sunt fructele, legumele si cerealele integrale.
Acidul alfa-linolenic (ALA), care este forma vegetala a acizilor grasi omega-3, cu rol important in sustinerea sanatatii organismului. Acesta se gaseste in: nuci, seminte de dovleac, seminte de canepa, seminte chia, seminte de in. Nucile si semintele mai contin si nutrienti precum: proteine, fibre, grasimi ,,bune", potasiu, magneziu, zinc, cupru, mangan, vitaminele E, B6, B12 si A. 
Nucile si semintele pot fi adaugate in iaurt sau chefir, salate sau pot fi consumate ca atare.
Antioxidantii pot sustine de asemenea sistemul imunitar. Acestia se gasesc din abundenta in fructe si legume precum:
- Fructe de padure, citrice
- Legume verzi, cum ar fi broccoli
- Plante cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, salata, kale, patrunjel
Fructele pot fi consumate proaspete, pot fi consumate in compoturi si gemuri (adaugate la clatite), dar pot fi integrate si in deserturi precum briose, tarte sau intr-un musli. De asemenea, din fructe pot fi preparate smoothie-uridelicioase ce pot fi consumate la scoala.
Legumele pot fi servite proaspete, pot fi adaugate in sandwich-uri, tortilla si lipii impreuna cu alte alimente precum carne, branzeturi sau tofu. Anumite legume precum morcovul, pot fi adaugate in smoothie-uri.
Plantele cu frunze verzi pot fi servite proaspete, in sandwich-uri, burgeri, lipii, tortilla sau ca si salate alaturi de alte alimente preferate de cei mici. Frunzele verzi pot fi adaugate si in smoothi-uri. 

 

Caror aspecte din cadrul rutinei este important sa le acordam atentie, in scopul sustinerii imunitatii?

 

Somnul

Nu doar alimentatia si suplimentele pot ajuta copiii sa ramana sanatosi pe tot parcursul anului scolar. Un orar de somn in concordanta cu varsta si nevoile copilului este esential. Somnul reprezinta un aspect foarte important pentru functionarea sistemului imunitar.
Studiile au aratat ca, copiii care dorm suficient, au o capacitate sporita de atentie, de invatare, de memorare si un nivel de sanatate mentala si fizica mai buna in general. 
Numarul de ore de somn necesare variaza in functie de varsta. Academia Americana de Pediatrie recomanda astfel:
- Sugari sub 1 an: 12-16 ore
- Copii 1-2 ani: 11-14 ore
- Copii 3-5 ani: 10-13 ore
- Copii 6-12 ani: 9-12 ore
- Adolescenti 13-18 ani: 8-10 ore

 

Miscarea si exercitiile fizice

Miscarea este, de asemenea, importanta, deoarece activitatea fizica poate creste rezistenta corpului la infectii si contribuie la sanatatea generala a organismului.
Activitatea fizica are multe beneficii pentru sanatatea copiilor:
- intareste sistemul osos, muscular, cardio-vascular si plamanii copiilor
- imbunatateste coordonarea, echilibrul, postura si flexibilitatea copiilor
- ajuta copiii sa isi mentina o greutate corporala sanatoasa
- intareste sistemul imunitar al copiilor
- reduce riscul ca copiii sa dezvolte hipertensiune arteriala, diabet de tip 2, anxietate si depresie.
Activitatea fizica imbunatateste, de asemenea, calitatea vietii. De exemplu, copiii activi:
- sunt increzatori, au o stima de sine sanatoasa 
- sunt mai relaxati si dorm mai bine
- se concentreaza mai bine la scoala
- socializeaza mai usor
- sunt mai cooperanti si receptivi la munca in echipa
Activitatea fizica este, de asemenea, o parte importanta a jocului si a invatarii.
Sportul, de asemenea, poate ajuta copiii sa isi dezvolte abilitatile lingvistice, sociale si de comunicare.


Reducerea stresului

Un alt mod de a sustine sanatatea si imunitatea copiilori este reducerea stresului si a anxietatii.
Respiratia profunda, meditatia si comunicarea pot ajuta la identificarea surselor de anxietate si stres.
Exista strategii care pot ajuta la gestionarea stresul:
Somnul- Somnul este esential pentru bunastarea fizica si emotionala. Somnul trebuie sa fie o prioritate pentru a tine sub control stresul
Activitatea fizica- Departamentul de Sanatate si Servicii Umane din SUA recomanda cel putin 60 de minute pe zi de activitate pentru copiii cu varste cuprinse intre 6 si 17 ani. Discutiile despre situatii stresante cu un adult de incredere pot ajuta copiii si adolescentii sa puna lucrurile in perspectiva si sa gaseasca solutii. 
Perioade de joaca si de liniste -  La fel ca adultii, copiii si adolescentii au nevoie de timp pentru a face ceea ce le aduce bucurie, de perioade de liniste, dar si de conectare prin joc.
Timp in natura- Petrecerea timpului in natura este o modalitate eficienta de a reduce stresul si de a imbunatati starea generala de bine. Cercetatorii au descoperit ca oamenii care locuiesc in zone cu mai mult spatiu verde dezvolta mai rar depresie, anxietate si stres.
Scrisul- Cercetarile au descoperit ca exprimarea in scris poate ajuta la reducerea suferintei mentale si la imbunatatirea starii de bine. Unele cercetari au descoperit, de exemplu, ca a scrie despre sentimente pozitive, cum ar fi recunostinta, poate ameliora simptomele de anxietate si depresie. 
Mindfulness- Intr-un studiu al unui program de mindfulness de 5 saptamani pentru tineri cu varste intre 13 si 18 ani, cercetatorii au descoperit ca adolescentii care au practicat mindfulness au experimentat mult mai putine tulburari mentale decat adolescentii care nu au practicat mindfulness.

Cum pot ajuta parintii

Parintii pot ajuta copii sa faca fata situatiilor stresante prin:
Practicarea unui model de coping sanatos
Parintii si alti membri ai familiei importanti pentru copii pot vorbi cu acestia despre cum s-au gandit si s-au confruntat cu propriile lor situatii stresante. 
Oferirea de spatiu si de incredere copilului pentru a-si rezolva singur problemele
In acest mod copiii au sansa sa invete abilitati sanatoase de a face fata problemelor si situatiilor  tresante. Este ideal ca adolescentii si copii sa-si rezolve singuri problemele cu mize mici, astfel castigand incredere pentru a face fata factorilor de stres si esecurilor de mai tarziu. 

 

Care sunt regulile de igiena ce pot contribui la protejarea copiilor de infectiile virale?

 

O buna igiena este importanta pentru a preveni raspandirea infectiilor si bolilor. 
Spalarea frecventa a mainilor copiilor este unul dintre cele mai eficiente obiceiuri pentru prevenirea raspandirii microbilor. 
Modul corect de spalare al mainilor
- Se aplica sapun pe maini si se spala mainile timp de 15-20 de secunde 
- Se spala dosul mainilor, incheieturile, se insista intre degete si sub unghii
- Se clateste si se usuca mainile cu un prosop curat.
Exista si geluri antiseptice (dezinfectante pentru maini) care pot fi folosite in loc de apa si sapun. 

Alte obiceiuri bune de igiena:
- nu se utilizeaza in comun pahare, tacamuri sau obiecte personale precum periutele de dinti
- tusitul sau stranutul in pliul cotului
- aruncarea servetelelor la cos imediat dupa ce au fost folosite si spalarea imediata a mainilor
Daca copilul nu se simte bine, prezinta simptome de boala virala sau bacteriana, este indicat sa fie izolat la domiciliu pana cand se simte mai bine. 


Bibliografie:

How To Build Up Your Kid's Immune System, Cleveland official website
Dietary Supplements for Immune Function and Infectious Diseases, NIH official website
The 15 Best Supplements to Boost Your Immune System Right Now, Healthline official website
The Importance of Sleep for Kids, Johns Hopkins Medicine official website
Physical activity for babies and children: why and how much, RaisingChildren official website
How to help children and teens manage their stress, American Psychological Association oficial website
Stopping the spread of germs, The Royal Children hospital of Melbourne official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 26-09-2023

Produse din categoria Sustinerea imunitatii copiilor inainte de intrarea in colectivitate: suplimente, alimentatie, rutina si reguli de igiena

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale