Tagatoza (informatii utile)

Ce este tagatoza (D-tagatoza)?

D-tagatoza este o monozaharida similara structural cu D-fructoza (un epimer al D-fructozei). Aceasta se prezinta sub forma unui compus solid, cristalin, alb, inodor. Din punct de vedere al gustului, D-tagatoza are o putere de indulcire relativa de aproximativ 92% comparativ cu zaharoza. Totusi, spre deosebire de zaharoza, D-tagatoza este un zahar cu continut scazut de calorii, iar valoarea sa energetica este estimata la aproximativ 1,5 kcal/g.

 

Care sunt sursele de tagatoza si cum se obtine aceasta?

D-tagatoza este considerata un zahar rar deoarece se gaseste in cantitati mici in natura. D-tagatoza poate fi izolata din guma de Sterculia setigera, o specie de arbore cu proprietati medicinale, si din specia de lichen Roccella. D-tagatoza este prezenta, de asemenea, in principal in produsele lactate si in unele fructe, cum ar fi merele si portocalele. Pe langa alimentatie, D-tagatoza poate fi obtinuta industrial din lactoza, printr-un proces de hidroliza enzimatica. D-tagatoza este obtinuta din lactoza intr-un proces in doua etape. In prima etapa, lactoza sufera o hidroliza enzimatica la d-galactoza si d-glucoza folosind lactaza. D-galactoza este separata. In a doua etapa, D-galactoza este izomerizata la d-tagatoza in conditii alcaline (pH 12) folosind hidroxid de calciu ca si agent de complexare. Tratarea precipitatului cu acid sulfuric elibereaza d-tagatoza. Solutia este concentrata si purificata si, ulterior, D-tagatoza este cristalizata din solutie.

 

Care sunt utilizarile tagatozei?

In plus fata de contributia sa calorica scazuta, D-tagatoza are o solubilitate ridicata si proprietati volumetrice adecvate, prezentand aplicabilitate ca potentiator de aroma in bauturi si in produse lactate, cum ar fi bauturile racoritoare si iaurturile. La fel ca unele zaharuri, D-tagatoza favorizeaza  rumenirea alimentelor. In prezent, D-tagatoza este folosita ca indulcitor, umectant, texturant sau stabilizator intr-o varietate de alimente cu un continut scazut de calorii. Aplicatiile sale in industria alimentara includ utilizarea sa ca aditiv alimentar in industria bauturilor racoritoare, a cerealelor, a gumei de mestecat, a ciocolatei, dulciurilor, caramelelor, iaurturilor, inghetatei, suplimentelor nutritive si produselor lactate.

 

Ce se intampla cu tagatoza in organism?

D-tagatoza este un zahar care este slab absorbit de organism, ceea ce contribuie la aportul sau energetic scazut. Aproximativ 20% din tagatoza consumata este absorbita de intestinul subtire, cea mai mare parte fiind fermentata de bacteriile colonice in acizi grasi cu lant scurt, care sunt aproape complet absorbiti, si in produse gazoase. 

 

Care sunt beneficiile consumului de tagatoza ca indulcitor?

Tagatoza are un indice glicemic scazut

Mai multe studii au aratat un efect pozitiv dupa aportul de tagatoza la indivizi sanatosi rezultand un indice glicemic scazut, in comparatie cu glucoza si painea alba ca aliment de referint. Indicele glicemic al D-tagatozei a fost de 3. si, respectiv, 4, mai mic decat al altor indulcitori precum maltitol (indice glicemic 26), xilitol (indice glicemic 8) sau izomaltuloza (indice glicemic 32).

Tagatoza poate avea o influenta pozititva asupra sanatatii orale

Pe langa proprietatile sale nutritionale si functionale care pot contribui la prevenirea bolilor sistemice, D-tagatoza poate exercita un efect benefic asupra sanatatii orale. Pe langa faptul ca este considerat un zahar necariogen, exista dovezi in literatura ca D-tagatoza poate avea un efect antibacterian impotriva speciilor orale, inclusiv a tulpinilor parodontopatogene si cariogenice. 
Conform studiilor din literatura de specialitate, D-tagatoza poate afecta metabolismul bacterian si formarea de biofilme orale, contribuind la prevenirea bolii parodontale si a cariilor dentare. 

 

Care pot fi reactiile adverse sau riscurile consumului de tagatoza?

In general, D-tagatoza este bine tolerata, fara efecte adverse semnificative asociate cu consumul alimentar. Cu toate acestea, unele efecte gastrointestinale usoare sau moderate, cum ar fi greata, diareea, flatulenta si distensia intestinala, au fost raportate dupa consumului acesteia, care a fost asociat cu fermentarea fractiei neabsorbite la nivel intestinal. 
Conform literaturii de specialitate, expunerea la D-tagatoza nu a provocat modificari genotoxice sau teratogene sau modificari relevante clinic. Siguranta utilizarii dietetice a D-tagatozei a fost evaluata in studii pe animale si in studiile clinice si, datorita rezultatelor negative ale testelor de genotoxicitate si toxicitate, in 2001, D-tagatoza a fost recunoscuta de Food and Drug Administration ( FDA) ca GRAS (General Recognized As Safe), fiind utilizat pe scara larga ca indulcitor nutritiv cu continut scazut de calorii. 
In plus, D-tagatoza a fost aprobata ca ,,ingredient alimentar nou" de catre Uniunea Europeana, fara nicio restrictie privind utilizarea sa. Comitetul mixt FAO/OMS de experti pentru aditivi alimentari (JECFA) a recunoscut, de asemenea, ca D-tagatoza nu este genotoxica, embriotoxica sau teratogena. Astfel, D-tagatoza a fost considerata sigura pentru utilizare in alimente, produse farmaceutice si cosmetice. 

 

Bibliografie:

Ortiz AC, Fideles SOM, Reis CHB, Pagani BT, Bueno LMM, Moscatel MBM, Buchaim RL, Buchaim DV. D-Tagatose: A Rare Sugar with Functional Properties and Antimicrobial Potential against Oral Species. Nutrients. 2024 Jun 19;16(12):1943. doi: 10.3390/nu16121943. PMID: 38931297; PMCID: PMC11206312.
Guerrero-Wyss M, Duran Aguero S, Angarita Davila L. D-Tagatose Is a Promising Sweetener to Control Glycaemia: A New Functional Food. Biomed Res Int. 2018 Jan 9;2018:8718053. doi: 10.1155/2018/8718053. PMID: 29546070; PMCID: PMC5818958.
Novel food information: D-tagatose, Gouverment of Canada official website
D-TAGATOSE, Chemical and Technical Assessment (CTA) First draft prepared by Yoko Kawamura, 61st JECFA, (c)FAO 2004 (fao.org official website)
Bertelsen, H., Jensen, B.B. & Buemann, B. 1999. D-Tagatose -a novel low-calorie bulk sweetener with prebiotic properties. World Rev. Nutr. Diet, 85: 98-109.

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 03-10-2024

Produse din categoria Tagatoza

Non-farma (1)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Indulcitor dispenser Tagatesse, 650 tablete, Damhert

Indulcitor dispenser Tagatesse, 650 tablete, Damhert

20,00 LEI

Vezi Politica de confidentialitate date personale