Toxiinfectia alimentara (afecțiuni medicale)

Ce este toxiinfectia alimentara?

Toxiinfectia alimentara este o boala alimentara cauzata de bacterii, virusuri sau paraziti care patrund in alimentele pe care oamenii le consuma. Poate fi cauzata si de toxinele produse de unele bacterii. 

 

Care sunt simptomele toxiinfectiei alimentare?

Simptomele toxiinfectiei alimentare pot varia de la usoare la foarte severe. Diferite bacterii si virusuri pot provoaca simptome diferite.
Daca o persoana dezvolta toxiinfectie alimentara, probabil va dezvolta si simptome specifice gastroenteritei, cum ar fi: crampe abdominale, greata, varsaturi, diaree, febra, dureri de cap, slabiciune, pierderea poftei de mancare.

Aparitia simptomelor poate dura intre cateva ore si cateva zile, in functie de cauza intoxicatiei alimentare.

Toxiinfectia alimentara cu Salmonella
Simptome: Dureri de cap, febra, crampe abdominale, diaree, varsaturi si greata
Aparitia simptomelor: intre 6 si 72 de ore de la ingestia alimentelor contaminate
Durata simptomelor: intre 2 si 5 zile
Alimente predispuse la contaminare: carnea de pasare insuficient gatita, deserturile cu oua crude, maioneza, varza, tahini.

Toxiinfectia alimentara cu Campylobacter
Simptome: Febra, greata, crampe abdominale si diaree (uneori sangeroasa)
Aparitia simptomelor: intre 2 si 5 zile de ore de la ingestia alimentelor contaminate
Durata simptomelor: aproximativ 5 zile
Alimente predispuse la contaminare: carnea de pasare cruda si insuficient gatita, laptele nepasteurizat si apa contaminata.

Toxiinfectia alimentara cu Listeria
Simptome: dureri de cap, febra, oboseala  (simptomele si complicatiile pot fi severe la unele persoane)
Aparitia simptomelor: intre 3 zile si 10 saptamani de ore de la ingestia alimentelor contaminate
Alimente predispuse la contaminare: branzeturile moi, laptele nepasteurizat, mezelurile gata de consum.

Toxiinfectia alimntara cu E. coli
Simptome: diaree (adesea cu sange), crampe abdominale
Aparitia simptomelor: intre 2 si 10 zile de ore de la ingestia alimentelor contaminate
Durata simptomelor: aproximativ o saptamana
Alimente predispuse la contaminare: carnea de vita insuficient gatita, lapte si suc nepasteurizat, apa contaminata

Toxiinfectia alimentara cu Norovirus
Simptome: febra, greata, varsaturi, crampe abdominale, diaree si dureri de cap
Aparitia simptomelor: intre 24 si 48 de orede ore de la ingestia alimentelor contaminate
Durata simptomelor: 1 pana la 3 zile
Alimente predispuse la contaminare: crustaceele insuficient gatite, alimente contaminate gata de consum

Toxiinfectia alimentara cu Rotavirus
Simptome: Simptome severe gastrice sau asemanatoare gripei
Aparitia simptomelor: intre 24 si 48 de ore de ore de la ingestia alimentelor contaminate
Durata simptomelor: pana la 8 zile

 

Ce cauzeaza toxiinfectia alimentara?

Toxiinfectia alimentara este cauzata de consumul de alimente sau bauturi contaminate. Cea mai frecventa cauza a contaminarii o reprezinta cea bacteriana. Bacterii implicate in aparitia toxiinfectiei alimentare pot fi: E. coli, in mod deosebit Shiga toxin-producing E. coli (STEC), Listeria monocytogenes, Salmonella, Campylobacter, Clostridium botulinum, Staphylococcus aureus, Shigella, Vibrio vulnificus.

Intoxicatia alimentara cauzata de paraziti nu este la fel de frecventa ca toxiinfectia alimentara cauzata de bacterii, dar este posibila. Parazitii implicati in contaminarea alimentelor sunt: Toxoplasma gondii, Giardia lamblia, Taenia saginata (tenia de vita), Taenia solium (tenia de porc), Diphyllobothrium latum (tenie de peste), Cryptosporidium, Ascaris lumbricoides, Opisthorchiidae si Paragonimus, Oxiuri sau Enterobiaza, Trichinella.

Intoxicatia alimentara poate fi cauzata si de virusuri precum: Norovirus, Rotavirus, Astrovirus, Sapovirus, Virusul hepatitei A.

Materiile prime din care se prepara alimentele pot fi contaminate in orice moment: in timpul cresterii animalelor, in timpul sacrificarii, procesarii, depozitarii, transportului sau pregatirii.
Infectarea cu bacterii, paraziti sau virusuri se poate produce prin:
- consumul alimentelor expirate
- consumul alimentelor care nu sunt preparate terminic corespunzator, cum ar fi carnea
- consumul alimentelor ce necesita masuri speciale de pastrare sau depozitare (sub 5 grade C) si care nu sunt pastrate corespunzator
- Consumul alimentelor preparate nerespectand masurile de igiena ( contaminate incrucisat prin raspandirea germenilor intre alimente, suprafete, ustensile si echipamente sau manipulate intr-un mod neigienic)

 

Care sunt alimentele cu risc ridicat de a provoca toxiinfectie alimentara?

Alimentele cu risc ridicat includ:
- carne - carne tocata insuficient gatita si carne procesata, carne de pasare cruda sau insuficient gatita de pui, rata si curcan
- oua crude sau usor fierte
- mezeluri 
- fructe de mare
- salate preparate: salata de varza, salate de paste, salate de orez si salata de fructe
- produse lactate nepasteurizate

 

Cand ar trebui consultat medicul?

Majoritatea cazurilor de toxiintoxicare alimentara nu necesita ingrijiri medicale.
Ar trebui consultat medicul atunci cand persoana bolnava se incadreaza la persoanele cu risc ridicat sau daca prezinta risc de deshidratare.
De asemenea, ar trebui consultat medicul in cazul in care:
- simptomele sunt foarte severe
- este prezenta febra de peste 38,4 grade C
- sunt prezente varsaturile care nu permit retinerea lichidelor consumate in organism
- simptome dureaza mai mult de 3 zile
- simptome de deshidratare: absenta urinarii, gura si gat uscate, senzatie de ameteala in pozitie ortostatica
- este prezent sange sau mucus in varsaturi
- este prezent sange sau mucus in scaun

 

Care sunt grupurile cu risc ridicat pentru toxiinfectii alimentare?

Persoanele cu un risc mai mare de intoxicatie alimentara sunt:
- persoanele insarcinate
- persoanele in varsta
- persoanele foarte tinere
- persoanele care au un sistem imunitar slab din cauza bolilor sau a medicamentelor
Toxiinfectia alimentara poate provoca complicatii grave la aceste categorii de persoane.

 

Cum este diagnosticata toxiinfectia alimentara?

Medicul va efectua anamneza si un consult fizic.
Este posibil ca medicul sa puna intrebari despre: alimentele consumate, contactul cu alte persoane care prezinta simptome specifice bolii, calatorii recente.
Medicul poate recomanda unele teste, cum ar fi o proba din scaun pentru a stabili cauza toxiinfectiei. Uneori sunt recomandate si analize de sange. Poate fi dificila diagnosticarea corecta a toxiinfectiilor alimentare. Gasirea cauzei nu este intotdeauna posibila.

 

Cum se trateaza toxiinfectiile alimentare?

Majoritatea persoanelor nu au nevoie de asistenta medicala sau de tratament medical in caz de toxiinfectie alimentara. 
Pentru un caz usor de de toxiinfectie alimentara se recomanda:
- consum sporit de lichide, lichide congelate sau gheata pentru a inlocui lichidele pierdute
- consumul de saruri de rehidratare 

Antibiotice
Daca boala este cauzata de bacterii, poate fi prescris un antibiotic. Antibioticele sunt rezervate in general pentru persoanele cu boala severa sau cu un risc mai mare de complicatii.

Antiparazitare
Medicamentele care elimina sau omoara parazitii, numite antiparazitare, sunt de obicei prescrise pentru infectiile parazitare.

Probioticele
Medicul poate recomanda probiotice. Acestea inlocuiesc bacteriile sanatoase din sistemul digestiv.

 

Pot fi prevenite intoxicatiile alimentare?

Toxiinfectiile alimentare pot fi prevenite prin:
- pregatirea alimentelor in siguranta 
- respectarea regulilor de igiena precum spalatul mainilor inainte de a manipula alimente
- evitarea consumului de carne cruda sau insuficient preparata termic
- dezinfectarea periodica a frigiderului

Vaccinuri
Exista cateva vaccinuri care pot ajuta la prevenirea toxiinfectiilor alimentare severe. Vaccinul anti-rotavirus este administrat bebelusilor ca parte a schemei de vaccinare.
Exista si alte vaccinuri care pot fi recomandate inainte de a calatori in unele tari. Mai multe informatii pot fi obtinute prin consultarea unui medic specialist.


Care sunt complicatiile toxiinfetiilor alimentare?

Toxiinfectia alimentara poate provoca deshidratare si uneori poate provoca probleme grave, cum ar fi insuficienta renala.
Pe termen lung, toxiinfectia alimentara poate provoca complicatii rare precum:
- meningita
- sindrom uremic hemolitic ce poate conduce la insuficienta renala
- artrita
- afectarea creierului si a nervilor precum Sindromul Guillain Barre
- dificultati de respiratie. Rareori, botulismul poate afecta nervii care controleaza muschii implicati in respiratie.

Complicatiile toxiinfectiei alimentare in timpul sarcinii

Boala cauzata de bacteriile Listeria in timpul sarcinii poate duce la:
- avort spontan 
- sepsis la nou-nascut
- meningita la nou-nascut

Bibliografie:
Food Safety, Food Poisoning, CDC official website
Food poisoning, Mayo Clinic official website
Food poisoning, NHS official website
Food poisoning, Health Direct official website
What You Need to Know About Food Poisoning, Its Causes, and Treatments, Healthline, official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 20-07-2023

Produse din categoria Toxiinfectia alimentara

Vezi Politica de confidentialitate date personale