Ce este travaliul?
Travaliul este procesul prin care atat fatul, cat si placenta sunt eliberate din uter pe cale vaginala. Travaliul uman se imparte in trei etape. Exista mai multe semne care anunta apropierea travaliului.
Care sunt semnele travaliului?
Semne care pot sa apara cu cateva saptamani sau zile inainte de nastere
Usurarea procesului respirator
Modificarea pozititie bebelusului spre partea inferioara a abdomenului, in zona pelvisului, elibereaza presiunea asupra asupra diafragmei, ceea ce contribuie la usurarea respiratiei . Este posibil sa apara o senzatie de presiune crescuta asupra vezicii urinare si nevoie mai frecventa de urinare.
Nesting sau instinctul de cuib
Instinctul de cuib se manifesta prin cresterea nivelului de energie si prin focusarea, uneori excesiva, asupra pregatirilor pentru nasterea bebelusului.
Crampe si dureri de spate
Mai ales la prima nastere, contractiile uterine pot fi destul de greu de recunoscut. Contractiile pot fi descrise ca si crampe asemanatoare durerilor menstruale ce apar in partea inferioara a abdomenului si au caracter tranzitoriu. De asemenea, este posibil sa apara si dureri tranzitorii in partea inferioara a spatelui.
Slabirea articulatiilor
Odata cu apropierea momentului nasterii, este secretat un hormon numit relaxina care poate slabi ligamentele si articulatiile din zona pelvisului, fenomen ce are rolul de a usura nasterea copilului.
Eliminarea dopului de mucus
In timpul sarcinii, un dop gros de mucus protejeaza deschiderea cervicala de bacteriile care pot patrunde in uter. Cand colul uterin incepe sa se scurteze si sa se relaxeze, acest dop de mucus este expulzat in mod natural. Unele femei cred ca dopul are aspect solid, insa, dopul de mucus are un aspect mucilaginos sau asemenetor unei secretii. Acesta poate fi transparent, roz sau cu tenta rosie si poate sa apara cu cateva minute, ore sau chiar zile inainte de debutul travaliului. Acest semn al apropierii travaliului poate trece de multe ori neobservat.
Ruperea membranelor
Ruperea membranelor provoaca o scurgere de lichid amniotic. Uneori, sacul amniotic se rupe inainte de travaliu sau, din cauza faptului ca uterul se afla deasupra vezicii urinare, pot sa apara scurgeri de urina, din cauza presiunii exercitate asupra vezicii urinare. Uneori poate fi greu de diferentiat urina de lichidul amniotic. Lichidul amniotic este un lichid inodor, spre deosebire de urina care nu este inodora. Daca se observa scurgeri de lichid, este indicat sa fie anuntat medicul, mai ales daca lichidul este de culoare verde sau este urat mirositor, deoarece ar putea indica prezenta unei infectii sau prezenta meconiului.
Scurtarea colului uterin
In ultima luna de sarcina, colul uterin va incepe sa se scurteze. Acesta este un indiciu ca portiunea inferioara a uterului este pregatita pentru nastere, deoarece un col uterin mai scurt se dilata mai usor.
Deschiderea colului uterin
Dilatarea este procesul de deschidere al colului uterin in pregatirea pentru nastere. Dilatarea se masoara in centimetri, in timpul unui examen pelvian intern.
Semnele travaliului propriu-zis
Contractii regulate
Atunci cand apar contractii uterine regulate, acesta este un indiciu clar de debut al travaliului. Poate fi notata ora exacta la care incepe fiecare contractie si cat dureaza. Aceste contractii se pot simti ca niste crampe menstruale sau ca o durere de spate care apare si dispare. In timpul travaliului timpuriu, acestea pot fi distantate pana la 20 pana la 30 de minute. De-a lungul timpului, este posibil ca contractiile sa inceapa sa apara la intervale mai scurte, poate la fiecare 10-15 minute sau mai putin.
Cand contractiile apar in mod constant la 5 minute, trebuie anuntat medicul care urmareste sarcina.
Contractiile ce apar in travaliu au urmatoarele caracteristici:
- sunt regulate
- urmeaza un model previzibil (apar la acelasi interval egal)
- devin progresiv mai apropiate
- dureaza progresiv mai mult
- devin progresiv mai puternice
- fiecare contractie este resimtita mai intai in partea inferioara a spatelui si apoi iradiaza in fata sau invers
- schimbarea activitatii sau a pozitiei corpului nu va incetini sau opri contractiile
- este posibil sa fie eliminat dopul de mucus
- membranele se pot rupe
Care sunt etapele travaliului?
Prima etapa a travaliului
Prima etapa a travaliului presupune scurtarea colului uterin si dilatarea acestuia la aproximativ 10 cm. Prima etapa este alcatuita din trei faze diferite:
Faza latenta - In general, aceasta etapa este cea mai lunga si cea mai putin dureroasa parte a travaliului. Cervixul se scurteaza si se dilata de la zero la trei centimetri si pot sa apara si contractii usoare. Contractiile pot fi distantate in mod regulat sau neregulat sau pot trece neobservate.
Faza activa - Aceasta faza este marcata de contractii puternice, dureroase, care tind sa apara la trei sau patru minute si dureaza intre 30 si 60 de secunde. Cervixul se dilata de la 3 la 7-8 centimetri.
Faza de tranzitie - In timpul tranzitiei, colul uterin se dilata de la 8 la 10 centimetri (complet). In acest moment, contractiile pot deveni mai intense, dureroase si mai frecvente. Poate fi resimtita si o intensa senzatie de urinare.
A doua etapa a travaliului
A doua etapa a travaliului debuteaza din momentul in care colul uterin este complet dilatat pana la momentul nasterii copilului. Contractiile in acest timp sunt regulate si distantate. Pe masura ce fiecare contractie ajunge la apogeu, poate fi resimtit impulsul de a impinge.
In momentul nasterii, un medic sau o moasa poate asista nasterea bebelusului in siguranta.
A treia etapa a travaliului
Dupa nasterea copilului, uterul se contracta usor pentru a impinge placenta, desi este posibil ca aceste contractii sa nu fie resimtite de catre mama. Acesta etapa poate debuta la 5 - 30 de minute dupa nasterea copilului.
Muschii uterului continua sa se contracte pentru a opri sangerarea. Acest proces este intotdeauna asociat cu o pierdere moderata de sange - pana la 500 ml.
In aceasta etapa a travaliului, una dintre problemele potentiale este sangerarea excesiva (hemoragia postpartum), care poate duce la anemie si oboseala. Acesta este motivul pentru care a treia etapa este atent supravegheata de catre medic.
Exista doua abordari pentru gestionarea celei de-a treia etape:
Management activ- dupa nasterea copilului, moasa sau medicul administreaza cu acordul mamei, o injectie de oxitocina, taie cordonul ombilical, apoi tragand de cordonul ombilical grabesc eliminarea placentei. Managementul activ poate reduce pierderea excesiva de sange si aparitia altor complicatii grave.
Managementul expectativ - Placenta se va elimina natural, fara interventii din exterior, ajutata doar de stimularea gravitationala sau a mameloanelor. Cordonul ombilical ramane conectat la copil pana cand acesta inceteaza sa mai pulseze.
Cum este monitorizat travaliul?
Clinicienii folosesc de obicei mai multe modalitati pentru a monitoriza travaliul.
Examinarile cervicale repetate sunt utilizate pentru a determina dilatarea, scurtarea si pozitia colului uterin.
Monitorizarea continua a inimii fetale ajuta la evaluarea starii fatului pe parcursul travaliului. Cardiotocografia este utilizata pentru a monitoriza frecventa si durata contractiilor.
Bibliografie:
Hutchison J, Mahdy H, Hutchison J. Stages of Labor. [Updated 2023 Jan 30]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-.
Signs that labour has begun, NHS official website
Early signs of labour, NHS inform official website
Signs of Labor, WebMD official website
Signs of Labor, American Pregnancy Association official website
Pregnancy - labour, Better health Chanel official website
Signs of labor: Know what to expect, Mayo Clinic official website
10 Early Signs and Symptoms of Labor, Medicine Net official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona