Anxietatea sociala (Fobia sociala) (informatii utile)

Ce este anxietatea sociala?

Tulburarea de anxietate sociala sau fobia sociala se caracterizeaza prin frica persistenta fata de una sau mai multe situatii sociale sau fata de expunerea in fata unor persoane necunoscute sau in fata unei posibile examinari. O persoana cu anxietate sociala se va teme ca va reactiona intr-un mod neadecvat sau ca va prezenta simptome de anxietate, care ar putea fi jenante si umilitoare, in fata celorlalti.

 

Care sunt semnele si simptomele tulburarii de anxietate sociala?

Pentru o persoana cu tulburare de anxietate sociala, interactiunea sociala poate duce la manifestari precum:
- inrosirea fetei
- greata
- transpiratie
- tremor
- ritm cardiac rapid
- probleme in controlul respiratiei
- ameteala
- tensiune musculara
- senzatie de ,,minte goala"
- deranjamente sau simptome la nivel gastric
- incordare sau pozitie corporala rigida
- scaderea intensitatii vocii
- evitarea contactului vizual
- evitarea locurilor frecventate de persoane
- teama de judecata

Simptomele psihologice pot include:
- anxietate anticipatorie care se manifesta prin ingrijorare intensa inainte de eveniment, dar si in timpul sau dupa o situatie sociala
- evitarea situatiilor sociale sau evitarea de a iesi in evidenta
- teama de a nu face actiuni jenante
- ingrijorare cu privire la faptul ca ceilalti vor observa semnele de nervozitate si stres pe care le manifesta
- nevoia de a apela la alcool sau alte substante pentru a face fata unei situatii sociale
- lipsa de la scoala sau de la serviciu din cauza anxietatii
Toata lumea se simte anxioasa uneori, dar persoanele cu anxietate sociala au o teama constanta de a nu fi judecate de ceilalti sau de a nu fi umiliti in fata celorlalti.

Persoanele cu anxietate sociala pot evita situatii precum:
- interactiunea cu persoane straine
- mersul la petreceri
- interviuri de angajare
- cumparaturi
- utilizarea toaletelor publice
- vorbitul la telefon in public
- mancatul in public
Unele persoane au anxietate limitata sau selectiva. De exemplu, aceste persoane pot fi anxioase doar atunci cand mananca in fata altor persoane sau cand vorbesc cu alte persoane straine. Persoanele cu simptome severe pot evita toate mediile sociale.

 

Care pot fi complicatiile tulburarii de anxietate sociala?

Lasata netratata, tulburarea de anxietate sociala poate domina viata unei persoane. Anxietatile pot interfera cu munca, scoala, relatiile sociale sau cu alte activitati. Aceasta tulburare poate provoca:
- Stima de sine scazuta
- Discurs autocritic
- Hipersensibilitate la critici
- Abilitati de relationare reduse
- Izolare si dificultate in dezvoltarea si intretinerea unor relatii sociale 
- Performante academice si profesionale scazute
- Abuz de substante, cum ar fi consumul excesiv de alcool si droguri
- Ganduri suicidale
- Aparitia altor tulburari de anxietate si alte boli psihice precum depresia


Ce cauzeaza tulburarea de anxietate sociala?

Riscul dea dezvolta tulburare de anxietate sociala poate fi ereditar si poate sa apara la membrii aceleiasi familii, dar nu se stie cu exactitate care este motivul aparitiei acesteia. Cercetatorii au descoperit ca mai multe parti ale creierului sunt implicate in aparitia sentimentului de frica si anxietate si ca genetica influenteaza modul in care functioneaza aceste zone cerebrale. Stresul si factorii de mediu ar putea juca un rol important in aparitia acestei tulburari.
La fel ca multe alte afectiuni de sanatate mintala, tulburarea de anxietate sociala poate fi rezultatul unei interactiuni complexe a factorilor biologici si a factorilor de mediu. Cauzele posibile ale aparitiei tulburarii de anxietate pot avea legatura cu:

- Mostenirea genetica. Tulburarile de anxietate tind sa apara in familii. Acest lucru se poate datora geneticii, dar si comportamentului invatat.
- Structura creierului. O structura din creier numita amigdala poate juca un rol important in controlul raspunsului la frica. Persoanele care au o amigdala hiperactiva pot prezenta un raspuns emotional exagerat in anumite situatii, incluzand situatiile sociale.
- Mediul inconjurator. Tulburarea de anxietate sociala poate fi un comportament invatat. Unele persoane pot dezvolta anxietate semnificativa dupa o situatie sociala neplacuta sau jenanta. De asemenea, poate exista o asociere intre tulburarea de anxietate sociala si parintii care pot influenta comportamentul anxios al copilului in situatii sociale. Controlul excesiv al copilului sau hipervigilenta si comportamentul protector exagerat pot contribui, de asemenea, la aparitia anxietatii sociale.

 

Care sunt factorii de risc pentru tulburarea de anxietate sociala?

Mai multi factori pot creste riscul de a dezvolta tulburare de anxietate sociala:
- Istoricul familial. Riscul de a dezvolta o tulburare de anxietate sociala este mai mare daca parintii sau fratii biologici sufera de aceasta afectiune.
- Experientele de viata negative. Copiii care sufera tachinari, agresiune, respingere, ridiculizare, bullyng sau umilire, pot fi mai predispusi la tulburari de anxietate sociala. In plus, alte evenimente negative din viata, cum ar fi violenta domestica, traumele sau abuzul, pot fi asociate cu aceasta tulburare.
- Temperamentul. Copiii care sunt timizi, retrasi sau retinuti atunci cand se confrunta cu situatii noi sau cu persoane noi, pot fi expusi unui risc mai mare de a dezvolta anxietate sociala.
- Situatii sociale noi si stresante. Simptomele tulburarii de anxietate sociala incep de obicei in anii adolescentei, dar situatii precum intalnirea unor persoane noi, tinerea unui discurs in public, pot declansa simptomele anxietatii sociale pentru prima data.
- Prezenta unor caracteristici fizice ce pot atrage atentia. Desfigurarea fetei, un handicap fizic, balbaiala sau comportamente modelate de anumite boli, pot creste sentimentul de constiinta de sine si pot declansa tulburari de anxietate sociala la unele persoane.

 

Cum poate fi diagnosticata tulburarea de anxietate sociala?

Un medic specialist poate diagnostica o persoana cu tulburare de anxietate sociala pe baza criteriilor pentru tulburarea de anxietate sociala. Criteriile pentru tulburarea de anxietate sociala conform Manualul de diagnostic si statistica al tulburarilor mintale (DSM-5) publicat de Asociatia Americana de Psihiatrie includ:
- frica sau anxietate continua, intensa in legatura cu situatiile sociale, din cauza temerilor de a fi judecat negativ sau umilit de alte persoane
- evitarea situatiilor sociale care pot provoca anxietate sau suportarea acestora cu frica sau anxietate intensa
- anxietate intensa care este disproportionata cu situatia.
- anxietate si/sau stres din cauza situatiilor sociale care interfereaza cu viata de zi cu zi.
Medicul specialist se va asigura ca medicamentele administrate sau o afectiune medicala deja existenta nu cauzeaza simptomele. De obicei, o persoana trebuie prezinte simptome de anxietate sociala timp de cel putin sase luni pentru a fi diagnosticata cu aceasta tulburare.

 

Cum este tratata tulburarea de anxietate sociala?

Primul pas catre un tratament eficient este sa obtinerea unui diagnostic de la un medic specialist in cazul in care simptomele sunt sugestive pentru tulburarea de anxietate sociala. 
Tulburarea de anxietate sociala este, in general, tratata cu psihoterapie, medicamente sau ambele. 

Psihoterapie

Terapia cognitiv-comportamentala (CBT) este folosita frecvent pentru a trata tulburarea de anxietate sociala. CBT are avantajul de a invata persoana cu tulburare se anxietate sociala sa dezvolte diferite moduri de a gandi, de a se comporta si de a reactiona la anumite situatii, pentru a reduce sentimentul de frica si anxietate. De asemenea, CBT poate ajuta la dezvoltarea abilitatilor sociale, ceea ce este foarte important pentru tratarea tulburarii de anxietate sociala. CBT a fost bine studiata si este standardul de aur pentru psihoterapie.

Terapia prin expunere este o metoda CBT care se concentreaza pe confruntarea progresiva a temerilor care stau la baza unei tulburari de anxietate pentru a creste toleranta fata de situatii ce creaza anxietate. Terapia prin expunere este uneori folosita impreuna cu exercitii de relaxare. CBT practicata ca si terapie de grup poate oferi, de asemenea, beneficii pentru tulburarea de anxietate sociala.

O alta optiune de tratament pentru tulburarea de anxietate sociala este terapia de acceptare si angajament (ACT). ACT adopta o abordare diferita de CBT a gandurilor negative si foloseste strategii precum mindfulness si stabilirea de obiective pentru a reduce disconfortul si anxietatea. In comparatie cu CBT, ACT este o forma mai noua de tratament in psihoterapie. Pentru fiecare persoana poate functiona un tip diferit de terapie, de acea este indicat sa fie consultat medicul sau specialistul cu privire la tipul de terapie ce poate fi abordat.

Tratament medicamentos

Medicii psihiatri pot prescrie medicamente pentru tratarea tulburarii de anxietate sociala. Diferite tipuri de medicamente pot fi eficiente in tratarea acestei tulburari, inclusiv:
- Antidepresive, cum ar fi inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS) si inhibitorii recaptarii serotoninei si norepinefrinei (ISRN)
- Beta-blocante
- Benzodiazepine
Antidepresivele ISRS si ISRN sunt utilizate in mod obisnuit pentru a trata depresia, dar pot ajuta si la tratarea simptomelor tulburarii de anxietate sociala. Antidepresivele pot provoca, de asemenea, reactii adverse, cum ar fi dureri de cap, greata sau tulburari de somn. 
Beta-blocantele pot ajuta la controlul unora dintre simptomele fizice ale tulburarii de anxietate sociala, cum ar fi ritmul cardiac rapid, transpiratia si tremorul. Beta-blocantele sunt de obicei medicamentul de electie pentru anxietate de performanta, un tip de anxietate sociala ce apare atunci cand persoana trebuie sa performeze in fata unui public.
Benzodiazepinele, care sunt medicamente sedative antianxioase, potente si cu debut rapid de actiune. Aceste medicamente pot fi foarte eficiente in scaderea rapida a anxietatii, dar unele persoane dezvolta toleranta la ele si au nevoie de doze din ce in ce mai mari pentru a obtine acelasi efect. Unele persoane pot dezvolta dependenta fata de acest tip de medicatie. 

 

Bibliografie:

Social Anxiety Disorder: More Than Just Shyness, National Institute of Mental Health official website
Social anxiety disorder (social phobia), Mayo Clinic official website
Social Anxiety Disorder, Healthline official website
What Is Social Anxiety Disorder or Social Phobia?, WebMD official website
Social Anxiety Disorder (Social Phobia), Cleveland Clinic official website
Social anxiety disorder, Health Direct official website
What Is Social Anxiety?, VerryWell Health official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 16-02-2024

Produse din categoria Anxietatea sociala (Fobia sociala)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale