Toxoplasmoza (afecțiuni medicale)

Ce este toxoplasmoza?

Toxoplasmoza este o infectie cauzata de un parazit, numit Toxoplasma gondii, intalnit in tractul intestinal al pisicilor, care poate infecta alte animale si oamenii prin intermediul unor chisturi eliminate prin fecale. Aceste chisturi supravietuiesc in mediu mult timp si pot contamina chiar si alimentele. Oamenii se infecteaza prin ingerarea chisturilor sau prin consumul de alimente insuficient gatite care contin chisturi, in special carne de porc si carne de miel.
De obicei, boala nu se manifesta prin simptome clare, desi uneori poate fi observata inflamarea ganglionilor limfatici. Femeile insarcinate, chiar daca nu prezinta simptome, pot transmite infectia fatului, care poate conduce la avort spontan sau la malformatii severe care afecteaza ochii si creierul sugarilor.
Parazitul poate supravietui sub forma sa inactiva in cadrul chisturilor si infectia se poate reactiva mai tarziu in viata.

 

Care sunt cauzele si cum se transmite toxoplasmozei?

Agentul cauzator al toxoplasmozei este parazitul protozoaric Toxoplasma gondii. Toxoplasma gondii are un ciclu de viata complex, necesitand o gazda definitiva si o gazda intermediara pentru a finaliza ciclul de viata. Membrii familiei Felidae, inclusiv pisica domestica, sunt singurele gazde definitive cunoscute pentru acest parazit. Pasarile, mamiferele terestre, inclusive oamenii, si mamiferele acvatice sunt gazde intermediare. Transmiterea parazitilor poate avea loc prin ingerarea oochisturilor de Toxoplasma gondii eliminate de pisici prin fecale, consumarea tesutului infectat de la gazde intermediare si prin infectia congenitala (transmitere placentara).

 

Care sunt simptomele toxoplasmozei?

Simptomele toxoplasmozei variaza in functia de localizarea infectiei si de tipul infectiei (infectie acuta, infectie reactivata sau infectie congenitala). 

Simptomele toxoplasmozei oculare 

Toxoplasmoza oculara reprezinta infectarea cu Toxoplasma gonidii a unuia sau a ambilor ochi. Acest tip de infectie este frecventa la adolescenti sau adultii tineri care s-au nascut cu toxoplasmoza. Rareori, toxoplasmoza oculara apare atunci cand are loc o infectare primara cu Toxoplasma gonidii. Simptomele toxoplasmozei oculare includ:
- dureri oculare
- vedere incetosata
- orbire

Simptomele toxoplasmozei acute

Toxoplasmoza acuta reprezinta raspunsul organismului la o infectie primara cu Toxoplasma gondii. Majoritatea persoanelor infectate nu prezinta simptome vizibile, dar este posibil sa apara simptome asemanatoare gripei, inclusiv:
- febra
- oboseala
- dureri musculare
- ganglionii limfatici inflamati si nedurerosi la nivelul gatului si al axilelor
- durere de gat
- marirea ficatului si a splinei (hepatosplenomegalie)
- toxoplasmoza oculara (rar)

Simptomele toxoplasmozei reactivate

Daca sistemul imunitar este slabit, este posibil ca in cazul unei infectii anterioare cu Toxoplasma gondii, aceasta sa se reactiveze. Persoanele imunocompromise includ persoanele care sufera de SIDA sau cancer sau cele care administreaza medicamente care suprima sistemul imunitar. Toxoplasmoza reactivata provoaca de obicei simptome legate de sistemul cerebral si de maduva spinarii. 
Simptomele de la nivelul sistemului nervos central pot include:
- dureri de cap
- confuzie
- convulsii
- febra
- paralizie faciala
- perturbarea vederii
- amorteala
- slabiciune sau pierderea abilitatilor motorii
- encefalita toxoplasmatica
- coma

Simptomele toxoplasmozei congenitale

Toxoplasmoza congenitala se transmite de la mama la fat. Unii bebelusi pot sa nu prezinte simptome la nastere, dar sunt expusi unui risc crescut de a le dezvolta mai tarziu. Aceste simptome pot include:
- icter
- eruptie cutanata
- marirea ficatului si a splinei (hepatosplenomegalie).
- pierderea vederii, durere oculara sau sensibilitate la lumina (retinocoroidita)
- hidrocefalie
- dimensiunea mica a capului (microcefalie)
- convulsii
- intarzieri in dezvoltarea abilitatilor motorii
- intarzieri sau dificultati de invatare
- toxoplasmoza oculara

 

Care sunt persoanele cu risc crescut de a dezvolta toxoplasmoza?

Desi oricine se poate infecta cu Toxoplasma gonidii, persoanele insarcinate si cele cu un sistem imunitar slabit, pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta afectiunea si in aceste cazuri este indicata precautie.
Persoanele care sunt expuse riscului de a dezvolta toxoplasmoza severa includ:
- nou-nascuti ai caror mame sunt infectate cu Toxoplasma gondii in timpul sau chiar inainte de sarcina
- persoanele care sunt imunocompromise sever, inclusiv cele infectate cu HIV, persoanele care administreaza anumite tipuri de chimioterapie si cele care au efectuat recent un transplant de organ

 

Cum este diagnosticata toxoplasmoza?

In scopul stabilirii diagnosticului de toxoplasmoza, medicul va efectua un examen fizic si va va analiza simptomele pacientului. Pentru a diagnostica toxoplasmoza, medicul poate efectua urmatoarele teste:

Teste de sange

Testele de sange sunt aproape intotdeauna efectuate pentru a diagnostica toxoplasmoza. In cadrul acestor teste sunt dozati anticorpii dezvoltati impotriva Toxoplasma gondii. De asemenea, se pot efectua teste AND care vizeaza identificarea unor fragmente parazitare.
- Testare serologica: Aceasta este metoda de diagnostic primara pentru determinarea infectiei cu Toxoplasma gondii prin identificarea anticorpilor IgM si IgG. Anticorpii IgM sunt de obicei detectabili din ziua 5 dupa infectare, atingand niveluri maxime in 1 pana la 2 luni. Anticorpii IgG sunt detectabili dupa 1 pana la 2 saptamani de la infectie, atingand niveluri maxime in 3 pana la 6 luni.
- Testarea moleculara: ADN-ul Toxoplasma gondii poate fi detectat prin reactia in lant a polimerazei (PCR) din sange si din alte fluide corporale pentru a diagnostica infectia primara, reactivata sau latenta, in special la pacientii imunodeprimati sever. 

Amniocenteza

In cazul in care o femeie insarcinata este infectata cu toxoplasma, medicul poate recomanda amniocenteza. Proba recoltata in cadrul acestei proceduri este trimisa la un laborator in vederea analizarii.

Biopsie

Rrareori, medicul poate preleva o cantitate mica de tesut si o poate trimite la un laborator pentru a identifica semne ale infectiei cu toxoplasma.

Imagistica

Daca medicul suspecteaza o infectie cu Toxoplasma gonidii localizata la nivel cerebral sau la nivelul maduvei spinarii, poate recomanda efectuarea unor scanari CT sau RMN. 

Punctie lombara

Daca medicul suspecteaza localizarea infectiei cu toxoplasma la nivelul creierului sau la nivelul maduvei spinarii, se poate efectua o punctie lombara. In aceasta proceduri, se foloseste un ac pentru a extrage lichidul cefalorahidian din partea inferioara a spatelui si proba este trimisa la un laborator pentru a confirma sau infirma prezenta infectiei.

Ecografie

Daca o persoana este insarcinata si este diagnosticata cu toxoplasmoza, medicul poate recomanda o ecografie. In timpul unei ecografii, medicul poate vizualiza aspectele morfologice ale fatului. Ecografia nu poate diagnostica toxoplasmoza, dar poate evidentia modificari ale creierului fatului care ar putea indica o infectie.

 

Care este tratamentul toxoplasmozei?

Medicamentele sunt recomandate in tratamentul infectiilor active cu Toxoplasma gonidii. Doza si durata tratamentului depinde de:
- gravitatea simptomelor
- localizarea infectiei
- daca pacientul este imunodeficient
- de stadiul sarcinii, in cazul femeilor insarcinate

Tratamentul medicamentos poate include substante precum:
- Pirimetamina
- Leucovorin 
- Sulfadiazina 
- Clindamicina
- Azitromicina

Tratamentul toxoplasmozei la sugari

Tratamentul medicamentos pentru sugari poate dura 1 pana la 2 ani. Sunt necesare controale medicale frecvente pentru a urmari efectele secundare, problemele de vedere si cele de dezvoltarea fizica, intelectuala si generala.

Tratament suplimentar pentru toxoplasmoza oculara

Pe langa tratamentul medicamentos obisnuit, boala oculara poate fi tratata si prin administrarea de glucocorticosteroizi.

 

Bibliografie:

Toxoplasmosis, Mayo clinic official website
About Toxoplasmosis, CDC official website
Toxoplasmosis, Cleveland Clinic official website
Toxoplasmosis, NHS UK official website
Toxoplasmosis, European Centre for Disease Prevention and Control
Toxoplasmosis, WebMD official website
Madireddy S, Mangat R. Toxoplasmosis. [Updated 2024 Oct 14]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-.

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 13-11-2024

Produse din categoria Toxoplasmoza

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale