Teste antidrog (informatii utile)

Ce este un test antidrog?

Un test antidrog este un test care identifica anumite substante legale sau ilegale intr-o proba de urina, sange, saliva, par sau transpiratie. 

 

In ce scop se utilizeaza testele antidrog?

Scopul unui test antidrog este acela de a identifica consumul si abuzul de substante, care poate include:
- folosirea oricaror droguri ilegale
- utilizarea abuziva a medicamentelor eliberate pe baza de reteta, ceea ce inseamna administrarea medicamentelor eliberate pe baza de reteta intr-un mod diferit sau intr-un scop diferit fata de cel prescris de medic

 

Ce substante pot detecta testele antidrog?

Testele antidrog detecteaza de obicei substante precum:
- alcoolul
- amfetamine, inclusiv metamfetamine
- barbiturice, cum ar fi fenobarbital si secobarbital
- benzodiazepine, cum ar fi alprazolam sau clonazepam
- cocaina
- marijuana (THC)
- opioide si opiacee, cum ar fi heroina, codeina, oxicodona, morfina, hidrocodona si fentanil
- fenciclidina (PCP)
- steroizi
Majoritatea testelor antidrog folosesc mostre de urina. Aceste teste pot identifica substantele testate chiar si la cateva ore pana la cateva zile sau mai mult dupa administrare.

 

Cat timp poate persista o substanta in organism?

Timpul de metabolizare si de eliminare al unei substante din organism depinde de mai multi factori:
- tipul de substanta
- cantitatea de substanta administrata
- rectia particulara a organismului la substanta

 

Cand poate fi utilizata o testare antidrog?

Un test antidrog poate fi utilizat in diferite contexte, inclusiv:
- In momentul angajarii in cadrul anumitor institutii sau in cazul unui accident de munca pentru a verifica implicarea abuzului de substante 
- Atletii profesionisti si alti sportivi sunt adesea testati pentru substante care sunt utilizate pentru a imbunatati performanta, cum ar fi steroizii
- In timpul monitorizarii in cadrul programelor pentru consumul de droguri sau de alcool
- In cadrul unor investigatii penale sau in cazul unui accident auto. Depistarea drogurilor poate fi, de asemenea, propusa ca parte a unui proces judiciar.
- Monitorizarea abuzului de medicamente eliberate pe baza de reteta. Daca medicul a prescris un medicament care poate conduce la dependenta, cum ar fi un opioid, medicul poate solicita un test antidrog pentru a se asigura ca medicamentul este administrat corect
- In unitatea de primiri urgente, in cadrul unui spital, in cazul in care pacientul prezinta semne si simptome de supradoza

 

Care sunt principalele tipuri de teste antidrog disponibile?

Exista mai multe tipuri de teste antidrog efectuate din probe biologice.

Tipuri de teste antidrog in functie de esantionul utilizat 

Test antidrog efectuat dintr-o proba de urina

Acesta este cel mai frecvent test antidrog utilizat. Este nevoie de o proba de urina pentru a efectua testarea. Testele antidrog efectuate dintr-o proba de urina sunt cel mai frecvent utilizate pentru a detecta alcoolul, amfetaminele, benzodiazepinele, opiaceele/opioidele, cocaina si marijuana (THC).

Test antidrog efectuat dintr-o proba de sange

Medicii utilizeaza de obicei acest tip de test in situatii de urgenta. Este, de asemenea, utilizat in mod obisnuit pentru a detecta nivelurile de alcool (etanol), deoarece poate oferi un rezultat precis.

Test antidrog efectuat dintr-o proba de par

O proba de par poate oferi informatii despre consumul de substante pe o perioada indelungata. Parul poate retine anumite substante pe o perioada de trei luni, in timp ce parul de corp cu crestere mai lenta are o fereastra de detectare de pana la 12 luni. Rezultatele pot varia in functie de caracteristicile parului fiecarei persoane. Acest tip de test poate detecta utilizarea cocainei, fenciclidinei (PCP), amfetaminelor, opioidelor si 3,4-metilendioximetanfetaminei (MDMA).

Test antidrog efectuat din aerul expirat

Aceasta testare este folosita in principal pentru a detecta consumul recent de alcool. Rezultatul se numeste concentratie de alcool in aerul respirat. Oficialii il folosesc adesea pentru a estima continutul de alcool din sange al unei persoane. 

Test antidrog efectuat dintr-o proba de transpiratie

Acest tip de testare implica purtarea unui plasture absorbant pe piele, care ulterior este colectat si testat dupa o anumita perioada de timp. Rezultatele ofera informatii despre substantele consumate pe parcursul purtarii plasturelui absorbant. Testarea transpiratiei ofera o fereastra de detectare de la cateva ore pana la cateva saptamani.

Teste antidrog care se pot efectua la domiciliu: Cum functioneaza si cum se efectueaza

Exista teste care se pot efectua la domiciliu sau teste care se efectueaza cu ajutorul personalului medical specializat in cadrul anumitor institutii, spitale, laboratoare.
Testele efectuate la domiciliu permit efectuarea testelor acasa si obtinerea unor rezultate rapide. 

Testul antidrog la domiciliu necesita colectarea probei de urina intr-un dispozitiv special dedicat si introducerea unei benzi sau a unei casete de testare in proba recoltata. Banda de testare va interactiona cu urina si prin afisarea anumitor coloratii va indica prezenta anumitor substante. Majoritatea substantelor sufera biotransformari in organism si anumiti metaboliti ai acestora sunt eliminati prin urina. Testul antidrog contine compusi care reactioneaza cu acesti metaboliti si determina schimbarea culorii benzii de testare dupa detectarea acestora.

Un test antidrog efectuat dintr-o proba de saliva functioneaza similar. Aceasta implica tamponarea interiorului obrazului si introducerea tamponului intr-un dispozitiv de colectare al testului sau plasarea probei de saliva direct pe o banda de testare speciala. Daca in saliva sunt prezente substante ilegale, componentele benzii de testare vor reactiona cu substanta sau cu unele dintre componentele acesteia si vor genera aparitia unei coloratii specifice.
Timpii de cititre ai rezultatului pot varia, insa majoritatea testelor vor afisa rezultate in decurs de 5 minute de la intrarea in contact cu proba de urina sau de saliva.
Daca rezultatul testului este pozitiv, este indicat sa se efectueze si un test de laborator pentru a verifica acuratetea rezultatului. Unele teste la domiciliu includ un kit pentru colectarea unei probe, adesea de urina sau de saliva, pentru a fi trimisa la un laborator in cazul in care testul la domiciliu este pozitiv.
Exista si teste cu autocolectare ce contin o trusa pentru colectarea urinei, saliva sau a altui tip de proba pentru a fi trimisa la un laborator pentru testare. Unele teste de autocolectare includ costul unui al doilea test de laborator pentru a verifica acuratetea unui primului test cand acesta este pozitiv.
Cand se utilizeaza teste antidrog la domiciliu, este foarte importanta respectarea cu strictete a instructiunilor si consultarea specialistului in cazul nelamuririlor.


Ce presupune pregatirea pentru testarea antidrog?

Este foarte important ca inainte de testare sa ii fie comunicate medicului care sunt medicamentele pe baza de reteta, medicamente fara prescriptie medicala sau suplimentele administrate, deoarece aceste substante pot afecta rezultatele testelor. De asemenea, este recomandata evitarea alimentelor care contin seminte de mac, deoarece pot genera un rezultat pozitiv pentru opiacee.

 

Care sunt riscurile testarii antidrog?

Nu exista riscuri fizice cunoscute pentru efectuarea unui test antidrog. 

 

Cum se interpreteaza rezultatele unui test antidrog?

Daca rezultatul unui test antidrog este negativ, inseamna ca:
- Medicamentele care au fost testate nu au fost gasite in proba.
- S-a gasit o cantitate foarte mica de droguri, dar nu suficienta pentru a genera un rezultat pozitiv al testului antidrog.

Daca rezultatul unui test antidrog este pozitiv, inseamna ca:
- Una sau mai multe substante au fost gasite in cantitati care sugereaza consum sau abuz de substante. 

Testele pozitive necesita teste ulterioare deoarece pot fi fals pozitive. Retestarea consta de obicei intr-un test care ofera rezultate mai precise.


Bibliografie:

Drug Test, Cleveland Clinic official website
Drug Testing, Medline Plus official website
At-Home Drug Tests: What They Are and How They Work, Healthline official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 01-08-2024

Produse din categoria Teste antidrog

Non-farma (2)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Test rapid din urina 17 droguri, 1 bucata, Self Care

Test rapid din urina 17 droguri, 1 bucata, Self Care

68,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Test rapid din saliva 10 droguri, 1 bucata, Self Care

Test rapid din saliva 10 droguri, 1 bucata, Self Care

58,50 LEI

Vezi Politica de confidentialitate date personale