Ce este tinitusul (acufenele)?
Tinitusul reprezinta perceptia auditiva a unui sunet care nu provine dintr-o sursa externa, astfel incat doar persoana in cauza il poate auzi. Tinitusul este descris ca un sunet asemanator unui tiuit, zumzet, suierat, fluierat, ticait sau ca un sunet ce imita diferite zgomote. Tinitusul poate sa apara in una sau in ambele urechi sau se poate percepe ca fiind un sunet ce se manifesta in interiorul cutiei craniene. Este posibil ca acesta sa apara episodic sau sa fie prezent tot timpul. Tinitusul este un simptom frecvent intalnit, studiile estimeaza ca aproximativ 10- 25% dintre adulti pot dezvolta tinitus. Copiii, de asemenea, pot dezvolta tinitus. Pentru copii si adulti, tinitusul se poate ameliora sau poate chiar sa dispara in timp, dar in unele cazuri, se agraveaza cu timpul. Cand tinitusul dureaza trei luni sau mai mult, este considerat tinitus cronic.
Care sunt cauzele tinitusului (acufenelor)?
Desi cauzele exacte ale tinitusului nu sunt pe deplin intelese, acestea au fost corelate cu:
- Expunerea la zgomot. Multi oameni se confrunta cu tinitus dupa ce au fost expusi la zgomot puternic la locul de munca sau la unele evenimente.
- Pierderea auzului. Pierderea auzului, care poate fi cauzata de factori precum imbatranirea sau expunerea la zgomot puternic, este puternic asociata cu tinitus. Cu toate acestea, unele persoane cu pierdere de auz nu dezvolta niciodata tinitus.
- Medicamente. Tinitusul poate fi un efect secundar al anumitor medicamente, mai ales daca sunt administrate in doze mari. Medicamentele asociate cu tinitus includ medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (de exemplu, ibuprofen, naproxen si aspirina), anumite antibiotice, medicamente pentru tratamentul cancerului, medicamente pentru tratamentul malariei si antidepresive.
- Cerumenul sau o infectie a urechii. Blocarea canalului auditiv de catre cerumen sau de catre un lichid provenit de la o infectie a urechii poate declansa tinitus.
- Leziuni ale capului sau ale gatului. O leziune a capului sau a gatului poate deteriora structurile urechii, nervul care transporta semnale sonore catre creier sau zone ale creierului care proceseaza sunetul, provocand tinitus.
Cercetatorii studiaza modul in care tinitusul este legat de hiperactivitatea neuronilor auditivi centrali in urma leziunilor cohleei, structura din urechea interna care proceseaza sunetul. Se studiaza si in prezent mecanismele celulare care provoaca cresterea activitatii acestei zone si alternative medicamentoase care pot controla si ameliora simptomele tinitusului.
Care sunt factorii de risc pentru tinitus?
Factorii de risc mai putin intalniti pentru tinitus includ:
- Boala Meniere. Tinitusul poate fi un simptom al bolii Meniere, o tulburare a urechii interne care poate provoca, de asemenea, probleme de echilibru si pierderea auzului.
- Probleme ale articulatiilor maxilarului. Articulatia care leaga maxilarul inferior de craniu este aproape de ureche. Strangerea maxilarelor sau scrasnitul dintilor pot deteriora tesutul din jur, provocand sau agravand tinitusul.
- Tumori. Neuromul acustic este o tumoare benigna pe un nerv care se intinde de la urechea interna catre creier. Neuroamele acustice si alte tumori ale capului, gatului si creierului pot provoca tinitus.
- Probleme vasculare. Tensiunea arteriala crescuta, ateroscleroza sau malformatiile vaselor de sange, mai ales daca acestea sunt in sau aproape de ureche, pot modifica fluxul sanguin si pot provoca tinitus.
- Conditii cronice. Diabetul, migrenele, tulburarile tiroidiene, anemia si anumite tulburari autoimune, cum ar fi lupusul si scleroza multipla, sunt printre afectiunile cronice care au fost corelate cu tinitusul.
- Factori de risc genetici. Tinitusul si deficienta de auz afecteaza multe persoane in varsta. Oamenii de stiinta examineaza o baza de date genetica mare de persoane care sunt diagnosticate cu tinitus si cu pierderea auzului legata de varsta, pentru a identifica factorii de risc genetici pentru ambele afectiuni. Determinarea asociilor genetice cu deficienta auditiva legata de varsta si tinitusul poate avea un impact larg asupra predictiei riscurilor, prevenirii, screening-ului si tratamentului.
Desi exista multe cauze posibile ale tinitusului, unii oameni il dezvolta fara un motiv cunoscut.
Cum apare zgomotul din tinitus (acufene)?
O teorie principala este ca tinitusul poate aparea atunci cand afectarea urechii interne modifica semnalul transportat de nervi catre partile creierului care proceseaza sunetul. Tinitusul poate fi resimtit la nivelul urechii, dar sunetele sunt generate de creier, intr-o zona numita cortexul auditiv.
Alte dovezi arata ca interactiunile anormale dintre cortexul auditiv si alte cai neuronale pot juca un rol in tinitus. Cortexul auditiv comunica cu alte parti ale creierului, cum ar fi partile care controleaza atentia si emotiile, iar studiile au aratat ca unele persoane cu tinitus prezinta modificari in aceste regiuni nonauditive ale creierului.
Care sunt simptomele tinitusului (acufenelor)?
Tinitusul este cel mai adesea descris ca un tiuit in urechi, chiar daca nu este prezent niciun sunet extern. Cu toate acestea, tinitusul poate provoca si alte tipuri de zgomote in urechi.
Majoritatea persoanelor care dezvolta tinitus prezinta tinitus subiectiv, sau tinitus pe care doar persoana in cauza il poate auzi. Zgomotele tinitusului pot varia ca inaltime si poate fi auzit in una sau in ambele urechi. In unele cazuri, sunetul poate fi atat de puternic incat interfereaza cu capacitatea de concentrare a persoanei sau cu sunetele exterioare.
In cazuri rare, tinitusul poate aparea sub forma unui sunet ritmic de puls sau de suierat, adesea in acelasi timp cu bataile inimii. Acesta se numeste tinitus pulsatil sau tinitus obiectiv. In aceste cazuri, un medic poate ausculta sunetele cu un stetoscop si, daca este considerat a fi tinitus obiectiv atunci acesta are o cauza identificabila si este tratabil.
Cum este diagnosticat tinitusul (acufenele)?
Medicul poate verifica initial daca exista cerumen sau lichid provenit de la o infectie a urechii care ar putea bloca canalul auditiv. Medicul va verifica, de asemenea, istoricul medical pentru a afla daca o afectiune de baza sau un medicament poate cauza tinitus. Medicul ORL va solicita descrierea sunetului asociat tinitusului si mentionarea momentului cand acesta a debutat si va examina, de asemenea, capul, gatul si urechile. Mai departe, un medic audiolog, poate evalua auzul si amploarea tinitusului.
Medicul ORL poate recomanda teste imagistice, mai ales in cazul tinitusului pulsatil. Testele imagistice, cum ar fi imagistica prin rezonanta magnetica (RMN), tomografia computerizata (CT) sau ultrasunetele pot ajuta la stabilirea cauzei, daca o problema structurala sau o afectiune medicala de baza cauzeaza tinitusul.
Care este tratamentul tinitusului (acufenelor)?
Atunci cand tinitusul are o cauza fiziologica subiacenta, cum ar fi ceara cumulata in interiorul urechii sau problemele articulatiilor maxilarului, abordarea cauzei poate elimina sau reduce semnificativ simptomele. Dar pentru multi oameni, simptomele pot persista luni sau chiar ani. Exista mai multe moduri de a reduce impactul tinitusului:
- Terapii sonore. Terapiile sonore sau cu sunet se bazeaza partial pe ideea ca tinitusul provine din modificarile circuitelor neuronale ale creierului cauzate de pierderea auzului. Unele dovezi sugereaza ca expunerea la sunet poate inversa unele dintre aceste modificari neuronale si poate ajuta la atenuarea tinitusului. Terapia cu sunet poate functiona, de asemenea, prin mascarea sunetelor din tinitus, ajutand persoana sa se obisnuiasca cu acestea.
- Terapie comportamentala. Psihoterapia poate imbunatati starea de bine, ajutand la reducerea impactului tinitusului asupra vietii.
- Educatia si informarea despre tinitus poate reduce anxietatea, ajutandu la acceptarea afectiunii, care in cele mai multe cazuri, este putin probabil sa fie legata de o afectiune medicala grava. Persoana poate invata tehnici si strategii de adaptare pentru a evita agravarea simptomelor, cum ar fi limitarea expunerii la zgomot puternic.
