Tigarile electronice versus tigarile traditionale (informatii utile)

Ce sunt tigarile electronice?

Dispozitivele electronice de fumat, care sunt adesea numite tigari electronice, incalzesc si vaporizeaza o solutie care contine de obicei nicotina (desi nu intotdeauna), arome si alte substante chimice. Ele pot sa semene cu tigari traditionale din tutun (cig-a-likes), trabucuri sau pipe sau chiar articole de zi cu zi, cum ar fi pixuri sau stick-uri de memorie USB. Alte dispozitive, cum ar fi cele cu rezervoare ce pot fi inlocuite, pot arata diferit. Indiferent de designul si aspectul lor, aceste dispozitive functioneaza in general intr-un mod similar si sunt realizate din componente similare. Peste 460 de marci diferite de tigari electronice sunt in prezent pe piata.

Cum functioneaza dispozitivele de vaporizare?

Majoritatea tigarilor electronice consta in patru componente:
- un cartus sau un rezervor, care contine o solutie lichida (e-lichid) care contine cantitati variate de nicotina, arome si alte substante chimice
- un element de incalzire (atomizor)
- o sursa de alimentare (de obicei o baterie)
- un element pe care persoana o foloseste pentru a inspira
In multe tigari electronice, puful activeaza dispozitivul de incalzire alimentat de baterii, care vaporizeaza lichidul din cartus. Persoana apoi inhaleaza aerosolul sau vaporii rezultati.

Cum afecteaza consumul de tiagara electronica creierul?

Nicotina din lichid este absorbita cu usurinta din plamani in fluxul sanguin atunci cand o persoana inhaleaza vaporii tigarii electronice. La intrarea in sange, nicotina stimuleaza glandele suprarenale sa elibereze hormonul epinefrina (adrenalina). Epinefrina stimuleaza sistemul nervos central si creste tensiunea arteriala, respiratia si ritmul cardiac. Ca si in cazul majoritatii substantelor care creeaza dependenta, nicotina activeaza circuitele de recompensa ale creierului si, de asemenea, creste nivelul unui mesager chimic din creier numit dopamina, care intareste comportamentele recompensatoare. Placerea cauzata de interactiunea nicotinei cu circuitul recompensei ii motiveaza pe unii sa foloseasca nicotina din nou si din nou, in ciuda riscurilor pentru sanatatea si bunastarea lor.

Care sunt riscurile asociate consumului de tigari traditionale?

O tigara aprinsa scurteaza durata de viata cu 5 pana la 25 minute. Un barbat care fumeaza intre 10 si 19 tigari pe zi are un risc de mortalitate cu 70% mai mare fata de un nefumator. Un barbat care fumeaza intre 20 si 39 de tigari pe zi prezinta o crestere a mortalitatii de peste 90%, iar un barbat care fumeaza peste 2 pachete de tigari pe zi are un risc de mortalitate mai mare cu 120% fata de un nefumator. Statisticile americane arata ca un barbat fumator moare cu 13.2 ani mai devreme fata de un nefumator, iar o femeie care fumeaza cu 14.5 ani mai devreme fata de o femeie nefumatoare.
Este evident faptul ca patologia determinata de tutun este direct proportionala cu numarul de tigari fumate pe zi si cu anii de fumat.
O tigara contine 4000 de componente chimice si peste 400 de substante toxice. Fumatorii au un risc de 10 ori mai mare de boala vasculara periferica, un risc de cel putin 3 ori mai mare de accident vascular cerebral, un risc de 5 ori mai mare de anevrism de aorta si un risc de pana la 5 ori mai mare de evenimente coronariene fatale. Dintre persoanele cu infarct miocardiac acut, cel putin 30% sunt fumatori, infarctul miocardic acut aparand la fumatori cu 10 ani mai devreme. De asemenea, dintre pacientii care necesita by-pass aorto-coronarian, 9 din 10 sunt fumatori. Femeile fumatoare si care utilizeaza anticonceptionale orale au un risc de 5 ori mai mare de accident vascular cerebral. Hipertensiunea arteriala este mult mai frecventa si cu valori mult mai mari in randul fumatorilor. Efectele negative ale fumatului asupra sistemului cardiovascular au numeroase explicatii, printre care cresterea LDL colesterolului, scaderea HDL colesterolului, cresterea nivelului de fibrinogen si stimularea productiei de trombocite, ceea ce duce la formarea placilor de aterom si la ateroscleroza sistemica in final, dar, deoarece aceste detalii sunt complet neinteresante pentru pacienti, vor fi lasate in seama doctorilor interesati de studii aprofundate. Vestea buna este ca, la un an de la renuntarea la fumat, riscul cardiovascular scade la jumatate.
Fumatul este periculos deoarece nicotina creeaza dependenta, atat fizica, cat si psihica. 

Care sunt efectele tigarii electronice asupra sanatatii? Este mai sigur decat fumatul de tigari din tutun?

Cercetarile de pana acum sugereaza ca dispozitivele de vaporizare ar putea fi mai putin daunatoare decat tigarile traditionale atunci cand oamenii care fumeaza in mod regulat inlocuiesc tigarile traditionala cu varianta electronica.. Dar nicotina sub orice forma este un drog care  creaza dependenta. Cercetarile sugereaza ca poate chiar sa stimuleze sistemul de recompensa al creierului, existand un risc mai mare de a dezvolta dependenta si pentru alte droguri.
De asemenea, utilizarea tigarilor electronice expune plamanii la o varietate de substante chimice, inclusiv la cele adaugate la e-lichide si la alte substante chimice produse in timpul procesului de incalzire/vaporizare. Un studiu al unor produse din tigari electronice a constatat ca vaporii contin substante cancerigene cunoscute si substante chimice toxice, precum si nanoparticule de metal potential toxice din dispozitivul de vaporizare. Studiul a aratat ca e-lichidele anumitor marci de tip cig-a-like contin niveluri ridicate de nichel si crom, care pot proveni din bobinele de incalzire cu nicrom ale dispozitivului de vaporizare. Cig-a-likes pot contine, de asemenea, niveluri scazute de cadmiu, un metal toxic care se gaseste si in fumul de tigara care poate provoca probleme de respiratie si alte boli. Sunt necesare mai multe cercetari privind consecintele asupra sanatatii ale expunerii repetate la aceste substante chimice. Exista, de asemenea, rapoarte de boli pulmonare si decese legate de inhalarea anumitor uleiuri de vaping in plamani, care nu au nicio modalitate de a filtra ingredientele toxice.

Rapoarte despre decese legate de vaping

Administratia pentru Alimente si Medicamente a alertat publicul cu privire la mii de rapoarte privind boli pulmonare grave asociate cu vapingul, inclusiv zeci de decese. Ei lucreaza cu Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) pentru a investiga cauza acestor boli. CDC a identificat un agent de ingrosare - acetatul de vitamina E - ca o substanta chimica posibil daunatoare in randul persoanelor cu leziuni pulmonare asociate cu tigari electronice sau vaping. Ei recomanda oamenilor sa nu foloseasca niciun produs care contine acetat de vitamina E sau orice produse de vaporizare care contin THC. Ei avertizeaza, de asemenea, impotriva modificarii oricaror produse achizitionate din magazine sau a utilizarii oricaror produse de vaporizare cumparate de pe strada. Consumatorii si inclusiv profesionistii din domeniul sanatatii, ar trebui sa raporteze orice efecte adverse ale produselor de vaporizare. 

Care sunt efectele asupra sanatatii adolescentilor?

Anii adolescentei sunt critici pentru dezvoltarea creierului, care continua pana la varsta adulta tanara. Tinerii care folosesc produse cu nicotina sub orice forma, inclusiv tigarile electronice, prezinta un risc unic pentru efecte de lunga durata. Deoarece nicotina afecteaza dezvoltarea sistemului de recompensa al creierului, tigarile electronice nu numai ca pot duce la dependenta de nicotina, dar dar si de alte droguri, cum ar fi cocaina si metamfetamina, mai placute pentru creierul in curs de dezvoltare al unui adolescent.
Nicotina afecteaza, de asemenea, dezvoltarea circuitelor cerebrale care controleaza atentia si invatarea. Alte riscuri includ tulburarile de dispozitie si problemele permanente comportamentale.

Tigarile electronice pot ajuta o persoana sa renunte la fumat?

Unii oameni cred ca tigarile electronice pot ajuta la scaderea nevoii de nicotina la persoanele care incearca sa renunte la fumat. Cu toate acestea, tigarile electronice nu sunt o metoda de  renuntare la fumat aprobat de FDA si nu exista dovezi stiintifice concludente cu privire la eficacitatea vapingului pentru renuntarea pe termen lung la fumat. 

Bibliografie:

Vaping Devices (Electronic Cigarettes), National Institute on Drug Abuse official website

About Electronic Cigarettes (E-Cigarettes), Centers for Diseases and Control official website

Fumatul si riscurile majore, Revista Galenus 2008, revista Galenus platforma online oficiala

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 


Pagina actualizata la data de: 07-03-2023

Tigarile electronice versus tigarile traditionale

Vezi Politica de confidentialitate date personale