- Terapia cognitiv-comportamentala invata persoana cum sa identifice gandurile negative care ii provoaca suferinta, modificarea raspunsului la acestea si concentrarea asupra schimbarilor pozitive pe care o persoana le poate face pentru a reduce impactul tinitusului asupra vietii. Studiile au aratat ca acest tip de terapie poate ajuta la imbunatatirea starii de bine a persoanelor cu aceasta afectiune.
- Terapia de recalificare pentru tinitus foloseste consilierea si terapia sonora pentru a reconfigura creierul, atat din punct de vedere emotional, cat si fiziologic, astfel incat tinitusul sa nu mai fie perceput deranjant. Aspectul de consiliere al terapiei isi propune reclasificarea sunetelor din tinitus ca neutre, in timp ce sunetul continuu de nivel scazut de la un dispozitiv purtat in ureche ajuta la obisnuirea cu acesta.
- Medicamente. Nu exista medicamente special dedicate tratamentului tinitusului, dar medicul poate prescrie antidepresive sau medicamente anti-anxietate pentru a imbunatati starea de spirit sau pentru a juta persoana sa adoarma. In timp ce anumite vitamine, extracte din plante si suplimente alimentare sunt in mod normal promovate ca remedii pentru afectiune, niciuna dintre acestea nu s-a dovedit a fi eficienta.
Mai multe cercetari in curs testeaza beneficiul stimularii magnetice sau electrice a creierului:
- Stimulare electrica. S-a demonstrat ca implanturile cohleare suprima tinitusul, in plus fata de restabilirea auzului functional la cei cu hipoacuzie severa pana la profunda, dar nu sunt potrivite pentru majoritatea celor care sufera de tinitus care au auzul normal. Cercetatorii folosesc stimularea electrica neinvaziva pe parti ale urechii interne pentru a suprima tinitusul, fara a dauna auzului acustic.
- Stimularea bimodala. Stimularea acustica poate fi combinata cu alte tipuri de stimulare electrica pe zonele limbii, capului sau gatului sau nervului vag pentru a oferi o ameliorare pe termen lung a tinitusului.
- Stimulare magnetica transcraniana repetitiva (rTMS). In aceasta procedura nedureroasa, neinvaziva, impulsurile magnetice scurte sunt livrate creierului folosind un dispozitiv numit bobina electromagnetica. Testele preliminare ale rTMS au dat rezultate mixte, asa ca cercetatorii inca studiaza anumite aspecte ale tratamentului.
- Stimularea profunda a creierului (DBS). Aceasta procedura este utilizata in mod normal pentru a trata persoanele cu anumite tipuri de tulburari de miscare sau afectiuni neuropsihiatrice. Unii oameni tratati cu DBS au descoperit ca procedura le-a redus in mod neasteptat simptomele tinitusului. Spre deosebire de rTMS, DBS este invaziv si implica o interventie chirurgicala pentru implantarea electrozilor adanci in creier. In timp ce rezultatele timpurii privind utilizarea DBS pentru tinitus au fost incurajatoare, sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina daca procedura este justificata numai pentru tratarea tinitusului.
- Medicamente. Desi in prezent nu exista medicamente aprobate de FDA pentru tratarea tinitusului, cercetatorii testeaza o serie de optiuni. Cercetatorii au identificat un medicament care reduce tinitusul la animalele de laborator si lucreaza pentru a dezvolta versiuni eficiente la oameni.
- Tratament personalizat. Simptomele tinitusului sunt diverse la persoane diferite care aud sunete diferite in mod diferit. Rezultatele studiilor imagistice ale creierului la persoanele cu tinitus variaza, de asemenea, considerabil de la o persoana la alta. Folosind datele colectate de la participantii la studiu care isi urmaresc tinitusul folosind o aplicatie pentru smartphone, impreuna cu datele de imagistica cerebrala, oamenii de stiinta lucreaza pentru a caracteriza numeroasele forme pe care le poate lua afectiunea. Acestea urmaresc sa descrie profiluri distincte de tinitus si sa identifice cele mai eficiente abordari de tratament pentru fiecare.
Bibliografie:
Tinnitus, NIH official website
Grossan M, Peterson DC. Tinnitus. [Updated 2023 Mar 20]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2025 Jan-.
Tinnitus, Medline Plus official website
Tinnitus, Mayo Clinic official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona